BH 1999.3.122 Hatályon kívül helyezés a birtokháborítás megszüntetésére irányuló jogerős ítélet végrehajthatóságának hiánya miatt [Pp. 220-221. §-ai, Vht. 10-11. §-ai].

A bíróság jogerős ítéletével megállapított tényállás szerint a társasház alapító okirata alapján a társasház közös tulajdonába tartozik az épület világítóudvara. A földszint 3. szám alatti lakás tulajdonosa az alperes, aki ezt a körülbelül 2 m2-nyi alapterületű világító-szellőző udvart - amelyre a lakások mellékhelyiségeinek ablakai néznek - leválasztotta, talapzatát betonréteggel vonta be, és vasbeton szerkezetű, lemezszigeteléssel ellátott födémet létesített a lakás padlószintjétől számított körülbelül 2,4 méter magasságban. Ettől a kialakított födémtől a felső lakások nyílászárói mintegy 20 cm-re helyezkednek el. A légaknának az alperesi lakás felőli falát az alperes megbontotta, ott gerendás kiváltással ajtót helyezett el. A kiépített területre bevezette a közműveket is, és azóta az így kialakított helyiséget a lakása részeként használja.

A bíróság a jogerős ítéletével - egyéb rendelkezések mellett - arra kötelezte az alperest, hogy az eredeti birtokállapotot 30 napon belül állítsa helyre.

A jogerős ítéletnek az eredeti állapot helyreállítását elrendelő rendelkezése ellen az alperes terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet azzal, hogy a vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezésével az erre irányuló kereset elutasítását kéri.

A felülvizsgálati ellenkérelem a jogerős ítélet hatályában való fenntartására irányult.

A jelenlegi peradatok alapján az ügyben érdemi döntés nem hozható.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!