Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

13/1976. (VII. 4.) BkM rendelet

a tőkehús egységes vendéglátóipari bontási technológiájáról, a húsbontási értéknormák alkalmazásáról és az elszámoltatás módjáról

1. §

(1) A rendelet hatálya a vendéglátó tevékenységet folytató vállalatok, fogyasztási szövetkezetek és ezek gazdasági társulásai (a továbbiakban: vállalat) egységeire terjed ki.

(2) A rendelet szabályai nem alkalmazhatók azon munkahelyi éttermek konyháira, amelyek az előfizetéses étkezésnél a húsrészenkénti árak alkalmazására nem kötelezettek.

2. §

A tőkehús bontási technológiáját a rendelet 1. számú, az átlagos kihozatali arányokat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

3. §

A húsrészenkénti árak és az egységes kiméretben szállított tőkehús beszerzési ára közötti különbözet, valamint a tőkehús bontásából származó különbözet elszámolható maximális mértékét (húsbontási értéknorma) a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

4. §

(1) A húsbontási értéknormákat akkor kell alkalmazni, ha a tőkehús bontását, csontozását és a konyhakész állapotú előkészítését ugyanaz az egység (raktárral összevont húselőkészítő vagy konyha) végzi.

(2) A kizárólag bontással foglalkozó húsüzem (húsraktárral összevont előkészítő) részére húsbontási norma nem állapítható meg. Az itt keletkező húsbontási veszteség termelési veszteség.

(3) Ha a bontást és a csontozást, valamint a felhasználásra történő előkészítést két szakaszban végzik (húselőkészítő és felhasználó konyha), a vállalat igazgatója, igazgatóság elnöke (továbbiakban: igazgató) a felhasználó konyha részére a bontási különbözet arányos részének elszámolását engedélyezheti.

(4) Ha a raktárral összevont központi előkészítő nem végez csontozást (csak részeire bontja a tőkehúst), bontási különbözetet nem számolhat el.

(5) A húsbontási értéknormák maximális értékek, de a tőkehúsok minőségétől függően az igazgató ezen belül alacsonyabb normákat is megállapíthat. A vállalat a bontási normákat évenként köteles felülvizsgálni és szükség szerint módosítani.

5. §

(1) Az értékesítőhellyel, illetőleg raktárral összevont termelő egységre, valamint az elkülönített raktárra megállapított húsbontási értéknormákat az egység vezetőjével a leltáridőszak előtt írásban kell közölni és azt a leltáridőszak alatt megváltoztatni nem szabad.

(2) Ha a tőkehús szállítmány minősége a szokványos (átlagos) minőségtől eltér, az egységvezető kérelmére az igazgató az egységre megállapított bontási értéknorma mértékét meghaladó különbözettel - a bontási értéknormán belül - az egység elszámolását módosíthatja. Ebben az esetben a húsbontásról jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyet az egységvezető vagy megbízottja és a vállalati központ megbízottja ír alá.

(3) Az igazgató kérelmére a belkereskedelmi miniszter a rendelet 3. számú mellékletében meghatározottnál magasabb mértékű húsbontási értéknorma elszámolását engedélyezheti.

6. §

(1) A vállalatok a normák alapján kiszámított eltéréseket a főkönyvi számvitelben az értékesített áruk beszerzési árának módosításaként kötelesek elszámolni.

(2) Az üzemek analitikus könyvelésében a bontási norma

a) az áru beszerzésével egyidőben, vagy

b) a leltározáskor - gyűjtött adatok alapján -

számolható el.

(3) A (2) bekezdés a) pontja szerinti elszámolásnál az egység a normák alapján kiszámított értékkülönbözetet az áruk beszerzésekor az áruforgalmi jelentésben növekedésként vagy csökkenésként számolja el.

(4) A (2) bekezdés b) pontja szerinti elszámolásnál az egység az eltéréseket nem beszerzéskor (szállítmányonként) számolja el az áruforgalmi jelentésben, hanem a szállítási bizonylatok alapján külön tablót fektet fel, amelyen a különféle normacsoportba tartozó árukat elkülönítve, érték szerint tartja nyilván. Ebben az esetben a norma szerinti eltéréseket csoportonként, a leltáridőszakra vonatkozóan kell elszámolni.

7. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 1976. július hó 5. napjától kell alkalmazni. Egyidejűleg a 17/1968. (K. É. 16) BkM sz. utasítás hatályát veszti.

(2) A rendelet mellékleteit a Kereskedelmi Értesítő tartalmazza.

Szurdi István s. k.,

belkereskedelmi miniszter