Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

34/1968. (IX. 27.) MÉM rendelet

a fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról

A fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló 30/1968. (VIII. 11.) Korm. rendelet 4. §-ának (2) bekezdésébe kapott felhatalmazás alapján - a belkereskedelmi miniszterrel, a külkereskedelmi miniszterrel, valamint az Országos Anyag- és Árhivatal elnökével, egyetértésben - a következőket rendelem.

I. Általános rendelkezések

1. §

Fűszerpaprika (Capsicum annuum Linné varie-tas longum) az a paprikafajta, amelyből a fűszerként használatos őrölt paprikát lehet előállítani.

2. §

(1) Fűszerpaprika-féltermék: a szárított, döngölt, zúzott vagy tört fűszerpaprika, a fajtára jellemző bőr és mag arány mellett, továbbá a paprika magja és erezete őrlésre előkészített tisztított állapotban, legfeljebb 8% nedvességtartalommal.

(2) A fűszerpaprika feldolgozása: kívánt szemnagyságra való aprítása (őrlése), paprika-kivonatok készítése.

(3) Őrölt paprika: a fűszerpaprika-féltermékből nyert, az előírt minőségi követelményeknek megfelelő fűszerpaprika-őrlemény.

(4) Paprika kivonat: a fűszerpaprika-őrleményből kivont, fűszerezésre vagy élelmiszerek színezésére alkalmas alkotórész,

II. A fűszerpaprika feldolgozása

3. §

(1) Az állami gazdaság, a mezőgazdasági és a halászati termelőszövetkezet, s az egyszerűbb mezőgazdasági szövetkezet az általa termelt fűszerpaprikát, valamint a mezőgazdasági termelőszövetkezet a tagjai háztáji gazdaságában termelt fűszerpaprikát féltermékké [2. § (1) bekezdés] feldolgozhatja. Ilyen esetben a féltermék minőségét, az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet állapítja meg.

(2) Kutatóintézet a kísérletek során termesztett fűszerpaprikát - a kísérleti eredmény használati értékének meghatározása céljából - feldolgozhatja.

4. §

(1) A fűszerpaprika-féltermékhez nem szabad idegen anyagot hozzáadni, vagy azt idegen anyaggal kezelni.

(2) Nem szabad étkezési célra megőrölni azt a fűszerpaprika-félterméket, amelyből a külső tulajdonságok vagy a fűszerezőképesség szempontjából értékes alkotó részt kivonták.

5. §

(1) A paprikafeldolgozó vállalat köteles a megőrölt paprikát őrlés után azonnal zsákba tölteni, a zsákot lekötni és azt címkével ellátni.

(2) A címkének tartalmaznia kell:

a) az őrlést végző üzem megnevezését,

b) az őrlési napló tételszámát,

c) az őrlési tételhez tartozó zsákok számát.

6. §

(1) A paprikafeldolgozó vállalat az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet területileg illetékes paprikaminősítő osztálya (a továbbiakban: paprikaminősítő osztály) által hitelesített őrlési naplót köteles vezetni.

(2) Az őrlési naplóban fel kell tüntetni tételenként

a) az őrlésre előkészített fűszerpaprika-féltermék mennyiségét és őrlésre kiadásának napját;

b) az őrölt paprika várható mennyiségét;

c) az előállított őrölt paprika minőségét és mennyiségét, minőségenként a zsákok száma és tisztasúly szerint;

d) az őrölt paprika raktárra adásának időpontját.

III. Az őrölt paprika minősítése

Minőségi osztályok

7. §

(1) Az őrölt paprika minőségi feltételeit szabvány állapítja meg.

(2) Az őrölt paprika minőségi osztályai:

a) különleges paprika,

b) csípősségmentes paprika,

c) csemege paprika,

d) csípős csemege paprika,

e) édesnemes paprika,

f) félédes paprika,

g) rózsa paprika,

h) erős paprika.

Jellegminták kialakítása

8. §

(1) Az őrölt paprika egységes minősítésének biztosítása céljából évenként vagy - szükség szerint - más időszakonként országosan egységes jellegmintát kell megállapítani minden minőségi osztályra külön-külön szín és íz (csípősség) szerint. A jellegmintákat körzetenként is meg lehet állapítani,

(2) A jellegmintákat és a körzeteket a Paprika-jellegmegállapító Szakértő Bizottság (33. §) (a továbbiakban: Bizottság) állapítja meg.

