BH 1982.2.38 A kényszervallatás elkövetési magatartása nem szükségszerűen valósítja meg egyszersmind a hamis vád bűntettét is [Btk. 227. §, 233. § (2) bek.].

A katonai bíróság a rendőr zászlós vádlottat kényszervallatás bűntette s büntető eljárást eredményező hamis vád bűntette miatt halmazati büntetésként szabadságvesztésre ítélte.

A megállapított tényállás lényege a következő.

A rendőr zászlós vádlott utasítást kapott ismeretlen tettes által elkövetett garázdaság vétsége miatt a nyomozás lefolytatására. A gyanú a sértettre terelődött, akit a vádlott megidézett és gyanúsítottként kihallgatott. A sértett előbb tagadott, a vádlott pedig megfenyegette, hogy ha nem ismeri el a bűncselekmény elkövetését, akkor letartóztatja. Ettől való félelmében a sértett beismerő vallomást tett és a vádlott által készített jegyzőkönyvet aláírta.

A vádlott ezután a büntető ügyben további érdemi munkát nem végzett, hanem az iratokat megküldte a járási ügyészséghez vádindítvány benyújtása végett, az ügyészség pedig a sértettel szemben vádiratot nyújtott be a járásbírósághoz, garázdaság és könnyű testi sértés vétségének az elkövetése miatt.

A bírósági tárgyaláson a sértett tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és előadta, hogy csak azért tett beismerő vallomást, mert a vádlott letartóztatással fenyegette meg. A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a sértettet az ellene emelt bűncselekmények vádja alól felmentette, mert beigazolódott, hogy a bűncselekményeket nem ő követte el.

A felmentő ítélet jogerőre emelkedése után a katonai ügyészség a rendőr zászlós vádlottal szemben kényszervallatás bűntette és büntető eljárást eredményező hamis vád bűntette miatt vádiratot nyújtott be a katonai bírósághoz.

A katonai bíróság - a vádiratban megjelölt minősítéssel egyezően - a kényszervallatás bűntette mellett a vádlott cselekményét azzal az indokkal minősítette büntető eljárást eredményező hamis vád bűntettének is, hogy a vádlott tudta: a sértett nem követte el a bűncselekményt, ennek ellenére az általa vizsgált büntető ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek, s ennek folytán a sértettel szemben vádemelésre került sor.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!

Rendezés: -
Rendezés: -
Kapcsolódó dokumentumok IKONJAI látszódjanak:

Visszaugrás

Ugrás az oldal tetejére