Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

31/2000. (XII. 14.) OM rendelet

az élelmiszer-biztonsági szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről

A felsőoktatásról szóló - többször módosított -1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendelem el:

1. §

(1) E rendelet melléklete az élelmiszer-biztonsági szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.

(2) Élelmiszer-biztonsági szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Pokorni Zoltán s. k.,

oktatási miniszter

Melléklet a 31 /2000. (XII. 14.) OM rendelethez

Élelmiszer-biztonsági szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak

1. A képzési cél

A szakmérnöki szakirányú továbbképzés során azok az új biológiai, kémiai és fizikai tényezők kerülnek ismertetésre, amelyek veszélyeztetik a fogyasztó egészségét, azok a követelmény- és ellenőrzési rendszerek, amelyek alkalmazásával ezek a veszélyek minimumra csökkenthetők. Ezen ismeretek birtokában olyan szakemberek kerülhetnek az élelmiszeriparba, akik képesek a biztonságos élelmiszertermelés teltételeit megteremteni és ellenőrizni.

2. Az oklevélben szereplő szakirányú képzettség megnevezése

Élelmiszer-biztonsági szakmérnök.

3. A képzésben részt vevők kelre

A képzésben okleveles élelmiszeripari mérnöki vagy okleveles biomérnöki (illetve a biomérnöki szaklétrehozása előtti okleveles vegyészmérnöki), valamint állatorvos doktori végzettséggel, szakképzettséggel lehet részt venni.

4. Képzési idő

Három félév, 1550 összóra, amiből minimum 248 tanóra, maximum 1000 óra az önálló munka, a képzés kredit. értéke: 90 kredit. A képzés előadásokból, konzultációkból és gyakorlati foglalkozásokból áll (félévente 13 hét, hetén. te 1 nap).

5. A képzés fő tanulmányi területei és arányai

Korszerű, szakspecifikus ismeretek az alábbi tárgykörökben:

5.1. Üzemtelepítés és létesítés

5.2. Élelmiszer-biztonság (HACCP, GHT stb.)

5.3. Gyors mikrobiológiai módszerek

5.4. Kockázatelemzés

5.5. Értékelési módszerek

5.6. Élelmiszer-biztonsági menedzsment

5.7. Élelmiszer-szabályozás és érvényesítése

5.8. A géntechnológiával módosított szervezetet tattal. urazó vagy géntechnológiával módosított szervezetből elő. állított élelmiszerek

5.9. Esettanulmányok

Az elméleti és gyakorlati képzés százalékos aránya. 70:30.

6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere

6.1. Az ismeretek ellenőrzési rendszere a tantervben előírt - részben egymásra épülő, részben egymástól független - aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, szakdolgozat elkészítéséből, valamint a záróvizsga letételéből tevődik össze. A szakdolgozat olyan írásbeli dolgozat amelyben a jelölt bizonyítja, hogy a választott téma szak irodalmában jártas, az anyagot önállóan kezeli, a dolgozat témájához a szakirodalmat alkotó mádon használja.

6.2. Záróvizsga

6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:

- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsga kötelezettség teljesítése,

- a szakdolgozat benyújtása.

6.2.2. A záróvizsga részei:

- a szakdolgozat megvédése,

- a komplex szóbeli vizsga: az üzemtelepítés és létesítés, élelmiszer-biztonság, élelmiszertörvény és érvényesítése tárgyakból.

6.2.3. A záróvizsga eredménye

A szakdolgozat és védése alapján kapott érdemjegyeké a szóbeli záróvizsga érdemjegyének számtani átlaga.

Tartalomjegyzék