14/1972. (X. 13.) MÉM rendelet
az élelmiszerek előállításának és forgalombahozatalának egyes kérdéseiről szóló 17/1969. (XII. 19.) MÉM rendelet módosításáról
A 35/1968. (IX. 21.) Korm. rendelettel módosított 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendeletben foglalt felhatalmazás alapján a belkereskedelmi miniszterrel, az egészségügyi miniszterrel, a könnyűipari miniszterrel, az Országos Anyagés Árhivatal elnökével, a Magyar Szabványügyi Hivatal elnökével, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával és a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával egyetértésben a következőket rendelem:
1. §
(1) A 17/1969. (XII. 19.) MÉM rendelet (a továbbiakban: R) 8. §-ában a megyei (fővárosi, megyei jogú városi) tanács végrehajtó bizottságának mezőgazdasági és élelmezésügyi szakigazgatási szervére való hivatkozás megyei (fővárosi) tanács végrehajtó bizottságának élelmiszer- és fagazdasági feladatokat ellátó szakigazgatási szervére (a továbbiakban: megyei szakigazgatási szerv) módosul.
(2) A R. 8. §-ának g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A kérelemhez csatolni kell:)
"g) a területileg illetékes állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség és állategészségügyi hatóság arra vonatkozó állásfoglalását, hogy a gyártás közegészségügyi, állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai feltételei biztosítottak-e."
2. §
A R. 9. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(1) A kérelemben foglalt adatok helyességét és a kérelemhez csatolt mintát a megyei szakigazgatási szerv felkérésére az illetékes megyei (fővárosi) állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség, állategészségügyi hatóság, valamint élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézet vizsgálja meg a kérelmező költségére.
(2) Ha az új élelmiszert - a laboratóriumi vizsgálatok alapján - az illetékes megyei (fővárosi) állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség, állategészségügyi hatóság, valamint élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézet emberi táplálkozásra alkalmasnak tartja, a megyei (fővárosi) szakigazgatási szerv a gyártási engedélyt kiadja. Ellenkező esetben az engedély kiadását meg kell tagadni."
3. §
A R. 12-16. §-ai helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"12. § (1) Állami vállalat, egyéb állami gazdálkodó szerv és társadalmi szervezet vállalata, szövetkezet, valamint a szövetkezetek egymással és más gazdálkodó szervekkel létrehozott gazdasági társulása élelmiszeripari tevékenységet az alapító határozatában, illetve alapszabályában (működési szabályzatában) meghatározott tevékenységi körben folytathat.
(2) Az alapító határozatban, illetve alapszabályban (működési szabályzatban) cikkcsoportonként részletezve kell meghatározni azt az élelmiszeripari tevékenységet, amelyet a szerv folytatni kíván; meg kell határozni továbbá a tevékenység folytatásának helyét (telepet) is.
(3) Az alapító határozatot vagy az alapszabályt (működési szabályzatot) módosítani kell, ha a jogosult új cikkcsoportba tartozó élelmiszeripari terméket kíván előállítani, vagy tevékenységét új helyen (telepen) kívánja folytatni.
13. § (1) Az élelmiszeripari tevékenységet tartalmazó alapító határozat meghozatalára vonatkozó javaslatnak vagy alapszabálynak (működési szabályzatnak), illetve ezek módosításának az alapító szervhez, szövetkezet és szövetkezetek gazdasági társulása esetében az állami törvényességi felügyeletet gyakorló szervhez jóváhagyásra való előterjesztése esetén mellékelni kell a területileg illetékes állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőség (városi, kirendeltségi felügyelőség), állategészségügyi hatóság, valamint élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézet igazolását arról, hogy
a) a tevékenység folytatásához szükséges tárgyi és műszaki feltételeket (telepengedélyezés, vízhasználat, szennyvízkezelés, épületek, gépek, berendezési tárgyak, élelmezés-egészségügyi feltételek stb.) megvalósították;
b) a kérelmező által alkalmazni kívánt nyersanyagra, technológiára és termékösszetételre figyelemmel az üzem és a termelés közegészségügyi, állategészségügyi, élelmiszer-higiéniai szempontból megfelel, ott előírt minőségű termékek előállítása biztosított.
(2) Az állategészségügyi hatóság az igazolást csak akkor adhatja ki, ha a kérelmező az élelmiszerfeldolgozó létesítmény műszaki terveit előzetesen bemutatta, azt e hatóság megfelelőnek találta és a létesítményt a terveknek megfelelően vagy az állomás által jóváhagyott változtatással hozták létre.
14. § (1) Ha külön jogszabály* alapján valamilyen élelmiszeripari tevékenység folytatásához a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter hozzájárulására, illetve felmentésére van szükség, az illető tevékenységet tartalmazó alapító határozat hozatalára vonatkozó javaslatot, illetve alapszabályt (működési szabályzatot) az alapító szervhez, szövetkezet és szövetkezetek gazdasági társulása esetében az állami törvényességi felügyeletet gyakorló szervhez - a 13. §-ban foglalt feltételek teljesítése esetén is - csak akkor szabad jóváhagyásra előterjeszteni, ha a miniszter a felmentést megadta.
(2) A hozzájárulás, illetve felmentés iránti kérelmet a megyei szakigazgatási szervhez kell benyújtani, amely a kérelmet - szövetkezet esetében a területi szövetség véleményével együtt -a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhez terjeszti fel.
15. § (1) Kisiparos részére élelmiszeripari tevékenység folytatására jogosító iparigazolványt a területileg illetékes járási hivatal, illetőleg a városi, fővárosi kerületi tanács végrehajtó bizottságának élelmiszer- és fagazdasági feladatokat ellátó szakigazgatási szervével (a továbbiakban: járási hivatal) egyetértésben kell kiadni.
(2) Az iparigazolványban a tevékenységi kört cikkcsoportonként kell megállapítani.
(3) A járási hivatal az egyetértő nyilatkozatot csak akkor adhatja ki, ha a kisiparos a 13. §-ban foglalt feltételeket igazolta.
16. § (1) Az élelmiszeripari tevékenység megkezdését, illetve megszüntetését, továbbá az alkalmazni kívánt nyersanyagot, technológiát és termékösszetételt be kell jelenteni a területileg illetékes járási hivatalnak.
(2) A járási hivatal a bejelentésről értesíti a területileg illetékes állami közegészségügyi-járványügyi felügyelőséget (városi, kirendeltségi felügyelőséget), állategészségügyi hatóságot, valamint élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézetet."
4. §
(1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Egyidejűleg a R. 17. és 18. §-a, valamint a 35/1968. (IX. 21.) MÉM rendelet hatályát veszti.
(2) A 13. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezést nem lehet alkalmazni azokra a létesítményekre, amelyek megvalósítását a rendelet hatálybalépése előtt már megkezdték.
Dr. Dimény Imre s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter