234420/1948. (IV. 15.) FM rendelet
a tartósított élelmiszereket előállító és a hűtőiparok gyakorlásához előírt képesítés megszerzése tárgyában
A tartósított élelmiszerek előállításával és az élelmiszerek hűtésével, mélyhűtésével, valamint szárításával foglalkozó iparrá vonatkozó egyes kérdések szabályozásáról szóló 23780/1946. ME rendelet (Magyar Közlöny 275. szám) 3. §-a (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás álapján az iparügyi miniszterrel egyetértve a következőket rendelem:
1. § A tartósított élelmiszereket előállító és a hűtőiparosok képesítéshez kötéséről szóló 1260/1948. IpM rendelet (Magyar Közlöny Rendeletek Tára 87. szám) 1. §-ának (1) és (3) bekezdése értelmében képesítéshez kötött iparnak minősülő: tartósított élelmiszereket előállító és hűtő (mélyhűtő) iparok gyakorlásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása céljából a földmívelésügyi miniszter fennhatósága alatt tanfolyamok szerveztetnek, illetőleg képesítő vizsgák tartatnak.
2. § (1) Az 1. § értelmében szervezeti tanfolyamok elnevezése: "Tartósított élelmiszereket előállító és hűtő (mélyhűtő) ipari tanfolyamok" (továbbiakban; konzervipari tanfolyamok).
(2) A konzervipari tanfolyamok: a) egységes konzervipari és b) konzervipari szaktanfolyamok.
3. § (1) Az egységes konzervipari tanfolyam eredményes elvégzését igazoló bizonyítványnak segédlevél ereje van és az munkakönyv váltására, valamint egyévi munkakönyvvel igazolt szakbavágó gyakorlat után a konzervipari szaktanfolyamok el végzésére jogosít.
(2) A konzervipari szaktanfolyamok eredményes elvégzéséi igazoló bizonyítványok az illető iparban mestervizsgálatra bocsátásra jogosítanak.
(3) A konzervipari szaktanfolyamok a következők:
a) gyümölcs-. Zöldség- és főzelékkonzerváló,
b) hús- és halkonzerváló-,
c) savanyítóipari,
d) hűtőházi tartósítóipari szaktanfolyam, valamint
e) a 23. §-ban említett szaktanfolyamok,
4. § (1) Az állam által fenntartott konzervipari tanfolyamokat a földmívelésügyi miniszter a Mezőgazdasági Ipari Tanfolyamok Központi Bizottsága (továbbiakban: Bizottság) útján szervezi és irányítja.
(2) A nem állami konzervipari tanfolyamok csak a földmívelésügyi miniszter előzetes engedélye alapján és az engedélyben foglaltfeltételek szerint tarthatók.
5. § A konzervipari tanfolyamokat szervező Bizottság sajtó, esetleg rádió útján legalább 2 héttel a tanfolyam megindítása elöli tájékoztató felvilágosítást ad közre, amelyben az érdekeltek tudomására hozza a tanfolyam tartására jogosulj engedélyes nevét és címét, a tanfolyamra jelentkezés helyét, idejét és az oktatásra vonatkozó egyéb tudnivalókat.
6. § (1) Az állam által fenntartott konzervipari tanfolyamok előadóit és oktatóit a kiváló elméleti, illetőleg gyakorlati szaktudással rendelkező személyek közül a Bizottság javaslata alapján az iparügyi miniszterre] egyetértve, a földmívelésügyi miniszter jelöli ki.
(2) A nem állami konzervipari tanfolyamok előadót és oktatói csak a földmívelésügyi miniszter jóváhagyása mellett alkalmazhatók.