(3) A Bizottság által megállapított egy-egy jellegminta-sorozatot - a megállapítás helyének és időpontjának feltüntetése mellett - az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet kiadja:

a) a Bizottság valamennyi tagjának;

b) Budapest Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetének;

c) a megyei minőségvizsgáló intézeteknek;

d) a Kereskedelmi Minőségvizsgáló Intézetnek.

(4) A jellegminta - mind belkereskedelmi, mind külkereskedelmi vonatkozásban - mindaddig irányadó, amíg a Bizottság újabb jellegmintát nem állapít meg.

Minősítés

9. §

Az őrölt paprika minősítését az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet, illetőleg annak területileg illetékes paprikaminősítő osztályai (a továbbiakban: paprikaminősítő osztály) végzik.

10. §

A paprikafeldolgozó vállalat köteles az őrölt paprikát - minősítés végett - a paprikaminősítő osztálynak bemutatni.

11. §

(1) A paprikaminősítő osztály kiküldötte köteles a minősítéshez a megőrölt paprikából mintát venni.

(2) A mintavétel után a mintavevő köteles:

a) a zsákban a (3) bekezdés szerinti ellenőrző jegyet elhelyezni;

b) a zsákra - átfűzessél - az 1. számú mellékletben foglaltak szerinti mintavételi zárjegyet erősíteni, majd

c) a zsákot lezárni.

(3) Az ellenőrző jegyen fel kell tüntetni:

a) az őrlési napló tételszámát,

b) a mintavétel idejét és helyét,

c) a mintavevő aláírását.

12. §

A mintavételről a mintavevő köteles mintavételi és minősítési jegyzéket kiállítani és annak egyik példányát a paprikafeldolgozó vállalat megbízottjának átadni. A mintavételi és minősítési jegyzéken fel kell tüntetni:

a) az őrlést végző vállalat és telepe nevét és az általa megjelölt minőséget;

b) az őrlési napló tételszámát;

c) az őrölt paprika mennyiségét, a zsákok száma és az őrölt paprika tisztasúlya szerint.

13. §

(1) Az őrölt paprika minőségét a paprikaminősítő osztály állapítja meg és sorolja be a megfelelő minőségi osztályba [7. § (2) bekezdés]. A mintának a jellegmintával történő összehasonlítása, az előírt vizsgálatok eredménye alapján kell az őrölt paprikát minőségi osztályba sorolni.

(2) Ha az őrölt paprika minősége nem éri el a 7. § (2) bekezdésében feltüntetett minőségi osztályok valamelyikének a minőségi követelményeit, vagy a minősége megromlott, vagy ez egyébként szükséges, minőségének megjavítását meg lehet kísérelni.

14. §

(1) A paprikaminősítő osztály köteles:

a) a minősítés eredményét a mintavételi és minősítési jegyzéken feltüntetni; egyidejűleg feljegyezni azon a minősítési napló tételszámát és az egyes tételek minősítő jegyeinek sorszámát;

b) a minősített őrölt paprikát a minősítésének megfelelő minősítő jeggyel és fémzárral megjelölni;

c) a minősítés céljára vett mintát egy évig megőrizni.

(2) A minősítő jegyet és a fémzárat az őrölt paprikát tartalmazó zsákra úgy kell felszerelni, hogy a minősítő jegy és a fémzár eltávolítása nélkül azt ne lehessen felnyitni.

(3) A minősítő jegyre vonatkozó előírásokat az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) A fémzáron a Magyar Népköztársaság címerét és a paprikaminősítő osztály megnevezését fel kell tüntetni. Az ólomból készült záron ezenkívül a zár alkalmazásának keltét és a zárfogó számát is fel kell tüntetni.

A minősítés érvényességi ideje

15. §

(1) A különleges paprika, csípősségmentes paprika, a csemege paprika, a csípős csemege paprika, az édesnemes paprika és a félédes paprika minősítése 6 hónapig, a rózsa paprika és az erős paprika minősítése 8 hónapig érvényes.

(2) A minősítés érvényességi idejét a paprikaminősítő osztály az (1) bekezdésben foglalttól eltérően is megállapíthatja:

a) ha korábban már minősített paprikát újból minősít;

b) ha az őrölt paprikát külföldön történő forgalomba hozatal céljából eltérő minőségben állították elő.

