Formanyomtatvány

Tájékoztatás (2024.01.04.)

1. Cégeljárási kérelmek formanyomtatványai ("xml sémadefiníció")

A Jogkódex a jelenleg még hatályos sémadefiníció (2023.08.20.) szerinti XML-t generál a cégeljárási formanyomtatványokból.

A 2023.08.20-as sémadefiníció alapú cégeljárási formanyomtatványok (XML) - a Céginformációs Szolgálat tájékoztatása szerint - 2024. március 31. 23:59 percig befogadásra kerülnek/benyújthatóak a cégbíróságra.


2. A Korlátolt felelősségű társaság szerződésmintája (Cvhr. 6. melléklet) és Egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapító okirat mintája (Cvhr. 7. melléklet)

A korábbi (nem XML alapú) szerződésmintákat kinyomtatva, aláírva, majd PDF-ként csatolva 2024. március 31-ig fogadja be a cégbíróság.

A Jogkódexben ezeket a szerződésmintákat az alábbi címmel érhetik el:

A teljes iratminta eléréséhez be kell jelentkezni!

Részletesebb információkért kattintson ide.


3. XML helyett HTML típusúnak jelzi a Windows a kiexportált XML formanyomtatványt

A böngésző programok a webes fájlok (.html, .xml, stb.) kezelését igyekeznek magukhoz társítani, illetve saját ikont és elnevezést (amit Típusnak hív a Windows) rendelni a fájlnévkiterjesztésekhez. Ezekre a Jogkódexnek nincs ráhatása, ezért előfordulhat, hogy egy XML fájl ikonja és elnevezése HTML-re utal (pl: Microsoft Edge HTML Documentum).

Megoldás: A Windows Fájlkezelőjében kapcsolja be a Fájlnévkiterjesztések mutatását.

Windows 10 - Fájlkezelő - Fájlnévkiterjesztés
Windows 10 - Fájlkezelő

Windows 11 - Fájlkezelő - Fájlnévkiterjesztés
Windows 11 - Fájlkezelő

Eredmény: Megjelenik a fájlnév végén a .xml kiterjesztés. Ezáltal meggyőződhetünk róla, hogy - bár a Típus elnevezés félrevezető - a fájl ténylegesen XML típusú.

cegnyomtatvány.xml a Fájlkezelőben


A cégeljárási formanyomtatvány XML-t Fájlkezelőből nem lehet olvasható módon megnyitni.
A megnyitáshoz használhatja a Jogkódexet vagy a webes Egyszerű Formanyomtatvány XML Megjelenítőt.

Formanyomtatványok hibaellenőrzése:

Fontos: bármilyen, nem a Jogkódexből kapott, de a Jogkódexet „hibáztató” hibaüzenet csak akkor valós, ha az XML-t az e-Cégeljárás ellenőrző hibásnak jelzi. Az e-Cégeljárás kérelem formanyomtatvány XML ellenőrző ide kattintva érhető el.

Ha hibás az XML → forduljon hozzánk

Ha nem hibás az XML → forduljon annak a szoftvernek a készítőjéhez, amelyik szoftverből a hibaüzenetet kapta (függetlenül attól, hogy ezen hibaüzenetnek mi az értelme). Ha a hibajelzés az aláírószoftverből jön: ellenőrizze, hogy abból a legfrissebb verziót használja-e és szükség esetén frissítsen.

Hasznos emailcímek: cegszolgalat@im.gov.hu, info@microsec.hu, info@netlock.hu

Egyszerű Formanyomtatvány XML Megjelenítő (BETA)*

1

Válassza ki a Jogkódex alkalmazással kiexportált XML fájlt

2

Kattintson a küldés gombra

*A Megjelenítő az XML adatainak olvasható formátumban való megjelenítésére szolgál, ellenőrzést nem végez!

Formanyomtatvány XML megjelenítése

A Cégszolgálat által megadott formátumú XML fájlt megnyitni csak Microsoft Internet Explorer vagy Windows 10 esetén Edge böngészőben lehetséges, ha abban engedélyezve van a Távoli tartalmak hozzáférése (XSS). Ha nincs engedélyezve, akkor a nyomtatvány helyett, annak a forráskódja vagy üres oldal jelenhet meg.

Más böngésző esetén, vagy ha nincs módja módosítani a Microsoft böngészője beállításait, akkor használja a fenti Megjelenítőt, vagy a Jogkódexben nyissa meg az XML fájlt.

Előfordulhat, hogy az E-Akta benyújtására használt – más szolgáltatótól származó – programban is a fent leírt hibajelenség jelenik meg. Ekkor vegye fel a kapcsolatot a program szolgáltatójával.

Megjegyzés:

Ugrás az oldal tetejére