31/2000. (XII. 14.) OM rendelet
az élelmiszer-biztonsági szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
A felsőoktatásról szóló - többször módosított -1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1) E rendelet melléklete az élelmiszer-biztonsági szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.
(2) Élelmiszer-biztonsági szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Pokorni Zoltán s. k.,
oktatási miniszter
Melléklet a 31 /2000. (XII. 14.) OM rendelethez
Élelmiszer-biztonsági szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak
1. A képzési cél
A szakmérnöki szakirányú továbbképzés során azok az új biológiai, kémiai és fizikai tényezők kerülnek ismertetésre, amelyek veszélyeztetik a fogyasztó egészségét, azok a követelmény- és ellenőrzési rendszerek, amelyek alkalmazásával ezek a veszélyek minimumra csökkenthetők. Ezen ismeretek birtokában olyan szakemberek kerülhetnek az élelmiszeriparba, akik képesek a biztonságos élelmiszertermelés teltételeit megteremteni és ellenőrizni.
2. Az oklevélben szereplő szakirányú képzettség megnevezése
Élelmiszer-biztonsági szakmérnök.
3. A képzésben részt vevők kelre
A képzésben okleveles élelmiszeripari mérnöki vagy okleveles biomérnöki (illetve a biomérnöki szaklétrehozása előtti okleveles vegyészmérnöki), valamint állatorvos doktori végzettséggel, szakképzettséggel lehet részt venni.
4. Képzési idő
Három félév, 1550 összóra, amiből minimum 248 tanóra, maximum 1000 óra az önálló munka, a képzés kredit. értéke: 90 kredit. A képzés előadásokból, konzultációkból és gyakorlati foglalkozásokból áll (félévente 13 hét, hetén. te 1 nap).
5. A képzés fő tanulmányi területei és arányai
Korszerű, szakspecifikus ismeretek az alábbi tárgykörökben:
5.1. Üzemtelepítés és létesítés
5.2. Élelmiszer-biztonság (HACCP, GHT stb.)
5.3. Gyors mikrobiológiai módszerek
5.4. Kockázatelemzés
5.5. Értékelési módszerek
5.6. Élelmiszer-biztonsági menedzsment
5.7. Élelmiszer-szabályozás és érvényesítése
5.8. A géntechnológiával módosított szervezetet tattal. urazó vagy géntechnológiával módosított szervezetből elő. állított élelmiszerek
5.9. Esettanulmányok
Az elméleti és gyakorlati képzés százalékos aránya. 70:30.
6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere
6.1. Az ismeretek ellenőrzési rendszere a tantervben előírt - részben egymásra épülő, részben egymástól független - aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, szakdolgozat elkészítéséből, valamint a záróvizsga letételéből tevődik össze. A szakdolgozat olyan írásbeli dolgozat amelyben a jelölt bizonyítja, hogy a választott téma szak irodalmában jártas, az anyagot önállóan kezeli, a dolgozat témájához a szakirodalmat alkotó mádon használja.
6.2. Záróvizsga
6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:
- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsga kötelezettség teljesítése,
- a szakdolgozat benyújtása.
6.2.2. A záróvizsga részei:
- a szakdolgozat megvédése,
- a komplex szóbeli vizsga: az üzemtelepítés és létesítés, élelmiszer-biztonság, élelmiszertörvény és érvényesítése tárgyakból.
6.2.3. A záróvizsga eredménye
A szakdolgozat és védése alapján kapott érdemjegyeké a szóbeli záróvizsga érdemjegyének számtani átlaga.