12/2019. (IV. 1.) AM rendelet
az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 38. és 39. pontjában, valamint 76. § (5) bekezdés b) pontjában, a 6. és 7. § tekintetében az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (5) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a 2. alcím tekintetében az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 112. § (2) bekezdés 24. pontjában kapott felhatalmazás alapján,
a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 79. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,
az 1. alcím tekintetében a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 116. § 16. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró innovációért és technológiáért felelős miniszterrel egyetértésben, az 1. alcím 6. és 7. § tekintetében a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró miniszterelnök kabinetfőnökével egyetértésben, a következőket rendelem el:
1. Az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet módosításáról
1. § Az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet [a továbbiakban: 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet] 2. §-a a következő j) ponttal egészül ki:
(E rendelet alkalmazásában:)
"j) termékkísérő dokumentum: számviteli bizonylat és szállítólevél."
2. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 3. § (1a) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik, aki)
"b) a minisztériummal - pályázati eljárást követően - gomba-szakellenőri tanfolyam szervezésére vonatkozó megállapodást kötött jogi személy vagy egyéni vállalkozó (egyéni cég) által szervezett gomba-szakellenőri tanfolyamon részt vett, és sikeres vizsgát tett,"
3. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 5. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:
"(1a) A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló miniszteri rendelet alapján védett gombafajnak minősített fajhoz tartozó gomba emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősül, amelyet a gomba-szakellenőr a begyűjtött gombák közül kiválogat és elkülönít."
4. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 6. § (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(1) A gomba-szakellenőr a forgalomba hozatalra szánt emberi fogyasztásra alkalmas gombáról fajonként a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján közzétett, a 3. melléklet szerinti adatokat tartalmazó nyomtatvány szerinti gombaminősítést tanúsító okiratot (a továbbiakban: gombaminősítési igazolás) állít ki.
(2) A gombaminősítési igazolás eredeti példánya a gombatétel minősítését kérőnél, a másolati példánya a gomba-szakellenőrnél marad. A gombaminősítési igazolást piacon kívüli minősítés esetén a gomba-szakellenőr, piacon történő minősítés esetén a piac üzemeltetője a kiállítástól számított két évig köteles megőrizni.
(3) Piaci árusítás esetén a gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon kell elhelyezni, amely csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és amelyet az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító gomba-szakellenőrnek."
5. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a § a következő (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:
"(2) Valamennyi termékkísérő dokumentumon fel kell tüntetni a gombaminősítési igazolás sorszámát és a 2. melléklet C oszlopában az adott gombafajra előírt felhasználási feltételt.
(3) A gomba-szakellenőr a lakossági gombaminősítésről a 4. melléklet szerinti adatokat tartalmazó nyilvántartást (a továbbiakban: gombaminősítési napló) vezet. A lakossági gombaminősítés során a gombajegyzékben nem szereplő gomba is emberi fogyasztásra alkalmasnak minősíthető.
(4) A gombaminősítési naplót a gomba-szakellenőr, illetve piacon történő gomba-szakellenőri minősítés esetén a piac üzemeltetője az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig köteles megőrizni."
6. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"12. § (1) A gombatételt forgalomba hozó a termékkísérő dokumentumot jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombakészlet kimerülését követően két hónapig köteles megőrizni.
(2) A vendéglátó létesítményben a termékkísérő dokumentumot jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombából készült étel felszolgálását vagy forgalomba hozatalát követő egy hónapig kell megőrizni."
7. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet 3. alcíme a következő 12/A. §-sal egészül ki:
"12/A. § (1) A 2. melléklet C. oszlopában szereplő felhasználási feltételt jól látható módon, az előrecsomagolt gomba csomagolásán a termék megnevezésével azonos látómezőben, nem előrecsomagolt formában árusított gomba esetén az eladás helyén kell feltüntetni.
(2) Gombakeverék és feldolgozott gomba kizárólag csomagolva hozható forgalomba.
(3) Forgalomba hozatalra szánt gombakeverék vagy gombakeveréket is tartalmazó termék leíró nevében akkor tüntethető fel gombafaj neve, ha az legalább 50 tömegszázalék arányban van jelen a termékben.
(4) A gombakeverék leíró nevében abban az esetben szerepelhet, hogy a gombakeverék vadon termett gombából áll vagy abból származik, ha a gombakeverék nem tartalmaz termesztett gombát vagy abból származó részt."
8. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet
a) 3. § (1) bekezdés c) pontjában az "a Földművelésügyi Minisztérium" szövegrész helyébe az "az Agrárminisztérium" szöveg, a "szervezett" szövegrész helyébe a "szervezett és felügyelt" szöveg,
b) 4. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében, 6. § (4) bekezdésében, 10. § (1) és (3) bekezdésében a "gombavizsgálati" szövegrész helyébe a "gombaminősítési" szöveg,
c) 7. § (2) bekezdésében a "vizsgált" szövegrész helyébe a "minősített" szöveg,
d) 13. § (1) bekezdésében az "a járási hivatalt" szövegrész helyébe az "az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt" szöveg,
e) 14. § (2) bekezdés d) pontjában a "gombavizsgálatból" szövegrész helyébe a "gombaminősítésből" szöveg
lép.
