12/1998. (XII. 11.) EüM rendelet
az élelmiszerek radioaktív szennyezettségének megengedhető mértékéről
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (11) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel, továbbá a külföldről származó termékek vonatkozásában az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 68. §-a (2) bekezdésének h) pontjában kapott felhatalmazás alapján a gazdasági miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:
1. § E rendelet előírásait a Magyar Köztársaság területén közfogyasztásra szánt, illetőleg forgalomba kerülő, az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 2. §-ának 1. pontja szerinti élelmiszerre, 2. pontja szerinti élelmiszer adalékanyagra, 13. pontja szerinti feldolgozott élelmiszerre, 14. pontja szerinti nyers élelmiszerre és 15. pontja szerinti élelmiszer nyersanyagra (a továbbiakban együtt: élelmiszer) kell alkalmazni.
2. § (1) Az élelmiszer radioaktív szennyezettségének megengedhető mértéke Cs-134 és Cs-137 izotópokra együttesen:
a) a négy-hat hónapos csecsemő táplálására "csecsemők és kisdedek számára készült speciális tápszer" feliratú csomagolásban forgalomba kerülő élelmiszer, valamint az 1. számú mellékletben felsorolt tej és tejtermékek esetében 370 Bq/kg,
b) egyéb élelmiszer esetében 600 Bq/kg.
(2) A radioaktív szennyezettség szempontjából ellenőrzendő élelmiszerek felsorolását a 2. számú melléklet tartalmazza.
3. § (1) Az élelmiszer radioaktív szennyezettségének mértékét az Egészségügyi Minisztérium Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálata, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei (fővárosi) Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomásai és Országos Élelmiszervizsgáló Intézete vizsgálja és ellenőrzi.
(2) Külföldről származó élelmiszernek a 2. §-ban meghatározott mértéknek való megfelelését - az állati eredetű nyers élelmiszer és a vágóállat kivételével - a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Fréderic Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézete (a továbbiakban: OKK-OSSKI) a külföldi élelmiszerek egészségügyi megfelelőségének ellenőrzése keretében vizsgálja.
(3) Az importálónak a vizsgálathoz szükséges előmintát a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézethez kell eljuttatnia. A forgalmazás iránti kérelemhez mellékelni lehet az exportáló ország arra illetékes hatósága által kiállított igazolást, amely tanúsítja, hogy a termék megfelel a megengedett értékre vonatkozó előírásoknak.
4. § Amennyiben a hazai nukleáris baleset-elhárítási rendszer és/vagy nemzetközi sugárvédelmi értesítés szerint olyan nukleáris baleset vagy más nukleáris veszélyhelyzet (a továbbiakban együtt: nukleáris veszélyhelyzet) következett be, amely az élelmiszerek jelentős, a 3. számú mellékletben meghatározott mértéket elérő vagy várhatóan elérő radioaktív szennyezettségéhez vezethet, e rendelet 5-7. §-ai szerint kell eljárni.
5. § (1) Az élelmiszerek nukleáris veszélyhelyzetet követően ideiglenesen megengedhető radioaktív szennyezettségének legmagasabb mértékét a 3. számú melléklet tartalmazza.
(2) A 3. számú mellékletben meghatározott mértéket meghaladó szennyezettségű élelmiszer nem hozható forgalomba és nem exportálható. A 3. § (1) bekezdése szerinti vizsgáló hatóság elrendelheti az ilyen élelmiszer visszaszállítását vagy megsemmisítését.
(3) A 3. számú mellékletben megadott határértékek alkalmazását a lehető legrövidebb időtartamra kell korlátozni, alkalmazásuk nem haladhatja meg a három hónapot. Amennyiben ezen idő alatt új rendelkezés kiadására nem kerül sor, továbbra is a megadott értékeket kell alkalmazni.
(4) Ha valamelyik élelmiszerről kimutatható, hogy radioaktív szennyezettsége túllépi a megengedett mértéket, akkor a szóban forgó országból származó valamennyi élelmiszert vizsgálni kell.
