9/1986. (VI. 2.) MÉM rendelet

a szesz előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 13/1973. (VIII. 25.) MÉM rendelet módosításáról.

A szesz előállításáról, forgalombahozataláról és felhasználásáról szóló, a 36/1976. (XII. 29.) MÉM, 40/1977. (XI. 29.) MÉM, 5/1979. (IV. 6.) MÉM, 9/1980. (V. 1.) MÉM és a 25/1982. (XII. 10.) MÉM rendeletekkel módosított 13/1973. (VIII. 25.) MÉM rendeletet (a továbbiakban: R.) - az érdekelt miniszterekkel, országos hatáskörű szervek vezetőivel, továbbá az érdekképviseleti szervekkel egyetértésben - a következők szerint módosítom:

1. §

Az R. 1. §-ának f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az etilalkohol tartalmú anyagok közül e rendelet hatálya alá tartozik:)

"f) az olyan anyag, amelynek szénhidrát (cukor) - vagy alkohol tartalma 50%-ot meghaladó mértékben nem gyümölcsből, vagy szőlőből, hanem cukorból vagy más olyan anyagból (invertcukor, méz stb.) származik, amelyből etilalkohol erjeszthető."

2. §

Az R. 3. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) Magánszemélyek részére az üzembentartási engedélyt - az (1) bekezdésben és a 9. § (4) bekezdésben előírt feltételeken felül - szeszfőzde felelős üzemvezetői képesítéssel rendelkezők részére lehet kiadni. A képesítés megszerzésének feltételeit a melléklet tartalmazza."

3. §

Az R. 8. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) A szeszmérőgépet úgy kell a berendezésbe bekötni, hogy az a finomítványt mérje.

(3) A bérfőzést végző szeszfőzdékben folyamatosan - legkésőbb 1990. december 31-ig - át kell térni a finomítvány mérésére."

4. §

Az R. 9. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg jelenlegi (3) és (4) bekezdésének számozása (4) és (5) bekezdésre változik:

"(3) Felelős üzemvezetőként csak az a személy alkalmazható, aki szeszfőzde felelős üzemvezetői képesítéssel rendelkezik. A rendelet hatálybalépése előtt alkalmazott, képesítéssel nem rendelkező felelős üzemvezetőknek a képesítést 1990. december 31-ig meg kell szerezni."

5. §

A R. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"13. § (1) Pálinkát - a (2) és (3) bekezdésben foglaltak kivételével - csak termesztett (kerti) gyümölcsből, vadontermő gyümölcsből, szőlőtörkölyből, gyümölcstörkölyből, borseprőből szabad előállítani.

(2) Romlott borból pálinkát előállítani az Országos Borminősítő Intézet előzetes engedélyével szabad. Az engedélyt a feldolgozást végző szeszfőzdének át kell adni. A romlott borból előállított pálinka csak vegyes pálinkának minősíthető.

(3) Cukortartalmú hulladékok pálinka előállítására való értékmentő felhasználását esetenként a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium az Egészségügyi Minisztériummal egyetértésben engedélyezi. Az engedélyt az illetékes vámhivatalnak be kell mutatni. A vámhivatal a felhasználást ellenőrzi.

(4) Pálinka előállításához az (1)-(3) bekezdésben felsorolt anyagok kivételével minden más olyan anyag felhasználása tilos, amelyből etilalkohol erjeszthető [1. § f) pont]."

6. §

A R. 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"14. § Az 1. § f) pontjában meghatározott anyagot előállítani vagy birtokban tartani tilos."

7. §

A R. 21. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Pálinkát csak az állami szabványnak megfelelő minőségben szabad forgalomba hozni A magasfokú és középfokú borpárlat szesztartalmára külön jogszabály vonatkozik. A bérfőzésben előállított gyümölcspálinkát legfeljebb 51,0 V/V% etilalkohol tartalommal szabad a főzetőknek kiadni."

8. §

A R. 38. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"38. § Az üzembentartó köteles az ipari szeszgyárban, a mezőgazdasági szeszüzemben, a szeszfőzdében, az önálló palackozóban és raktárban, a vámhivatal által esetenként meghatározott időpontokban, a vámhivatal kiküldöttével együtt készletfelvételt végezni."

9. §

A R. 55. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Az ízesített pálinkák és a likőripari termékek termelési veszteségeként az előállításukhoz felhasznált szesz tényleges veszteségét, legfeljebb azonban a vám- és pénzügyőrség illetékes megyei (fővárosi) parancsnoksága és az üzembentartó által - a gyártástechnológia alapján végzett kísérleti gyártás során - együttesen meghatározott százalékát lehet elszámolni."

10. §

(1) A R. e rendelet mellékletével egészül ki.

(2) Ahol a R. vám- és pénzügyőri szakaszt említ, ott ehelyett vámhivatalt kell érteni.

(3) Ez a rendelet 1986. június 10. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő üzembentartási engedélyek kiadásánál is alkalmazni kell.

Váncsa Jenő s. k.,

mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter

Melléklet a 9/1986. (VI. 2.) MÉM rendelethez

A szeszfőzde felelős üzemvezetői képesítés megszerzésének feltételei:

1. A szeszfőzde felelős üzemvezetői képesítés az előírt tananyagból (szesz előállítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések, szakmai, technológiai, nyilvántartási, munkavédelmi, higiéniai szabályok) tett eredményes vizsgával szerezhető meg.

2. A vizsgához szükséges szakmai ismereteket a MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet által szervezett tanfolyamon lehet elsajátítani.

3. A tanfolyamra való jelentkezés feltétele: felsőfokú, vagy középiskolai végzettséggel rendelkezőknél egyéves szakmai gyakorlat, általános iskolai végzettségűeknél kétéves szakmai gyakorlat. Az előzetes szakmai gyakorlat alól a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (továbbiakban: MÉM) felmentést adhat.

4. A tanfolyam háromheti elméleti és egyheti gyakorlati oktatásból áll. A tanfolyamra és a vizsgára az intézetnél írásban kell jelentkezni.

5. Nem kötelező a tanfolyam elméleti oktatásán való részvétel a vegyészmérnöki, vegyész üzemmérnöki, tartósítóipari mérnöki, tartósítóipari üzemmérnöki, élelmiszeripari üzemmérnöki, erjedésipari technikusi és szeszgyártó technikusi oklevéllel rendelkezőknek. A szesz- és likőrgyártó szakmunkás képesítéssel rendelkezők, valamint a szesz- és likőrgyártó szakközépiskolát végzettek a MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet által szervezett egyhetes különbözeti tanfolyamot kötelesek elvégezni.

A szeszfőzdei gyakorlat és a vizsga letétele alól a felsorolt szakképesítéssel rendelkezők sem mentesíthetők.

6. A képesítést adó vizsgát a MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet által javasolt és a MÉM által jóváhagyott személyekből álló vizsgabizottság előtt kell letenni.

7. A tanfolyammal és a vizsgával kapcsolatos költségek a jelentkezőt terhelik.

Tartalomjegyzék