35/1968. (IX. 21.) Korm. rendelet
az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról szóló 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendelet módosításáról
1. §
Az 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
"1. § (1) Élelmiszereket és italokat forgalomba hozatal céljára állami vállalat, egyéb állami gazdálkodó szervezet, mezőgazdasági és halászati termelőszövetkezet, egyszerűbb mezőgazdasági szövetkezet, termelőszövetkezeti társulás, kisipari termelőszövetkezet, általános fogyasztási és értékesítő szövetkezet, szövetkezeti vállalat, hegyközség, valamint kisiparos állíthat elő."
2. §
Az R. 3. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
"(2) Csökkentértékű húskonzervet, továbbá olyan csökkentértékű élelmiszeripari terméket, amelynek egészségrontó hatása nem kizárt, csak a tárolás helye szerint területileg illetékes állami közegészségügyi járványügyi felügyelőség engedélyével szabad forgalomba hozni. Az engedély kiadása előtt ki kell kérni az illetékes minőségvizsgáló intézet véleményét is.
(3) A csökkentértékű élelmiszerek és italok kezelésére és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat - az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és a belkereskedelmi miniszter állapítja meg."
3. §
Az R. 17. §-a (1) bekezdésének e), f) és g) pontja helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
(Közvetlenül a fogyasztók részére történő forgalomba hozatal céljára előrecsomagolt élelmiszer, illetőleg ital burkolatán fel kell tüntetni)
"e) a fogyasztói árat az árak feltüntetésére vonatkozó rendelkezés [56/1967. (XII. 19.) Korm. rendelet] szerint;
f) a gyártás időpontját és az egyes gyártási tételek elkülönítésére alkalmas azonosítási jelet;
g) a szavatossági időt a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által - az egészségügyi miniszterrel, a belkereskedelmi miniszterrel és a Magyar Szabványügyi Hivatal elnökével, illetőleg a kizárólag exportra kerülő termékek tekintetében a külkereskedelmi miniszterrel egyetértésben - kijelölt termékeken."
4. §
Az R. 25. §-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
"(1) Az élelmiszerek és italok minőségét rendszeresen ellenőrizni kell.
(2) A minőségellenőrző intézetek kötelesek a rendszeres ellenőrzést elvégezni.
(3) Az élelmiszerek és italok minőségének ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokat az ágazat szerint illetékes miniszter állapítja meg,"
5. §
Az R. 28. §-ának (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:
"(2) A forgalomba hozataltól eltiltott élelmiszer, továbbá ital megsemmisítését, átdolgozását, illetőleg a forgalomba hozatal feltételeit - a fogyasztásra feltételesen alkalmas vagy alkalmatlan hús kivételével -
a) 5.000 Ft értékhatárig a járási (városi, városi kerületi) tanács végrehajtó bizottsága a mezőgazdasági és élelmezésügyi szakigazgatási szervek útján;
b) 5.000 Ft értékhatáron felül a megyei (megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottsága a mezőgazdasági és élelmezésügyi szakigazgatási szervek útján
rendelheti el, illetőleg állapíthatja meg. A rendelkezésről egyidejűleg azt a szervet is tájékoztatni kell, amely az élelmiszer vagy ital forgalomba hozatalát megtiltotta."
6. §
Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg hatályát veszti az 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendelet 2. §-ának (2) és (4) bekezdése, 4. §-a, 5. §-ának (2) és (3) bekezdése, 7. §-a, 17. §-ának (2) bekezdése és 24. §-ának (3) és (4) bekezdése, továbbá a szörpök, gyümölcslevek és üdítőitalok gyártásáról és forgalomba hozataláról szóló 31/1958. (IV. 15.) Korm. rendelet 2. §-a.
Fock Jenő s. k.,
a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány elnöke