7. § (1) Az egységes konzervipari tanfolyamokra felvehetők azok:
a) akiknek nincs négy középiskolai, vagy ezzel azonos értékű iskolai végzettségük és mint tanoncok tanszerződés alapján tartósított élelmiszereket előállító-, vagy hűtő (mélyhűtő-) ipari üzem(ek)ben (továbbiakban: konzervipari üzemekben) legalább 24 hónapon ál szakbavágó gyakorlatot folytatlak;
b) akiknek négy középiskolai, vagy ezzel egyenértékű képzettségűk van és ezenfelül legalább 18 hónapon ál, mint tanoncok - tanszerződés alapján -konzervipari üzemekben szakbavágó gyakorlatot folytattak:
c) akiknek középiskolai érettségi vagy ezzel egyenértékű képzettsége van. s ezenfelül legalább 12 hónapon át, mint tanoncok - tanszerződés alapján konzervipari üzemben szakbavágó gyakorlatot folytattak:
d) akiknek mezőgazdasági középiskolai érettségije, vagy középfokú mezőgazdasági tanintézetben szerzett oklevele van és ezenfelül legalább 9 hónapon át gyakorlatszerzés céljából konzervipari üzemben az Országos Társadalombiztosító Intézet igazolványával igazolt szakbavágó gyakorlatot folytattak:
e) akiknek érettségi-, vagy ezzel egyenértékű képzettségnél magasabb képzettsége van és ezenfelül legalább 6 hónapon át gyakorlatszerzés céljából konzervipari üzemben az Országos Társadalombiztosító Intézet igazolványával igazolt szakbavágó gyakorlatot folytattak;
f) akik, mint okl. vegyészmérnökök, okl. vegyészek, egyéb vegyészeti szák végzettségű személyek, továbbá mint okl. kertészek, okl. gazdák, okl. mezőgazdák gyakorlatszerzés céljából legalább 4 hónapon ál konzervipari üzemben szakmunkái végeztek.
(2) A Bizottság esetenként megadott engedélye alapján felvehetők a tanfolyamra azok is, akiknek (1) bekezdés a)-f) pontjaiban felsorol! bármely iskolai képzettsége van és az esetenkint előírt időtartamú szakbavágó gyakorlatot, mint konzervipari szakmunkások vagy munkások, vagy szaktisztviselők, avagy mint munkaadók szereztek vagy szerzik meg. A szakbavágó gyakorlatot szakmunkások és munkások munkakönyvvel, szaktisztviselők működési bizonyítvánnyal, a munkaadók pedig iparjogosítványukkal igazolhatják.
(3) Azok, akik az Országos Magyar Mezőgazdasági Ipari Kísérleti Intézetben (korábbi néven: Erjedéstani Állomási rendezett konzervipari tanfolyamot elvégezték, az (1) bekezdés a)-f) pontjaiban előírt és akár a tanfolyam előtt, akár utána eltöltött - üzemi gyakorlati idő igazolása esetén az egységes konzervipari tanfolyam elvégzése nélkül is segédvizsgára bocsáthatók.
(4) Azoknál a személyeknél, akik az építés- és közmunkaügyi miniszter által az elbocsátott köz- és magánalkalmazottak átképzése céljából a 12550/1946. ME rendelet alapján (Magyar Közlöny 248. szám) rendezett konzervipari tanfolyamot sikeresen elvégezték, a Bizottság esetről-esetre adott külön engedélyével az előírt szakbavágó gyakorlati időből legfeljebb 3 hónap elengedhető.
8. § A földmívelésügyi miniszter 6293/1946. Eln. FM és 84695/1946. IV. 3. FM rendeleteivel engedélyezett konzervipari továbbképző tanfolyameredményes elvégzéséi igazoló bizonyítvány, valamely konzervipari üzemben legalább egy éven át folytatott szakbavágó gyakorlat esetén segédlevél erejével bír.
9. § A konzervipari szaktanfolyamokra felvehetők azok, akik:
a) öt ével meghaladó konzervipari szakbavágó gyakorlat után az egységes konzervipari tanfolyamot eredményesen elvégezték, majd pedig utána legalább egy éven át konzervipari üzemben dolgozlak és ezutóbbi körülményt a 7. § (2) bekezdésében előírt módon igazolják:
b) akik öl évnél kevesebb szakbavágó gyakorlat után az egységes konzervipari tanfolyamot eredményesen elvégezték, majd pedig utána legalább kél éven ál konzervipari üzemben dolgoztak és ezutóbbi körülményt a 7. § (2) bekezdésében előirt módon igazoljál;
c) vegyészmérnöki oklevéllel. avagy vegytanszakos középiskolai tanári oklevéllel, illetőleg vegytanból, mint főtárgyból szerzett bölcsészdoktori oklevéllel rendelkeznek és a 7. § (2) bekezdésében előírt módon igazolják azt, hogy az egységes konzervipari tanfolyam eredményes elvégzéséi igazoló bizonyítvány megszerzése után, legalább egy éven ál konzervipari üzemben dolgozlak.
10. § (1) A tanfolyamokra jelentkezők a felvételük iránti írásbeli kérelmüket a tanfolyam tartására jogosulthoz adják be.
