BH 1974.7.294 Az emberölést elkövető vádlott nem kötelezhető arra, hogy a termelőszövetkezetnek polgári jogi igény címén fizesse meg a sértett halőr temetésével járó költségeket [Be. 55. §].

Az első fokú bíróság a vádlottat aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt 12 évi szabadságvesztésre és a közügyektől 10 évi eltiltásra ítélte. Kötelezte, hogy kártérítés címén a H-i Halászati Termelőszövetkezetnek: 5757 forint tőkét és ennek 1973. augusztus 6. napjától járó 5%-os kamatát, a jogerős ítélet közlésétől számított 15 napon belül fizesse meg.

Tévedett az első fokú bíróság, amikor a H-i Halászati Termelőszövetkezet javára a vádlottat a sértett halőr temetésével felmerült és a szövetkezet által viselt költségek megfizetésére kötelezte. Ilyen jellegű követelés megítélésére a büntető eljárás során nincs lehetőség. A cselekmény elkövetésekor hatályban volt Be. 55. §-a értelmében a magánfél (a sértett) érvényesítheti polgári jogi igényét a büntető eljárás keretében. A sértett helyett az idézett törvényhely (5) bekezdése értelmében annak elhalálozása esetén örököse léphet fel. Ezekből a rendelkezésekből világosan kitűnik, hogy a bűncselekmény folytán közvetlenül kárt szenvedett sértett vagy annak örököse léphet fel polgári jogi igénnyel a büntető eljárás keretében.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a telepített Jogkódexből!

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!

Rendezés: -
Rendezés: -
Kapcsolódó dokumentumok IKONJAI látszódjanak:

Visszaugrás

Ugrás az oldal tetejére