Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

14/1970. (V. 15.) MÉM rendelet

a megyei (fővárosi) élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézetek működési területének és működési szabályainak megállapításáról

Az 1/1970. (I. 22.) számú kormányrendelet (a továbbiakban: R) 2. és 7. §-ában foglalt felhatalmazás alapján - a pénzügyminiszterrel, az egészségügyi miniszterrel, a belkereskedelmi miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel és a Minisztertanács Tanácsszervek Osztálya vezetőjével egyetértésben - a következőket rendelem.

(R 2. §-ához)

1. §

A megyei (fővárosi) élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézetek (a továbbiakban: intézetek) működési területe:

a) Fővárosi Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet: Budapest főváros, Pest megye és Nógrád megye;

b) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Pécs: Pécs megyei jogú város, Baranya megye és Tolna megye;

c) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Kecskemét: Bács-Kiskun megye és Szolnok megye területéből a Jászberényi járás, a Kunszentmártoni járás és a Szolnoki járás;

d) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Békéscsaba: Békés megye és Szolnok megye területéből a Tiszafüredi járás és a Törökszentmiklósi járás;

e) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Miskolc: Miskolc megyei jogú város, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye;

f) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Szeged: Szeged megyei jogú város és Csongrád megye;

g) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Székesfehérvár: Fejér megye és Veszprém megye;

h) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Győr: Győr-Sopron megye és Komárom megye;

i) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Debrecen: Debrecen megyei jogú város, Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár megye;

j) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Kaposvár: Somogy megye és Zala megye területéből a Letenyei járás, valamint a Nagykanizsai járás;

k) Megyei Élelmiszerellenőrző és Vegyvizsgáló Intézet, Szombathely: Vas megye és Zala megye területéből a Lenti járás, a Zalaegerszegi járás, valamint a Zalaszentgróti járás.

(R 3. §-ához)

2. §

Az intézetek vizsgálják működési területükön az előállítás helyén és - a minőség megítéléséhez szükséges esetekben és mértékben - a forgalomba hozatal során

a) a kizárólag vagy túlnyomó részben növényi eredetű élelmiszerkészítmények nyers- és adalékanyagát, a félkész- és késztermékek minőségét (anyagösszetétel, hasznosanyag-tartalom, íz, szag, gyártástechnológia, súly, űrtartalom és mikrobiológia szempontjából), valamint sugár- és vegyi szennyezettségét;

b) a kizárólag vagy túlnyomó részben állati eredetű élelmiszerkészítmények minőségét (adalékanyag, anyagösszetétel, hasznosanyag-tartalom, íz, szag, gyártástechnológia, súly, űrtartalom szempontjából), valamint sugár- és vegyi szennyezettségét;

c) a növényi és állati eredetű élelmiszerek csomagolása során felhasznált csomagolószerek minőségét és alkalmasságát, az alkalmazott csomagolás módját, valamint az előírt jelzések (pl. fogyaszthatósági idő) feltüntetését és a feltüntetett jelzés helyességét;

d) az a)-c) alatt említett vizsgálatok során megállapított értékcsökkenés mértékét;

e) a növényi és állati eredetű élelmiszerek minőségének és árának összefüggését;

f) a növényi és állati eredetű élelmiszerek szállításának és tárolásának körülményeit;

g) a növényi és állati eredetű élelmiszerek előállítására felhasznált víz alkalmasságát.

3. §

Az intézetek vizsgálják az előállítás helyén és a forgalom során a dohányipari termékek minőségét (anyagösszetétel, szennyezettség, csomagolás, az alkalmazott jelölés stb. szempontjából).

4. §

A fűszerpaprika-féltermék és a fűszerpaprikaőrlemények minősítésének feladatát - a külön jogszabályban foglalt rendelkezések szerint - az intézetek látják el.

5. §

Új élelmiszerekre [50/1958. (IX. 6.) Korm. számú rendelet 8. §] vonatkozó vizsgálat esetében az intézet köteles az új élelmiszer mintavételére, a vizsgálat módszerére vonatkozó javaslatát kidolgozni és jóváhagyásra a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumhoz felterjeszteni.

(R 5. §-ához)

6. §

(1) Az intézetek kötelesek az általuk vett vagy a hozzájuk bárki által beküldött és a feladatkörükbe tartozó mintát megvizsgálni.

(2) Az intézetek dolgozói a vizsgálathoz szükséges mennyiségben a mintát a szabványok és egyéb mintavételi előírások szerint kötelesek venni. A mintavétel során jegyzőkönyvet kell felvenni.