(2) A beadványhoz az iskolai képzettségei igazold, továbbá születési-, erkölcsi-, hatósági orvosi-, valamint a szakbavágó gyakorlatot igazoló bizonyítványt, illetve az ipar jogosítványi kell csatolni.
(3) Az előbbi bekezdésben előírt hatósági orvosi bizonyítvánnyal azt kell igazolni, hogy a jelentkező fertőző betegségben nem szenved és kifogástalan érzékszervekkel rendelkezik.
(4) A tanfolyamon való felvétel tárgyában a tanfolyam tartására jogosított határoz és erről a kérvényezőt írásban értesíti.
11. § (1) A tanfolyamra felvettek a Bizottság által a földmívelésügyi miniszter jóváhagyásával megállapított összegű részvételi díjai tizeinek. A részvételi díj 50%-át a tanfolyam megkezdése elölt egy összegben, a fennmaradó további 50%-át pedig a tanfolyam hátralevő idejében két egyenlő részletben kell befizetni.
(2) A részvételi díj magában foglalja a tanfolyamokat bezáró vizsgák díjait is.
(3) Méltánylást igénylő esetekben a Bizottság a résztvevőknek legfeljebb 20%-ál mentesítheti a részvételi díj alól.
(4) A tanfolyamok résztvevői elhelyezésükről és élelmezésükről maguk tartoznak gondoskodni.
12. § A tanfolyamok résztvevőinek létszáma: az egységes konzervipari tanfolyamon legalább 10 és legfeljebb 30, az egyes szaktanfolyamokon pedig legalább 6 és legfeljebb 30 személy lehet. Megfelelő számú jelentkezés esetén a Bizottság párhuzamos tanfolyamokat is szervezhet.
13. § (1) A tanfolyamok végén a résztvevők vizsgabizottság előtt elméleti és gyakorlati tárgyakból vizsgát tesznek.
(2) A vizsgabizottság tagjai: a földmívelésügyi és az iparügyi miniszternek, a Magyar Agrártudományi Egyetem érdekeli tanszékének, a Magyar Élelmezési Munkások Szabad Szakszervezetének és a Bizottságnak egy-egy kiküldötte, továbbá a földmívelésügyi miniszter által érdekelt ipar szakférfiai sorából esetenként kinevezett kél tag, valamint a tanfolyam tartására jogosítottnak egy megbízottja és a tanfolyam előadói.
(3) A vizsgabizottság elnöke a földmivelésügyi miniszter kiküldötte, aki elnöki jogköréi bármely bizottsági tagra átruházhatja.
14. § (1) Aki a vizsgán egy vagy két tantárgyból nem felel meg az előírt követelményeknek, a sikertelen vizsga letételétől számított két hónap elteltével a szóbanforgó tantárgyból ismétlővizsgára bocsátható. Aki pedig az ismétlővizsgát sem tudja sikerrel letenni, köteles az egész tanfolyamot és az egész vizsgál megismételni.
(2) Aki a vizsgálaton kettőnél több tárgyból nem feleli meg az előirt követelményeknek, a sikertelen vizsga letételétől számított 3 hónap elteltével minden tárgyból ismétlővizsgára bocsátható. Aki pedig az ismétlővizsgát sem tudja sikerrel letenni, vizsgára csak munkakönyvvel igazolt 3 hónapi további szakbavágó gyakorlat és a tanfolyam ismétlése után bocsátható.
15. § (1) Aki az elméleti és gyakorlati vizsgát sikerrel letette, az egyes tárgyakra nyeri osztályzatok középértéke szerint jeles, jó, megfelelő eredménnyel bizonyítványt kap
(2) Az (1) bekezdésben említett bizonyítvány szövege:
A) Az egységes konzervipari tanfolyamoknál:

Ha a résztvevő a vizsgán bármely tárgyból elégtelen eredményt mulat fel, bizonyítvány helyett csupán az elnök által aláirt értesítést kap, amelynek szövege a következő:

B) Konzervipari szaktanfolyamoknál:

16. § A tanfolyamok személyi és dologi kiadásainak fedezésére egyrészt a tanfolyam résztvevői által a 11. § értelmében fizetett részvételi díjak, másrészt a földmívelésügyi miniszter által - a Bizottság meghallgatása után - esetenként adott támogatás szolgálnak.
