Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

...Tovább...

AI Szinonimák

Kereséskor az "AI szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

...Tovább...

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

...Tovább...

234420/1948. (IV. 15.) FM rendelet

a tartósított élelmiszereket előállító és a hűtőiparok gyakorlásához előírt képesítés megszerzése tárgyában

A tartósított élelmiszerek előállításával és az élelmiszerek hűtésével, mélyhűtésével, valamint szárításával foglalkozó iparrá vonatkozó egyes kérdések szabályozásáról szóló 23780/1946. ME rendelet (Magyar Közlöny 275. szám) 3. §-a (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás álapján az iparügyi miniszterrel egyetértve a következőket rendelem:

1. § A tartósított élelmiszereket előállító és a hűtőiparosok képesítéshez kötéséről szóló 1260/1948. IpM rendelet (Magyar Közlöny Rendeletek Tára 87. szám) 1. §-ának (1) és (3) bekezdése értelmében képesítéshez kötött iparnak minősülő: tartósított élelmiszereket előállító és hűtő (mélyhűtő) iparok gyakorlásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása céljából a földmívelésügyi miniszter fennhatósága alatt tanfolyamok szerveztetnek, illetőleg képesítő vizsgák tartatnak.

2. § (1) Az 1. § értelmében szervezeti tanfolyamok elnevezése: "Tartósított élelmiszereket előállító és hűtő (mélyhűtő) ipari tanfolyamok" (továbbiakban; konzervipari tanfolyamok).

(2) A konzervipari tanfolyamok: a) egységes konzervipari és b) konzervipari szaktanfolyamok.

3. § (1) Az egységes konzervipari tanfolyam eredményes elvégzését igazoló bizonyítványnak segédlevél ereje van és az munkakönyv váltására, valamint egyévi munkakönyvvel igazolt szakbavágó gyakorlat után a konzervipari szaktanfolyamok el végzésére jogosít.

(2) A konzervipari szaktanfolyamok eredményes elvégzéséi igazoló bizonyítványok az illető iparban mestervizsgálatra bocsátásra jogosítanak.

(3) A konzervipari szaktanfolyamok a következők:

a) gyümölcs-. Zöldség- és főzelékkonzerváló,

b) hús- és halkonzerváló-,

c) savanyítóipari,

d) hűtőházi tartósítóipari szaktanfolyam, valamint

e) a 23. §-ban említett szaktanfolyamok,

4. § (1) Az állam által fenntartott konzervipari tanfolyamokat a földmívelésügyi miniszter a Mezőgazdasági Ipari Tanfolyamok Központi Bizottsága (továbbiakban: Bizottság) útján szervezi és irányítja.

(2) A nem állami konzervipari tanfolyamok csak a földmívelésügyi miniszter előzetes engedélye alapján és az engedélyben foglaltfeltételek szerint tarthatók.

5. § A konzervipari tanfolyamokat szervező Bizottság sajtó, esetleg rádió útján legalább 2 héttel a tanfolyam megindítása elöli tájékoztató felvilágosítást ad közre, amelyben az érdekeltek tudomására hozza a tanfolyam tartására jogosulj engedélyes nevét és címét, a tanfolyamra jelentkezés helyét, idejét és az oktatásra vonatkozó egyéb tudnivalókat.

6. § (1) Az állam által fenntartott konzervipari tanfolyamok előadóit és oktatóit a kiváló elméleti, illetőleg gyakorlati szaktudással rendelkező személyek közül a Bizottság javaslata alapján az iparügyi miniszterre] egyetértve, a földmívelésügyi miniszter jelöli ki.

(2) A nem állami konzervipari tanfolyamok előadót és oktatói csak a földmívelésügyi miniszter jóváhagyása mellett alkalmazhatók.

7. § (1) Az egységes konzervipari tanfolyamokra felvehetők azok:

a) akiknek nincs négy középiskolai, vagy ezzel azonos értékű iskolai végzettségük és mint tanoncok tanszerződés alapján tartósított élelmiszereket előállító-, vagy hűtő (mélyhűtő-) ipari üzem(ek)ben (továbbiakban: konzervipari üzemekben) legalább 24 hónapon ál szakbavágó gyakorlatot folytatlak;

b) akiknek négy középiskolai, vagy ezzel egyenértékű képzettségűk van és ezenfelül legalább 18 hónapon ál, mint tanoncok - tanszerződés alapján -konzervipari üzemekben szakbavágó gyakorlatot folytattak:

