12/1998. (XII. 11.) EüM rendelet

az élelmiszerek radioaktív szennyezettségének megengedhető mértékéről

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel, továbbá a külföldről származó termékek vonatkozásában az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. §-a (2) bekezdésének h) pontjában kapott felhatalmazás alapján a gazdasági miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

1. § E rendelet előírásait a Magyar Köztársaság területén közfogyasztásra szánt, illetőleg forgalomba kerülő, az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 2. §-ának 1. pontja szerinti élelmiszerre, 2. pontja szerinti élelmiszer adalékanyagra, 13. pontja szerinti feldolgozott élelmiszerre, 14. pontja szerinti nyers élelmiszerre és 15. pontja szerinti élelmiszer nyersanyagra (a továbbiakban együtt: élelmiszer) kell alkalmazni.

2. § (1) Az élelmiszer radioaktív szennyezettségének megengedhető mértéke Cs-134 és Cs-137 izotópokra együttesen:

a) a négy-hat hónapos csecsemő táplálására "csecsemők és kisdedek számára készült speciális tápszer" feliratú csomagolásban forgalomba kerülő élelmiszer, valamint az 1. számú mellékletben felsorolt tej és tejtermékek esetében 370 Bq/kg,

b) egyéb élelmiszer esetében 600 Bq/kg.

(2) A radioaktív szennyezettség szempontjából ellenőrzendő élelmiszerek felsorolását a 2. számú melléklet tartalmazza.

3. § (1) Az élelmiszer radioaktív szennyezettségének mértékét az Egészségügyi Minisztérium Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálata, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei (fővárosi) Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomásai és Országos Élelmiszervizsgáló Intézete vizsgálja és ellenőrzi.

(2) Külföldről származó élelmiszernek a 2. §-ban meghatározott mértéknek való megfelelését - az állati eredetű nyers élelmiszer és a vágóállat kivételével - a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Fréderic Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézete (a továbbiakban: OKK-OSSKI) a külföldi élelmiszerek egészségügyi megfelelőségének ellenőrzése keretében vizsgálja.

(3) Az importálónak a vizsgálathoz szükséges előmintát a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez kell eljuttatnia. A forgalmazás iránti kérelemhez mellékelni lehet az exportáló ország arra illetékes hatósága által kiállított igazolást, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel a megengedett értékre vonatkozó előírásoknak.

4. § Amennyiben a hazai nukleáris baleset-elhárítási rendszer és/vagy nemzetközi sugárvédelmi értesítés szerint olyan nukleáris baleset vagy más nukleáris veszélyhelyzet (a továbbiakban együtt: nukleáris veszélyhelyzet) következett be, amely az élelmiszerek jelentős, a 3. számú mellékletben meghatározott mértéket elérő vagy várhatóan elérő radioaktív szennyezettségéhez vezethet, e rendelet 5-7. §-ai szerint kell eljárni.

5. § (1) Az élelmiszerek nukleáris veszélyhelyzetet követően ideiglenesen megengedhető radioaktív szennyezettségének legmagasabb mértékét a 3. számú melléklet tartalmazza.

(2) A 3. számú mellékletben meghatározott mértéket meghaladó szennyezettségű élelmiszer nem hozható forgalomba és nem exportálható. A 3. § (1) bekezdése szerinti vizsgáló hatóság elrendelheti az ilyen élelmiszer visszaszállítását vagy megsemmisítését.

(3) A 3. számú mellékletben megadott határértékek alkalmazását a lehető legrövidebb időtartamra kell korlátozni, alkalmazásuk nem haladhatja meg a három hónapot. Amennyiben ezen idő alatt új rendelkezés kiadására nem kerül sor, továbbra is a megadott értékeket kell alkalmazni.

(4) Ha valamelyik élelmiszerről kimutatható, hogy radioaktív szennyezettsége túllépi a megengedett mértéket, akkor a szóban forgó országból származó valamennyi élelmiszert vizsgálni kell.

(5) A vizsgálatok gyakoriságát a származási ország szennyezettsége mértékének, az élelmiszer jellemzőinek, a korábbi vizsgálat eredményének és az esetleg bemutatott igazolás tartalmának figyelembevételével kell megválasztani.

(6) A vágóállat vizsgálatát külön jogszabályban foglaltak szerint kell végezni.

(7) A megengedett érték túllépésének tényét, a származási országot, a termék vámtarifaszámát, megnevezését, mennyiségét, szennyezettségének mértékét, a szállító eszközt, azonosításra alkalmas módon az exportőrt, az igazolás számát és keltét, valamint a vizsgált élelmiszerrel kapcsolatos döntést a felügyeletet ellátó minisztériumnak és az OKK-OSSKI-nak jelenteni kell.

