BH 1980.9.314 Amennyiben a kényszervallatás során alkalmazott erőszak könnyű testi sérülést is okoz, a kényszervallatás bűntette mellett halmazatban a könnyű testi sértés vétsége is megvalósul [Btk. 12. § (1) bek., 170. § (1) bek., 227. §].

A katonai bíróság a rendőr vádlottat 2 rb. kényszervallatás bűntettében mondotta ki bűnösnek. A tényállás szerint: az egyik község vendéglőjének raktárába két ismeretlen személy az éjjeli órákban erőszakkal behatolt és ott az üzlet vezetőjét leütötték, majd elmenekültek. A rendőrkapitányság az üzletvezető bejelentése alapján a nyomozást nyomban megindította. Ennek során a gyanúsítható személyeket előállították, közülük többet a vádlott hallgatott ki. Az előállítottak között volt a két fiatalkorú sértett is, akik a bűncselekményben való részvételüket tagadták. A vádlott ezért a kihallgatás során gumibottal bántalmazta őket. Ennek hatására a fiatalkorúak beismerték, hogy a bűncselekményt az idősebb testvérükkel együtt ők követték el. A bántalmazás következtében mindkét fiatalkorú 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A sértettek és törvényes képviselőjük a feljelentésük megtételekor kérték a terhelt megbüntetését.

A Legfelsőbb Bíróság a vádlott cselekményét a fellebbezések elbírálása során 2 rb. könnyű testi sértés vétségének is minősítette; tévedett ugyanis az első fokú katonai bíróság, amikor nem állapította meg a 2 rb. kényszervallatás bűntettével halmazatban a 2 rb. könnyű testi sértés vétségét is.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!

Rendezés: -
Rendezés: -
Kapcsolódó dokumentumok IKONJAI látszódjanak:

Visszaugrás

Ugrás az oldal tetejére