c) akiknek középiskolai érettségi vagy ezzel egyenértékű képzettsége van. s ezenfelül legalább 12 hónapon át, mint tanoncok - tanszerződés alapján konzervipari üzemben szakbavágó gyakorlatot folytattak:

d) akiknek mezőgazdasági középiskolai érettségije, vagy középfokú mezőgazdasági tanintézetben szerzett oklevele van és ezenfelül legalább 9 hónapon át gyakorlatszerzés céljából konzervipari üzemben az Országos Társadalombiztosító Intézet igazolványával igazolt szakbavágó gyakorlatot folytattak:

e) akiknek érettségi-, vagy ezzel egyenértékű képzettségnél magasabb képzettsége van és ezenfelül legalább 6 hónapon át gyakorlatszerzés céljából konzervipari üzemben az Országos Társadalombiztosító Intézet igazolványával igazolt szakbavágó gyakorlatot folytattak;

f) akik, mint okl. vegyészmérnökök, okl. vegyészek, egyéb vegyészeti szák végzettségű személyek, továbbá mint okl. kertészek, okl. gazdák, okl. mezőgazdák gyakorlatszerzés céljából legalább 4 hónapon ál konzervipari üzemben szakmunkái végeztek.

(2) A Bizottság esetenként megadott engedélye alapján felvehetők a tanfolyamra azok is, akiknek (1) bekezdés a)-f) pontjaiban felsorol! bármely iskolai képzettsége van és az esetenkint előírt időtartamú szakbavágó gyakorlatot, mint konzervipari szakmunkások vagy munkások, vagy szaktisztviselők, avagy mint munkaadók szereztek vagy szerzik meg. A szakbavágó gyakorlatot szakmunkások és munkások munkakönyvvel, szaktisztviselők működési bizonyítvánnyal, a munkaadók pedig iparjogosítványukkal igazolhatják.

(3) Azok, akik az Országos Magyar Mezőgazdasági Ipari Kísérleti Intézetben (korábbi néven: Erjedéstani Állomási rendezett konzervipari tanfolyamot elvégezték, az (1) bekezdés a)-f) pontjaiban előírt és akár a tanfolyam előtt, akár utána eltöltött - üzemi gyakorlati idő igazolása esetén az egységes konzervipari tanfolyam elvégzése nélkül is segédvizsgára bocsáthatók.

(4) Azoknál a személyeknél, akik az építés- és közmunkaügyi miniszter által az elbocsátott köz- és magánalkalmazottak átképzése céljából a 12550/1946. ME rendelet alapján (Magyar Közlöny 248. szám) rendezett konzervipari tanfolyamot sikeresen elvégezték, a Bizottság esetről-esetre adott külön engedélyével az előírt szakbavágó gyakorlati időből legfeljebb 3 hónap elengedhető.

8. § A földmívelésügyi miniszter 6293/1946. Eln. FM és 84695/1946. IV. 3. FM rendeleteivel engedélyezett konzervipari továbbképző tanfolyameredményes elvégzéséi igazoló bizonyítvány, valamely konzervipari üzemben legalább egy éven át folytatott szakbavágó gyakorlat esetén segédlevél erejével bír.

9. § A konzervipari szaktanfolyamokra felvehetők azok, akik:

a) öt ével meghaladó konzervipari szakbavágó gyakorlat után az egységes konzervipari tanfolyamot eredményesen elvégezték, majd pedig utána legalább egy éven át konzervipari üzemben dolgozlak és ezutóbbi körülményt a 7. § (2) bekezdésében előírt módon igazolják:

b) akik öl évnél kevesebb szakbavágó gyakorlat után az egységes konzervipari tanfolyamot eredményesen elvégezték, majd pedig utána legalább kél éven ál konzervipari üzemben dolgoztak és ezutóbbi körülményt a 7. § (2) bekezdésében előirt módon igazoljál;

c) vegyészmérnöki oklevéllel. avagy vegytanszakos középiskolai tanári oklevéllel, illetőleg vegytanból, mint főtárgyból szerzett bölcsészdoktori oklevéllel rendelkeznek és a 7. § (2) bekezdésében előírt módon igazolják azt, hogy az egységes konzervipari tanfolyam eredményes elvégzéséi igazoló bizonyítvány megszerzése után, legalább egy éven ál konzervipari üzemben dolgozlak.

