A Fővárosi Ítélőtábla Pf.20713/2021/4. számú határozata személyiségi jog megsértése tárgyában. [2010. évi CIV. törvény (Smtv.) 4. § (3) bek., 2013. évi V. törvény (Ptk.) 2:42. § (1) bek., 2:44. § (1) bek., (2) bek., (3) bek., 2:51. § (1) bek., 2:52. § (1) bek., (2) bek., (3) bek., 6:48. § (1) bek.] Bírók: Kovács Helga, Stecbauer Anita, Véghné dr. Szabó Zsuzsanna

A határozat elvi tartalma:

A sajtószabadság érvényesülésének fontos része az, hogy a sajtó számára adott legyen annak lehetősége, hogy a tudomására jutott tényekből, adatokból következtetéseket vonjon le és erről kifejtse véleményét. A sajtó számára közügyek esetében a véleménynyilvánítás szabadság lehetőségei még az átlagosnál is tágasabbak, terhére személyiségi jogsértés csak akkor állapítható meg, ha valós tényalap nélkül, pusztán lejárató szándékkal történik a közlése.

***********

Fővárosi Ítélőtábla

Az ügy száma: 1.Pf.20.713/2021/4.

A felperes: felperes, felperes címe.

A felperes képviselője: Németh és Palatics Ügyvédi Iroda, ügyvéd címe1

Az alperes: alperes, alperes címe

Az alperes képviselője: Balsai Ügyvédi Iroda, ügyvéd címe

A per tárgya: személyiségi jog megsértése

Az elsőfokú bíróság: Fővárosi Törvényszék

A fellebbezéssel támadott határozat száma: 33.P.22.042/2020/19.

í t é l e t:

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítélet fellebbezett rendelkezéseit megváltoztatja és a keresetet teljesen elutasítja. Mellőzi az alperest perköltség és eljárási illeték megfizetésére kötelező rendelkezést. A felperes által az állam javára fizetendő kereseti illeték összegét 60.000 (hatvanezer) forintra felemeli.

Kötelezi a felperest, hogy fizessen meg az államnak - az állami adó- és vámhatóság felhívására, a megjelölt módon, határidőben és számlára - 56.000 (ötvenhatezer) forint fellebbezési illetéket.

Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

I n d o k o l á s

[1] Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a felperes a cég1 Zrt. által üzemeltetett 444.hu online hírportál újságírója; az elmúlt években számos cikket írt a Budapest Főváros IX. kerületét érintő különböző politikai, illetve ehhez kapcsolódó, korrupciót feltételező visszásságokról. A felperes több alkalommal készített riportot Baranyi Krisztinával, Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros jelenlegi polgármesterével.

[2] A polgármester a kerületi Ferencváros című havi magazin főszerkesztői feladatainak ellátására pályázatot írt ki 2020. május 15. benyújtási határidővel.

[3] Az alperes által üzemeltetett pestisracok.hu honlapon 2020. május 16-án "Zsíros állással fizethetik ki Baranyi Krisztina 444-es házi propagandistáját" címmel cikk jelent meg, mely az alábbiakat tartalmazta:

[4] "Komoly tervei vannak Baranyi Krisztinának a ferencvárosi kerületi újsággal, amelyet a polgármestersége fél éve alatt durván propaganda-üzemmódra állított át. A nagyjából az ő nagyszerűségére és a kormány rettenetességére szűkített laphoz most új főszerkesztőt keresnek, de könnyen lehet, hogy már azelőtt megtalálták a 444.hu egyik szerzője személyében, mielőtt kiírták a pályázatot. Folytatódhat a haverok és csókosok kifizetése a szélsőbaloldali kézre került Ferencvárosban.

[5] Baranyi Krisztina korábbi együttös párttársa, az őszi győzelem után hamar a kerületi vagyonkezelő cég vezérigazgatói székébe ejtőernyőztetett. személy2 fogalmazta meg korábban, hogy az önkormányzati pozíciókat nem az adott település fejlesztésére, hanem a kormány elleni harcra kell felhasználniuk. A Ferencváros című kétheti lap főszerkesztőjét azon nyomban ki is rúgták, és bár Baranyi szabadon dolgozó újságírókról beszélt, az újságot - személy2 kijelentésének megfelelően - azonnal át is alakították kormányellenes propagandalappá.

[6] Ez azonban csak az első lépés volt.

