BH 1998.9.409 Amennyiben a nemzetközi jogi kötelezettség megszegésének a kerettényállását kitöltő tilalom az elbíráláskor már nem áll fenn, ezért a cselekmény társadalomra veszélyessége megszűnik: a büntetőeljárás - büntethetőséget megszüntető okból való - megszüntetése indokolt [Btk. 36. §, 261/A. §, Be. 213. § (1) bek. a) pont. 1993. évi LXXI. tv].

A városi bíróság a jugoszláv állampolgárságú vádlottat a nemzetközi jogi kötelezettség megszegése bűntettének kísérlete miatt 120 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, az egynapi tétel összegét 600 forintban határozta meg, az eljárás során lefoglalt számítógép-alkatrészeket pedig elkobozta.

A tényállás lényege szerint a vádlott Ausztriában élő jugoszláv állampolgár, aki 1995 januárjában a tulajdonában levő kisbuszt átalakította teherszállító járműből utasszállító járművé úgy, hogy a gépkocsiba ablakokat rakatott, és így a gépkocsi oldalát, valamint a gépkocsi tetejét még egy-egy lemezzel látták el, és így a gépkocsi falát, valamint a tetejét dupla lemez borította. A lemezeket a vádlott - a műszaki vizsga miatt - úgy helyezte el, hogy a lemezek között egy üreges tér volt, ahová különböző tárgyakat lehetett elhelyezni.

A vádlott 1995. október elején elhatározta, hogy - pénzkereset reményében - számítógép-alkatrészeket fog Ausztriából Magyarországon keresztül Jugoszláviába szállítani, holott tisztában volt azzal, hogy Jugoszláviába mindennemű árucikk szállítása az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében tiltott.

A vádlott és társa 1995. október 12-én Bécsben egy számítógép-alkatrészeket gyártó céghez ment el, onnan számítógép-alkatrészeket hozott el, majd pedig a vádlott elhelyezte azokat a gépkocsiban a - már említett - tetőtér, illetőleg oldalfalak üreges részében. Az alkatrészek elrejtése után 8 utast vett fel, azzal a céllal, hogy Jugoszláviába szállítsa őket, majd 1995. október 13-án este 18 óra körül elindult Bécsből az utasaival együtt, akik nem tudtak az elrejtett számítógép-alkatrészről, majd belépett Magyarország területére, azon áthaladt, és 1995. október 14-én 1 óra körüli időben kilépésre jelentkezett a határátkelőhelyen.

A vádlottat kilépéskor a pénzügyőr őrmester vámoltatta el, ennek során szóbeli kérdést intézett a vádlotthoz és az utasaihoz is arra nézve, hogy vámáruval rendelkeznek-e, azaz van-e olyan dolog náluk, amely embargó alá esik, és ezért Jugoszláviába be nem vihető. A vádlott a pénzügyőr kérdésére nemmel válaszolt, holott tudatában volt annak, hogy a számítógép-alkatrészeket tilos kivinni Magyarország területéről.

A pénzügyőr ezt követően a gépkocsi utasait kiszállította, útipoggyászaikat átvizsgálta, majd pedig a vámeljárás szabályainak megfelelően átvizsgálta a gépkocsit is. A gépkocsi tételes átvizsgálása során a pénzügyőr észlelte azt, hogy a gépkocsi teteje, illetőleg oldala dupla falú, megvizsgálta azt, majd megbontotta azokat, és onnan 3.305.240 forint értékű árut vett elő. A számítógép-alkatrészeket lefoglalták.

A vádlott abban az esetben, ha sikerrel átjuttatta volna a határon a - 34.000 DEM értékű - számítógép-alkatrészeket, 3.000 DEM-et kapott volna Jugoszláviában a megrendelőtől.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!