1/1998. (I. 12.) FM rendelet

a kiváló minőségű és a hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszerek megfelelőségének tanúsításáról

Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. §-ának (10) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) a Magyar Köztársaságban előállított kiváló minőségű élelmiszerek megfelelőségének tanúsítására (a továbbiakban: kiváló minőség tanúsítása), valamint

b) a Magyar Köztársaságban előállított és a Magyar Köztársasággal az e rendelet szerinti hagyományos különleges tulajdonság megfelelőség tanúsítási rendszer kölcsönös elismeréséről megállapodást kötött országokból behozott hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszerek megfelelőségének tanúsítására (a továbbiakban: hagyományos különleges tulajdonság tanúsítása).

2. § A rendelet értelmében:

a) Kiváló minőség: az élelmiszer egy vagy több minőségi jellemzője a vonatkozó jogszabályokban, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaiban és irányelveiben előírtnál lényegesen jobb.

b) Hagyományos különleges tulajdonság: az élelmiszer előállításához felhasznált hagyományos nyersanyagokból, a hagyományos előállítási módból és összetételből eredő olyan tulajdonság, amely az élelmiszert világosan megkülönbözteti más, hasonló élelmiszerektől. Az élelmiszer külső megjelenése, továbbá bármely olyan tulajdonsága, mely eredete, földrajzi származása vagy kizárólag valamely technológiai újítás következménye nem tekinthető ilyen tulajdonságnak.

c) Ellenőrzés: annak vizsgálata, hogy a tanúsításra kerülő élelmiszer megfelel-e az előírt követelményeknek.

d) Tanúsítás: az élelmiszer ellenőrzése alapján annak igazolása, hogy ésszerű megalapozottsággal elvárható az élelmiszer kiváló minősége, illetve hagyományos különleges tulajdonsága.

e) Ellenőrző szervezet: az ellenőrzés végzésére e rendelet szerint kijelölt szervezetek, amelyek a kiváló minőségű és hagyományos különleges tulajdonságú tanúsított élelmiszereket - egyéb jogszabályokban meghatározott feladataiktól és felhatalmazásaiktól függetlenül - a rendeletben és az 5. § szerinti működési szabályzatokban meghatározott módon és díjért ellenőrzik.

3. § (1) Az élelmiszerek kiváló minőség és hagyományos különleges tulajdonság tanúsításának MSZ EN 45011 szerinti rendszerét (a továbbiakban: rendszer) a Földművelésügyi Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) irányítja.

(2) a) A minisztérium Élelmiszer Tanúsítási Szakbizottságot (a továbbiakban: Szakbizottság) hoz létre. A Szakbizottság 15 tagból áll, akiket a tudomány, a gazdaság, az élelmiszer-ellenőrzés és a fogyasztóvédelmi szervezetek, valamint a Földművelésügyi Minisztérium, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium, a Népjóléti Minisztérium és a Nemzeti Akkreditáló Testület képviselőiből a földművelésügyi miniszter nevez ki.

b) A Szakbizottság

1. elkészíti az 5. § szerinti működési szabályzat tervezetét, illetve javaslatot tesz a rendszer működési tapasztalatai alapján a működési szabályzat esetleg szükségessé váló módosítására,

2. szakmailag felügyeli a rendszer titkársági feladatait ellátó Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum Közhasznú Társaság (a továbbiakban: AMC) munkáját,

3. elbírálja a működési szabályzat, illetve az e rendelet szerinti kifogásokat, meghozza a döntéseket.

(3) Az AMC látja el a kiváló minőség és hagyományos különleges tulajdonság tanúsítással kapcsolatos szervezési, adminisztrációs pénzügyi és marketing feladatokat.

(4) A rendszer működését az AMC állami és egyéb támogatásokból, valamint a tanúsító védjegyeket használók befizetéseiből biztosítja. A rendszer működésével kapcsolatos bevételek csak a rendszer működtetésére használhatók fel.