10. § (1) A tanfolyamokra jelentkezők a felvételük iránti írásbeli kérelmüket a tanfolyam tartására jogosulthoz adják be.

(2) A beadványhoz az iskolai képzettségei igazold, továbbá születési-, erkölcsi-, hatósági orvosi-, valamint a szakbavágó gyakorlatot igazoló bizonyítványt, illetve az ipar jogosítványi kell csatolni.

(3) Az előbbi bekezdésben előírt hatósági orvosi bizonyítvánnyal azt kell igazolni, hogy a jelentkező fertőző betegségben nem szenved és kifogástalan érzékszervekkel rendelkezik.

(4) A tanfolyamon való felvétel tárgyában a tanfolyam tartására jogosított határoz és erről a kérvényezőt írásban értesíti.

11. § (1) A tanfolyamra felvettek a Bizottság által a földmívelésügyi miniszter jóváhagyásával megállapított összegű részvételi díjai tizeinek. A részvételi díj 50%-át a tanfolyam megkezdése elölt egy összegben, a fennmaradó további 50%-át pedig a tanfolyam hátralevő idejében két egyenlő részletben kell befizetni.

(2) A részvételi díj magában foglalja a tanfolyamokat bezáró vizsgák díjait is.

(3) Méltánylást igénylő esetekben a Bizottság a résztvevőknek legfeljebb 20%-ál mentesítheti a részvételi díj alól.

(4) A tanfolyamok résztvevői elhelyezésükről és élelmezésükről maguk tartoznak gondoskodni.

12. § A tanfolyamok résztvevőinek létszáma: az egységes konzervipari tanfolyamon legalább 10 és legfeljebb 30, az egyes szaktanfolyamokon pedig legalább 6 és legfeljebb 30 személy lehet. Megfelelő számú jelentkezés esetén a Bizottság párhuzamos tanfolyamokat is szervezhet.

13. § (1) A tanfolyamok végén a résztvevők vizsgabizottság előtt elméleti és gyakorlati tárgyakból vizsgát tesznek.

(2) A vizsgabizottság tagjai: a földmívelésügyi és az iparügyi miniszternek, a Magyar Agrártudományi Egyetem érdekeli tanszékének, a Magyar Élelmezési Munkások Szabad Szakszervezetének és a Bizottságnak egy-egy kiküldötte, továbbá a földmívelésügyi miniszter által érdekelt ipar szakférfiai sorából esetenként kinevezett kél tag, valamint a tanfolyam tartására jogosítottnak egy megbízottja és a tanfolyam előadói.

(3) A vizsgabizottság elnöke a földmivelésügyi miniszter kiküldötte, aki elnöki jogköréi bármely bizottsági tagra átruházhatja.

14. § (1) Aki a vizsgán egy vagy két tantárgyból nem felel meg az előírt követelményeknek, a sikertelen vizsga letételétől számított két hónap elteltével a szóbanforgó tantárgyból ismétlővizsgára bocsátható. Aki pedig az ismétlővizsgát sem tudja sikerrel letenni, köteles az egész tanfolyamot és az egész vizsgál megismételni.

(2) Aki a vizsgálaton kettőnél több tárgyból nem feleli meg az előirt követelményeknek, a sikertelen vizsga letételétől számított 3 hónap elteltével minden tárgyból ismétlővizsgára bocsátható. Aki pedig az ismétlővizsgát sem tudja sikerrel letenni, vizsgára csak munkakönyvvel igazolt 3 hónapi további szakbavágó gyakorlat és a tanfolyam ismétlése után bocsátható.

15. § (1) Aki az elméleti és gyakorlati vizsgát sikerrel letette, az egyes tárgyakra nyeri osztályzatok középértéke szerint jeles, jó, megfelelő eredménnyel bizonyítványt kap

(2) Az (1) bekezdésben említett bizonyítvány szövege:

A) Az egységes konzervipari tanfolyamoknál:

Ha a résztvevő a vizsgán bármely tárgyból elégtelen eredményt mulat fel, bizonyítvány helyett csupán az elnök által aláirt értesítést kap, amelynek szövege a következő:

B) Konzervipari szaktanfolyamoknál:

16. § A tanfolyamok személyi és dologi kiadásainak fedezésére egyrészt a tanfolyam résztvevői által a 11. § értelmében fizetett részvételi díjak, másrészt a földmívelésügyi miniszter által - a Bizottság meghallgatása után - esetenként adott támogatás szolgálnak.