6. § (1) A nukleáris veszélyhelyzet kezdetétől számított egy hónapon belül az egészségügyi miniszter felülvizsgálja a 3. számú mellékletben megadott határértékeket. A vizsgálat eredményéről a lakosságot tájékoztatni kell.

(2) A határértékek módosításának a gazdasági, valamint társadalmi hatásokra is figyelemmel úgy kell történnie, hogy a lakosságot a lehető legkisebb sugárterhelés érje.

7. § A nukleáris veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek radioaktív szennyezettségét a 3. § (1) bekezdésében megjelölt szervek rendszeresen vizsgálják a 3. számú mellékletben megadott szinteknek történő megfelelés igazolására.

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, az azt kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek következő jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:

- a Tanács 3954/87/EURATOM rendelete nukleáris balesetet vagy bármely más radiológiai veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek és takarmányok radioaktív szennyezettségének legmagasabb megengedhető mértékeinek megállapításáról,

- a Tanács 3955/87/EGK rendelete a harmadik országból származó mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos feltételekről a csernobili atomerőmű balesetét követően,

-[1] a Tanács 1983/88/EGK rendelete, amely a harmadik országból származó mezőgazdasági termékeknek a csernobili atomerőmű balesete utáni importját szabályozó 3955/87/EGK rendelet végrehajtási utasítása,

- a Tanács 2218/89/EURATOM rendelete a 3954/87/EURATOM rendelet kiegészítése a nukleáris balesetet vagy bármely más radioaktív veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek és takarmányok radioaktív szennyezettségének legmagasabb megengedhető mértékeinek megállapításáról,

- a Bizottság 944/89/EURATOM rendelete nukleáris balesetet vagy bármely más radiológiai veszélyhelyzetet követően a kisebb jelentőségű élelmiszerek radioaktív szennyezettségének legmagasabb megengedhető mértékeinek megállapításáról,

- a Tanács 2219/89/EGK rendelete a nukleáris balesetet vagy bármely más radioaktív veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek és takarmányok exportjának speciális feltételeiről,

- a Tanács 737/90/EGK rendelete azoknak a mezőgazdasági termékeknek az importjára vonatkozó feltételekről, amelyek a csernobili nukleáris balesetet követően harmadik országokból származnak,

- a Tanács 686/95/EK rendelete a Tanács 737/90/EGK rendelete kiegészítése azoknak a mezőgazdasági termékeknek az importjára vonatkozó feltételekről, amelyek a csernobili nukleáris balesetet követően harmadik országokból származnak,

- a Bizottság 727/97/EK rendelete azoknak a termékeknek a listájáról, amelyekre nem kell alkalmazni a Tanács 737/90/EGK rendeletét a csernobili nukleáris balesetet követően harmadik országokból származó mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó feltételekről.

Dr. Gógl Árpád s. k.,

egészségügyi miniszter

1. számú melléklet a 12/1998. (XII. 11.) EüM rendelethez

370 Bq/kg mértékű megengedhető radioaktív szennyezettséggel forgalomba hozható tej és tejtermékek

1. Tej és tejszín, nem sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül.

(Vámtarifaszám: 0401)

2. Tej és tejszín, sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával.

(Vámtarifaszám: 0402)

3. Író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir, egyéb erjesztett vagy savanyított tej, tejföl, sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is.

(Vámtarifaszám: 0403)

4. Tejsavó, sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával, egyéb, természetes tejalkotórészeket tartalmazó készítmény, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is.

(Vámtarifaszám: 0404)

