Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

4/1969. (II. 6.) MÉM rendelet

a termésbecslés végrehajtásáról

A termésbecslés egységes lebonyolítási érdekében az 1012/1962. (IV. 25.) Korm. számú határozat végrehajtására - a könnyűipari miniszterrel, valamint az Országos Tervhivatal, a Központi Statisztikai Hivatal és a Szövetkezetek Országos Szövetsége elnökével egyetértésben - a következőket rendelem:

1. §

A termésbecslést a következő növényekre kell végezni:

a) búza, rozs, triticale, őszi árpa, tavaszi árpa, zab, kukorica, burgonya, lucerna, vöröshere, réti széna;

b) rizs, napraforgó, cukorrépa, dohány, rostlen, rostkender, fűszerpaprika, konzervparadicsom, étkezési célra termesztett paradicsom, vöröshagyma, téli káposzta, őszi és téli alma, kajszibarack, besztercei típusú szilva, szőlő.

2. §

A termésbecslést végzi

a) az 1. § a) pontjában felsorolt növényekre

- az Állami Gazdaságok Országos Központjának irányítása alá tartozó állami gazdaságban és az egyéb állami intézmények gazdaságában a főagronómus;

- az Erdészeti és Faipari Hivatal irányítása alá tartozó erdőgazdaságban a gazdaság agronómusa;

- a mezőgazdasági termelőszövetkezetben az elnök és a főagronómus vagy az ezzel a feladattal megbízott agronómus;

- egyszerűbb mezőgazdasági szövetkezetben, valamint egyéni és egyéb gazdaságban (a továbbiakban: a lakosság kisegítő gazdaságai) a járási (városi) tanács végrehajtó bizottsága mezőgazdasági és élelmezésügyi osztályának (a továbbiakban: járási mezőgazdasági és élelmezésügyi osztály) a termésbecslési feladatok ellátásával megbízott szakembere (közgazdasági és szakfelügyeleti csoportvezető vagy járási mezőgazdasági szakfelügyelő);

b) az 1. § b) pontjában felsorolt egyes növényekre - állami gazdaságban és mezőgazdasági termelőszövetkezetben a gazdaságok termésbecslőivel együttesen, egyszerűbb mezőgazdasági szövetkezetben és a lakosság kisegítő gazdaságaiban önállóan - a következő felvásárló szervek termelési felügyelője:

- rizsre és napraforgóra: Gabona Tröszt;

- cukorrépára: Magyar Cukoripar;

- dohányra: Magyar Dohányipar;

- rostlenre és rostkenderre: Rostkikészítő Vállalat;

- fűszerpaprikára és konzervparadicsomra: Konzervipari Tröszt;

- kajszibarackra, besztercei típusú szilvára, őszi és téli almára, vöröshagymára, étkezési paradicsomra és téli káposztára: a Szövetkezetek Országos Szövetsége által kijelölt szerv;

- szőlőre: Magyar Állami Pincegazdaság.

3. §

(1) A gazdaságok termésbecslését a helyszínen ellenőrizni kell. Az ellenőrzés az 1. § a) pontjában felsorolt növények tekintetében

a) állami gazdaságban az állami gazdaságok megyei főosztálya és az Állami Gazdaságok Országos Központja termésbecslésért felelős dolgozójának;

b) az egyéb állami intézmények gazdaságaiban és az Erdészeti és Faipari Hivatal erdőgazdaságaiban az országos központok, illetőleg az Erdészeti és Faipari Hivatal termésbecslésért felelős dolgozójának;

c) mezőgazdasági termelőszövetkezetben, egyszerűbb mezőgazdasági szövetkezetben és a lakosság kisegítő gazdaságaiban a járási mezőgazdasági és élelmezésügyi osztály, valamint a megyei (fővárosi és megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottsága mezőgazdasági és élelmezésügyi osztálya (a továbbiakban: megyei mezőgazdasági és élelmezésügyi osztály) termésbecslésért felelős dolgozójának

a feladata.

