4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelet
a borszőlő, szőlőcefre, must és bor felvásárlási árának megállapításáról
A 46/1955. (VIII. 10.) MT rendeletben foglalt felhatalmazás alapján a földművelésügyi miniszterrel, a begyűjtési miniszterrel és az Országos Tervhivatal elnökével egyetértésben a következőket rendelem:
1. §
(1) A felvásárló szerveknek eladott borszőlő, szőlőcefre, must és bor szabadfelvásárlási árát a jelen rendelet 1-4. számú melléklete tünteti lel. A 15 cukorfok alatti mustért, továbbá a 9 Malligand-fokon aluli borért a 3-4. számú mellékletben feltüntetett árnál 10 százalékkal alacsonyabb árat kell fizetni.
(2) Minden termelőnek 30 százalék minőségi felárat kell fizetni a fajtiszta, külön szüretelésű muskotály borokért.
(3) A mezőgazdasági termelőszövetkezeteknek, a termelőszövetkezeti csoportoknak és az egyénileg gazdálkodó szőlőtermelők szakcsoportjainak, ha az általuk termelt bort közösen adják át a felvásárló szerveknek, a kiváló minőségű, legalább kétszerfejtett. hibamentes, egészséges, tisztaízű, külön szüretelt, illetőleg külön kezelt borért - a 4. számú mellékletben feltüntetett alapáron felül - a következő minőségi prémiumot kell fizetni:
a) a mezőgazdasági termelőszövetkezeteknek 10 százalék, a termelőszövetkezeti csoportoknak és az egyénileg gazdálkodó szőlőtermelők szakcsoportjainak 5 százalék minőségi prémium fizethető azokért a borokért, amelyeknek színe levegőállóan határozott, zöldfehér, fehér, siller vagy vörös, amelyek teltízűek, illat és zamatanyaguk jó összetételű, testesek, színükben és ízükben a borvidék és borfajta jellege határozottan kiemelkedik;
b) a mezőgazdasági termelőszövetkezeteknek 20 százalék, a termelőszövetkezeti csoportoknak és az egyénileg gazdálkodó szőlőtermelők szakcsoportjainak 10 százalék minőségi prémium fizethető az olyan csúcsminőségű borokért, amelyek színben, ízben, zamatban, testességükben kiválóak, a szőlőfajta és borvidék különlegességével rendelkeznek.
(3) Borhibák, borbetegségek tüneteivel rendelkező, mesterséges úton szesszel avinált vagy sűrítménnyel feljavított borokért minőségi felárat nem szabad fizetni. (Borbetegségnek, illetve borhibának számít a tej savas erjedés, ecetesedés, penészíz, dohosság, hordóíz, rézíz, seprőíz, kénhidrogén iz, egyéb mellékíz, keserédes, nyúlósodás, barna és fekete törés, túlkénezés stb.). Nem fizethető minőségi felár azokért a borokért, amelyek a 3. § (3) bekezdés értelmében beteg, hibás izű boroknak minősülnek, valamint a pirkadt színű (fuxos) borokért sem, A nem minőségi borvidékek borai 10,5 Malligand-fok, minőségi és védett borvidékek borai pedig 11.5 Malligand-fok alatt nem kerülhetnek minőségi bírálatra. Az átadásra kerülő bor cukortartalma vagy viszonylagosan magas alkoholtartalma a minősítés egyedüli tényezője nem lehet.
(4) A minőségi felár mértékét - a muskotályborok kivételével - az erre a célra létrehozott bizottság véleménye alapján kell megállapítani.
2. §
(1) A felvásárló szerveknek értékesítési szerződés keretében átadott borszőlő, szőlőcefre, must és bor átvételi árát a jelen rendelet 5-8. számú melléklete tartalmazza. Az 5-8. számú mellékletekben megállapított árak a 10 százalékos szerződési felárat magukban foglalják.
(2) Az értékesítési szerződés keretében átadott borért további 10 százalékos jutalom illeti meg a termelőt, a mezőgazdasági termelőszövetkezetet, a termelőszövetkezeti csoportot, ha a szakszerűen szüreteli, feldolgozott és erjesztett, egyszer, vagy kétszerfejtett fehér bor az alábbi Malligand-fok határt eléri, vagy meghaladja:
I/A terület 13,5
I/B terület 13,0
II. terület 12,5
III. terület 12,0
IV. terület 11,5
(3) Fehérfajta borok: Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű, Muscat Othonnel, Muscat Lunel, Auvergnas gris (Szürkebarát), Rizling, Zöldszilváni, Cirfandli, Ezerjó, Leányka, Tramini, Zöld Veltelini, valamint hasonló minőségű más fajtiszta bor.
