Tippek

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben

Link jogszabályhelyre

§-ra, bekezdésre, pontra, alpontra mutató linket hozhat létre.

Bővebben

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben

BH 1978.1.4 Az állati erővel vont jármű hajtására jogosító igazolvánnyal rendelkező és ismételten ittasan hajtó elkövetővel szemben szabadságvesztés és járművezetéstől eltiltás kiszabása szükséges [Btk. 52/A. §, 64. § (1) bek., 194/B. § (1) bek. a) pont, 1/1974. (I. 10.) BM sz. r. 2. § (3) bek.].

A terheltet a járásbíróság 2 rb. közlekedési vétség miatt 4000 forint pénzbüntetésre ítélte, a megyei bíróság a járásbíróság ítéletét helyben hagyta.

A megállapított tényállás szerint a terhelt többször volt büntetve: 1971-ben hivatalos személy elleni erőszak, 1975-ben ifjúság elleni bűntett miatt ítélték végrehajtható szabadságvesztésre, 1976. április, szeptember és október hónapokban botrányos részegség és közlekedési szabálysértés miatt pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Két alkalommal az ellenőrzés során megállapították, hogy a terhelt súlyos, illetve közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotában vett részt a közúti forgalomban a város belterületén lovaskocsiját hajtva. Az első alkalommal lovaskocsijával megrongálta az egyik kerítést is.

Megállapította a bíróság, hogy a terhelt alkoholelvonó-kezelésen vett részt.

A megyei bíróság a büntetés súlyosbítására irányuló ügyészi fellebbezést alaptalannak találva az első fokú ítéletet arra való hivatkozással hagyta helyben, hogy a terhelt felhagyott korábbi italozó életmódjával és önként, eredményesen alkohol-elvonó kezelésen vett részt, ami önmagában azt mutatja, hogy a terhelt a megjavulás útjára tért.

A terhelt terhére emelt törvényességi óvás alapos.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!