(2) A járási mezőgazdasági és élelmezésügyi osztálynak az ellenőrzést végző dolgozója, valamint az állami gazdaságok megyei főosztályának szakembere az összesített termésbecslési jelentéssel egyidőben saját számszerű becsléséről véleményes jelentést köteles tenni. A megyei termésbecslésért felelős dolgozó az ellenőrzése során tapasztalt hiányosságokról, valamint az esetleges korrekciókra vonatkozó véleményéről a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Termelésfelügyeleti Főosztályának (a továbbiakban: Termelésfelügyeleti Főosztály) köteles három napon belül jelentést tenni.

(3) Az 1. § b) pontjában felsorolt növények közül a rizs és a napraforgó, az étkezési célra termesztett paradicsom, a vöröshagyma, a téli káposzta, az őszi és téli alma, a kajszibarack, a besztercei típusú szilva, a szőlő - megyére vonatkozó - termésbecsléseit a felvásárló szervek kötelesek bemutatni az állami gazdaságok megyei főosztálya, valamint a megyei mezőgazdasági és élelmezésügyi osztály termésbecslésért felelős dolgozójának, aki azt - az ellenőrzései során szerzett tapasztalatok alapján - záradékolja, illetőleg számszerűen véleményezi.

4. §

(1) Az állami gazdaságok főagronómusai az 1. számú mellékletben, az egyéb állami intézmények gazdaságai és az erdőgazdaságok agronómusai a 2. számú mellékletben, a mezőgazdasági termelőszövetkezetek termésbecslői, valamint a járási mezőgazdasági és élelmezésügyi osztályoknak a termésbecslést végző dolgozói a 3. számú mellékletben felsorolt növényekre és az ugyanott meghatározott időpontokban állapotminősítést, illetőleg előzetes, majd végleges számszerű termésbecslést;

a felvásárló szervek termelési felügyelői a 4. számú mellékletben felsorolt növényekre és az ugyanott meghatározott időpontokban előzetes, majd végleges számszerű termésbecslést

kötelesek végezni.

(2) A termésbecslés eredményéről - az erre a célra rendszeresített és rendelkezésre bocsátott nyomtatványok felhasználásával - az 1-4. számú mellékletben meghatározott időpontokban és az ugyanott megnevezett szervekhez jelentést kell tenni. A termésbecslési adatokat bizalmasan kell kezelni. Összesített országos adat csak a Termelésfelügyeleti Főosztállyal közölhető. Az e rendelet alapján végzett termésbecslésen kívüli, saját célra végzett becslés adatait csak vállalaton belül lehet felhasználni.

(3) A termésbecslés elvégzésének módját az 5. számú melléklet tartalmazza.

5. §

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba; egyidejűleg az 5/1968. (II. 3.) MÉM rendelet hatályát veszti.

Dr. Dimény Imre s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

1. számú melléklet a 4/1969. (II. 6.) MÉM rendelethez

HATÁRIDŐ-KIMUTATÁS

az állami gazdaságok és az állami gazdaságok megyei főosztályai termésbecsléséhez

2. számú melléklet a 4/1969. (II. 6.) MÉM rendelethez

HATÁRIDŐ-KIMUTATÁS

az egyéb állami intézmények gazdaságai és az Erdészeti és Faipari Hivatal erdőgazdaságai termésbecsléséhez

3. számú melléklet a 4/1969. (II. 6.) MÉM rendelethez

HATÁRIDŐ-KIMUTATÁS

a mezőgazdasági termelőszövetkezetek, s a járási (megyei és járási jogú városi) tanácsok vb mezőgazdasági és élelmezésügyi osztályai termésbecsléséhez

4. számú melléklet a 4/1969. (II. 6.) MÉM rendelethez

HATÁRIDŐ-KIMUTATÁS

a felvásárló vállalatok termésbecsléséhez

5. számú melléklet a 4/1969. (II. 6.) MÉM rendelethez

A termésbecslés elvégzésének módja

1. A termésbecslés alapját az ellenőrző mérésekkel alátámasztott szubjektív becslés képezi, amely állapotminősítés esetén a "jó", "közepes" és "gyenge" vetésterületek meghatározására számszerű becslések alkalmával a betakarítható termésre vonatkozzék.