(4) Vörösfajta borok: Kékfrankos, Medoc Noir, Cabernet, Burgundi, Kadarka, valamint hasonló minőségű más fajtiszta vörösbor.
(5) A (2), (3) és (4) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő fajtiszta szőlőből szüretelt fajtiszta jellegű bor után 15.0 százalék minőségi jutalom illeti meg a termelőt. Vörösbor után minőségi jutalom csak abban az esetben illeti meg a termelőt, ha a héjon erjesztett bor a 11.5 Maliggand-fokot eléri, vagy meghaladja és határozott vörösbor színt mutat.
(6) A minőségi jutalom kiszámításának alapja a szerződéses felárral csökkentett alapár (állami szabadfelvásárlási ár). A minőségi jutalom csak akkor jár a termelőnek, ha a bort a vállalat által e célból megszervezett bizottság megvizsgálta és a fajtiszta jelleget megállapította.
(7) Ha a termelőszövetkezet és termelőszövetkezeti csoport legalább 1950 kg borszőlő, illetőleg legalább 1500 liter must vagy bor átadására kötértékesítési szerződést és azt hiánytalanul, a szerződésben kikötött feltételek szerint átadja a felvásárló szerveknek, részére 1950 kg borszőlő, illetőleg 1500 liter must vagy bor után 1200 Ft és minden további 130 kg borszőlő, illetőleg 100 liter must vagy bor után 80 Ft mennyiségi jutalmat kell fizetni.
(8) A bornak I/A, I/B, valamint II. árkategória területen legalább 10 Malligand-fok, a III. és IV. kategóriájú területen pedig legalább 9 Malligandfok szesztartalmat kell az átadáskor elérnie. Szőlőnek és mustnak az I/A, I/B és II. területen legalább 16 cukorfokot, a III. és IV. árkategória területén pedig legalább 15 cukorfokot kell elérni. A szerződés teljesítésére csak egészséges, tisztaízű, direkttermőmentes bort szabad átvenni. Nem tekinthető egészségesnek a 3. § (3) bekezdésben meghatározott feltételek alá tartozó beteg, hibásízű bor.
A fenti minőségi követelményeknek meg nem felelő szőlő, must, vagy bor után szerződéses felár és mennyiségi jutalom nem fizethető, csak szabadfelvásárlási áron vehető át.
3. §
(1) A felvásárlási árak szőlőnél cukorfok-csoportonként kg egységárban, szőlőcefrénél és mustnál cukorfok egységárban, seprős, egyszer és kétszerfejtett boroknál pedig Malligand-fok egységárban vannak megállapítva, alkalmazásuk tehát csak a cukor, illetve Malligand-foknak magyar hitelesítésű hőmérős mustfokolóval vagy Malligand készülékkel való megállapítása alapján történhetik.
(2) A felvásárlási árak
a) borszőlő esetében egészséges, zúzatlan és minden tisztátalanságtól mentes borszőlőre,
b) szőlőcefre esetében a szőlőnél előírt minőségi követelményeknek megfelelő szőlőből - annak le-darálásával vagy csömöszölésével - készült mustot, illetve törkölyrészeket (kocsány, mag, héj) tartalmazó minden idegen íztől és szagtól mentes szőlőcefrére,
c) must esetében egészséges, tisztaízű, erjedés-mentes édes mustra,
d) seprős bor esetében egészséges, tisztaízű, saját, természetes, legfeljebb 5 százalék seprőt tartalmazó új borra,
e) egyszerfejtett bor esetében egészséges, tisztaízű, legfeljebb 1 százalék lebegő seprőt tartalmazó, a seprőről lefejtett borra,
f) kétszerfejtett bor esetében seprőmentes, kétszer átfejtett borra vonatkoznak.
(3) A felvásárlási árak alkalmazása szempontjából beteg, hibásízű bornak kell tekinteni azt a seprős, egyszer- vagy kétszerfejtett bort is, amelynek
a) penész, vagy doh íze van, de ez az íz 50 gr/hl antiodor hozzáadásával megszüntethető,
b) barna törése van, de a barnás színeződés meg a bor áttetszőségét nem zavarja, illetve a törés a bor ízlelésénél csak nyomokban mutatkozik,
c) kénhidrogén tartalma hl-ként 10 gr kén alkalmazásával és levegőzéssel eltávolítható.
d) illósav tartalma az 1936. évi V. törvényben megállapított határértéket nem haladja meg,
