16/1973. (XII. 15.) MÉM-BkM-EüM együttes rendelet
az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának egyes kérdéseiről szóló 17/1969. (XII. 19.) MÉM rendelet módosításáról
A 35/1968. (IX. 21.) Korm. rendelettel módosított 50/1958. (IX. 6.) Korm. rendeletben foglalt felhatalmazás alapján a külkereskedelmi miniszterrel, a Magyar Szabványügyi Hivatal elnökével, a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával és a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsával egyetértésben a következőket rendeljük.
1. §
(1) A 17/1969. (XII. 19.) MÉM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek.
"(1) Az 1. számú mellékletben felsorolt fogyasztói csomagolású élelmiszerek burkolatán az előállító, importtermékeknél a belföldi megrendelő köteles - a (3) bekezdésben foglalt kivételtől eltekintve - a fogyaszthatóság lejáratának időpontját feltüntetni. Ennek tartalmaznia kell az 5 és 10 °C közötti hőmérsékleten történő tárolás mellett a fogyaszthatóság határidejét a naptári hónap és nap számszerű megjelölésével, továbbá a 0 és +5 °C közötti hőmérsékleten történő tárolás esetén a fogyaszthatósági idő meghosszabbodását napok számában kifejezve. (Pl. fogyasztható: 5 és 10 °C között tárolva: 11 28-ig, 0 és +5 °C között tárolva még 3 napig.)
(2) Az 1. számú mellékletben nem említett gyorsan romló (legfeljebb 6 napig fogyasztható) élelmiszerek tekintetében a fogyaszthatósági időt és a tárolás körülményeit - az illetékes megyei (fővárosi) élelmiszerellenőrző és vegyvizsgáló intézet szakvéleménye alapján - a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, a Belkereskedelmi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium együttes közleményben állapítja meg.
(3) Ha a fogyaszthatósági határidőt a rendelkezésre álló berendezéssel, vagy más jelentős okból nem lehet az (1) bekezdésben előírtaknak megfelelően feltüntetni, a jelölés eltérő kivitelezésére (lyukasztás, sajtolás, domborítás stb.) a fogyasztó figyelmét az élelmiszer burkolatán alkalmazott szöveggel (jellel) kell felhívni.
(4) A fogyaszthatósági határidő jelölésének tartósnak (az élelmiszer elfogyaszthatóságáig illetőleg egyéb hasznosításáig, vagy megsemmisítéséig olvashatónak) és a fogyasztó számára szembetűnőnek kell lennie.
(5) Az (1) bekezdésben említett élelmiszereket a tárolási hőfoknak megfelelő fogyaszthatósági idő lejárta után azonnal ki kell vonni a forgalomból és azt csak újra feldolgozásra, egyéb ipari célra, vagy takarmányozásra szabad felhasználni. Ha az élelmiszer egyik említett célra sem hasznosítható, azt meg kell semmisíteni.
(6) A mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter a fogyaszthatóságra vonatkozó jelölési kötelezettség alól - kivételesen indokolt esetben - meghatározott időre felmentést adhat, amelyet az érdekelt minisztériumok hivatalos lapjában közzé kell tenni. A felmentést az előállító (megrendelő) köteles a forgalomba hozóval közölni."
(2) A R. 3. §-a jelenlegi (2) bekezdéséneik számozása (7) bekezdésre változik, (3) bekezdése pedig hatályát veszti.
(3) A R. 1. sz. melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.
2. §
A R. 4. §-a a következő rendelkezéssel egészül ki: "Nem vonatkozik a gyártási időpont feltüntetésének kötelezettsége az 1. sz. mellékletben felsorolt élelmiszerekre, továbbá a 3. § (2) bekezdésében említett termékekre."
3. §
Ez a rendelet 1974. március 31. napján lép hatályba.
Dr. Dimény Imre s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter
Szurdi István s. k.,
belkereskedelmi miniszter
Dr. Szabó Zoltán s. k.,
egészségügyi miniszter