17. § Az egyes tanfolyamok bevételeiről és kiadásairól rendszeres számadást kell vezetni és azokat a tanfolyamok befejeztétől számított legkésőbb 15 nap alatt a bizottság útján a földmívelésügyi miniszterhez kell felülvizsgálat végeit felterjeszteni.

18. § A tanfolyam előadói és gyakorlati oktatói díjazásban részesülnek. E díjak összegét és kifizetésüknek módjai a földmivelésügyi miniszter külön szabályozza.

19. § Az egységes konzervipari tanfolyamok tantervének összeállításánál az alábbiak az irányadók:

A hallgatóknak el kell sajátítaniuk azokat az alapismeretekét és általános tudnivalókat, amelyek a tartósított élelmiszerek készítéséhez és minőségi elbírálásához szükségesek,

A tanítási idő 6 hónap, heti 10 tanórával. Az oktatás elméleti előadásokból, valamint gyakorlatokból és tanulmányi látogatásokból áll.

A tanfolyamon előadott kötelező tárgyak:

1. Fizika, kémia, mikológia -18 óra

2. Nyersanyag- és áruismeret - 12 óra

3. Gép- és üzemtan - 40 óra

4. Féltermékek gyártása - 14 óra

5. Gyümölcs- és zöldségkonzervek gyártása - 25 óra

6. Szárítás, aszalás, poritás - 14 óra

7. Savanyítás - 12 óra

8. Hús- és halkonzerválás - 20 óra

9. Hűtés, fagyasztás, mélyhűtés - 14 óra

10. Konzervipari szempontból fontos törvények, rendeletek jogi és kereskedelmi ismeretek - 10 óra

11. Árvetés, könyvvitel, levelezés - 15 óra

12. Laboratóriumi gyakorlatok, üzemellenőrzés - 10 óra

13. Üzemi gyakorlatok, gyártási feladatok - 30 óra

14. Tanulmányi látogatások (gyár, látogatás) - 12 félnap.

20. § Az egységes konzervipari tanfolyam vizsgatárgyai:

I. Zárthelyi írásbeli vizsga:

a) Konzervipari árvetés, üzemi számítások.

b) Könyvelés, levelezés.

c) Gyártásismereti feladatok.

II. Szóbeli vizsga tárgya:

a) Fizika, kémia, mikrobiológia, áruismeret,

b) Gyártásismeret.

c) Gép- és üzemtan,

d) Törvények, rendeletek.

III. Gyakorlati vizsga:

a) Gyártási feladatok,

b) Laboratóriumi vizsgálati (üzemellenőrzési) feladatok,

c) Műszaki feladatok (konzervipari gépekkel kapcsolatos feladatok) gyakorlati megoldása.

21. § (1) A konzervipari szaktanfolyam tantervének összeállításánál az alábbiak az irányadók:

A hallgatóknak el kell sajátítaniok azokat az ismereteket, amelyek iparának önálló, űzéséhez, vagyis kifogástalan konzervek gazdaságos előállításához és konzervféleségek szakszerű minőségi elbírálásához szükségesek. A szaktanfolyam feladata az, hogy a hallgató korábban megszerzett ismereteire támaszkodva, elméleti és gyakorlati tudását kiegészítse és elmélyítse.

A szaktanfolyamok tantárgyai a következők:

I. Alapismereti tárgyak:

1. A konzervipar közgazdasági jelentősége, története, fejlődésének tényezője. 2. Konzervipari fizika, - kémia, - biológia, - laboratóriumi gyakorlatok. 3. Nyersanyag-, üzem-, segédanyagok, fél- és készáruk ismerete. 4. Konzervek táplálkozástani jelentősége, elbírálása.

II. Gyártásismeret:

Felöleli az illető szaktanfolyam különleges gyártási körének technológiáját.

III. Gép- és üzemtan:

A konzerviparban használatos gépek ismerete, kezelése, hibáik elhárítása, üzemben és karbantartása. Hó-, energia-, vízgazdálkodás. Üzemek tervezése, szakszerű berendezése.

V. Ipari közigazgatási-, élelmiszerrendészeti-, jogi-, kereskedelmi-, és egyéb ismeretek:

1. Csomagolás, tárolás, 2. Szállítmányozás, vám és külkereskedelmi ismeretek. 3. Konzervipari higiénia. elsősegély, tűzrendészet.

