BH 1985.1.5 A terhelt beszámítási képességének a korlátozottsága az előzetes bírósági mentesítésre való érdemességet nem alapozza meg [Btk. 104. § (1) bek.].

A városi bíróság a terheltet hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 4 hónapi - végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre és 2000 forint pénzmellékbüntetésre ítélte, s egyben előzetes mentesítésben részesítette.

A tényállás lényege a következő.

A terheltet korábban ittas járművezetés vétsége miatt - tárgyalás mellőzésével - 100 napi tétel pénzbüntetéssel (egy napi tétel összege 50 forint) és a járművezetéstől 3 évi eltiltással sújtották. A pénzbüntetés végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztették. Az ügyészség 1983-ban csalás bűntettének kísérlete miatt megrovásban részesítette.

A vádlott a vádbeli napon ismét huzamosabb ideig italozott, és leittasodott. Az esti órákban szomszédai értesítették a rendőrséget. Ennek eredményeként egy három tagú rendőrjárőr jelent meg a terhelt lakásán. A vádlott felszólítás ellenére nem igazolta magát, majd letegezte, szidalmazta őket, s az egyiküket - P. S. főtörzsőrmestert - arcul is ütötte. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de a könnyű testi sértés vétsége miatt nem terjesztett elő magánindítványt.

A vádlott a cselekményt az abortív patológiás ittasság állapotában követte el, s ez a beszámítási képességét súlyos fokban korlátozta.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!