[7] Van egy viszonylag széles nyilvánosság, kerületi nyilvánosság, amelyet mi szeretnénk egy ilyen kis helyi szabad sajtóvá alakítani. Ezt mi egybegyúrjuk, egy vezetés lesz, és az ott dolgozó újságírókat szeretnénk önálló, szabad munkára biztatni - nyilatkozta tavaly novemberben a polgármester, és most meg is hirdették az erre rímelő pályázatot, amelynek határideje pénteken járt le. Nemcsak a kerületi újságról van itt már szó, hanem önálló médiacégről, amely egy havi magazint és a kerületi tévét is magában foglalja, és amelyet szakmai, valamint gazdasági, pénzügyi szempontból is a főszerkesztő irányít. Egy neve elhallgatását kérő, IX. kerületi önkormányzati munkatárstól úgy értesültünk, hogy tulajdonképpen felperes, a 444.hu szerzője számára találták ki ezt a főszerkesztői állást. A Ferencvárosban lakó felperes évek óta Baranyi Krisztina odaadó házi propagandistája, aki függetlenobjektív sajtómunkásként biztosította a médiahátszelet a képviselőnek, és nem elhanyagolható szerepet játszott abban, hogy polgármesterré választották. Úgy értesültünk, ezzel a médiavezetői állással fizethetik ki az eddigi és jövőbeli szolgálataiért.

[8] BÁRKI PRÓBÁLKOZHAT, DE CSAK CSÓKOS NYERHET

[9] Mivel nem kevés közpénzt akarnak erre elkölteni, a látszat kedvéért szükség volt egy nyilvános pályázatra, amelyre bárki bejelentkezhetett, ha megfelelt a követelményeknek. Baranyi Krisztina azonban nem bízta a véletlenre, hogy megfelelő döntés szülessen: a pályázatokat elbíráló szakmai bizottságba meghívta személy3 jogászt, a személy4 által finanszírozott intézet elnökét, továbbá tanú1t, a szövetségének a Népszavánál publikáló elnökét, és a baloldali újságírókáderekkel vastagon megtűzdelt fóruma is küld majd valakit. Elvileg az önkormányzati képviselők - így a fideszesek is - javasolhatnak további tagokat a bizottságba, ám Baranyi eddigi tevékenysége alapján nem várható túl nagy fogadókészség a javaslataikra.

[10] A 444.HU PROPAGANDISTÁJA MEGSZOLGÁLJA A JUTALMAT

[11] Amíg megkapja a zsíros állást, felperes addig is hűségesen szolgálja a ferencvárosi hatalmat. Legutóbb a Baranyi és a kerületi Momentum között elejétől fogva meglévő ellentétet próbálta élezni egy nem túl nagy jelentőségű ügy mentén. A Kétfarkú Kutyapárt ferencvárosi Facebook-csoportja képén az oroszlán meg a griff helyett kétfarkú kutyák tartják a kerület címerét, és a Momentum kérdőre vonta emiatt Baranyit. Figyelemre méltó, ahogy felperes egy platformra próbálja tolni a Baranyinak kellemetlenkedő Momentumot a polgármester és támogatói körében patásördögként kezelt Fidesszel: [...] a ferencvárosi Momentumhoz utóbb csatlakozott a ferencvárosi Fidesz is, akik a jegyzőhöz és a polgármesterhez fordultak kérdésükkel [...]

[12] Ha már cikket írt, kihasználta az alkalmat a főnöke mosdatására is, és sietett leszögezni, hogy ez a Baranyi-éra első korrupciós ügye. Értjük persze az iróniát, egy címerrel poénkodás valóban nem égbekiáltó dolog, ám a gond itt a hazug állítással van. Baranyi Krisztina ugyanis röpke pár hónap alatt tekintélyes listát hozott össze korrupciógyanús ügyekből. Csaknem egymilliós fizetésért alkalmazza »tanácsadóként« személy5 régebbi SZDSZ-es polgármestert, hogy igazgassa a kerületet, amíg ő Facebook-videókban sztárkodik. Régi együttös társa, a már emlegetett személy2 a szabályokat több ízben áthágva lett a kerületi vagyonkezelő vezérigazgatója. Tevékenységük révén hosszú hetekre összeomlott a parkolási rendszer. Megszegték a közbeszerzési törvényt (vagy hazudtak a beszerzés mennyiségéről), továbbá éppen annak a személy6nak a parkolásüzemeltetési cégével szerződtek, akire hivatkozva Baranyi szüntelenül tolvajozza az előző, fideszes vezetést.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!