17. § Az egyes tanfolyamok bevételeiről és kiadásairól rendszeres számadást kell vezetni és azokat a tanfolyamok befejeztétől számított legkésőbb 15 nap alatt a bizottság útján a földmívelésügyi miniszterhez kell felülvizsgálat végeit felterjeszteni.
18. § A tanfolyam előadói és gyakorlati oktatói díjazásban részesülnek. E díjak összegét és kifizetésüknek módjai a földmivelésügyi miniszter külön szabályozza.
19. § Az egységes konzervipari tanfolyamok tantervének összeállításánál az alábbiak az irányadók:
A hallgatóknak el kell sajátítaniuk azokat az alapismeretekét és általános tudnivalókat, amelyek a tartósított élelmiszerek készítéséhez és minőségi elbírálásához szükségesek,
A tanítási idő 6 hónap, heti 10 tanórával. Az oktatás elméleti előadásokból, valamint gyakorlatokból és tanulmányi látogatásokból áll.
A tanfolyamon előadott kötelező tárgyak:
1. Fizika, kémia, mikológia -18 óra
2. Nyersanyag- és áruismeret - 12 óra
3. Gép- és üzemtan - 40 óra
4. Féltermékek gyártása - 14 óra
5. Gyümölcs- és zöldségkonzervek gyártása - 25 óra
6. Szárítás, aszalás, poritás - 14 óra
7. Savanyítás - 12 óra
8. Hús- és halkonzerválás - 20 óra
9. Hűtés, fagyasztás, mélyhűtés - 14 óra
10. Konzervipari szempontból fontos törvények, rendeletek jogi és kereskedelmi ismeretek - 10 óra
11. Árvetés, könyvvitel, levelezés - 15 óra
12. Laboratóriumi gyakorlatok, üzemellenőrzés - 10 óra
13. Üzemi gyakorlatok, gyártási feladatok - 30 óra
14. Tanulmányi látogatások (gyár, látogatás) - 12 félnap.
20. § Az egységes konzervipari tanfolyam vizsgatárgyai:
I. Zárthelyi írásbeli vizsga:
a) Konzervipari árvetés, üzemi számítások.
b) Könyvelés, levelezés.
c) Gyártásismereti feladatok.
II. Szóbeli vizsga tárgya:
a) Fizika, kémia, mikrobiológia, áruismeret,
b) Gyártásismeret.
c) Gép- és üzemtan,
d) Törvények, rendeletek.
III. Gyakorlati vizsga:
a) Gyártási feladatok,
b) Laboratóriumi vizsgálati (üzemellenőrzési) feladatok,
c) Műszaki feladatok (konzervipari gépekkel kapcsolatos feladatok) gyakorlati megoldása.
21. § (1) A konzervipari szaktanfolyam tantervének összeállításánál az alábbiak az irányadók:
A hallgatóknak el kell sajátítaniok azokat az ismereteket, amelyek iparának önálló, űzéséhez, vagyis kifogástalan konzervek gazdaságos előállításához és konzervféleségek szakszerű minőségi elbírálásához szükségesek. A szaktanfolyam feladata az, hogy a hallgató korábban megszerzett ismereteire támaszkodva, elméleti és gyakorlati tudását kiegészítse és elmélyítse.
A szaktanfolyamok tantárgyai a következők:
I. Alapismereti tárgyak:
1. A konzervipar közgazdasági jelentősége, története, fejlődésének tényezője. 2. Konzervipari fizika, - kémia, - biológia, - laboratóriumi gyakorlatok. 3. Nyersanyag-, üzem-, segédanyagok, fél- és készáruk ismerete. 4. Konzervek táplálkozástani jelentősége, elbírálása.
II. Gyártásismeret:
Felöleli az illető szaktanfolyam különleges gyártási körének technológiáját.
III. Gép- és üzemtan:
A konzerviparban használatos gépek ismerete, kezelése, hibáik elhárítása, üzemben és karbantartása. Hó-, energia-, vízgazdálkodás. Üzemek tervezése, szakszerű berendezése.
V. Ipari közigazgatási-, élelmiszerrendészeti-, jogi-, kereskedelmi-, és egyéb ismeretek:
1. Csomagolás, tárolás, 2. Szállítmányozás, vám és külkereskedelmi ismeretek. 3. Konzervipari higiénia. elsősegély, tűzrendészet.