(3) Mintavétel esetén - ha arra az intézet igényt tart - az előállító köteles a termék összetételére vonatkozó leírást, a gyártástechnológiai leírást, valamint az ellenőrzés szempontjából jelentőséggel bíró valamennyi okiratot felmutatni, illetőleg - szükség esetén - az intézethez beküldeni.

7. §

(1) A mintavétel során az intézet kiküldött dolgozója köteles a mintát adót figyelmeztetni arra, hogy ellenmintára - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - igényt tarthat. Ha a mintát adó az ellenmintára igényt tart, az intézet kiküldött dolgozója köteles - az esetleges többletköltségek megtérítése mellett - megfelelő ellenmintát venni, azt a mintára vonatkozó előírások szerint lezárni, pecsétjével ellátni és a mintát adónak átadni.

(2) Ha a mintát adó az ellenmintára nem tart igényt, ezt a körülményt jegyzőkönyvben fel kell tüntetni.

(3) Nem lehet ellenmintára igényt tartani a helyszínen jegyzőkönyvileg - a vizsgált szervvel, illetőleg kisiparossal, kiskereskedővel egyetértésben - megállapított hiányosság esetén, valamint ha az ellenminta vételére nincs lehetőség. Az ellenminta mellőzését és annak indokolását a jegyzőkönyvben fel kell tüntetni.

8. §

(1) A mintákat a mellékletben feltüntetett időn belül kell vizsgálat alá venni.

(2) A mintának a vizsgálat után megmaradó része felhasználására az intézet ügyrendjében foglaltak az irányadók. Az ügyrend nem rendelkezhet úgy, hogy a maradékot a mintát adó részére vissza kell adni,

9. §

(1) A vett vagy beérkező mintákat az intézet nyilvántartásába köteles venni, ahol a minta beérkezésének vagy vételének pontos időpontját (nap és óra) fel kell tüntetni.

(2) A vizsgálat eredményéről megfelelő nyilvántartást kell vezetni és annak alapján - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - hiba megállapítása esetén a szakvéleményt ki kell adni

a) a mintát adónak,

b) a vizsgált szerv székhelye (kisiparos, kiskereskedő lakhelye) szerint illetékes megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottsága mezőgazdasági és élelmezésügyi szakigazgatási szervének (a továbbiakban: megyei mezőgazdasági és élelmezésügyi szakigazgatási szerv) és kereskedelmi szakigazgatási szervének (a továbbiakban: kereskedelmi szakigazgatási szerv),

c) valamennyi intézkedésre jogosult szervnek,

d) kérelem alapján egyéb érdekeltnek.

(3) Ha a vizsgálatot megbízás alapján végezték, a szakvéleményen fel kell tüntetni, hogy azt melyik szerv (kisiparos, kiskereskedő stb.) kérte és az előírásoknak megfelelően vett ellenminta vagy más minta alapján végezték el. A szakvéleményt - kérelem nélkül - csak a megbízónak kell kiadni.

(4) Ha a mintát adó az intézet szakértői véleményét sérelmesnek tartja, jogosult - térítés ellenében - más területen működő élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézet szakértői véleményét kérni. A megkeresett intézet a vizsgálatot és a szakértői vélemény kiadását nem tagadhatja meg

10. §

Ha a vizsgálat során az intézet olyan terméknél állapított meg minőségromlást (csökkent értékű termék), amelynek egészségrontó hatása nem kizárt, erről a megyei mezőgazdasági és élelmezésügyi, továbbá a kereskedelmi szakigazgatási szervet, valamint a területileg illetékes megyei (fővárosi, megyei jogú városi) állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőséget értesíteni köteles.

11. §

(1) Az intézetek a rendszeres ellenőrzés során saját kezdeményezés alapján a vizsgálatot - a (2) bekezdés c) pontjában foglaltak kivételével - díjmentesen kötelesek ellátni.

(2) Az intézetek részére - az árszabályozó rendelkezések keretei között kialakított - díjat köteles a megbízó fizetni,

a) a fűszerpaprika-féltermék és fűszerpaprikaőrlemény minősítéséért;

b) minden olyan vizsgálatért, amelyet nem az intézet kezdeményezett, függetlenül attól, hogy a vizsgálat szükségességét jogszabály írja elő;

c) ha a vizsgálat során a termék hibásnak bizonyult, még abban az esetben is, ha a vizsgálatot az intézet kezdeményezte;

d) exportra kerülő termékek vizsgálata esetében;

e) külön jogszabály által előírt esetekben.