(3) Ha a már minősített őrölt paprika érvényességi ideje lejárt, de minősége - az érzékszervi vizsgálat szerint - még megfelelő, a paprikaminősítő osztály a minősítés érvényességi idejét újabb minősítés nélkül 3 hónapig - rózsa paprika esetén 4 hónapig - meghosszabbíthatja. Azt az őrölt paprikát azonban, amelyet korábban különleges paprikának minősítettek, szavatossági idejének lejárta után újból kell minősíteni, annak szavatossági idejét új minősítés nélkül nem szabad meghosszabbítani.

16. §

(1) A minősítés érvényessége a 15. § (1) bekezdésében foglalt, vagy a 15. § (2), illetőleg (3) bekezdése szerint megállapított határidőn beiül megszűnik, ha

a) a minősítő jegyet vagy a fémzárat a csomagolásról eltávolították vagy az oly mértékben megsérült, hogy a csomagban levő őrölt paprika minőségét kérdésessé teszi;

b) az őrölt paprika minőségében olyan változás következett be, amely miatt a minősítő jegyen feltüntetett minőségi osztály követelményeinek már nem felel meg;

c) az őrölt paprika összeállt, megkeményedett, vagy egyes felületi részein elváltozott.

(2) Ha a már minősített őrölt paprikát a paprikafeldolgozó vállalat keveri, egységesíti, vagy azzal más technológiai műveletet végez, az őrölt paprikát újból minősíteni kell.

17. §

A minősítés érvényességének lejártától vagy megszűntétől számított 15 napon belül az őrölt paprika birtokosának a paprikaminősítő osztálytól új minősítést kell kérnie.

IV. Az őrölt paprika belföldi forgalomba hozatala

18. §

Az őrölt paprikát belföldön - a 25. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel - csak akkor szabad forgalomba hozni, ha azt a paprikaminősítő osztály megvizsgálta és minőségi osztályba [7. § (2) bekezdés] sorolta.

19. §

(1) Az őrölt paprikát a paprikafeldolgozó vállalat hozza forgalomba közvetlenül, vagy kereskedelmi szervek útján.

(2) Kutatóintézet a kísérletekhez szükséges mennyiséget meghaladó fűszerpaprika-félterméket és őrölt paprikát köteles a paprikafeldolgozó vállalatnak átadni. A paprikafeldolgozó vállalat az ilyen fűszerpaprika-félterméket vagy őrölt paprikát köteles átvenni.

20. §

Őrölt paprikát házalás útján árusítani nem szabad.

21. §

Az őrölt paprikát csak eredeti zárt csomagolásban szabad forgalomba hozni. A forgalomba hozatal történhet:

a) a paprikaminősítő osztály által - a melléklet szerinti - minősítő jeggyel és ólomzárral vagy más fémzárral (a továbbiakban: fémzár) ellátott zsákban;

b) 1 kg-ot el nem érő más csomagolási egységben.

22. §

(1) Az őrölt paprikának a paprikaminősítő osztály által minősítő jeggyel és fémzárral ellátott zsákból 1 kg-nál kisebb csomagolási egységekbe történő osztását csak a paprikafeldolgozó vállalat végezheti.

(2) Az őrölt paprika kisebb csomagolási egységbe történő osztását a paprikaminősítő osztály ellenőrzi.

23. §

(1) Az 1 kg-nál kisebb csomagolási egységeket az osztást végző vállalat zsineggel és fémzárral vagy ragasztással köteles úgy lezárni és lebélyegezni, hogy annak tartalmához a bélyegzés megsértése nélkül ne lehessen hozzáférni. Az ilyen csomagolási egységeken minősítő jegyet és fémzárat nem kell alkalmazni.

(2) Az 1 kg-nál kisebb súlyú csomagolási egységeket csak gyűjtőcsomagolásban szabad forgalomba hozni.

(3) Az 1 kg-nál kisebb súlyú csomagolási egységeken és ezek gyűjtőcsomagolásán a következő adatokat kell olvashatóan feltüntetni:

a) az őrölt paprika minőségi osztálya,

b) a minősítés érvényességének határideje,

c) az osztást végző vállalat neve és telephelye,

d) a csomagolási egység nettó súlya,

e) a vonatkozó szabvány száma,

f) annak a minősítő jegynek a tételszáma, amellyel a kisebb csomagolási egységbe osztott őrölt paprika eredeti burkolata el volt látva.

