53/1952. (VI. 26.) MT rendelet

a gyümölcsből, szőlőtörkölyből és borseprőből való pálinkafőzés szabályozása tárgyában

1. §

Gyümölcsből, szőlőtörkölyből és borseprőből csak a ténylegesen gazdálkodó szőlő-, és gyümölcstermelő (a továbbiakban: termelő) főzethet pálinkát. A termelő ezekből a szeszfőzési nyersanyagokból csak abban az esetben főzethet pálinkát, ha azokat maga termelte.

2. §

A gyümölcsből, szőlőtörkölyből és borseprőből főzetett pálinkából a termelő csak annak felét veheti át, a másik felét a beváltási ár ellenében köteles a szeszfőzde útján az élelmiszeripari miniszter által kijelölt vállalat rendelkezésére bocsátani.

3. §

Az előző rendelkezések alkalmazásában termelők: az önálló termelőszövetkezetek, a termelőszövetkezeti csoportok és az egyénileg gazdálkodók.

4. §

Eperből, borókából, bodzából és somból bárki főzethet pálinkát és azt teljes mennyiségben át is veheti.

5. §

A főzetők az általuk átvett pálinkából a saját háztartásukban el nem fogyasztott mennyiséget csak a földművesszövetkezeteknek adhatják el.

6. §

(1) A jelen rendelet rendelkezései az állami gazdaságokra (kísérleti és tangazdaságokra) és az egyél) állami mezőgazdasági vállalatokra nem terjednek ki.

(2) A jelen rendelet végrehajtásáról a pénzügyminiszter, az élelmiszeripari és belkereskedelmi miniszterrel egyetértésben gondoskodik.

Dobi István s. k,

a minisztertanács elnöke