BH 1984.11.439 A büntető eljárásban nem érvényesíthető az a polgári jogi igény, amely nem közvetlenül a bűncselekmény folytán, hanem annak csupán távoli következményeként keletkezett [Be. 55. § (2) bek., 215. §, Btk. 333. § 3. pont, Ptk. 324. § (1) bek.].

A katonai bíróság az I. r. és a II. r. vádlottat különféle vagyon elleni bűncselekmények miatt végrehajtandó szabadságvesztésre és lefokozásra ítélte. Kötelezte őket, hogy a magánfélnek az általuk okozott 29 609 forintot, valamint az említett összeg kamatait és az állam javára az eljárási illetéket egyetemlegesen fizessék meg.

A megállapított tényállás lényege a következő.

Az I. r. és a II. r. vádlott eltulajdonította a sértett vállalat tulajdonában levő és székházának udvarán tárolt 103 500 forint értékű személygépkocsit úgy, hogy annak ajtaját az I. r. vádlott erőszakkal kinyitotta, miközben a II. r. vádlott figyelt.

A gépkocsit két hónap elteltével, a büntetőeljárás során lefoglalták, és a sértett vállalatnak visszaadták, így a kár megtérült. A gépkocsi ellopása után a vállalat két esetben az IBUSZ-tól személygépkocsit bérelt, amelyért 29 609 forint bérleti díjat fizetett ki.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!