BH 2004.7.265 A kiemelkedő tárgyi súlyú, motiválatlan, az állampolgárok biztonságérzetének megingatására alkalmas bűncselekményt elkövető vádlott javára - a büntetés kiszabásánál irányadó összes körülményre tekintettel - az életfogytig tartó szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének biztosítása nem indokolt [Btk. 47/A. § (1) bek., 166. § (2) bek.].

A megyei bíróság B. Zs. vádlott bűnösségét - a 2003. február hó 13. napján kihirdetett ítéletével - 1 rb. több emberen elkövetett emberölés bűntettében és 1 rb. lőfegyverrel visszaélés bűntettében állapította meg. Halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a szabadságvesztés büntetésből legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Beszámítani rendelte az előzetes fogva tartásban töltött időt. Rendelkezett a bűnjelekről és a bűnügyi költségről.

Az ítéleti tényállás lényege a következő:

B. Zs. vádlott 2000. július hó 4. napján - miután a barátnőjével összeveszett - magához vette a birtokában lévő, ismeretlen körülmények között megszerzett Brownig típusú fegyverét és Budapest belvárosába ment azért, hogy öngyilkos legyen.

B. Zs. terhelt az A. úton haladt, amikor felfigyelt a hangoskodó, feltűnően viselkedő B. R., B. K. és K. L. általa nem ismert személyekre.

A vádlott bement a közelben lévő McDonald's étterem mosdójába. Távozáskor észrevette, hogy az imént látott 3 tagú társaság is az étteremben tartózkodik.

A terhelt kiment az étteremből és az utcai kirakatüvegen keresztül kb. 5 percig nézte az általa már megismert társaságot.

B. Zs. terhelt ismét visszament a gyorsétterembe és a sértettek asztalától kb. 1-1,5 méter távolságban megállt és a kezében tartott pisztollyal, kinyújtott karral fejbe lőtte a 24 éves K. L., a 23 éves B. R. sértetteket, valamint hátul a mellkas magasságában meglőtte a 22 éves B. K. sértettet.

Ezután a vádlott, az étteremből pánikszerűen menekülőkkel együtt, közéjük vegyülve szó nélkül távozott az A. utca irányába.

K. L. sértett a jobb halántéktájon lévő lőtt sérülést szenvedett, ami miatt közvetlen életveszélybe került és életben maradása csak a vádlott magatartásától független véletlennek köszönhető.

A sérülés gyógytartama 8 napon túli volt, amelynek eredményeképpen a jobb szemére megvakult és 30%-os munkaképesség-csökkenést szenvedett.

Az étterem ajtajában ráfogta a fegyvert az értékeikért visszatérő J. Z.-re és N. Zs.-re, miközben megkérdezte tőlük "valami probléma van?". A nemleges választ követően elsétált mellettük az A. utca irányába. A T. krt. és az A. utca sarkán szembe jött vele a számára ismeretlen 17 éves K. Zs. és 15 éves K. Gy. sértett. Ekkor még mindig a kezében tartotta a fegyverét. Megkérdezte tőlük, hogy hová sietnek, ezt követően K. Zs. sértettet egy alkalommal 1-2 méter távolságból hasba lőtte. Ezután K. Gy. irányába a földre célozva egy lövést adott le. A lövöldözést követően B. Zs. terhelt az A. utca irányába indult, s ott feladta magát a kiérkező rendőröknek.

B. R. sértett (23 év) 21 cm lőcsatornával rendelkező, a bal halántékon lévő bemeneti nyílású és a jobb oldali külső hallójárat alá haladó lőcsatornájú egy rendbeli lőtt sérülést szenvedett. Halálát a fejlövés következtében kialakult kiterjedt agyállomány-roncsolódás és az agyvizenyő miatt létrejött vérkeringési és légzési elégtelenség okozta.

B. K. egy rendbeli, a test bal oldalán, a X. borda magasságában lévő bemeneti nyílással rendelkező lőtt sérülést szenvedett. Halála a belső szervek és a szívizom többszörös roncsolódásos sérülése következtében előállt vérvesztés és heves idegrázkódtatás miatt következett be.

B. K. és B. R. sértettek 2000. július hó 5. napján a kórházba szállítást követően meghaltak.

K. Zs. 17 éves sértett a gyomor, patkóbél, a hasnyálmirigy és a gyomor alsó fővéna lőtt sérülését szenvedte el, amely közvetlen életveszélyes állapotot eredményezett, a sértett életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A tényleges gyógytartam 3 hónap.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!