I. Konzervipari szempontból fontos jogszabályok
5. Jogi ismereték. 6. Árvetés, könyvelés, levelezés. 7. Szövetkezeti ismeretek. 8. Hírverés.
(2) A gyümölcs-, zöldség- és főzelékkonzervipari szaktanfolyamon előadott kötelező tantárgyak:
I. Alapismereti tárgyak (lásd előbbi bekezdésben I. alatt) 60 óra.
II. Gyártásismeret:
1. Féltermékek, gyűmölcsmustok. 2. Gyümölcs- és zöldségkonzervek gyártása. 3. Szárítás, aszalás, porítás. 4. Savanyitás - 100 óra
III. Gép- és üzemtan: (lásd előbbi bekezdés III. alatt) - 60 óra
IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek) (lásd előbbi bekezdés IV. alatt) - 60 óra
Összesen: 280 óra
A tanfolyam összes óraszáma 280, valamint ezenfelül 15 félnap üzemi tanulmányi látogatás, időtartama: 6 hónap, heti 12 tanórával.
(3) Hús- és halkonzerválóipari szaktanfolyam: Óraszám 140 és 10 félnap üzemi látogatás. Időtartama: 3 hónap, heti 12 tanórával. A tanfolyam kötelező tárgyai:
I. Alapismereti tárgyak - 30 óra
II. Gyártásismeret:
a) sózás, pácolás, füstölés,
b) huskonzervgyártás,
c) baromfikonzervek,
d) libamáj és pástétomfélék,
e) halkonzerválás - 60 óra
III. Gép- és üzemtan húskonzervipari szempontból - 25 óra
IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek húskonzervipari szempontból - 25 óra
(4) A savanyitóipari szaktanfolyamon előadott kőtelező tárgyak: összes óraszám: 80 (2 hónap, heti 10 óra). Ezenkívül 6 félnap tanulmányi látogatás.
I. Alapismereti tárgyak (savanyítóipari szempont - 20 óra
II. Gyártásismeret (savanyítóipar) - 30 óra (sózott-, savanyított konzervek előállítása, mustár és mustáros készítmények)
III. Gép- és üzemtan - 15 óra
IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek - 15 óra
(5) Hűtőházi- (mélyhűtő-) ipari tanfolyamon előadott kötelező tárgyak:
Összesen 100 óra (2 hónap, heti 12 óra) ezenfelül 6 félnap tanulmányi látogatás.
Tantárgyak:
I. Alapismereti tárgyak - 20 óra
II. Gyártásismeret (hűtőházi tárolás, mélyhűtés) - 50 óra
III. Gép- és üzemtan hűtőipari szempontból - 20 óra
IV. Jogi- és kereskedelmi ismeretek, hűtőipari szempontból - 10 óra
22. § A konzervipari szaktanfolyamok vizsgatárgyai: Valamennyi konzervipari szaktanfolyam záróvizsgája három részből áll és felöleli a tanfolyam tananyagát.
I. Zárthelyi írásbeli vizsga:
1. Üzemi számítások, tervezési-, gyártási feladatok.
2. Könyvelési-, levelezési-, számtartási feladatok.
3. Gyártásismereti feladatok megoldása.
II. Szóbeli vizsga:
1. fizika, kémia, mikológia, áruismeret, üzemellenőrzés.
2. Gyárismeret;
3. Gép- és üzemtan.
4. Törvények, rendeletek, jogi- és kereskedelmi ismeretek,
III. Gyakorlati vizsga:
1. Gyártási feladatok önálló megoldása üzemben (mestermunka).
2. Laboratóriumi vizsgálati feladatok önálló, elvégzése.
3. Gyakorlati műszaki feladatok (gépbeállítás stb.) elvégzése.
23. § (1) Az 1260/1948. IpM rendelet (Magyar Közlöny Rendeletek Tára 87. szám) 1. §-ának (3) bekezdésében felsorolt iparok gyakorlásához megkívánt szaktanfolyamok, illetőleg vizsgák az alábbiak:
A) Téliszalámi-készítő ipari szaktanfolyam.
E tanfolyam tantárgyai:
a) a téliszalámi készítéséhez szükséges nyers-, segéd- és járulékos-anyagok kémiája, áruismerete, vizsgálata, minősítése,
b) a téliszalámikészítés gyártásismerete.
c) a téliszalámikészítés gép- és üzemtana.
d) kereskedelmi- és jogi ismeretek.
A tanfolyam időtartama 6 hét, 120 tanóra.