9. § A 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet
a) 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép,
b) 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép,
c) a 3. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.
10. § Hatályát veszti a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet
b) 10. § (1) bekezdésében az " , a 3. melléklet I. pontja szerinti" szövegrész,
2. A földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosítása
11. § A földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet [a továbbiakban: 24/2012. (III. 19.) VM rendelet] a következő 8/A. §-sal egészül ki:
"8/A. § A trifla gyűjtésének e rendeletben nem szabályozott kérdéseire az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló miniszteri rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni."
12. § A 24/2012. (III. 19.) VM rendelet Mellékletének 1. pont 1.2. alpontjában a "kátrányszagú" szövegrész helyébe a "fodrosbélű" szöveg lép.
13. § Hatályát veszti a 24/2012. (III. 19.) VM rendelet Mellékletének 1.5. pontja.
3. Záró rendelkezések
14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba.
15. § E rendelet tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i 2015/1535/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.
Dr. Nagy István s. k.,
agrárminiszter
1. melléklet a 12/2019. (IV. 1.) AM rendelethez
"2. melléklet a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelethez
Piacon, valamint az egész ország területén árusításra engedélyezett gombafajok jegyzéke
A | B | C | |
1. | Magyar név Latin név | Árusítási feltételek | Felhasználási feltételek |
2. | Cseh kucsmagomba Verpa bohemica | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
3. | Fattyú kucsmagomba Morchella semilibera | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
4. | Hegyes kucsmagomba Morchella deliciosa | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
5. | Ízletes kucsmagomba Morchella esculenta | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
6. | Pusztai kucsmagomba Morchella steppicola | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
7. | Júdásfülgomba Auricularia auricula-judae | Csak a rugalmas példányok árusíthatók |
8. | Sárga gévagomba Laetiporus sulphureus | A fával érintkező fásodó rész kivágásával árusítható a fiatal, puha példány | 20 perces hőkezelés után fogyasztható |
9. | Sárga gereben Hydnum repandum | Csak a fiatal termőtest árusítható | |
10. | Sárgásvörös gereben Hydnum rufescens | Csak a fiatal termőtest árusítható | |
11. | Sárga rókagomba Cantharellus cibarius | ||
12. | Halvány rókagomba Cantharellus pallens | ||
13. | Szagos rókagomba Craterellus lutescens | ||
14. | Tölcséres rókagomba Craterellus tubaeformis | ||
15. | Szürke rókagomba Craterellus cinereus | ||
16. | Sötét trombitagomba Craterellus cornucopioides | ||
17. | Bronzos vargánya Boletus aereus | ||
18. | Ízletes vargánya Boletus edulis | ||
19. | Nyári vargánya Boletus reticulatus | ||
20. | Barna tinóru Imleria badia | ||
21. | Molyhos tinóru Xerocomus subtomentosus | Csak a fiatal termőtest árusítható | |
22. | Barna gyűrűstinóru Suillus luteus | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | |
23. | Sárga gyűrűstinóru Suillus grevillei | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | |
24. | Szemcsésnyelű fenyőtinóru Suillus granulatus | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | |
25. | Rózsástövű fenyőtinóru Suillus collinitus | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | |
26. | Nyárfa-érdestinóru Leccinum duriusculum | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
27. | Sötét érdestinóru Leccinum pseudoscabrum | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
28. | Tölgyfa-érdestinóru Leccinum aurantiacum | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
29. | Vörös érdestinóru Leccinum albostipitatum | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
30. | Vöröses nyálkásgomba Chroogomphus rutilus | ||
31. | Kései laskagomba Pleurotus ostreatus |
32. | Nyári laskagomba Pleurotus pulmonarius | ||
33. | Erestönkű laskagomba Pleurotus cornucopiae | ||
34. | Ördögszekér-laskagomba Pleurotus eryngii | ||
35. | Piruló galóca Amanita rubescens | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | |
36. | Fenyő-pereszke Tricholoma terreum | ||
37. | Sárguló pereszke Tricholoma scalpturatum | ||
38. | Májusi pereszke Calocybe gambosa | ||
39. | Lila pereszke Lepista nuda | Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat | |
40. | Lilatönkű pereszke Lepista personata | Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat | |
41. | Mezei szegfűgomba Marasmius oreades | Csak a gomba kalapja árusítható legfeljebb 1 cm-es tönkkel | |
42. | Szürke tölcsérgomba Clitocybe nebularis | Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt | |
43. | Téli fülőke Flammulina velutipes | Csak a gomba kalapja árusítható legfeljebb 1 cm-es tönkkel | |
44. | Csoportos tuskógomba Desarmillaria tabescens | Csak a gomba kalapja árusítható legfeljebb 1 cm-es tönkkel | |
45. | Gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea | Csak a gomba kalapja a gallérig levágott tönkkel árusítható | 20 perces hőkezelés után fogyasztható |
46. | Gumós tuskógomba Armillaria lutea | Csak a gomba kalapja a gallérig levágott tönkkel árusítható | 20 perces hőkezelés után fogyasztható |
47. | Déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea | Csak a gomba kalapja a gallérig levágott tönkkel árusítható | |
48. | Erdei csiperke Agaricus sylvaticus | ||
49. | Erdőszéli csiperke Agaricus arvensis | ||
50. | Ízletes csiperke Agaricus bitorquis | ||
51. | Ligeti csiperke Agaricus benesii | ||
52. | Mezei csiperke Agaricus campestris | ||
53. | Nagyspórás csiperke Agaricus crocodilinus | ||
54. | Karcsú őzlábgomba Macrolepiota mastoidea | Csak a gomba kalapja árusítható | |
55. | Nagy őzlábgomba Macrolepiota procera | Csak a gomba kalapja árusítható |
56. | Dióízű galambgomba Russula heterophylla | ||
57. | Kékhátú galambgomba Russula cyanoxantha | ||
58. | Ráncos galambgomba Russula vesca | ||
59. | Varashátú galambgomba Russula virescens | ||
60. | Fehértejű keserűgomba Lactifluus piperatus | Csak a fiatal termőtest árusítható | Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt |
61. | Zöldülőtejű keserűgomba Lactifluus glaucescens | Csak a fiatal termőtest árusítható | Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt |
62. | Ízletes rizike Lactarius deliciosus | ||
63. | Lucfenyvesi rizike Lactarius deterrimus | ||
64. | Vörösödőtejű rizike Lactarius semisanguifluus | ||
65. | Vöröstejű rizike Lactarius sanguifluus | ||
66. | Óriás pöfeteg Langermannia gigantea | Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér | |
67. | Pikkelyes pöfeteg Lycoperdon utriforme | Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér | |
68. | Változékony pöfeteg Lycoperdon excipuliforme | Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér | |
69. | Fehér szarvasgomba Choiromyces meandriformis | A földalatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt, valamint az ezt követő héten árusítható | 20 perces hőkezelés után fogyasztható |
70. | Nagyspórás szarvasgomba Tuber macrosporum | A földalatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt, valamint az ezt követő héten árusítható | |
71. | Nyári szarvasgomba Tuber aestivum | A földalatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt, valamint az ezt követő héten árusítható | |
72. | Téli szarvasgomba Tuber brumale | A földalatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt, valamint az ezt követő héten árusítható | |
73. | Fodrosbélű szarvasgomba Tuber mesentericum | A földalatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt, valamint az ezt követő héten árusítható |
74. | Isztriai szarvasgomba Tuber magnatum | A földalatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt, valamint az ezt követő héten árusítható | |
75. | Homoki szarvasgomba Mattirolomyces terfezioides | Csak a fiatal termőtest árusítható A földalatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt, valamint az ezt követő héten árusítható |
"
2. melléklet a 12/2019. (IV. 1.) AM rendelethez
"3. melléklet a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelethez
A gombaminősítési igazolás adattartalma:
A gombaminősítési igazolás az alábbi adatokat tartalmazza:
1. a gombaminősítés helye, dátuma (év, hónap, nap),
2. a gombaminősítési igazolás sorszáma (a gomba-szakellenőr képzi a következő módon: a gombaminősítés éve négy számjeggyel, kötőjel, az adott évben minősített gombatétel sorszáma, kötőjel, a Pest Megyei Kormányhivatal által kiadott nyilvántartási szám utolsó négy számjegye),
3. a gombatételt forgalomba hozó természetes személy neve, lakóhelye; jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet esetében a szervezet neve és székhelye,
4. az emberi fogyasztásra alkalmas gomba gombajegyzék szerinti magyar elnevezése, mennyisége és a 2. melléklet C oszlopában az adott gombafajra előírt felhasználási feltétel,
5. arra vonatkozó figyelmeztetés, hogy az igazolás a piaci árusítás esetén csak a kiállítás napján és helyén jogosít árusításra, valamint
6. a gomba-szakellenőr cégszerű aláírása."
3. melléklet a 12/2019. (IV. 1.) AM rendelethez
"4. melléklet a 107/2011. (XI. 10.) VM rendelethez
A gombaminősítési napló adattartalma
A gombaminősítési napló az alábbi adatokat tartalmazza:
1. a gombaminősítés helye és időpontja (év, hónap, nap),
2. a gomba-szakellenőr neve és nyilvántartási száma,
3. a gombagyűjtő természetes személy neve és lakcíme,
4. a gomba magyar elnevezése és mennyisége (db vagy kg),
5. a gomba minősítése (ehető, nem ehető, feltételesen ehető vagy mérgező), valamint
6. a gomba-szakellenőr aláírása."