90920/1946. KM rendelet
az ipari abraktakarmányok legmagasabb árának megállapítása tárgyában
A 9690/1945. ME rendelet 2. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem:
1. § (1) Az olajospogácsa legmagasabb eladási ára az előállító üzemnél 100 kg-onkint a következő:

(2) Az (1) bekezdésben megállapított együttes nyers protein és nyers zsírtartalomtól eltérő beltartalmu olajosmagpogácsák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára együttes nyers protein és nyers zsirszázalékonkint 28 milpengővel magasabb, illetőleg alacsonyabb az (1) bekezdésben megállapított áraknál.
(3) Az együttesen 48%-nál több nyers protein és nyers zsírt tartalmazó napraforgómagpogácsa legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 1.720 milpengő.
(4) Az együttesen 63%-nál több nyers protein ás nyers zsirt tartalmazó tökmagpogácsa legmagasabb előállító üzemi eladási ára 100 kg-onkint 2.025 milpengő.
(5) A megőrölt olajosmagpogácsák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 200 milpengővel magasabb az (1)-(4) bekezdésben megállapított áraknál.
2. § (1) Az extrahált olajosmagdarák legmagasabb eladási ára az előállitóüzemnél 100 kg-onkint a következő:


(2) Az (1) bekezdésben megállapított nyers proteintartalomtól eltérő beltartalmu extrahált olajosmagdarák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára nyers proteinszázalékonkint 28 milpengővel magasabb, illetőleg alacsonyabb az (1) bekezdésben megállapított áraknál.
(3) A 42%-nál több nyers proteint tartalmazó extrahált napraforgómagdara legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 1.630 milpengő.
(4) A 60%-nál több nyers proteint tartalmazó extrahált tökmagdara legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onkint 1.940 milpengő.
(5) Az (1)-(4) bekezdésben megállapított árak a darálás költségét magukban foglalják. A nem kellő módon darált extrahált olajosmagdarák legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onként 200 milpengővel alacsonyabb az (1)-(4) bekezdésben megállapított áraknál.
3. § (1) Az egészséges, száraz sör-, cukor- és keményitőgyári abraktakarmányok legmagasabb eladási ára az előállító üzemnél 100 kg-onként a következő:
malátacsira 1130 milpengő
sörgyári száritott élesztő 5180
szárított cukorrépaszelet 1130
keményitőgyári száritott tengerimoslék 1460
szárított hulladékkeményitő 1240
száritott sörtörköly 1240
(2) A nedves sörtörköly legmagasabb előállitóüzemi eladási ára 100 kg-onként 340 milpengő.
(3) Az (1) bekezdésben a szárított cukorrépaszeletre nézve megállapított ár nem vonatkozik az érdekképviseleti megállapodás "A" jelü mellékletében előirt termelői szeletjárandóságra.
4. § Az állati eredetű ipari abraktakarmányok legmagasabb eladási ára az előállító üzemnél 100 kg-onként a következő:
husliszt (extrahált) tepertőliszt 4220 milpengő
halliszt (balatoni) 4160
vérliszt 3040
extrahált hullaliszt 3940
sajtolt tepertő 3940
5. § (1) Az ipari abraktakarmányok, illetőleg a magtisztitási melléktermékek kistételekben történő közvetlen elosztása esetében az előállító üzem, (1-4. §-ában megállapított árakhoz) - az eladott mennyiségtől függően - az alábbi haszonazázalékot számíthatja:
5 q-20 q-ig 1.5%
1 q- 5 q-ig 2.5%
1 q alatt 3.5%
6. § (1) Az 1-4. §-ban megállapított árakat zsák nélkül az előállító üzemnél kocsira, illetve iparvágánynál vasúti kocsiba rakva (ömlesztve történő szállításnál a vasuti kocsiba ürítve) kell érteni.
(2) A feladó saját rinfusaberendezésének értékét a vevőre (cimzettre) háríthatja. Amennyiben a vevő (címzett) a rinfusaberendezést az áru átvételét követő három napon belül bérmentesítés mellett visszaküldi, a feladó köteles a rinfusaberendezés árából az államvasutak díjszabása szerint az adott esetben számitható használati díj levonása titán fennmaradó összeget a vevőnek (címzettnek) visszatéríteni.
7. § (1) A kereskedő az ipari abraktakarmányoknak az 1-4. §-ban megállapított előállitóüzemi eladási árához hozzászámíthatja:
a) a vasuti fuvardijat és ennek járulékait,
b) a vasuti kocsiból kirakás vagy berakás ténylegesen felmerült igazolható költségeit.
c) az előállító üzemből, illetőleg vasútról raktárbaszállitás, vagy előállító üzemből, illetőleg raktárból vasútra szállítás ténylegesen felmerült, igazolható költségeit,
d) az előállító üzemből, vasútról vagy raktárból házhozszállítás és raktárbarakás ténylegesen felmerült, igazolható költségeit,
e) a beszerzési ár után számított legfeljebb 1% elszóródást (elcsurgást),
f) 100 kg-onként legfeljebb 50 milpengő ártöbletet,
g) kistételekben történő közvetlen elosztás esetében a 7. §-ban megállapított haszonszázalékot.
(2) A kereskedő saját rinfusaberendezésére vonatkozóan a 6. § (2) bekezdésében foglaltak az irányadók.
8. § (1) Az 1. és 2. §-ban megállapitott árak a 110100/1943. FM rendelet (Budapesti Közlöny 1943. évi február hó 21-i, 42. szám) előírásainak, valamim a Budapesti Áru- és Értéktőzsde szokványainak megfelelő árura vonatkoznak.
(2) Az előállító üzemek és a forgalombahozatalban résztvevő kereskedők a napraforgómagpogácsánál és a tökmagpogácsánál - a 110100/1943. FM rendelet 7. § (2) bekezdésének megfelelően a nyers fehérje, valamint nyers zsírtartalmat külön-külön az egyéb olajosmagpogácsánál az együttes nyers zsír- és proteintartalmat, az extrahált olajosmagdaránál pedig a nyers proteintartalmat kiállított számlán százalékban feltüntetni köteles.
9. § Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba; hatálybalépésével a 90835/1946. KM rendelet (Magyar Közlöny 1946. évi május hó 10-i, 105. szám) hatályát veszti.
Budapest, 1946. évi május hó 16-án.
Dr. Bárányos Károly s. k.,
közellátásügyi miniszter