8/1985. (V. 11.) MÉM rendelet
az állatok levágásáról, valamint a hús-és húskészítmények felhasználásáról és forgalmáról
Az 1967. évi 42. törvényerejű rendelet 1. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az érdekelt miniszterekkel és a szövetkezetek érdekképviseleti szerveivel egyetértésben a következőket rendelem:
1. §
A rendelet hatálya kiterjed a gazdálkodó szervezet [a Ptk. 685. §-ának c) pontja alapján ide értve az állami költségvetési szerveket, a társadalmi szervezeteket és az egyesületeket is] és magánszemély által tenyésztett, nevelt, hizlalt, vásárolt, illetőleg más módon beszerzett élőállat levágására, valamint az általuk előállított hús és húskészítmények felhasználására és forgalmára.
Egyes saját tenyésztésű, nevelésű, hizlalású, valamint vásárolt, illetőleg más módon beszerzett állatok vágása
2. §
(1) Magánszemély szarvasmarhát és lovat - az e rendeletben foglalt kivételektől eltekintve - nem vághat le.
(2) A magánszemély az általa tenyésztett, nevelt vagy hizlalt szarvasmarhát különleges alkalomra adott engedély alapján vágóhídon levághatja, illetőleg levágathatja, a húst azonban kizárólag az engedélyben meghatározott célra használhatja fel.
(3) A (2) bekezdésben említett vágási engedélyt a kérelmező lakhelye szerint illetékes községi szakigazgatási szerv, illetőleg a városi, fővárosi kerületi tanács végrehajtó bizottságának mezőgazdasági és élelmezésügyi feladatokat ellátó szakigazgatási szerve (a továbbiakban: szakigazgatási szerv) adja ki.
(4) A szakigazgatási szerv a kiadott vágási engedélyekről az 1. számú mellékletben foglalt minta szerint nyilvántartást köteles vezetni.
Közfogyasztásra és üzemi konyhai felhasználásra történő vágás
3. §
(1) Szarvasmarhát közfogyasztásra - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - a részére megállapított mennyiségen belül csak a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter által kijelölt gazdálkodó szervezet jogosult levágni.
(2) A mezőgazdasági nagyüzem (állami gazdaság, mezőgazdasági szövetkezet és a mezőgazdasági ágazatba sorolt gazdasági társulás) a közös állományába tartozó selejt szarvasmarhát levághatja, de azt kizárólag a külön jogszabályban meghatározott személyi fogyasztásra használhatja fel.
(3) A hentes és mészáros kisiparos a vágásra jogosult gazdálkodó szervezettől vásárolt szarvasmarhát levághatja és feldolgozhatja.
(4) Közfogyasztásra és üzemi konyhai felhasználásra történő vágásnál, húsfeldolgozásnál, illetve forgalombahozatalnál a vonatkozó állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai, valamint a hús központi gazdálkodására vonatkozó szabályok megtartásával kell eljárni.
A kényszervágás
4. §
(1) A gazdálkodó szervezet és magánszemély jogosult levágni azt a saját tenyésztésű, nevelésű vagy hizlalású, továbbá vásárolt, illetőleg más módon beszerzett szarvasmarhát és lovat, amelynek azonnali levágását hatósági vagy üzemi állatorvos azért engedélyezte, mert az állat további életben tartása - egészségi okokból - nem lehetséges (a továbbiakban: kényszervágás).
(2) A kényszervágást vágóhídon kell elvégezni. Ha az állat vágóhídra szállítására nincs lehetőség, az állatot a hatósági vagy üzemi állatorvos által meghatározott helyen lehet levágni.
5. §
(1) A hatósági állatorvosi igazolás alapján kényszervágott és közfogyasztásra alkalmas állat termékeit - a (4) bekezdésben foglalt kivételtől eltekintve - a kényszervágás helye szerint illetékes szakigazgatási szerv rendelkezésére kell bocsátani.
(2) A hatósági húsvizsgálat során fogyasztásra feltétel nélkül alkalmasnak minősített húst és fehérárut az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai szabályok megtartásával, a helybeli húsboltot vagy húsüzemet fenntartó gazdálkodó szervezet, ezek hiányában hentes és mészáros kisiparos útján kell értékesíteni.
(3) A hatósági húsvizsgálat során fogyasztásra feltételesen alkalmasnak minősített húst és fehérárut - az érvényben levő rendelkezéseknek megfelelően - csak a községi (városi) tanács végrehajtó bizottsága által fenntartott, illetve kijelölt hatósági hússzékben - hússzéki darabolásban -szabad forgalomba hozni.
(4) A kényszervágott sertést és juhot annak tulajdonosa - amennyiben az állategészségügyi és élelmiszerhigiéniai rendelkezések megengedik -magánfogyasztásra háztartásában szabadon felhasználhatja. Ha a tulajdonos közfogyasztású vágásra jogosult, a kényszervágott sertést és juhot csak akkor használhatja fel, ha annak húsa a hatósági húsvizsgálat során fogyasztásra feltétel nélkül alkalmasnak minősül.
(5) A szakigazgatási szerv a rendelkezésre bocsátott kényszervágott állatokról a 2. számú mellékletben foglalt minta szerint nyilvántartást köteles vezetni.
6. §
Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
Váncsa Jenő s. k.,
mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter
1. számú melléklet a 8/1985. (V. 11.) MÉM rendelethez
Nyilvántartás szarvasmarha és borjú levágására kiadott engedélyekről

2. számú melléklet a 8/1985. (V. 11.) MÉM rendelethez
Nyilvántartás a kényszervágásokról
