Tippek

Keresés "Elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt Elvi tartalmában közvetlenül kereshet.

Bővebben

Mínusz jel keresésben

'-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából.                               

Bővebben

Link jogszabályhelyre

§-ra, bekezdésre, pontra, alpontra mutató linket hozhat létre.

Bővebben

BH 2005.9.315 Kizárási ok nem valósul meg, ezért a bíró "egyéb okból elfogultságának" megállapítására nem ad alapot az a körülmény, hogy a bíró az ítélkezési tevékenysége során valamely ügy terheltjét korábban már többször elítélte - Ez a helyzet akkor is, ha a korábban első fokon eljárt bíró a másodfokú bíróságra nyer beosztást [Be. 24. § (6), (7) bek.].

A megyei bíróság a 2004. szeptember 28-án kihirdetett ítéletével Sz. S. vádlottat különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt, mint többszörös visszaesőt 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A terhelt és védője fellebbezése folytán másodfokon folyamatban lévő ügyben a Sz.-i Ítélőtábla a büntetőeljárási szabályok időközbeni megváltozására figyelemmel a 2004-ben hozzá felterjesztett ügyet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező másik ítélőtáblához tette át. A vádlott az áttételt elrendelő elsőfokú végzés meghozatala után az utóbbi ítélőtáblának az eljárásból kizárását, és más ítélőtábla kijelölését kérte. Indítványában arra hivatkozott, hogy az új ítélőtábla eljárása számára elfogadhatatlan "mert az ügyemben eljáró és ítélő bírók is részesei e táblabíróságnak, "kiemelve az érintett bírót".

Az indítványra az ítélőtábla bírái - dr. D. A. bírót kivéve, aki rögzítette, hogy az ügyben első fokon ítéletet hozó bíróként a Be. 21. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján a másodfokú eljárásból a törvény által kizárt - akként nyilatkoztak, hogy magukat nem érzik elfogultnak.

Ezt követően az ítélőtábla elnöke az iratokat az indítvány elbírálása végett a Legfelsőbb Bírósághoz felterjesztette.

A Legfőbb Ügyészség az átiratában a kizárási kérelem elutasítását indítványozta.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!