90810/1946. KM rendelet
az Ipari abraktakarmányok legmagasabb árának megállapítása tárgyában
A 9690/1945. ME sz. rendelet 2 §-ában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem:
1. § (1) Az olajosmagpogácsák legmagasabb eladási ára az előállitó üzemnél 100 kg-onkint a következő:
Együtesen nyers protein és, zsírtartalom Gyári ár
dohánymagpogácsa 38-40% 53,400.000 P
mustármagpogácsa 38-40% 53,400.000
kendermagpogácsa 38-40% 56,000.000
lenmagpogácsa 36-38% 77,400.000
mákpogácsa 42-44% 61,400.000
napraforgómagpogácsa 38-41% 70,600.000
repcemagpogácsa 38-40% 58,600.000
tengericsirapogácsa 20-23% 64,400.000
tökmagpogácsa 50-52% 80,000.000
vadrepcemagpogácsa 38-40% 53,400.000
ricinusmagpogácsa (méregtelenitett) 38-40% 58,600.000
(2) Az (1) bekezdésben megállapított együttes nyers protein és nyers zsírtartalomtól eltérő beltartalmu olajosmagpogácsák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára együttes nyers protein és nyers zsirszázalékonkint 1,400 000 pengővel magasabb, illetőleg alacsonyabb az (1) bekezdésében megállapított áraknál.
(3) Az együttesen 49%-nál több nyers protein és nyers zsírt tartalmazó napraforgómagpogácsa legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 81,400.000 pengő.
(4) Az együttesen 63%-nál több nyers proteint és nyers zsírt tartalmazó tökmagpogácsa legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 96,000.000 pengő.
(5) A megőrölt olajosmagpogácsák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 16,000.000 pengővel magasabb az (1)-(4) bekezdésben megállapitott áraknál.
2. § (1) Az extrahált olajosmagdarák legmagasabb eladási ára az előállitó üzemnél 100 kg-onkint a következő:
Nyers proteintartalom Gyári ár
dohánymagdara 36-38% 50,600.000 P
mustármagdara 33-35% 53,400.000
kendermagdara 34-36% 56,200.000
lenmagdara 34-36% 77,400.000
napraforgómagdara 34-36 % 68,000.000
paradicsommagdara 30-35% 48,000.000
perillamagdara 45-48% 80,000.000
repcemagdara 33-35% 56,000.000
szójababdara 43-45% 106,600.000
tengericsiradara 17-20% 66.600.000
tökmagdara 43-46% 72,000.000
vadrepcemagdara 32-84% 50,600.000
ricinusmagdara (méregtelenitett) 30-34% 56.000.000
(2) Az (1) bekezdésben megállapított nyers proteintartalomtól eltérő beltartalmu extrahált olajosmagdarák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára nyers proteinszázalékonkint 1,400.000 pengővel magasabb, illetőleg alacsonyabb az (1) bekezdésben megállapított áraknál.
(3) A 42%-nál több nyers proteint tartalmazó extrahált napraforgómagdara legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 77,400.000 pengő.
(4) A 60%-nál több nyers proteint tartalmazó extrahált tökmagdara legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 86,600.000 pengő.
(5) Az (1)-(4) bekezdésben megállapított árak a darálás költségét magukban foglalják. A nem kellő módon darált extrahált olajos magdarák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 16,000.000 pengővel alacsonyabb az (1)-(4) bekezdésben megállapított áraknál.
3. § (1) Az egészséges, száraz sör-, cukor- és keményitőgyári abraktakarmányok legmagasabb eladási ára az előállitő üzemnél 100 kg-onkint a következő:
malátacsira 53,400.000 P
sörgyári szárított élesztő 245,400 000
szárított cukorrépaszelet 53,400.000
keményitőgyári szárított tengerimoslék 69,400.000
szárított hulladék keményítő 58,600.000
szárított sörtörköly 58,600.000
(2) A nedves sörtörköly legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 16,000.000 pengő.