4. § (1) Az élelmiszer kiváló minőségének és hagyományos különleges tulajdonságának tanúsítását az adott élelmiszer előállítója vagy az előállítók csoportja kérheti. A kérelmet az AMC-nek kell benyújtani.

(2) A kiváló minőség tanúsítási kérelemnek az 5. § szerinti működési szabályzatban, a hagyományos különleges tulajdonság tanúsítási kérelemnek a 6. § (1) bekezdésben előírt adatokat kell tartalmaznia.

(3) A kiváló minőség tanúsítási kérelmek elbírálását a Szakbizottság és az AMC a működési szabályzatban, a hagyományos különleges tulajdonság tanúsítási kérelmek elbírálásáról a 7. §-ban előírt módon végzi.

5. § (1) A Szakbizottság javaslatára a földművelésügyi miniszter hagyja jóvá az élelmiszerek kiváló minősége tanúsításának működési szabályzatát.

(2) A működési szabályzatnak tartalmaznia kell a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény 101. §-ának (5) bekezdésében előírtakat.

6. § (1) A hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszer tanúsítási kérelmének a következők szerinti termékleírást kell tartalmaznia:

a) az élelmiszer megnevezését,

b) az előállítás leírását, beleértve a nyersanyagot, a felhasznált összetevőket, azok tulajdonságait a hagyományos különleges tulajdonsággal kapcsolatos előállítási módot,

c) a hagyományos különleges tulajdonságokra vonatkozó leírásokat és ellenőrzési módszereket,

d) a tulajdonságok hagyományosságát bizonyító fizikai, kémiai, mikrobiológiai, érzékszervi adatokat,

e) a kérelmező nevét, címét.

(2) A hagyományos különleges tulajdonság tanúsítása csak olyan megnevezés esetén lehetséges, mely

a) a hasonló élelmiszerekétől hagyományosan eltér;

b) kifejezi az adott élelmiszer különleges tulajdonságát, és

1. nem olyan tulajdonságra utal, mellyel más élelmiszer is rendelkezik,

2. nem félrevezető jellegű,

3. összhangban van a termékleírással.

(3) A földrajzi nevek használata csak olyan megnevezések esetén lehetséges, melyek nem tartoznak a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek eredetmegjelölésének és földrajzi jelzésének védelméről szóló rendelet hatálya alá.

7. § (1) A hagyományos különleges tulajdonság tanúsítási kérelmet a Szakbizottság és az AMC 30 napos határidőn belül megvizsgálja, hogy megfelel-e az előírt követelményeknek. Ha a kérelemben foglaltakkal

a) egyetértenek, a kérelem főbb pontjait és a kérelmező adatait a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben megjelentetik,

b) nem értenek egyet, a kérelemnek a formai követelményeknek megfelelő kiegészítését, módosítását javasolják.

(2) A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben történt közzétételt követő 2 hónapon belül az AMC bárki számára, aki a bejegyzéssel kapcsolatban törvényes gazdasági érdekeltségét bizonyítani tudja, köteles további részletes - a kérelmezőnek a termékkel kapcsolatos esetleges szellemi tulajdonát nem sértő - felvilágosítást nyújtani.

(3) A közzétételt követő 2 hónapon belül bárki, aki a bejegyzéssel kapcsolatos törvényes gazdasági érdekeltségét bizonyítani tudja, megfelelően indokolt kifogást nyújthat be az AMC-nek.

(4) Ha kifogást nyújtanak be, az AMC felkéri a bejegyzés kérelmezőjét és a kifogás benyújtóját, hogy egy hónapon belül jussanak egyetértésre. Ha

a) az egyetértés létrejött és az az eredeti termékleírás módosítását nem igényelte, az élelmiszert be kell jegyezni, és a bejegyzést közzé kell tenni,

b) az egyetértés az eredeti termékleírás módosítását igényelte, az AMC a közzétételt és az ezt követő folyamatot megismétli,

c) az egyetértés nem jött létre, az észrevétel elfogadásáról vagy elutasításáról a Szakbizottság javaslatára a minisztérium dönt.