(5) A vizsgálatok gyakoriságát a származási ország szennyezettsége mértékének, az élelmiszer jellemzőinek, a korábbi vizsgálat eredményének és az esetleg bemutatott igazolás tartalmának figyelembevételével kell megválasztani.
(6) A vágóállat vizsgálatát külön jogszabályban foglaltak szerint kell végezni.
(7) A megengedett érték túllépésének tényét, a származási országot, a termék vámtarifaszámát, megnevezését, mennyiségét, szennyezettségének mértékét, a szállító eszközt, azonosításra alkalmas módon az exportőrt, az igazolás számát és keltét, valamint a vizsgált élelmiszerrel kapcsolatos döntést a felügyeletet ellátó minisztériumnak és az OKK-OSSKI-nak jelenteni kell.
6. § (1) A nukleáris veszélyhelyzet kezdetétől számított egy hónapon belül az egészségügyi miniszter felülvizsgálja a 3. számú mellékletben megadott határértékeket. A vizsgálat eredményéről a lakosságot tájékoztatni kell.
(2) A határértékek módosításának a gazdasági, valamint társadalmi hatásokra is figyelemmel úgy kell történnie, hogy a lakosságot a lehető legkisebb sugárterhelés érje.
7. § A nukleáris veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek radioaktív szennyezettségét a 3. § (1) bekezdésében megjelölt szervek rendszeresen vizsgálják a 3. számú mellékletben megadott szinteknek történő megfelelés igazolására.
8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.
(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, az azt kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek következő jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz:
- a Tanács 3954/87/EURATOM rendelete nukleáris balesetet vagy bármely más radiológiai veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek és takarmányok radioaktív szennyezettségének legmagasabb megengedhető mértékeinek megállapításáról,
- a Tanács 3955/87/EGK rendelete a harmadik országból származó mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos feltételekről a csernobili atomerőmű balesetét követően,
-[1] a Tanács 1983/88/EGK rendelete, amely a harmadik országból származó mezőgazdasági termékeknek a csernobili atomerőmű balesete utáni importját szabályozó 3955/87/EGK rendelet végrehajtási utasítása,
- a Tanács 2218/89/EURATOM rendelete a 3954/87/EURATOM rendelet kiegészítése a nukleáris balesetet vagy bármely más radioaktív veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek és takarmányok radioaktív szennyezettségének legmagasabb megengedhető mértékeinek megállapításáról,
- a Bizottság 944/89/EURATOM rendelete nukleáris balesetet vagy bármely más radiológiai veszélyhelyzetet követően a kisebb jelentőségű élelmiszerek radioaktív szennyezettségének legmagasabb megengedhető mértékeinek megállapításáról,
- a Tanács 2219/89/EGK rendelete a nukleáris balesetet vagy bármely más radioaktív veszélyhelyzetet követően az élelmiszerek és takarmányok exportjának speciális feltételeiről,
- a Tanács 737/90/EGK rendelete azoknak a mezőgazdasági termékeknek az importjára vonatkozó feltételekről, amelyek a csernobili nukleáris balesetet követően harmadik országokból származnak,
- a Tanács 686/95/EK rendelete a Tanács 737/90/EGK rendelete kiegészítése azoknak a mezőgazdasági termékeknek az importjára vonatkozó feltételekről, amelyek a csernobili nukleáris balesetet követően harmadik országokból származnak,
- a Bizottság 727/97/EK rendelete azoknak a termékeknek a listájáról, amelyekre nem kell alkalmazni a Tanács 737/90/EGK rendeletét a csernobili nukleáris balesetet követően harmadik országokból származó mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó feltételekről.
Dr. Gógl Árpád s. k.,
egészségügyi miniszter
1. számú melléklet a 12/1998. (XII. 11.) EüM rendelethez
370 Bq/kg mértékű megengedhető radioaktív szennyezettséggel forgalomba hozható tej és tejtermékek
1. Tej és tejszín, nem sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül.
(Vámtarifaszám: 0401)
2. Tej és tejszín, sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával.
(Vámtarifaszám: 0402)
3. Író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir, egyéb erjesztett vagy savanyított tej, tejföl, sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is.