(3) Ha a vizsgálat eredménye szerint a termék hibás, a működési területén eljáró intézet indítványa alapján a megyei mezőgazdasági és élelmezésügyi szakigazgatási szerv kötelezi az előállítót vagy a forgalomba hozót a vizsgálat költségeinek megfizetésére.

12. §

(1) Az intézetek - a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium által kiadott irányelvek figyelembevételével - szervezeti és működési szabályzatot (ügyrendet) kötelesek készíteni.

(2) Jogszabályban, szabványban vagy más kötelező előírásban nem szabályozott eljárási kérdésekben az ügyrend az irányadó.

(R 6. §-ához)

13. §

(1) Az intézetek a forgalomba hozatal megtiltását, a figyelmeztetést, a fegyelmi eljárás indítványozását, szabálysértési vagy büntető eljárás kezdeményezését és a gazdasági bírság kiszabásának indítványozását az írásba foglalt szakvélemény alapján kötelesek megtenni. Az intézkedésről - a mintát adón kívül - valamennyi érdekeltet, továbbá a megyei mezőgazdasági és élelmezésügyi, valamint kereskedelmi szakigazgatási szervet és a területileg illetékes megyei (fővárosi, megyei jogú városi) állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőséget tájékoztatni kell. A forgalomba hozatal megtiltásáról hozott határozatot a fentieknek meg kell küldeni.

(2) Tanácsi irányítás alatt álló vállalatok esetében a gazdasági bírság kiszabásának indítványozása iránti javaslatot a megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottsága részére kell megküldeni.

14. §

Ahol a fűszerpaprika feldolgozásáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról szóló 34/1968. (IX. 27.) MÉM számú rendelet Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézetet, vagy ennek területileg illetékes paprikaminősítő osztályát említi, ott e rendelet hatálybalépésétől kezdve az illetékes élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló inzetet kell érteni.

(R 7. §-ához)

15. §

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A 120.770/1952. (Élip. É. 7.) ÉlipM számú, valamint a 126/1962. (Élip. É. 17.) ÉlmM számú és a 21/1968. (MÉM É 11.) MÉM számú utasítás hatályát veszti.

Dr. Dimény Imre s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

Melléklet a 14/1970. (V. 15.) MÉM számú rendelethez

Minták vizsgálata

Az ellenőrzés során vett minták minőségi értékelésének tükrözni kell a mintavétel időpontjában a mintázott tétel állapotát.

Annak érdekében, hogy az ellenőrzés során vett minta szabvány, vagy minőségi előírásban foglalt követelményei változást ne szenvedhessenek, a vizsgálatot - a termék sajátosságának megfelelően - olyan időben kell elvégezni, illetőleg a vizsgálati anyagot olyan állapotba kell hozni, hogy abból a tétel eredeti minőségét tükröző eredmény jöhessen létre.

A vegyészeti szempontból vett mintákra vonatkozóan a munkábavétel ideje egyúttal azt is jelenti, hogy az ellenminta alapján kialakítandó ellenvélemény is az alább közölt határidőn belül végzett vizsgálat eredményével érvényesíthető.

I. Gyorsan romló termékek esetében a mintavétel és vizsgálat megkezdése között eltelt idő legfeljebb 12 óra lehet, feltéve, hogy a mintát optimális körülmények között hűtőtárolóban tartják; ezek

1. napi fogyasztású cikkek:

- tej, tejtermékek, kivéve a kemény és félkemény sajtokat,

- hús, belsőség, húsipari termékek (a tartós töltelékáruk kivételével),

- cukrászipari termékek,

- sütőipari finom fehéráru és kenyérfélék,

- fagylalt, eszpresszó kávé,

- hűtött és fagyasztott baromfifélék, félkészételek, konyhakész hűtött áru,

- ételek;

2. tartósított cikkek köréből:

- gyorsfagyasztott termékek (halak, húsok, húsos ételek, baromfi, tojás, gyümölcs- és főzelékfélék).

II. Mintavétel és vizsgálat között munkába vételig eltelt idő legfeljebb 24 óra lehet (termékféléktől függően szakszerű tárolás mellett):

- kemény és félkemény sajtok,

- tartós töltelékáruk,

- sörök (nem pasztőr),

- valamennyi gyári egység megbontásából vett minta, függetlenül, hogy az itt fel nem sorolt tartós cikkcsoportba tartozik,

- valamennyi szavatossági időn túli termék.

III. Egyéb termékek esetében a mintavétel és a vizsgálat megkezdése között legfeljebb 72 óra lehet.

Tartalomjegyzék