24. §

Paradicsompaprikát vagy más étkezési paprikát zúzott, döngölt, tört, darált vagy őrölt állapotban paprika néven nem szabad forgalomba hozni, kivéve, ha azt takarmányozási célra szolgáló őrlemény előállításához használták fel.

25. §

(1) A külföldi eredetű őrölt paprikát eredeti zárt csomagolásban minősítés nélkül forgalomba szabad hozni, de azon magyar nyelven fel kell tüntetni külföldi eredetét és minőségét.

(2) Ha a külföldi eredetű őrölt paprika csomagolását a zár megsértése nélkül fel lehet bontani, vagy azt felbontották, a zár megsérült, vagy egyébként kérdéses az őrölt paprika minősége, azt csak minősítés után szabad forgalomba hozni.

V. Fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék és őrölt paprika külföldre szállítása

26. §

(1) Fűszerpaprikát, fűszerpaprika-félterméket, őrölt paprikát vagy paprikakivonatot csak érvényes kiviteli vizsgálati bizonyítvány alapján szabad külföldre szállítani.

(2) Külföldre történő kivitel céljából az őrölt paprikát - minőségi osztályba [7. § (2) bekezdés] sorolás nélkül - a külföldi fél kívánságának megfelelően is lehet minősíteni; a minősítésnél azonban ilyen esetben is a termék tényleges minőségi tényezőit kell alapul venni.

27. §

(1) A kiviteli ellenőrző vizsgálatot a paprikaminősítő osztály végzi.

(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat elvégzését a paprikafeldolgozó vállalat köteles kérni. A kérelemben meg kell jelölni:

a) a külföldre szállítani kívánt termék megnevezését (pl. fűszerpaprika, fűszerpaprika-fél termék, őrölt paprika, paprikakivonat) és tárolási helyét;

b) a csomagok számát, a teljes és a tiszta súlyt minőségek szerint részletezve;

c) a rendeltetési országot;

d) őrölt paprika esetén a minősítő jegyek sorszámát és az OMMI-nak azt a paprikaminősítő osztályát, amely a minősítést végezte.

28. §

(1) Fűszerpaprika és fűszerpaprika-féltermék kiviteli ellenőrző vizsgálata során átlagmintát kell venni. Az átlagmintát egy évig meg kell őrizni.

(2) A kiviteli ellenőrző vizsgálat során azt kell megvizsgálni, hogy a vizsgált termék minőség és tisztaság tekintetében kivitelre alkalmas-e.

(3) Ha a vizsgált termék és annak csomagolása a követelményeknek megfelel, a paprikaminősítő osztály a burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel köteles lezárni, kivéve, ha azon minősítőjegy és fémzár van.

(4) A kiviteli vizsgálati jegyen fel kell tüntetni

a) a sorszámot,

b) a lezárást végző paprikaminősítő osztály nevét,

c) a termék megnevezését, súlyát és a csomagok darabszámát,

d) keltezését és a paprikaminősítő osztály vezetőjének kézjegyét.

29. §

(1) Az őrölt paprika kiviteli ellenőrző vizsgálata alkalmával az őrölt paprikából mintát kell venni és a paprika minőségét a minta megvizsgálásával ellenőrizni kell. Ha azonban a kiviteli ellenőrző vizsgálatot az őrölt paprika minősítésekor már elvégezték, a mintavételt és a minta megvizsgálását nem kell megismételni.

(2) Az ellenőrző vizsgálat során vett mintát egy évig meg kell őrizni.

(3) Az őrölt paprika kiviteli ellenőrző vizsgálata során meg kell vizsgálni, hogy

a) az őrölt paprika sértetlen minősítő jeggyel és fémzárral el van-e látva;

b) a minősítés érvényessége nem járt-e le, vagy nem szűnt-e meg;

c) hamisítás vagy más visszaélés gyanúja nem áll-e fenn;

d) a csomagolás az exportkövetelményeknek megfelel-e.