(3) Az (1) bekezdésben a szárított cukorrépaszeletre nézve megállapított ár nem vonatkozik az érdekképviseleti megállapodás "A" jelű mellékletében előírt termelői szeletjárandóságra.
4. § Az állati eredetű ipari abraktakarmányok legmagasabb eladási ára az előállító üzemnél 100 kg-onkint a következő:
husliszt (extrahált tepertőliszt) 200.000.000 P
halliszt (balatoni) 197 400.000
vérliszt 144.000 000
extrahált hullaliszt 186.600 000
sajtolt tepertő 186,600.000
5. § (1) Az ipari abraktakarmányok, illetőleg a magtisztitási melléktermékek kis tételekben történő közvetlen elosztása esetében az előállító üzem az 1-4. §-ban megállapított árakhoz - az eladott mennyiségtől függően - az alábbi haszonszázalékot számithatja:
5 q-tól 20 q-ig 1.5%
1 q-tól 5 q-ig 2.5%
1 q alatt 3.5%
(2) Az (1) bekezdés szempontjából közvetlen elosztás alatt a vevők (igénylők) részére történő kimérés, illetőleg közvetlen szállítás értendő.
6. § (1) Az 1-4. §-ban megállapított árakat zsák nélkül, az előállitó üzemnél kocsira, illetve iparvágánynál vasúti kocsiba rakva (ömlesztve történő szállításánál a vasúti kocsiba ürítve) kell érteni.
(2) A feladó saját rinfusaberendezésének értékét a vevőre, (cimzettre) háríthatja. Amennyiben a vevő (címzett) a rinfusaberendezést az áru átvételét követő 3 napon belül bérmentesítés mellett visszaküldi, a feladó köteles a rinfusaberendezés árából az Államvasutak díjszabása* szerint az adott esetben számítható használati díj levonása után fennmaradó összeget a vevőnek (címzettnek) visszatéríteni.
7. § (1) A kereskedő az ipari abraktakarmányoknak az 1-4. §-ban megállapított előállitóüzemi eladási árához hozzászámíthatja:
a) a vasúti fuvardijat és ennek járulékait;
b) a vasúti kocsiból kirakás vagy berakás ténylegesen felmerült igazolható költségeit;
c) az előállitó üzemből, illetőleg vasútról raktárba szállítás, vagy előállitó üzemből illetőleg raktárból vasútra szállítás ténylegesen felmerült igazolható költségeit;
d) az előállító üzemből, vasútról vagy raktárból házhozszállítás és raktárbaadás ténylegesen felmerüli, igazolható költségeit;
e) a beszerzési ár után számított legfeljebb 1% szóródást (elcsurgást);
f) 100 kg-onkint legfeljebb 2,400.000 pengő ártöbbletet;
g) kis tételekben történő közvetlen elosztás esetén a 7. §-ban megállapított haszonszázalékot.
(2) A kereskedő saját rinfusaberendezésére vonatkozóan a 6. § (2) bekezdésében foglaltak az irányadók.
8. § (1) Az 1. és 2. §-ban megállapított árak a 110100/1943. FM rendelet (Budapesti Közlöny 1943. évi február hó 21-i, 42. szám) előírásainak, valamint a Budapesti Áru- és Értéktőzsde szokványainak megfelelő árura vonatkoznak.
(2) Az előállitó üzemek és a forgalombahozatalban résztvevő kereskedők a napraforgómagpogácsánál, és a tökmagpogácsánál - a 110100/1943. FM rendelet 7. §-a (2) bekezdésének megfelelően a nyers fehérje-, valamint nyers zsírtartalmat külön-külön, az egyéb olajosmagpogácsánál az együttes nyers zsír- és proteintartalmat, az extrahált olajosmagdaránál pedig a nyers proteintartalmat a. kiállított számlán százalékban feltüntetni köteles.
9. § Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba; hatálybalépésével a 90710/1946. KM rendelet (Magyar Közlöny 1946. évi április hó 20-i, 90. szám) hatályát veszti.
Budapest, 1946. évi április hó 27-én.
Dr. Bárányos Károly s. k.,
közellátásügyi miniszter