(5) Amennyiben a közzétételt követő 2 hónapon belül kifogás nem érkezik, vagy a bejegyzés kérelmezője és a kifogás benyújtója megegyezett, az AMC előterjesztése alapján, a Szakbizottság javaslatára az élelmiszert a minisztérium bejegyzi az e célra létrehozott "Hagyományos Különleges Tulajdonságú Élelmiszerek Jegyzéké"-be.

(6) A bejegyzés tényét a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben közzé kell tenni. A termékleírást a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében a "Hagyományos Különleges Tulajdonságú Élelmiszerek" fejezetébe fel kell venni.

(7) A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben való közzétételtől kezdve valamennyi, e rendelet szerint, valamint a kölcsönösen elismert külföldi rendszerekben tanúsított hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszer megnevezése kizárólag az adott élelmiszer számára fenntartottá válik.

8. § (1) A hagyományos különleges tulajdonság tanúsításhoz kapott élelmiszer előállítója kérheti a tanúsítás bejegyzését azon országokban is, melyekkel a Magyar Köztársaságnak e rendeletnek megfelelő hagyományos különleges tulajdonság tanúsítási rendszer kölcsönös elismeréséről megállapodása van.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanúsításhoz az adott ország által előírt dokumentumokat az előírt nyelven az AMC-hez kell benyújtani. Az AMC 30 napos határidőn belül megvizsgálja, hogy a kérelem kielégíti-e az (1) bekezdés szerinti ország előírásának formai követelményeit. Amennyiben

a) kielégíti, a kérelmet az (1) bekezdés szerinti ország illetékes szervéhez való továbbítás céljából a Szakbizottságon keresztül megküldi a minisztériumnak,

b) nem elégíti ki, a kérelem formai követelményeknek megfelelő kiegészítését, módosítását javasolja.

9. § A hagyományos különleges tulajdonság tanúsítására a következő jelöléseket lehet alkalmazni:

a) a rendeletben előírt termékleírás szerinti megnevezést;

b) "A földművelésügyi miniszter rendelete szerint tanúsított hagyományos különleges minőségű élelmiszer" feliratot;

c) a melléklet szerinti tanúsító védjegyet.

10. § (1) A tanúsított hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszer leírásának módosítását bármely élelmiszer-előállító kérheti a javaslat indoklásának az AMC-hez történő benyújtásával.

(2) Az AMC a rendelet előírásainak megfelelő módosítási javaslatot

a) a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben megjelenteti,

b) az ellenőrző szervek tájékoztatásával gondoskodik az adott élelmiszer minden előállítójának értesítéséről.

(3) Amennyiben a megjelentetést követő 2 hónapon belül észrevétel nem érkezik, a Szakbizottság döntése alapján az AMC a módosítás tényét a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítőben közzéteszi, a Magyar Élelmiszerkönyvben már megjelent termékleírást módosítja.

(4) Ha a közzétételt követő 2 hónapon belül a módosítást ellenzi

a) olyan élelmiszer-előállító, amely az adott élelmiszert nem állítja elő, akkor az AMC az észrevételt a Szakbizottság elé terjeszti, amely dönt a termékleírás módosításáról vagy a módosítás iránti kérelem megtagadásáról,

b) olyan élelmiszer-előállító, amely az adott élelmiszer előállítója, akkor az AMC előterjesztésére a Szakbizottság a módosítási kérelmet megtagadja. A módosítást kérő ekkor az általa javasolt termék hagyományos különleges tulajdonságának önálló tanúsítását kérheti.

11. § (1) A megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások illetékességi területükön az előállítás során ellenőrzik, hogy a Magyar Köztársaságban előállított, e rendelet szerint tanúsított hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszerek (a borok kivételével) megfeleljenek a termékleírásuknak.

(2) Borok esetében az (1) bekezdésben előírt feladatot az Országos Borminősítő Intézet végzi.

(3) A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a megyei (fővárosi) fogyasztóvédelmi felügyelőségek a forgalmazás során ellenőrzik, hogy a Magyar Köztársaságban forgalmazott tanúsított hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszerek megfeleljenek a termékleírásuknak.

