BH 1999.1.12 Az eljáró bíróság ellen ismételten és alaptalanul kizárási indítványt előterjesztő vádlottal szemben - a kizárás megtagadásával egyidejűleg - indokolt rendbírság kiszabása [Be. 35. § (1) bek. c) pont, 37. § (2) és (3) bek., 108. § (1) bek.].

A városi ügyészség vádiratában lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az I. r. és a II. r. vádlottak ellen a városi bíróság előtt.

Az I. r. vádlott ezt követően, 1997. november 3-án elfogultsági panaszt jelentett be a megyei bíróság és a városi bíróság valamennyi bírájára, valamint a megye területén működő valamennyi bírája ellen. Indítványozta az eljárás lefolytatására más megye területén működő bíróság kijelölését.

A Legfelsőbb Bíróság az 1997. december 11-én kelt végzésével a városi bíróság és a megyei bíróság bíráinak az ügy elintézéséből való kizárását megtagadta.

Ezt követően az I. r. vádlott az 1998. március 5-én kelt beadványában és az ugyanezen a napon tartott tárgyaláson, majd az 1998. március 16-án a városi bírósághoz érkezett újabb beadványában ismételten elfogultsági panaszt jelentett be a megyei bíróság és a megye területén működő helyi bíróságok valamennyi bírája ellen.

Ismételt elfogultsági panaszát részben megismételte a korábbi - elutasított - kizárási kérelmében előadottakat, részben pedig arra hivatkozott, hogy az ügyében eljáró bírósági tanács elnöke nem jegyzőkönyveztette az elfogultsági kifogását, nem engedélyezte részéről kérdések feltevését a tanúkhoz, és nem idézte meg tanúként a tárgyalásra az általa kihallgatni indítványozott ügyészt.

A legfőbb ügyész átiratában a városi bíróság és a megyei bíróság bíráinak az ügy elintézéséből való kizárásának megtagadását indítványozta. Indítványozta továbbá a vádlottnak rendbírsággal sújtását.

A kizárási kérelem alaptalan, a legfőbb ügyész indítványa pedig az alábbiak szerint alapos.

A vádlott ügyében eljáró bírósági tanács elnökének, a városi bíróság, valamint a megyei bíróság bíráinak írásbeli nyilatkozata a vádlott által hivatkozott kizárási okot, az elfogultságot nem támasztja alá.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!