15/1972. (VI. 21.) BkM-ÁH rendelet
a vendéglátó üzletek menüszolgáltatásáról
A vendéglátó üzletek menüszolgáltatásáról - az érdekelt szervek vezetőivel egyetértésben - a következőket rendelem:
1. §
(1) A fővárosban, a megyeszékhelyeken, valamint a gyógy-, illetőleg üdülőhelyeken működő I. osztályú melegkonyhás vendéglátó üzletek - az idegenforgalmi idényben (május 1-től szeptember 30-ig) - a déli (12-15) órákban legalább egyféle turista menüt kötelesek kiszolgálni.
(2) Az ország valamennyi II. és III. osztályú melegkonyhás vendéglátó üzlete - egész éven át - a déli (12-15) és az esti (18-20) órákban legalább kétféle választékban napi menüt köteles kiszolgálni.
2. §
A rendelet hatálya az állami, szövetkezeti vállalatok, szövetkezetek, társadalmi szervek, intézmények által üzemeltetett nyíltárusítású melegkonyhás üzletekre (étterem, vendéglő, kávéház, söröző) - az önkiszolgáló formában működő melegkonyhás vendéglátó üzletek kivételével - terjed ki.
3. §
(1) A turista és a napi menü választékát és árait - a mindenkori árszabályoknak megfelelően - a vállalat igazgatója, a szövetkezet vezetősége, a társadalmi szerv, intézmény vezetője állapítja meg.
(2) A turista és a napi menü árainál a következő árengedményeket kell alkalmazni: a szoros elszámoltatású vendéglátó üzleteknél az üzletre megállapított haszonkulccsal képzett árakból az I. osztályú üzleteknél legalább 20%, a II. osztályú üzleteknél legalább 15%, a III. osztályú üzleteknél legalább 10% engedményt kell alkalmazni.
(3) A szabadkasszás vendéglátó üzletekre a vállalat igazgatója, a szövetkezet vezetősége, a társadalmi szerv, intézmény vezetője köteles előírni a napi vagy turista menü nyersanyagnormáját. A megállapított nyersanyagnorma és az üzletre egyébként jóváhagyott ételhaszonkulcs alapján kialakított fogyasztói ár a szabadkasszás vendéglátó üzletekben nem lehet magasabb, mint a vállalat (szövetkezet) azonos osztályú, de szoros elszámoltatású üzleteiben engedménnyel képzett menü-ár.
(4) A turista és a napi menüket a vendéglátó üzlet árlapjain kiemelten kell szerepeltetni.
4. §
Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 1972. július 1. napjától kell alkalmazni. Egyidejűleg a vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló 31-1185/1967. BkM-ÁH utasítás 3. számú mellékletében szereplő - a napi menü nyersanyagértékére vonatkozó - táblázat hatályát veszti.
Szurdi István s. k.,
belkereskedelmi miniszter