16/1976. (VIII. 29.) BkM rendelet
a vendéglátóiparban felhasznált ételnyersanyagok elszámolóár-különbözetének rendezéséről
A vendéglátóiparban felhasznált ételnyersanyagok elszámolóár-különbözetének képzését és felhasználását a pénzügyminiszterrel, az Országos Anyag- és Árhivatal elnökével és a Fogyasztási Szövetkezetek Országos Tanácsával egyetértésben a következők szerint szabályozom:
1. §
A rendelet hatálya valamennyi vendéglátóipari tevékenységet folytató vállalatra és szövetkezetre, valamint ezek társulásaira (a továbbiakban: vállalat) kiterjed.
2. §
(1) A vendéglátóipari tevékenység keretében elszámolóárat - a Belkereskedelmi Számlakeret és a vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló jogszabályok előírásainak figyelembe vételével - kizárólag az ételnyersanyagokra lehet megállapítani.
(2) A vendéglátóipari árak szabályozásáról szóló jogszabályokban megjelölt tőkehúsokra, illetve húsrészekre elszámolóárat alkalmazni nem lehet.
3. §
(1) Az elszámolóár és a beszerzési ár közti különbözetnek az értékesítésére jutó összegéből "Ételnyersanyag elszámolási alap"-ot (a továbbiakban: Alap) kell képezni. Az Alap képzését különféle ráfordításként, felhasználását különféle bevételként kell elszámolni.
(2) Az Alap fel nem használt részét a következő évre át kell vinni. Az Alap a vállalati nyereséget nem növelheti.
(3) Az alaphiányt a vállalat az év végén az eredménye terhére számolja el.
(4) Ha az Alap-számlán levő összeg jelentős, vagy az előző évhez képest folyamatosan emelkedik, elvonásáról a Belkereskedelmi Minisztérium kezdeményezésére a Pénzügyminisztérium intézkedik.
4. §
Ez a rendelet 1977. január 1-én lép hatályba.
dr. Sághy Vilmos s. k.,
belkereskedelmi minisztériumi államtitkár