(Vámtarifaszám: 0403)
4. Tejsavó, sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával, egyéb, természetes tejalkotórészeket tartalmazó készítmény, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is.
(Vámtarifaszám: 0404)
2. számú melléklet a 12/1998. (XII. 11.) EüM rendelethez
Sugárszennyezettség szempontjából ellenőrizendő élelmiszerek |
Sor- szám | Vámtarifaszám | Megnevezés |
1. | 0101 19 10 | /Élő ló, szamár, lóöszvér (muli) és szamáröszvér/: (ló): (fajtiszta tenyészállat kivételével) vágásra |
2. | 0102 90 | /Élő szarvasmarhafélék/: (fajtiszta tenyészállat kivételével): háziasított fajták |
3. | 0103 91 | /Élő sertés/: (fajtiszta tenyészállat kivételével) 50 kg-nál kisebb tömegű |
4. | 0103 92 | /Élő sertés/: (fajtiszta tenyészállat kivételével): 50 kg és annál nagyobb tömegű |
5. | 0104 10 | /Élő juh és kecske/: juh (a 0041010 KN alszám alá tartozó fajtiszta tenyészállat kivételével) |
6. | 0104 20 90 | /Élő juh és kecske/: kecske (fajtiszta tenyészállat kivételével) |
7. | 0105 | Élő baromfi, a Gallus domesticus fajba tartozó szárnyasok, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk |
8. | 0106 00 | Egyéb élő állat |
9. | 2. Árucsoport | Élelmezési célra alkalmas hús, vágási melléktermék és belsőség |
10. | 4. Árucsoport | Tejtermékek; madártojás; természetes méz, másutt nem említett élelmezési célra alkalmas állati eredetű élelmiszer (kivéve: emberi fogyasztásra alkalmatlan madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forró vízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is, vámtarifaszámok: 0408 11 20, 0408 1920, 0408 9120 és 0408 9920) |
11. | 0701 90 | Burgonya, frissen vagy hűtve (nem vetőburgonya) |
12. | 0709 51 | /Egyéb zöldség, frissen vagy hűtve/: ehető gomba (kivéve: az Agaricus nemhez tartozó gomba, KN alszám: 0709 51 10) |
13. | 0710 10 | /Zöldség (nyersen, gőzölve vagy vízben forrázva is), fagyasztva/: burgonya |
14. | 0710 80 69 | /Zöldségfélék (nyersen, gőzölve vagy vízben forrázva is), fagyasztva/: (ehető gomba) |
15. | 0711 90 60 | /Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (például kén-dioxid gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra alkalmatlan állapotban/: (zöldségkeverék): (ehető gomba) |
16. | 0712 30 00 | /Szárított zöldség, egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de tovább nem elkészítve/: ehető gomba és szarvasgomba |
17. | 0712 90 05 | /Szárított zöldség, egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de tovább nem elkészítve/: burgonya vágva, szeletelve, de tovább nem elkészítve |
18. | 0810 40 | /Egyéb gyümölcs frissen/: tőzegáfonya, fekete áfonya és a Vaccinium nemhez tartozó egyéb gyümölcs |
19. | 0811 90 50 | /Gyümölcs és dió (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is/: a Vaccinium myrtillus faj gyümölcse |
20. | 0811 90 70 | /Gyümölcs és dió (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is/: a Vaccinium myrtilloides és a Vaccinium angustifolium faj gyümölcse |
21. | 0812 90 40 | /Gyümölcs és dió ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra alkalmatlan állapotban/: a Vaccinium myrtillus faj gyümölcse |
22. | 0902 | Tea, aromásítva is |
23. | 0910 40 | /Gyömbér, sáfrány, kurkuma, kakukkfű, babérlevél, curry és más fűszer/: kakukkfű, babérlevél |