30. §

Ha a különböző minőségű őrölt paprikát tartalmazó csomagokat közös burkolatban (gyűjtőcsomagban) szállítják külföldre, a közös külső burkolatot fémzárral és kiviteli vizsgálati jeggyel kell lezárni. A kiviteli vizsgálati jegynek tartalmaznia kell:

a) a lezárást végző paprikaminősítő osztály nevét;

b) a közös burkolatban elhelyezett őrölt paprika minőségét, minden minőségi osztálynál megjelölve a tiszta súlyt, a csomagok számát és a csomagokra felerősített minősítő jegyek sorszámát;

c) sorszámot, keltezést és a paprikaminősítő osztály vezetőjének kézjegyét.

31. §

A kiviteli ellenőrző vizsgálat alapján a paprikaminősítő osztály a megvizsgált szállítmányra -a 2. számú melléklet szerint - kiviteli vizsgálati bizonyítványt köteles kiadni.

32. §

A kiviteli vizsgálati bizonyítvány a kiállításától számított 3 hónapig érvényes. Ha azonban az őrölt paprika minősítésének érvényességi ideje előbb szűnik meg, a bizonyítványt ennek megfelelő érvényességi időre kell kiállítani.

VI. Vegyes rendelkezések

Paprikajellegmegállapító Szakértő Bizottság

33. §

(1) A Bizottság feladata:

a) jellegminták kialakítása a szabvány előírásainak megfelelően;

b) a paprikaminősítő osztály minősítése, illetőleg a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása elleni fellebbezések elbírálása.

(2) A Bizottság hat tagú. A Bizottság elnökét, valamint öt tagját a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nevezi ki a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, a Belkereskedelmi Minisztérium, a Külkereskedelmi Minisztérium, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa, valamint az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet szakértő képviselői közül.

(3) A Bizottság szavazás útján határoz. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.

(4) A Bizottság ülésein tanácskozási joggal részt vesz az érdekelt paprikafeldolgozó vállalat, valamint a paprikaminősítő osztály vezetője.

(5) A Bizottság maga állapítja meg az ügyrendjét; azt a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter hagyja jóvá,

Jogorvoslatok

34. §

(1) A paprikaminősítő osztálynak az őrlemények minősítésével kapcsolatos bizonyítványa, vagy a kiviteli vizsgálati bizonyítvány kiadásának megtagadása tárgyában kiadott határozata ellen a vizsgált fűszerpaprika, fűszerpaprika-féltermék, őrölt paprika vagy paprikakivonat birtokosa a kézhezvételtől számított 15 napon belül a Bizottsághoz fellebbezéssel élhet.

(2) A fellebbezést a paprikaminősítő osztálynál kell benyújtani.

(3) A fellebbezést a paprikaminősítő osztály a mintával együtt a beérkezéstől számított 43 órán belül köteles a Bizottság elnökéhez elküldeni.

(4) A fellebbezést a Bizottság a benyújtásától számított 14 napon belül köteles elbírálni és határozatáról a fellebbezőt írásban értesíteni.

(5) A Bizottság határozata ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Vizsgálati díjak

35. §

Az őrölt paprika belföldi minősítő vizsgálatáért, a fűszerpaprika, a fűszerpaprika-féltermék, az őrölt paprika és a paprikakivonat kiviteli ellenőrző vizsgálatáért az Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet által kiadott díjszabásban feltüntetett díjak a vonatkozó árszabályozó rendelkezések szerint alkalmazhatók.

Hatálybaléptető rendelkezések

36. §

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg az 5/1957. (VIII. 22.) ÉlmM rendelet és a 4/1965. (VIII. 10.) ÉlmM rendelet hatályát veszti.

Dr. Dimény Imre s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

1. számú melléklet a 34/1968. (IX. 27.) MÉM rendelethez

Mintavételi zárjegy

A mintavételi zárjegy 6X10 cm méretű kartonlap, amely a következő szöveget tartalmazza:

"Ez a zárjegy a hivatalos minta kivételét igazolja és az őrölt paprika azonossági ellenőrzésének célját szolgálja. Az őrölt paprika csak a minta vizsgálata alapján lefolytatott minősítési eljárás

eredményeként kiállított minősítő jegy felerősítése és a hivatalos zár alkalmazása után tekinthető minősített őrölt paprikának.

Mintavétel helye és ideje: .............................

A mintavevő aláírása: ................................

Minősítőjegy

A minősítőjegy 72-75X100-105 mm nagyságú ellipszis alakú - az erős paprika minősítőjegye 70-73X95-100 mm nagyságú négyszög alakú - karton, amelynek felső részén a burkolatra való erősítés céljára két fűzőlyuk van.

