80470/1950. (XI. 1.) BkM rendelet
a magánfogyasztásra történő sertésvágás szabályozása tárgyában
(Közigazgatási rendszám: 8.948.)
A közellátás biztosításáról szóló 3440/1947. (III. 18.) ME rendelet 6. §-ában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem:
1. §
Sertésvágási engedély
(1) Magánfogyasztás céljára sertést levágni csak a hivatalos űrlapon kiállított magánháztartási sertésvágási engedély alapján szabad. A sertésvágási engedélyt a vágató lakóhelye szerint illetékes városi vagy községi tanács végrehajtóbizottsága adja ki.
(2) A városi vagy községi tanács végrehajtóbizottsága magánfogyasztásra sertésvágási engedélyt csak annak adhat, aki a marhalevél felmutatásával igazolja, hogy a vágásra szánt sertés legalább három hónap óta a tulajdonában van. A marhalevél felmutatása nélkül csak az kaphat sertésvágási engedélyt, aki igazolja, hogy saját tenyésztésű, a lakóhelyén lévő udvarában vagy gazdaságában hizlalt sertést kíván levágni.
(3) Magánfogyasztásra a háztartáshoz tartozó minden két személy után gazdasági évenként - július hó 1-től június hó 30-ig - egy sertést szabad levágni. Ha a háztartáshoz tartozó személyeik száma kettővel maradék nélkül nem osztható a fennmaradó egy személy után szintén egy sertés vágható.
(4) A sertésvágási engedélyt az erre a célra szolgáló űrlaptömbben két példányban kell kiállítani: az első példányt a vágatónak ki kell adni, a másodpéldány nyilvántartás céljára a tömbben marad. Az engedély kiadása előtt ebből a nyilvántartásból ellenőrizni kell, hogy a kérelmező részére újabb sertésvágási engedély a háztartásához tartozó személyek számának figyelembevételével kiadható-e,
(5) A sertésvágási engedélyen fel kell tüntetni a vágás napját és a levágásra kerülő sertés után beadandó zsírmennyiséget. A vágató újabb sertésvágási engedélyt mindaddig nem kaphat, míg a korábban kiadott sertésvágási engedély alapján levágott sertés után kötelező zsírbeadásnak eleget nem tett és ennek igazolására a korábban kiadott sertésvágási engedélyt, a községi zsírgyűjtőnek az engedély hátlapjára vezetett igazolásával együtt be nem mutatja.
2. §
A sertésvágási engedély felhasználása
(1) A sertésvágási engedély egy sertés levágására jogosít és csak azon a napon érvényes, amely az engedélyen a vágás napjául fel van tüntetve.
(2) Ha a sertés levágása nem a vágató lakóhelyén történik, a vágató köteles a lakóhelyén kiállított sertésvágási engedélyt a vágás előtt a vágás helye szerint illetékes városi vagy községi tanács végrehajtóbizottságának bemutatni.
(3) A vágás helye szerint illetékes városi vagy községi tanács végrehajtóbizottsága a bemutatott idegen sertésvágási engedélyekről sorszám, név, lakcím és a levágott sertés után beadandó zsírmennyiség feltüntetésével nyilvántartást vezet. A nyilvántartás sorszámát a bemutatott sertésvágási engedélyre rá kell vezetni és ezután a sertésvágási engedélyt aláírással é,s pecséttel ellátva a vágatónak vissza kell adni.
3. §
Zsírbeadás
(1) Aki sertést magánfogyasztásra levág, köteles a levágott sertés zsírjából a mellékelt táblázatban feltüntetett zsírmennyiséget a vágástól számított három napon belül - közfogyasztásra alkalmas, idegen anyagoktól mentes olvasztott állapotban - hatósági áron a községi zsírgyűjtőnek beadni. A beadandó zsír mennyiségét a vágató háztartásához tartozó személyek és a gazdasági év folyamán levágott sertések száma szerint kell a táblázatból megállapítani.
(2) A magánfogyasztásra levágott sertések után beadandó zsírmennyiséget a vágás helyén kell a községi zsírgyűjtőnek beadni akkor is, ha a vágató más helyen lakik.
(3) A zsírbeadás megtörténtét a vágató köteles a községi zsirgyűjtővel a sertésvágási engedély hátlapján igazoltatni. A községi zsírgyűjtő által külön kiállított átvételi jegyet a zsírbeadás igazolása végett a sertésvágási engedélyt kiállító városi vagy községi tanács végrehajtóbizottságának a zsírbeadástól számított nyolc napon belül át kell adni..
4. §
Kényszervágás
(1) A magánháztartásban végzett kényszervágást magánfogyasztásra történő vágásnak kell tekinteni és ahhoz előzetesen sertésvágási engedélyt kell kérni. Ha a kényszervágást végszükségben a sertésvágási engedély kiadása előtt végrehajtották, a vágató köteles a kényszervágást még a kényszervágás napján, de legkésőbb 24 órán belül a vágás helye szerint illetékes városi vagy községi tanács végrehajtóbizottságának bejelenteni, és a vágáshoz a lakóhelyén utólag sertésvágási engedélyt kérni.
(2) A kényszervágott sertés a háztartás részére magánfogyasztásra levágható sertések számába beszámít.
(3) A magánháztartásban kényszervágott sertést magánfogyasztás helyett közfogyasztás céljára a vágás helye szerint illetékes városi vagy községi tanács végrehajtóbi-zottsógának rendelkezésére lehet bocsátani. Ebben az esetben a kényszervágott sertéshez sertésvágási engedély nem kell és az a magánfogyasztásra levágható sertések számába nem számít be. A városi vagy községi tanács végre-i hajtóbizottsága a közfogyasztás céljára rendelkezésre bo"f csátott kényszervágott sertést - amennyiben ezt az állategészségügyi szabályok lehetővé teszik, - kényszervágási utalvány alapján állami húsüzem, vagy a húsiparosok; vágóközössége útján a fogyasztók részére kiméreti.
(4) A kényszervágott sertés után magánfogyasztás céljára történő felhasználása esetén ugyanolyan mennyiségű zsírt kell beadni, mint a magánfogyasztás céljára levágott egyéb sertések után.
5. §
Hatálybaléptető rendelkezések
(1) A jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 106660/1948. (XI. 26.) KH rendelet, továbbá a 102730/1948. (VI. 2.) KH rendelet 12. §-a és 13. §-ának (3) bekezdése, valamint a 100720/1949. (I. 29.) KH rendelet 2. §-a hatályát veszti.
(2) A jelen rendeletnek meg nem felelő, de készletben lévő régi sertésvágási engedély űrlapok a készlet kifogytáig felhasználhatók. A kiállító hatóság azonban az űrlapok szövegét megfelelően helyesbíteni köteles.
Bognár József s. k.,
belkereskedelmi miniszter
Melléklet a 80470/1950. (XI. 1.) BkM rendelethez
A magánfogyasztásra levágott sertések után beadandó zsírmennyiség