I. Konzervipari szempontból fontos jogszabályok

5. Jogi ismereték. 6. Árvetés, könyvelés, levelezés. 7. Szövetkezeti ismeretek. 8. Hírverés.

(2) A gyümölcs-, zöldség- és főzelékkonzervipari szaktanfolyamon előadott kötelező tantárgyak:

I. Alapismereti tárgyak (lásd előbbi bekezdésben I. alatt) 60 óra.

II. Gyártásismeret:

1. Féltermékek, gyűmölcsmustok. 2. Gyümölcs- és zöldségkonzervek gyártása. 3. Szárítás, aszalás, porítás. 4. Savanyitás - 100 óra

III. Gép- és üzemtan: (lásd előbbi bekezdés III. alatt) - 60 óra

IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek) (lásd előbbi bekezdés IV. alatt) - 60 óra

Összesen: 280 óra

A tanfolyam összes óraszáma 280, valamint ezenfelül 15 félnap üzemi tanulmányi látogatás, időtartama: 6 hónap, heti 12 tanórával.

(3) Hús- és halkonzerválóipari szaktanfolyam: Óraszám 140 és 10 félnap üzemi látogatás. Időtartama: 3 hónap, heti 12 tanórával. A tanfolyam kötelező tárgyai:

I. Alapismereti tárgyak - 30 óra

II. Gyártásismeret:

a) sózás, pácolás, füstölés,

b) huskonzervgyártás,

c) baromfikonzervek,

d) libamáj és pástétomfélék,

e) halkonzerválás - 60 óra

III. Gép- és üzemtan húskonzervipari szempontból - 25 óra

IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek húskonzervipari szempontból - 25 óra

(4) A savanyitóipari szaktanfolyamon előadott kőtelező tárgyak: összes óraszám: 80 (2 hónap, heti 10 óra). Ezenkívül 6 félnap tanulmányi látogatás.

I. Alapismereti tárgyak (savanyítóipari szempont - 20 óra

II. Gyártásismeret (savanyítóipar) - 30 óra (sózott-, savanyított konzervek előállítása, mustár és mustáros készítmények)

III. Gép- és üzemtan - 15 óra

IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek - 15 óra

(5) Hűtőházi- (mélyhűtő-) ipari tanfolyamon előadott kötelező tárgyak:

Összesen 100 óra (2 hónap, heti 12 óra) ezenfelül 6 félnap tanulmányi látogatás.

Tantárgyak:

I. Alapismereti tárgyak - 20 óra

II. Gyártásismeret (hűtőházi tárolás, mélyhűtés) - 50 óra

III. Gép- és üzemtan hűtőipari szempontból - 20 óra

IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek, hűtőipari szempontból - 10 óra

22. § A konzervipari szaktanfolyamok vizsgatárgyai: Valamennyi konzervipari szaktanfolyam záróvizsgája három részből áll és felöleli a tanfolyam tananyagát.

I. Zárthelyi írásbeli vizsga:

1. Üzemi számítások, tervezési-, gyártási feladatok.

2. Könyvelési-, levelezési-, számtartási feladatok.

3. Gyártásismereti feladatok megoldása.

II. Szóbeli vizsga:

1. fizika, kémia, mikológia, áruismeret, üzemellenőrzés.

2. Gyárismeret;

3. Gép- és üzemtan.

4. Törvények, rendeletek, jogi- és kereskedelmi ismeretek,

III. Gyakorlati vizsga:

1. Gyártási feladatok önálló megoldása üzemben (mestermunka).

2. Laboratóriumi vizsgálati feladatok önálló, elvégzése.

3. Gyakorlati műszaki feladatok (gépbeállítás stb.) elvégzése.

23. § (1) Az 1260/1948. IpM rendelet (Magyar Közlöny Rendeletek Tára 87. szám) 1. §-ának (3) bekezdésében felsorolt iparok gyakorlásához megkívánt szaktanfolyamok, illetőleg vizsgák az alábbiak:

A) Téliszalámi-készítő ipari szaktanfolyam.

E tanfolyam tantárgyai:

a) a téliszalámi készítéséhez szükséges nyers-, segéd- és járulékos-anyagok kémiája, áruismerete, vizsgálata, minősítése,

b) a téliszalámikészítés gyártásismerete.

c) a téliszalámikészítés gép- és üzemtana.

d) kereskedelmi- és jogi ismeretek.

A tanfolyam időtartama 6 hét, 120 tanóra.