24. | 1601 00 | Kolbász és hasonló termék, húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből, ezeken a termékeken alapuló élelmiszerek |
25. | 1602 | Egyéb feldolgozott és konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség vagy vér |
26. | 1603 00 | Kivonat és lé, húsból, halból, rákból, rákféléből, puhatestű vagy egyéb gerinctelen víziállatból |
27. | 2001 90 50 | /Zöldség, gyümölcs, dió és egyéb ehető növényrész, ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva/: ehető gomba |
28. | 2003 10 80 | /Ehető gomba és szarvasgomba, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva/: ehető gomba |
29. | 2004 10 | /Egyéb zöldség, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vámtarifaszám alá tartozó kivételével/: burgonya |
30. | 2005 20 | /Egyéb zöldség, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, nem fagyasztva, a 2006 vámtarifaszám alá tartozó kivételével/: burgonya |
31. | 2101 20 | /Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén, teán, matéteán alapuló készítmények: pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma/: tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy teán és matéteán alapuló készítmény |
3. számú melléklet a 12/1998. (XII. 11.) EüM rendelethez
Az élelmiszerek radioaktív szennyezettségének megengedhető mértéke nukleáris veszélyhelyzetet követően |
I. Nagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek1 |
Élelmiszerek [megengedhető mértékek (Bq/kg)] | ||||
Radioizotóp | csecsemő- tápszer2 | tej, tejtermék | egyéb élelmi- szerek, a kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszereken kívül3 | folyékony élelmiszer4 |
Stroncium izotópok, elsősorban a Sr-90 | 75 | 125 | 750 | 125 | ||||
Jódizotópok, elsősorban az I-131 | 150 | 500 | 2000 | 500 | ||||
Plutónium és traszplutónium alfa-sugárzó izotópjai, elsősorban a Pu-239, Am-241 | 1 | 20 | 80 | 20 | ||||
Minden egyéb, 10 napnál hosszabb felezési idejű radioizotóp, elsősorban a Cs-134 és a Cs-1375 | 400 | 1000 | 1250 | 1000 | ||||
II. Kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek | ||||||||
Az alábbi élelmiszerekre megengedhető mérték a melléklet I. részében az "Egyéb élelmiszer, a kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszereken kívül" oszlopban megadott mértékek tízszeresével egyezik meg. | ||||||||
Sorszám | Vámtarifaszám | Megnevezés | ||||||
Fokhagyma (friss vagy hűtött) | ||||||||
1. | 0703 20 00 | Szarvasgomba (friss vagy hűtött) | ||||||
2. | 0709 52 00 | Kapribogyó (friss vagy hűtött) | ||||||
3. | 0709 90 40 | Kapribogyó (ideiglenesen tartósított, de közvetlen fogyasztásra alkalmatlan állapotban) | ||||||
4. | 0711 30 00 | Ehető gomba, szarvasgomba (szárított, egész, aprított, szeletelt, tört vagy porított, de tovább nem feldolgozott) | ||||||
5. | 0712 30 00 | Manióka, nyílgyökér, kosborgumó, csicsóka, édesburgonya, egyéb hasonló magas keményítő- vagy inulintartalmú gyökér és gumó, friss vagy szárított, egész, szeletelt vagy labdacs formában tömörített, szágóbél (trópusi sago pálma keményítőben gazdag termése) | ||||||
6. | 0714 | Citrusfélék és dinnye héja (friss, fagyasztott, szárított vagy ideiglenesen sóoldatban, kénessav vagy más tartósítószer oldatában tartósított állapotban) | ||||||
7. | 0814 00 00 | Matétea (paraguayi tea) | ||||||
8. | 0903 00 00 | Bors, a Capsicum vagy Pimenta nemhez tartozó növények gyümölcse (paprika, szegfűbors) szárítva, zúzva vagy őrölve | ||||||