e) fekete és fehértörése nem túlzott.
4. §
A felvásárlási árak alkalmazása szempontjából a termelőhely, illetve borfajta szerinti árcsoportok (területcsoportok) a következők:
I/A árcsoport (területcsoport): tokajhegyaljai borvidék,
I/B árcsoport (területcsoport): badacsonyi, balatonfüredi, csopaki, somlói borvidékek; továbbá az egri borvidéken termelt bikavér és mélysötétvörös, valamint leányka, rizling és muskotály; a mecseki borvidéken termett furmint, fehér burgundi, hárslevelű, rizling és cirfandli; a szekszárdi borvidéken termett mélysötét-vörös; a villányi-siklósi borvidéken termett mélysötét-vörös és rizling, valamint Hegyszentmárton község határában lévő szőlők borai;
II. árcsoport (területcsoport): balatonmelléki, debrői, móri borvidékek, az egri, mecseki, villánysiklósi borvidékek egyes árcsoportba (területcsoport) nemsorolt borfajtái; továbbá a soproni borvidéken termett mélysötét-vörös burgundi, kékfrankos, tramini és veltelini; a szekszárdi borvidéken termett fehér; a gyöngyös-visontai borvidék területéből Abasár, Domoszló, Gyöngyösoroszi, Gyöngyössolymos, Halmajugra, Kisnána, Markaz, Nagyréde, Szücsi és Visonta; a dunántúli borvidék területéből Ászár, Balatonkeresztúr, Bársonyos, Csabrendek, Egeraracsa, Kerecseny, Orosztony, Pogányvár, Sághegy és Sümeg; a felföldi borvidék területéből Bogács, Borsodgeszt, Bükkzsérc, Sály és Tard községek határában lévő szőlők borai.
III. árcsoport (területcsoport): a neszmélyi borvidék, továbbá a soproni, szekszárdi borvidék II. árcsoportba nem sorolt borfajtái; a gyöngyös-visontai borvidék területéből a II. árcsoportba nem sorolt községek határában lévő szőlők borai, a dunántúli borvidék területéből Aranyod, Aranyosgadány, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonendréd, Balatonlelle, Balatonöszöd, Balatonszárszó, Balaton-szemes, Balatonszentgyörgy, Balatonzamárdi, Batyk, Bálaszék, Bérbaltavár, Csáford, Duzs, Ele, Felsőnyék, Fonyód, Györköny, Holtad, Hőgyész, Kaposhomok, Kallósd, Kereki, Kerékteleki, Kéthely, Kisszentgrót, Kisbér, Látrány, Mohács, Nadap, Nagybereki, Nagydorog, Nagygombos, Ozora, Pakod, Paks, Teliérd, Sióagárd, Sukoró, Szakály, Tényő, Türje, Tüskeszentpéter, Vál, Velence, Villánykövesd, Zalabér, Zalakoppány, Zalaszántó, Za-laszentgrót, Zalaszentlászló, Zalaudvarnok és Zók községek halárában lévő szőlők borai; Zalakaros község határában termett fehér és piros oltványborok; az alföldi borvidék területén és a nyírségi borvidék területéből Barabás, Napkor, Sóstóhegy, Új-fehértó és Nyíregyháza községek határában lévő szőlőkben termett 11.5 Malligand-foknál magasabb alkoholtartalmú fehér és 12.0 Malligand-foknál magasabb tartalmú színesborok;
IV. árcsoport (területcsoport): az I-III. árcsoportokban felsorolt borvidékeken (termelőhelyeken) és borfajtákon kívül az ország egyéb területén termett, de nem direkttermő borok,
V/A árcsoport (területcsoport): mélysötét-vörös festő othelló,
V/B árcsoport (területcsoport): nem festő othelló (siller),
VI. árcsoport (területcsoport): minden bárhol termett direkttermő bor az othelló kivételével.
5. §
(1) Az I-IV. árcsoportokra (területcsoportokra) megállapított must és bor árak kizárólag tisztán európai (hazai) fajta szőlőből nyert mustra és borra vonatkoznak. Közvetlenül (direkt) termő szőlőkből nyert musttal vagy borral fertőzött európai (hazai) fajtájú must vagy bor átvételénél - függetlenül a kikezelhetőségtől - a vételárat a VI. árcsoportra (területcsoportra) megállapított egységárak alapján kell elszámolni és kifizetni.
(2) Az V. árcsoportra (területcsoportra) megállapított árak kizárólag tiszta othelló szőlőből nyert mustra vagy borra alkalmazhatók. Noah szőlővel fertőzött othelló must vagy bor csak a VI. árcsoport (területcsoport) szerinti árakon vehető át. Egyéb direkttermő szőlőből (deleware, izabella, százszoros) nyert musttal vagy borral fertőzött othelló must vagy bor átvételénél kizárólag a VI. árcsoport (területcsoport) szerinti árak számolhatók el.
