7/1959. (IX. 23.) KipM rendelet
a rendszeres egészségügyi ellenőrzésre kötelezett kisipari munkakörök meghatározásáról
Az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról szóló 1958. évi 27. számú törvényerejű rendelet végrehajtása tárgyában kiadott 50/1953. (IX. 6.) Korm. számú rendelet 21. §-ában foglalt felhatalmazás alapján - az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - az alábbiakat rendelem:
1. § (1) A kisiparban rendszeres egészségügyi ellenőrzésre kötelesek a jelen rendelet mellékletében felsorolt kisiparosok, úgyszintén ezeknek a megjelölt szakmákban foglalkoztatott alkalmazottai és családtagjai.
(2) Az (1) bekezdésben említett személyek kötelesek magukat a foglalkozás, illetőleg a munkaviszony megkezdése előtt előzetes, annak tartama alatt pedig időszakos orvosi vizsgálatnak alávetni és "Egészségügyi könyv"-vel való ellátásukról gondoskodni.
2. § Az egészségügyi követelményekre az egészségügyi miniszter által kiadott rendelkezések az irányadók.
3. § A jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
Nagy Józsefné s. k.,
könnyűipari miniszter
Melléklet a 7/1959. (IX. 23.) KipM rendelethez
Bor és gyümölcsszeszfőző*,
cukrász,
cukorkakészítő,
élelmiszer pótszerkészítő*,
jéggyártó,
mészáros és hentes,
mézeskalácsos és viaszöntő,
olajütő*,
rum, pálinka és likőressencia készülék,
sütő,
szikvízkészítő,
tartósított élelmiszer előállító*.
* "A 2 1958. (V. 1.) Kip. M. számú rendelet hatálybalépése előtt kiadott iparjogosítvány alapján."