A különleges paprika minősítőjegye sárgáspiros színű, guilloche alapnyomással. Elülső oldalán átlós irányban két egymást keresztező, aranyszínű mintás sáv vonul végig.

A csípősségmentes paprika minősítőjegye sárgáspiros színű, guilloche alapnyomással. Elülső oldalán átlós irányban egy aranysáv vonul végig. Ezenkívül lilaszínű ovális koszorú jelzi a csípősségmentes jelleget.

A csemege paprika minősítőjegye azonos a csípősségmentes paprika minősítőjegyével, de a lilaszínű ovális koszorú hiányzik.

A csípős csemege paprika minősítőjegye azonos a csemege paprika minősítőjegyével, de elülső oldalán átlós irányban haragoszöld színű sáv vonul végig.

Az édesnemes paprika minősítőjegye piros színű, guilloche alapnyomással. Elülső oldalán átlós irányban egy piros színű sáv vonul végig.

A félédes paprika minősítőjegye sötétsárga színű, alapnyomás nélkül. Elülső oldalán átlós irányban egy haragoszöld színű sáv vonul végig.

A rózsa paprika minősítőjegye rószaszínű, alapnyomás és megkülönböztető sáv nélkül.

Az erős paprika minősítőjegye zöldes színű, alapnyomás és megkülönböztető sáv nélkül.

Valamennyi minőségi osztályba tartozó őrölt paprika minősítőjegyén a következő azonos feliratok vannak:

A fűzőlyukak felett félkör alakban "Magyar Paprika" szöveg, a fűzőlyukak alatt a Magyar Népköztársaság címerének rajza. A címer alatt középen az őrölt paprika előállítási helyére utaló "Kalocsa" vagy "Szeged" felírás, ez alatt pedig balfelől a minősítés tételszámának, jobbfelől a minősítés napjának bejegyzésére szolgáló üres hely van.

A minősítőjegy középső részén a következő szöveg van feltüntetve:

"Ennek az állami minősítőjeggyel és fémzárral ellátott burkolatnak (zsáknak) a tartalma hivatalos vizsgálat és minősítés szerint az MSZ ......számú szabvány követelményeinek megfelelő őrölt paprika."

E szöveg alatt a minősítés érvényességének határidejét kell feltüntetni a következő módon:

"Érvényes .................."

A minősítőjegy alsó részén baloldalon a paprikaminősítő osztály bélyegzője, jobboldalon pedig a paprikaminősítő osztály vezetőjének névbélyegzője részére szolgáló hely van. A minősítőjegyen legalul a minősítőjegy sorszámát kell feltüntetni.

A minősítőjegy hátsó oldala a minősítőjegyre vonatkozó szöveget idegen nyelveken (német, orosz, francia, angol) tartalmazza.

Külföldön történő forgalombahozatal céljából a 26. § (1) bekezdésében meghatározottól eltérő minőségben előállított őrölt paprika minősítőjegyét a megrendelő kívánságának megfelelően kell elkészíteni.

2. számú melléklet a 34/1968. (IX. 27.) MÉM rendelethez

Kiviteli vizsgálati bizonyítvány

A kiviteli vizsgálati bizonyítványnak tartalmaznia kell:

a) fűszerpaprika és fűszerpaprika-féltermék esetén

- a vizsgált termék megnevezését,

- az ellenőrzött szállítmány teljes és tiszta súlyát,

- a csomagok súlyát,

- a csomagok számát,

- a csomagolási módot,

- a csomagok egyenkénti tiszta súlyát és

- a minősítő-jegy sorszámát;

b) őrölt paprika esetén

- a paprika minőségét,

- az ellenőrzött szállítmány teljes és tiszta súlyát,

- a csomagok számát,

- a csomagolási módot,

- a csomagok egyenkénti tiszta súlyát és

- a minősítő-jegyek sorszámát;

c) őrölt paprika gyűjtőcsomagolása esetén

- a gyűjtőcsomagban levő őrölt paprika minőségét,

- a csomagok darabszámát, súlyát és

- a minősítő-jegyek sorszámát.

A kiviteli vizsgálati bizonyítványt sorszámmal, keltezéssel, a paprikaminősítő osztály vezetőjének sajátkezű aláírásával és hivatalos bélyegzővel kell ellátni.

Tartalomjegyzék