(3) Romlott borért az I-IV. árcsoportokban (területcsoportokban) Malligand-fokonként és literenként egységesen 0.14 Ft, az V. és VI. területi ár-csoportban (területcsoportban) Malligand-fokonként és literenként egységesen 0.08 Ft fizethető.
(4) A 3. § (3) bekezdése alapján beteg, hibásízűnek minősülő borok után a 4. számú mellékletben megállapított árak 90 százaléka fizethető ki.
(5) Híg seprőért árcsoportra (területcsoportra) való tekintet nélkül Malligand-fokonként és literenként 0.17 Ft fizethető.
6. §
A jelen rendeletben meghatározott árak alkalmazása szempontjából
a) külön szüretelésü szőlő alatt fajtánként vagy legalább fehér, illetve kékfajtánként külön szedett európai (hazai) fajta szőlő,
b) vegyes szüretelésü szőlő alatt fehér és kékfajtákat vegyesen tartalmazó európai (hazai) fajta szőlők,
c) vörös (csak a bortörvény által védett területeken) must, illetőleg vörös vagy piros bor alatt piros vagy vörös határozott színű bort biztosító mustot, illetőleg bort,
d) fehér must és bor alatt a sósavpróbára nem reagáló fehér vagy zöldesfehér határozott színű bort biztosító mustot vagy bort,
e) piros, fuxos, pirkadt színű must, illetőleg fuxos pirkadt színű bor alatt kékszőlőfajtákból nyert musttal, vagy előzetesen ilyen árut tartalmazó edényben visszamaradt festőanyaggal határozatlan színűvé (rozsda, hagyma stb.) rontott fehérfajtából származó mustot, illetőleg bort kell érteni.
7. §
(1) A jelen rendeletben meghatározott felvásárlási árak a felvásárló szervek pincészetében, vagy a pincészethez tartozó ideiglenes átvevőhelyre beszállított árura vonatkoznak.
(2) Amennyiben a szőlőterület, amelynek termésére a felvásárló szerv értékesítési szerződést kötött, az átvevőhelytől 5 km-nél nagyobb távolságra esik és a beszállítást a termelő saját, vagy bérelt fuvareszközzel végzi, részére szállítási költségtérítés címén a felvásárló szerv hl-enként és km-ként 0.45 Ft-ot tartozik megtéríteni. A szállítási költségtérítés csak a szállítási távolságnak 5 km-en felüli részére jár.
8. §
Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit az 1956. évi szüretelésű borszőlőre, szőlőcefrére, mustra és borra 1956. évi szeptember 1. napjától kezdődően, az 1955. évi és korábbi szüretelésű bor tekintetében pedig a kihirdetés napjától kezdődően kell alkalmazni. Az 1955. évi és korábbi szüretelésű borokat a kihirdetés napjáig az 1/1955. (IX. 30.) ÉliPM-ÁH az 1/1956. (I. 21.) ÉliPM-ÁH és a 3/1956. (IV. 28.) ÉliPM-ÁH rendeletben foglalt árakon kell átvenni. Az 1/1955. (IX. 30.) ÉliPM-ÁH, az 1/1956. (I. 21.) ÉliPM-ÁH és a 3/1956. (IV. 28.) ÉliPM-ÁH rendeletek jelen rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályukat vesztik.
Nyers Rezső s. k.,
élelmiszeripari miniszter
1. számú melléklet a 4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Borszőlő szabadfelvásárlási ára

2. számú melléklet a 4 1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Szőlőcefre szabadfelvásárlási ára

3. számú melléklet a 4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Must szabadfelvásárlási ára

4. számú melléklet a 4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Bor szabadfelvásárlási ára


Tokaji édes és száraz szamorodni szabadfelvásárlási ára

5. számú melléklet a 4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Borszőlő értékesítési szerződéses ára

6. számú melléklet a 4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Szőlőcefre értékesítési szerződéses ára

7. számú melléklet a 4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Must értékesítési szerződéses ára

8. számú melléklet a 4/1956. (X. 16.) ÉliPM-ÁH rendelethez
Bor értékesítési szerződéses ára