2. számú melléklet a 12/1998. (XII. 11.) EüM rendelethez

Sugárszennyezettség szempontjából ellenőrizendő élelmiszerek
Sor-
szám
VámtarifaszámMegnevezés
1.0101 19 10/Élő ló, szamár, lóöszvér (muli) és szamáröszvér/: (ló): (fajtiszta tenyészállat kivételével) vágásra
2.0102 90/Élő szarvasmarhafélék/: (fajtiszta tenyészállat kivételével): háziasított fajták
3.0103 91/Élő sertés/: (fajtiszta tenyészállat kivételével) 50 kg-nál kisebb tömegű
4.0103 92/Élő sertés/: (fajtiszta tenyészállat kivételével): 50 kg és annál nagyobb tömegű
5.0104 10/Élő juh és kecske/: juh (a 0041010 KN alszám alá tartozó fajtiszta tenyészállat kivételével)
6.0104 20 90/Élő juh és kecske/: kecske (fajtiszta tenyészállat kivételével)
7.0105Élő baromfi, a Gallus domesticus fajba tartozó szárnyasok, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk
8.0106 00Egyéb élő állat
9.2. ÁrucsoportÉlelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség
10.4. ÁrucsoportTejtermékek; madártojás; természetes méz, másutt nem említett élelmezési célra alkalmas állati eredetű élelmiszer (kivéve: emberi fogyasztásra alkalmatlan madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forró vízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is, vámtarifaszámok: 0408 11 20, 0408 1920, 0408 9120 és 0408 9920)
11.0701 90Burgonya, frissen vagy hűtve (nem vetőburgonya)
12.0709 51/Egyéb zöldség, frissen vagy hűtve/: ehető gomba (kivéve: az Agaricus nemhez tartozó gomba, KN alszám: 0709 51 10)
13.0710 10/Zöldség (nyersen, gőzölve vagy vízben forrázva is), fagyasztva/: burgonya
14.0710 80 69/Zöldségfélék (nyersen, gőzölve vagy vízben forrázva is), fagyasztva/: (ehető gomba)
15.0711 90 60/Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (például kén-dioxid gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra alkalmatlan állapotban/: (zöldségkeverék): (ehető gomba)
16.0712 30 00/Szárított zöldség, egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de tovább nem elkészítve/: ehető gomba és szarvasgomba
17.0712 90 05/Szárított zöldség, egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de tovább nem elkészítve/: burgonya vágva, szeletelve, de tovább nem elkészítve
18.0810 40/Egyéb gyümölcs frissen/: tőzegáfonya, fekete áfonya és a Vaccinium nemhez tartozó egyéb gyümölcs
19.0811 90 50/Gyümölcs és dió (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is/: a Vaccinium myrtillus faj gyümölcse
20.0811 90 70/Gyümölcs és dió (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is/: a Vaccinium myrtilloides és a Vaccinium angustifolium faj gyümölcse
21.0812 90 40/Gyümölcs és dió ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra alkalmatlan állapotban/: a Vaccinium myrtillus faj gyümölcse
22.0902Tea, aromásítva is
23.0910 40/Gyömbér, sáfrány, kurkuma, kakukkfű, babérlevél, curry és más fűszer/: kakukkfű, babérlevél
24.1601 00Kolbász és hasonló termék, húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből, ezeken a termékeken alapuló élelmiszerek
25.1602Egyéb feldolgozott és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség vagy vér
26.1603 00Kivonat és lé, húsból, halból, rákból, rákféléből, puhatestű vagy egyéb gerinctelen víziállatból
27.2001 90 50/Zöldség, gyümölcs, dió és egyéb ehető növényrész, ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva/: ehető gomba
28.2003 10 80/Ehető gomba és szarvasgomba, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva/: ehető gomba
29.2004 10/Egyéb zöldség, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vámtarifaszám alá tartozó kivételével/: burgonya
30.2005 20/Egyéb zöldség, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, nem fagyasztva, a 2006 vámtarifaszám alá tartozó kivételével/: burgonya
31.2101 20/Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén, teán, matéteán alapuló készítmények: pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma/: tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy teán és matéteán alapuló készítmény

