43/1961. (XII. 2.) Korm. rendelet
a felsőfokú élelmiszeripari technikumok létesítéséről.
1. § (1) A korszerű élelmiszeripar fokozott műszaki feladatainak ellátása érdekében élelmiszeripari műszaki szakemberek képzésére Budapesten és Szegeden Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumot (a továbbiakban: felsőfokú technikumot) kell létesíteni.
(2) A felsőfokú technikum felsőoktatási intézmény, amely felett a közvetlen felügyeletet az élelmezésügyi miniszter, az általános felügyeletet pedig a művelődésügyi miniszter gyakorolja.
2. § (1) A felsőfokú technikum nappali tagozatának tanulmányi ideje három év.
(2) Az élelmezésügyi miniszter a felsőfokú technikumon esti és levelező tagozat létesítését is elrendelheti és azokon a tanulmányi időt az (1) bekezdéstől eltérően is megállapíthatja.
(3) A felvételhez középiskolai végzettség, eredményes felvételi vizsga és szakbavágó szakmai gyakorlat szükséges. A felsőfokú technikum nappali tagozatára 30. életévüket be nem töltött hallgatókat lehet felvenni.
(4) A szakmai gyakorlat időtartamát az élelmezésügyi miniszter állapítja meg. Az élelmezésügyi miniszter a szakmai gyakorlat alól - indokolt esetben - felmentést adhat.
3. § (1) A hallgatók a tanulmányi rendben meghatározott tanulmányok elvégzése és sikeres államvizsga letétele után "okleveles élelmiszertechnológus" megjelöléssel kapnak szaktechnikusi oklevelet.
(2) Az oklevél az élelmiszeripari technikumi képzettséghez kötött, valamint az élelmezésügyi miniszter által meghatározott munkakörök betöltésére képesít.
(3) A felsőfokú technikum által kiállított oklevéllel rendelkezők - megfelelő szakmai gyakorlat után - a művelődésügyi miniszter által meghatározott feltételek mellett tanulmányi idő beszámítással - a műszaki egyetemeken továbbtanulhatnak.
4. § (1) A felsőfokú technikum személyi és dologi kiadásairól az Élelmezésügyi Minisztérium költségvetésében kell gondoskodni.
(2) A felsőfokú technikum nappali, esti és levelező tagozatára felvehető hallgatók létszámát az élelmezésügyi miniszter javaslatára, munkaerőmérleg alapján, - a művelődésügyi miniszterrel és a pénzügyminiszterrel egyetértésben - az Országos Tervhivatal elnöke állapítja meg.
(3) A felsőfokú technikum élén az igazgató áll, akit az élelmezésügyi miniszter a művelődésügyi miniszterrel egyetértésben nevez ki. Az oktató személyzet, az adminisztratív és technikai dolgozók kinevezési rendjét az élelmezésügyi miniszter állapítja meg.
5. § (1) A felsőfokú technikum szervezetét, tanulmányi és fegyelmi rendjét, ösztöndíj-, valamint bérrendszerét a művelődésügyi miniszternek a felsőfokú technikumokra vonatkozó rendelkezései figyelembevételével, az élelmezésügyi miniszter állapítja meg.
(2) A felsőfokú technikum tantervét az élelmezésügyi miniszter javaslata alapján a művelődésügyi miniszter hagyja jóvá.
(3) A felsőfokú technikum részére jegyzetek kiadását az élelmezésügyi miniszter, tankönyvek kiadását az élelmezésügyi miniszter javaslata alapján a művelődésügyi miniszter engedélyezi.
(4) Az állami vizsgáztató bizottság elnökét az élelmezésügyi miniszter javaslata alapján a művelődésügyi miniszter nevezi ki.
6. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba; végrehajtásáról az élelmezésügyi miniszter a művelődésügyi miniszterrel egyetértésben gondoskodik úgy, hogy a felsőfokú technikum működését Budapesten és Szegeden 1962. évi február hó 1. napjáig megkezdje.
Kádár János s. k.,
a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány elnöke