9. | 0904 | Vanília | ||||||
10. | 0905 00 00 | Fahéj vagy fahéjvirág | ||||||
11. | 0906 | Szegfűszeg (egész termés, kocsány és bimbó) | ||||||
12. | 0907 00 00 | Szerecsendió, szerecsendió-virág, kardamom | ||||||
13. | 0908 | Ánizsmag, badián (csillagánizs), édeskömény, koriander, római kömény, rétikömény, borókabogyó | ||||||
14. | 0909 | Gyömbér, sáfrány, kurkuma, kakukkfű, babérlevél, curry, egyéb fűszerek | ||||||
15. | 0910 | Liszt és őrlemény a 0714 vámtarifaszám alá tartozó szágóból, gyökérből vagy gumóból | ||||||
16. | 1106 20 | Manióka keményítő | ||||||
17. | 1108 14 00 | Komlótoboz (friss vagy szárított, őrölt, porított vagy labdacs alakú), lupulin | ||||||
18. | 1210 | Növény és növényrész (beleértve a magot és a gyümölcsöt is), elsősorban illatszer, gyógyszer, rovar- vagy gombairtószer, növényvédő szer gyártására, frissen vagy szárítva, egészben, zúzott, őrölt vagy por formában | ||||||
19. | 1211 | Sellak, természetes mézga, gyanták, mézgagyanta, oleoresin (pl. balzsam) | ||||||
20. | 1301 | Növényi nedv és kivonat; pektintartalmú anyag, pektinát és pektát, agar-agar és egyéb növényi anyagból nyert nyálkásító és sűrítő, eredeti vagy módosított formában | ||||||
21. | 1302 | Halból vagy tengeri emlősből nyert zsír, olaj és ezek frakciói, finomított vagy nem, de kémiailag nem módosított állapotban | ||||||
22. | 1504 | Kaviár és kaviárpótló | ||||||
23. | 1604 30 | Kakaóbab, egészben vagy törve, nyersen vagy pörkölve | ||||||
24. | 1801 00 00 | Kakaóhéj, kakaóhártya, egyéb kakaótörmelék | ||||||
25. | 1802 00 00 | Kakaómassza, zsírtalanítva is | ||||||
26. | 1803 | Szarvasgomba (feldolgozott, eceten, ecetsavon kívül más módon tartósított) | ||||||
27. | 2003 20 00 | Gyümölcs, csonthéjas, gyümölcshéj és más növényi rész cukorral tartósítva (szárított, cukrozott vagy kandírozott) | ||||||
28. | 2006 00 | Élesztő (aktív vagy inaktív), egyéb egysejtű, nem élő mikroorganizmusok (kivéve a 3002 vámtarifaszám alá tartozó oltóanyagot), sütőpor készítmények | ||||||
29. | 2102 | Vitaminok és provitaminok, természetes vagy mesterséges úton előállítottak (beleértve a természetes koncentrátumokat is), származékaik, amelyeket elsősorban vitaminként használnak, a fentiek keverékei, oldatban vagy eredeti állapotban | ||||||
30. | 2936 | Szilárd és abszolút (vízmentes) illóolajok (terpénmentesek is), rezinoidok, áztatással, hideg eljárással nyert illóolaj-koncentrátumok, zsírban, nem illóolajban vagy hasonló anyagban, illóolajok terpénmentesítéssel nyert terpénszerű melléktermékei; illóolajok vizes desztillátumai és vizes oldatai | ||||||
31. | 3301 | |||||||
1 A sűrített és szárított termékekre érvényes értékeket a fogyasztásra kész állapotra megadott értékekből történő számítással kell megállapítani. 2 Csecsemőtápszerek azon élelmiszerek, amelyek 4-6 hónapos csecsemők táplálására szolgálnak és "Csecsemők és kisdedek számára készült speciális tápszer" felirattal ellátott csomagolásban kerülnek forgalomba. 3 A kisebb mennyiségben fogyasztott élelmiszerek felsorolását a melléklet II. része tartalmazza. 4 A vezetékes ivóvízre is érvényes. 5 Kivéve a H-3 (trícium), C-14 és K-40 izotópokat. | ||||||||
Lábjegyzetek:
[1] Helyesbítette a Magyar Közlöny 1999/20. száma. Megjelent 1999.03.11.