(4) Az ellenőrző szervezeteknek valamennyi élelmiszer-előállítóval/forgalmazóval kapcsolatban pártatlannak és objektívnek kell lenniük. A hagyományos különleges tulajdonság tanúsítással rendelkező élelmiszerek ellenőrzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel folyamatosan rendelkezniük kell. Amennyiben ellenőrző munkájukhoz más szervezetek szolgáltatásait is igénybe veszik, azon szervezeteknek is meg kell felelniük az előírt feltételeknek. Az ellenőrzésért való felelősséget azonban ez esetben is az e rendelet szerint megbízott ellenőrző szervezet viseli.

12. § (1) Minden élelmiszer-előállító - ideértve a tanúsítás kérelmezőjét is - a tanúsított hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszer bejegyzést követő előszöri termelését a 11. § szerinti ellenőrző szervezetnek köteles bejelenteni. Amennyiben az élelmiszer-előállító a bejelentés elmulasztásával vagy bármely más módon kivonja magát az ellenőrzés alól, az ellenőrző szervezet megtiltja az érintett élelmiszeren a 9. § szerinti jelölés használatát.

(2) Ha az ellenőrző szervezet a tanúsított hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszert előállítónál a termékleírástól való eltérést vagy a termékleírás biztonságos betartását veszélyeztető gyakorlatot észlel, a hiba jellegétől, esetleges ismétlődésétől függően

a) az élelmiszer-előállítót felszólítja a hiba azonnali megszüntetésére,

b) az előállított élelmiszeren a 9. § szerinti megjelölést legfeljebb 6 hónapi időtartamig feltételhez köti, vagy felfüggeszti,

c) a 9. § szerinti jelöléssel történő előállítást megtiltja, mely ellen az élelmiszer-előállító a Szakbizottságnál kifogással élhet.

(3) Ha az ellenőrző szervezet a forgalomba került tanúsított hagyományos különleges tulajdonságú élelmiszerről azt állapítja meg, hogy nem felel meg a termékleírás követelményeinek, a hiba jellegétől és esetleges ismétlődésétől függően:

a) az ellenőrzött élelmiszer 9. § szerinti jelöléssel történő forgalmazását megtiltja, egyidejűleg értesíti

- a Magyar Köztársaságban előállított élelmiszer esetén az adott élelmiszer-előállító ellenőrzését végző ellenőrző szervezetet,

- importból származó élelmiszer esetén a minisztériumot, aki a kölcsönös elismerési megállapodás alapján a 8. § (1) bekezdése szerinti országnál eljár;

b) az ellenőrzött élelmiszer 9. § szerinti jelöléssel történő importját legfeljebb 6 hónapra feltételhez köti, vagy megtiltja;

c) az ellenőrzött élelmiszer 9. § szerinti jelöléssel történő importját megtiltja, amely ellen az importáló a Szakbizottságnál kifogással élhet.

(4) Az ellenőrzés díja - külön jogszabály rendelkezései szerint - a tanúsítvány használóit terheli. A díj kifizetésének megtagadása az ellenőrzés alól való kivonást jelenti, és az (1) bekezdésben előírttal azonos következménnyel jár.

13. § (1) E rendelet 1998. április 1. napján lép hatályba. 1999. január 1. napjától az élelmiszerek 2. § szerinti, különleges minősége és hagyományos különleges tulajdonsága csak ezen rendelet szerint tanúsítható.

(2) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban összeegyeztethető szabályozást tartalmaz a Tanács 2082/92/EGK rendeletével a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek különleges tulajdonságait igazoló bizonyítványokról, valamint az azt módosító, a Bizottság 2515/94/EK rendeletével.

Dr. Nagy Frigyes s. k.,

földművelésügyi miniszter

Melléklet az 1/1998. (I. 12.) FM rendelethez

A hagyományos különleges tulajdonság tanúsító védjegye

A felső félkör piros, az alsó zöld színű.

Tartalomjegyzék