A vizsga tárgyai:

I. Zárthelyi írásbeli vizsga:

1. Üzemi számítások, gyártási- és árvetési feladatok.

2. Könyvelés, levelezés, számtartás.

3. Gyártásismereti feladatok.

II. Szóbeli vizsga:

1. Fizika, kémia, mikológia, áruismeret, üzemellenőrzés.

2. Gyártásismeret.

3. Gép- és üzemtan.

4. Jogi és kereskedelmi ismeretek.

III. Gyakorlati vizsga:

1. Gyártásfeladatok önálló megoldása üzemben (mestermunka).

2. Laboratóriumi vizsgálati feladatok önálló elvégzése.

3. Gyakorlati műszaki feladatok (pl. gépbeállítás) elvégzése.

A szóbanlévő tanfolyamra, illetőleg vizsgára való jelentkezés feltételei:

1. Legalább 6 elemi végzettség.

2. Testi alkalmasság (kifogástalan érzékszervek).

3. Hentes- és mészárosipari segédlevél.

4. Az említett segédlevél megszerzése után valamely téliszalámikészítő üzemben eltöltött és bizonyítvánnyal igazolt alább 3 gyártási idényre kiterjedő - szakbavágó gyakorlat.

B) Szárított tésztakészítőipari szaktanfolyam.

E tanfolyam tantárgyai:

a) nyers-, segéd- és járulékos anyagok kémiája, áruismerete, vizsgálata, minősítése,

b) a szárított tésztakészítőipar gép- és üzemtana.

c) a szárított tésztafélék gyártásismerete,

d) szárított tésztaipari szempontból fontos törvények, rendeletek, kereskedelmi- és jogi stb. ismeretek.

A tanfolyam időtartama 1 hónap, heti 20 tanóra, összesen 80 óra.

A vizsga tárgyai a következők:

1. Általános ismeretek. Fizika, kémia, mikológia, nyersanyagok, fél- és késztermékek ismerete, laboratóriumi vizsgálata.

2. Gyártásismeret.

3. Gép- és üzemtan.

4. Jogi ismeretek.

A szárított tésztakészítőipari tanfolyamra jelentkezés feltételei:

1. Legalább 6 elemi iskolai végzettség.

2. Testi alkalmasság (kifogástalan érzékszervek).

3. Legalább egy gyártási idényre terjedő szakbavágó üzemi gyakorlat.

24. § (1) Aki a 23. §-ban szabályozott elméleti és gyakorlati vizsgál sikerrel letette, az egyes tárgyakról nyert osztályzatok középértéke szerint jeles, jó, megfelelő eredménnyel bizonyítványt kap. Ennek szövege:

(2) Ha a résztvevő a vizsgán elégtelen eredményt mutat fel, erről nem bizonyítványt, hanem csupán értesítési kap, melynek szövege-, továbbá a letehető ismétlő vizsga tekintetében a jelen rendelet 14. és 15. §-ában foglalt rendelkezések értelemszerűen alkalmazandók.

25. § A Mezőgazdasági Ipari Tanfolyamok Központi Bizottságának előterjesztése alapján a földmívelésügyi miniszter az iparügyi miniszterrel egyetértve a jelen rendelet 19-23. §-aiban foglalt rendelkezésektől eltérést engedélyezhet.

26. § A tanfolyamok hallgatói a tanulás és a gyakorlati munka tekintetében pontosságra és szorgalomra, a tanfolyami szabályok és utasítások megtartására és lelkiismeretes teljesítésére, a tanfolyamok tantermeinek és általában az összes vagyonának kíméletére, gondozására és megőrzésére, az elöljárók tiszteletben tartására és társainak megbecsülésére kötelesek.

27. § A hallgatók által megtartandó általános kötelességek és tilalmak háziszabályokba foglalásáról és ezeknek a szabályoknak a tanfolyamok helyiségeiben való állandóan kifüggesztéséről a Bizottság gondoskodik.

28. § A 26. §-ban, illetőleg a 27. § értelmében készített és kifüggesztett háziszabályokban megállapított kötelességek megszegése fegyelmi vétség. A fegyelmi vétséget elkövetőt dorgálással és kizárással lehet büntetni. Ha a hallgató a fegyelmi vétség elkövetésével kárt is okozott, köteles azt megtéríteni.

29. § A jelen rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

Budapest, 1948. évi április hó 12-én.

A miniszter helyett:

Keresztes Mihály s. k.,

államtitkár

Tartalomjegyzék