A becslés alátámasztására szolgáló ellenőrző méréseket a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium által kiadott "AZ ÜZEMI TERMÉSBECSLÉS GYAKORLATI MÓDSZEREI" című zsebkönyvben leírt és a Termelésfelügyeleti Főosztály által időközben rendelkezésre bocsátott új becslési módszerekkel kell végezni.

2. A termésbecslési jelentések elkészítésénél a Központi Statisztikai Hivatal által összeírt területi adatokból kell kiindulni. A paradicsom esetében a Központi Statisztikai Hivatal által összeírt vetésterületi adatokból a megyei (megyei jogú városi) mezőgazdasági és élelmezésügyi osztályok termésbecslésért felelős szakemberei, a termeltetést végző vállalatok bevonásával - legkésőbb az előzetes becslést 14 nappal megelőzően - kötelesek egyértelműen tisztázni az étkezési és konzervparadicsom területi arányát.

3. A termésbecslést

- az állami gazdaságokban - beleértve az illetményföldeket is -, az egyéb állami intézmények gazdaságaiban és az erdőgazdaságokban, valamint a mezőgazdasági termelőszövetkezetek közös gazdálkodási területén és a háztáji földeken a becslésre kerülő növények egyes tábláinak (legalább 50 százalékának) minőségi állapotát és a várható átlagtermést figyelembe véve;

- az egyszerűbb mezőgazdasági szövetkezetekben, a lakosság kisegítő gazdaságaiban, a mezőgazdasági termelőszövetkezetek átlagaihoz történő viszonyítással, valamint a járásban (város területén) a helyszínen szerzett tapasztalatok és mérések alapján az 1. pontban említett kiadványban foglaltak szerint kell végezni.

4. A kalászosokat és a napraforgót szabvány víztartalomra számított tiszta szemsúlyban, a rizst gátakkal együtt számított bruttó területre és szabvány víztartalomra számított tiszta szemsúlyban, a búzát - a takarmánybúzával és kétszeressel együtt becsülve -, valamint a rozsot ocsúval, a kukoricát májusi morzsolt súlyban, a szálas takarmányokat száraz szénasúlyban kell számítani. A burgonya számszerű becslését az új, a korai, a közepes és a késői érésű fajták együttes átlagára, a cukorrépát fejelt gyökér-, a dohányt a száraz levél-, a rostlent és rostkendert a lelombozott száraz kóró-, a fűszerpaprikát a nyerscső-, a szőlőt a területegységre számított szőlősúlyra, az őszi és téli alma, a kajszibarack, a besztercei típusú szilva termését pedig tonnában számítolt összes mennyiségben kell megállapítani. Ezenkívül közölni kell

- az előzetes termésbecslés alkalmával:

a gyümölcsfélék megtermett mennyiségéből becslés útján megállapított felvásárolható és kereskedelmi áruként forgalomba hozható termés mennyiségét;

- a végleges termésbecslés alkalmával:

a megtermett termés mennyiségéből becslés és reprezentatív mérések útján megállapított;

a cukorrépa esetében a kinyerhető cukor;

a rostién, rostkender, dohány esetében az iparilag feldolgozható;

a zöldség- és gyümölcsfélék esetében a felvásárolható és kereskedelmi áruként forgalomba hozható termés;

a szőlőtermésből az étkezési szőlő és a borszőlőből kinyerhető egyszer fejtett bor mennyiségét;

a fűszerpaprika tekintetében az ipari feldolgozásra alkalmas termés, illetőleg ennek őrlemény-súlyát.

Tartalomjegyzék