BH 1984.10.385 A vadászati szabályok megsértésével halálos baleset okozása esetén a szabadságvesztés végrehajtásának téves felfüggesztése [Btk. 89. § (1) bek., 56. § a) pont, 171. § (2) bek. és (4) bek.].

A járásbíróság jogerős ítéletében a terheltet halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért 1 év 8 hónapi szabadságvesztésre ítélte, és a vadászati tevékenységtől eltiltotta. A szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A megállapított tényállás lényege szerint a két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodó terhelt üzemvezető a mg. tsz-nél. Munkáját kiemelkedő eredménnyel végzi.

A terhelt 1980. évtől tagja a vadásztársaságnak. A vádbeli napon a község környékén többekkel együtt vadászaton vett részt. A terhelt és vadásztársai reggel 8 óra körül találkoztak az erdőben gombát kereső sértettel, akinek a kezében egy piros színű műanyag szatyor volt. A sértett megmutatta a vadászaton résztvevőknek, hogy korábban mely területen látott őzeket, majd a helyszínről eltávozott azzal, hogy a lakására megy.

Az őzbak kilövésre irányuló vadászat eredménytelen volt, s ekkor a terhelt egy társával elhatározta, hogy az egyik erdőrészen - ahol előző napon rókát lőttek - rókára vadásznak. A terhelt 16-os kaliberű vadászfegyverébe ún. gyöngygolyót tett.

Rövid idő múlva a terhelt a bevágás másik oldalán vöröses foltot és mozgást észlelt. Ennek az irányába célzott lövést adott le, és a bal oldali derékmagasságban eltalálta a sértettet. A lövedék a mellüregbe hatolt, és a sérülések következtében a sértett rövid időn belül a helyszínen meghalt. A terhelt ezt követően mindenfajta segítséget megkísérelt, de eredménytelenül.

Az ítélet megállapította, hogy a terhelt megszegte a Vadászati Szabályzat 6. fejezetében foglalt rendelkezéseket, mely szerint "vadászaton lőni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat minden kétséget kizáróan felismerte és mások életét, testi épségét, illetve vagyontárgyait nem veszélyezteti". A terhelt ezt a foglalkozási szabályt megszegte, amikor lőtt, és ezzel okozati összefüggésben következett be a sértett halála.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!