53/1952. (VI. 26.) MT rendelet
a gyümölcsből, szőlőtörkölyből és borseprőből való pálinkafőzés szabályozása tárgyában
1. §
Gyümölcsből, szőlőtörkölyből és borseprőből csak a ténylegesen gazdálkodó szőlő-, és gyümölcstermelő (a továbbiakban: termelő) főzethet pálinkát. A termelő ezekből a szeszfőzési nyersanyagokból csak abban az esetben főzethet pálinkát, ha azokat maga termelte.
2. §
A gyümölcsből, szőlőtörkölyből és borseprőből főzetett pálinkából a termelő csak annak felét veheti át, a másik felét a beváltási ár ellenében köteles a szeszfőzde útján az élelmiszeripari miniszter által kijelölt vállalat rendelkezésére bocsátani.
3. §
Az előző rendelkezések alkalmazásában termelők: az önálló termelőszövetkezetek, a termelőszövetkezeti csoportok és az egyénileg gazdálkodók.
4. §
Eperből, borókából, bodzából és somból bárki főzethet pálinkát és azt teljes mennyiségben át is veheti.
5. §
A főzetők az általuk átvett pálinkából a saját háztartásukban el nem fogyasztott mennyiséget csak a földművesszövetkezeteknek adhatják el.
6. §
(1) A jelen rendelet rendelkezései az állami gazdaságokra (kísérleti és tangazdaságokra) és az egyél) állami mezőgazdasági vállalatokra nem terjednek ki.
(2) A jelen rendelet végrehajtásáról a pénzügyminiszter, az élelmiszeripari és belkereskedelmi miniszterrel egyetértésben gondoskodik.
Dobi István s. k,
a minisztertanács elnöke