3. számú melléklet a 12/1998. (XII. 11.) EüM rendelethez

Az élelmiszerek radioaktív szennyezettségének megengedhető mértéke nukleáris veszélyhelyzetet követően
I. Nagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek1
Élelmiszerek [megengedhető mértékek (Bq/kg)]
Radioizotópcsecsemő-
tápszer2
tej, tejtermékegyéb élelmi-
szerek, a kisebb
mennyiségben
fogyasztott
élelmiszereken
kívül3
folyékony
élelmiszer4
Stroncium izotópok, elsősorban a Sr-9075125750125
Jódizotópok, elsősorban az I-1311505002000500
Plutónium és traszplutónium alfa-sugárzó izotópjai, elsősorban a Pu-239, Am-2411208020
Minden egyéb, 10 napnál hosszabb felezési idejű radioizotóp, elsősorban a Cs-134 és a Cs-1375400100012501000
II. Kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek
Az alábbi élelmiszerekre megengedhető mérték a melléklet I. részében az "Egyéb élelmiszer, a kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszereken kívül" oszlopban megadott mértékek tízszeresével egyezik meg.
SorszámVámtarifaszámMegnevezés
Fokhagyma (friss vagy hűtött)
1.0703 20 00Szarvasgomba (friss vagy hűtött)
2.0709 52 00Kapribogyó (friss vagy hűtött)
3.0709 90 40Kapribogyó (ideiglenesen tartósított, de közvetlen fogyasztásra alkalmatlan állapotban)
4.0711 30 00Ehető gomba, szarvasgomba (szárított, egész, aprított, szeletelt, tört vagy porított, de tovább nem feldolgozott)
5.0712 30 00Manióka, nyílgyökér, kosborgumó, csicsóka, édesburgonya, egyéb hasonló magas keményítő- vagy inulintartalmú gyökér és gumó, friss vagy szárított, egész, szeletelt vagy labdacs formában tömörített, szágóbél (trópusi sago pálma keményítőben gazdag termése)
6.0714Citrusfélék és dinnye héja (friss, fagyasztott, szárított vagy ideiglenesen sóoldatban, kénessav vagy más tartósítószer oldatában tartósított állapotban)
7.0814 00 00Matétea (paraguayi tea)
8.0903 00 00Bors, a Capsicum vagy Pimenta nemhez tartozó növények gyümölcse (paprika, szegfűbors) szárítva, zúzva vagy őrölve
9.0904Vanília
10.0905 00 00Fahéj vagy fahéjvirág
11.0906Szegfűszeg (egész termés, kocsány és bimbó)
12.0907 00 00Szerecsendió, szerecsendió-virág, kardamom
13.0908Ánizsmag, badián (csillagánizs), édeskömény, koriander, római kömény, rétikömény, borókabogyó
14.0909Gyömbér, sáfrány, kurkuma, kakukkfű, babérlevél, curry, egyéb fűszerek
15.0910Liszt és őrlemény a 0714 vámtarifaszám alá tartozó szágóból, gyökérből vagy gumóból
16.1106 20Manióka keményítő
17.1108 14 00Komlótoboz (friss vagy szárított, őrölt, porított vagy labdacs alakú), lupulin
18.1210Növény és növényrész (beleértve a magot és a gyümölcsöt is), elsősorban illatszer, gyógyszer, rovar- vagy gombairtószer, növényvédő szer gyártására, frissen vagy szárítva, egészben, zúzott, őrölt vagy por formában
19.1211Sellak, természetes mézga, gyanták, mézgagyanta, oleoresin (pl. balzsam)
20.1301Növényi nedv és kivonat; pektintartalmú anyag, pektinát és pektát, agar-agar és egyéb növényi anyagból nyert nyálkásító és sűrítő, eredeti vagy módosított formában
21.1302Halból vagy tengeri emlősből nyert zsír, olaj és ezek frakciói, finomított vagy nem, de kémiailag nem módosított állapotban
22.1504Kaviár és kaviárpótló
23.1604 30Kakaóbab, egészben vagy törve, nyersen vagy pörkölve
24.1801 00 00Kakaóhéj, kakaóhártya, egyéb kakaótörmelék
25.1802 00 00Kakaómassza, zsírtalanítva is
26.1803Szarvasgomba (feldolgozott, eceten, ecetsavon kívül más módon tartósított)
27.2003 20 00Gyümölcs, csonthéjas, gyümölcshéj és más növényi rész cukorral tartósítva (szárított, cukrozott vagy kandírozott)
28.2006 00Élesztő (aktív vagy inaktív), egyéb egysejtű, nem élő mikroorganizmusok (kivéve a 3002 vámtarifaszám alá tartozó oltóanyagot), sütőpor készítmények
29.2102Vitaminok és provitaminok, természetes vagy mesterséges úton előállítottak (beleértve a természetes koncentrátumokat is), származékaik, amelyeket elsősorban vitaminként használnak, a fentiek keverékei, oldatban vagy eredeti állapotban
30.2936Szilárd és abszolút (vízmentes) illóolajok (terpénmentesek is), rezinoidok, áztatással, hideg eljárással nyert illóolaj-koncentrátumok, zsírban, nem illóolajban vagy hasonló anyagban, illóolajok terpénmentesítéssel nyert terpénszerű melléktermékei; illóolajok vizes desztillátumai és vizes oldatai
31.3301
1 A sűrített és szárított termékekre érvényes értékeket a fogyasztásra kész állapotra megadott értékekből történő számítással kell megállapítani.
2 Csecsemőtápszerek azon élelmiszerek, amelyek 4-6 hónapos csecsemők táplálására szolgálnak és "Csecsemők és kisdedek számára készült speciális tápszer" felirattal ellátott csomagolásban kerülnek forgalomba.
3 A kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek felsorolását a melléklet II. része tartalmazza.
4 A vezetékes ivóvízre is érvényes.
5 Kivéve a H-3 (trícium), C-14 és K-40 izotópokat.

Lábjegyzetek:

[1] Helyesbítette a Magyar Közlöny 1999/20. száma. Megjelent 1999.03.11.

Tartalomjegyzék