Tippek

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben

Mínusz jel keresésben

'-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából.                               

Bővebben

BH 2012.8.185 Aki a fagyhalál veszélyének kitett édesanyjának nem nyújt tőle elvárható segítséget, és ennek következtében a sértett életét veszti, nem segítségnyújtás elmulasztását, hanem mulasztással elkövetett emberölés bűntettét követi el [Btk. 166. §, 172. §].

A városi bíróság a 2011. augusztus 9. napján - tárgyalás mellőzésével - meghozott és 2011. szeptember 1. napján jogerőre emelkedett végzésével a terhelttel szemben a Btk. 172. §-ának (1) bekezdésében meghatározott, a (2) bekezdése szerint minősülő és büntetendő segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt - végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett - 6 hónap börtönbüntetést szabott ki.

A bíróság által megállapított tényállás szerint: a terhelt édesanyjával, a sértettel egy háztartásban élt, ahol hosszabb idő óta italozó életmódot folytattak.

A terhelt 2010. december 24. napján a sértettel nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott otthonában, amelytől mindketten ittas állapotba kerültek az esti órákra.

A sértett erősen ittas állapotban 2010. december 24. napján éjfél előtt hiányos öltözetben felkelt és elindult a házból kifelé. A terhelt ezért a sértett után szólt, hogy hova megy ilyenkor, de a sértett nem válaszolt és a házból kiment.

A terhelt egy óra múlva, 2010. december 25. napján hajnali 1 óra körüli időben, mivel a sértett még mindig nem tért haza, kiment a házból, hogy őt megkeresse. A terhelt, aki ekkor a szokványos részegség állapotában volt, a ház előtti árokban megtalálta az ittassága miatt árokba esett sértettet, azonban őt ittassága miatt az árokból egyedül kihúzni nem tudta. Bár tisztában volt azzal, hogy édesanyja, a sértett ittas állapotban van és segítségre szorul, illetőleg tudata átfogta azt is, hogy ruházata nem az időjárási viszonyoknak megfelelő, nem hívott segítséget, hanem visszament a házba és az általa elfogyasztott alkohol és a meleg együttes hatása következtében elaludt. A 2010. december 24. napjáról 2010. december 25. napjára virradó éjszakán a térségben az átlagos talaj közeli hőmérséklet 3-4 Celsius fok között mozgott.

A sértettet 2010. december 25. napján 9 óra körüli időben a szomszédok találták meg és vitték be saját házába, azonban a sértett a test általános kihűlése miatt a kórházba szállítást követően, a már helyszínen megkezdett újraélesztés ellenére, 2010. december 25. napján 11 óra 20 perckor elhalálozott.

A terhelt időben történő segítségnyújtása esetén a sértett halála elkerülhető lett volna, a halálos eredmény nem következett volna be, mivel a sértett kihűlése segítségnyújtás esetén elmaradt volna.

A fenti tényállás alapján a bíróság megállapította, hogy a terhelt, mint a Btk. 20. §-ának (1) bekezdése szerinti tettes elkövette a Btk. 172. §-ának (1) bekezdésében meghatározott és a (2) bekezdése szerint minősülő segítségnyújtás elmulasztásának bűntettét.

A bíróság jogerős ügydöntő határozata ellen a megyei főügyészség felülvizsgálati indítványt nyújtott be a terhelt terhére a Be. 416. §-a (1) bekezdésének c) pontjában írt okból, arra hivatkozással, hogy a városi bíróság a törvényszék (megyei bíróság) hatáskörébe tartozó bűncselekményt bírált el, ezért az elsőfokú határozat meghozatalára a Be. 373. §-a (1) bekezdésének II/c. pontjában meghatározott eljárási szabálysértéssel került sor.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!