A vizsga tárgyai:
I. Zárthelyi írásbeli vizsga:
1. Üzemi számítások, gyártási- és árvetési feladatok.
2. Könyvelés, levelezés, számtartás.
3. Gyártásismereti feladatok.
II. Szóbeli vizsga:
1. Fizika, kémia, mikológia, áruismeret, üzemellenőrzés.
2. Gyártásismeret.
3. Gép- és üzemtan.
4. Jogi és kereskedelmi ismeretek.
III. Gyakorlati vizsga:
1. Gyártásfeladatok önálló megoldása üzemben (mestermunka).
2. Laboratóriumi vizsgálati feladatok önálló elvégzése.
3. Gyakorlati műszaki feladatok (pl. gépbeállítás) elvégzése.
A szóbanlévő tanfolyamra, illetőleg vizsgára való jelentkezés feltételei:
1. Legalább 6 elemi végzettség.
2. Testi alkalmasság (kifogástalan érzékszervek).
3. Hentes- és mészárosipari segédlevél.
4. Az említett segédlevél megszerzése után valamely téliszalámikészítő üzemben eltöltött és bizonyítvánnyal igazolt alább 3 gyártási idényre kiterjedő - szakbavágó gyakorlat.
B) Szárított tésztakészítőipari szaktanfolyam.
E tanfolyam tantárgyai:
a) nyers-, segéd- és járulékos anyagok kémiája, áruismerete, vizsgálata, minősítése,
b) a szárított tésztakészítőipar gép- és üzemtana.
c) a szárított tésztafélék gyártásismerete,
d) szárított tésztaipari szempontból fontos törvények, rendeletek, kereskedelmi- és jogi stb. ismeretek.
A tanfolyam időtartama 1 hónap, heti 20 tanóra, összesen 80 óra.
A vizsga tárgyai a következők:
1. Általános ismeretek. Fizika, kémia, mikológia, nyersanyagok, fél- és késztermékek ismerete, laboratóriumi vizsgálata.
2. Gyártásismeret.
3. Gép- és üzemtan.
4. Jogi ismeretek.
A szárított tésztakészítőipari tanfolyamra jelentkezés feltételei:
1. Legalább 6 elemi iskolai végzettség.
2. Testi alkalmasság (kifogástalan érzékszervek).
3. Legalább egy gyártási idényre terjedő szakbavágó üzemi gyakorlat.
24. § (1) Aki a 23. §-ban szabályozott elméleti és gyakorlati vizsgál sikerrel letette, az egyes tárgyakról nyert osztályzatok középértéke szerint jeles, jó, megfelelő eredménnyel bizonyítványt kap. Ennek szövege:


(2) Ha a résztvevő a vizsgán elégtelen eredményt mutat fel, erről nem bizonyítványt, hanem csupán értesítési kap, melynek szövege-, továbbá a letehető ismétlő vizsga tekintetében a jelen rendelet 14. és 15. §-ában foglalt rendelkezések értelemszerűen alkalmazandók.
25. § A Mezőgazdasági Ipari Tanfolyamok Központi Bizottságának előterjesztése alapján a földmívelésügyi miniszter az iparügyi miniszterrel egyetértve a jelen rendelet 19-23. §-aiban foglalt rendelkezésektől eltérést engedélyezhet.
26. § A tanfolyamok hallgatói a tanulás és a gyakorlati munka tekintetében pontosságra és szorgalomra, a tanfolyami szabályok és utasítások megtartására és lelkiismeretes teljesítésére, a tanfolyamok tantermeinek és általában az összes vagyonának kíméletére, gondozására és megőrzésére, az elöljárók tiszteletben tartására és társainak megbecsülésére kötelesek.
27. § A hallgatók által megtartandó általános kötelességek és tilalmak háziszabályokba foglalásáról és ezeknek a szabályoknak a tanfolyamok helyiségeiben való állandóan kifüggesztéséről a Bizottság gondoskodik.
28. § A 26. §-ban, illetőleg a 27. § értelmében készített és kifüggesztett háziszabályokban megállapított kötelességek megszegése fegyelmi vétség. A fegyelmi vétséget elkövetőt dorgálással és kizárással lehet büntetni. Ha a hallgató a fegyelmi vétség elkövetésével kárt is okozott, köteles azt megtéríteni.
29. § A jelen rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.
Budapest, 1948. évi április hó 12-én.
A miniszter helyett:
Keresztes Mihály s. k.,
államtitkár