45/2001. (VI. 25.) FVM rendelet
a takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 1995. évi XCII. törvény végrehajtására kiadott 25/1996. (IX. 4.) FM rendelet módosításáról
A takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 1995. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 20. §-ában kapott felhatalmazás alapján a takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 1995. évi XCII. törvény végrehajtására kiadott 25/1996. (IX. 4.) FM rendeletet (a továbbiakban: Vhr.) a következők szerint módosítom:
1. §
A Vhr. 8. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Az előállított, forgalomba hozott, forgalmazott, exportált, importált és felhasználásra kerülő takarmányok vonatkozásában
a) a nemkívánatos, mérgezőanyag-tartalom megengedhető mennyiségeit a Magyar Takarmánykódex kötelező előírásairól szóló külön jogszabály (a továbbiakban: Kódex) 2. számú melléklete,
b) a megengedhető mikrobiológiai és avassági határértékeket e rendelet 6. számú melléklete,
c) a mikroelemek takarmánykeverékre, tápra és tápszerre vetített maximális mennyiségeit e rendelet 7. számú melléklete,
d) a tiltott anyagok jegyzékét a Kódex 3. számú melléklete
tartalmazza."
2. §
A Vhr. 9. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a Vhr. 9. §-a a, következő (2) bekezdéssel egészül ki, ennek megfelelően a (2) és (3) bekezdés számozása (3) és (4) bekezdésre változik:
"(1) Takarmány előállításához kizárólag
a) szabvány szerinti vagy az OMMI által minősített és engedélyezett takarmány-alapanyagot,
b) a Kódex 4. számú mellékletében felsorolt takarmány-adalékanyagot, takarmány-kiegészítőanyagot az ott meghatározott módon, illetve
c) a Kódex 4. számú mellékletében fel nem sorolt, de az OMMI által engedélyezett takarmány-adalékanyagot, takarmány-kiegészítőanyagot az engedélyben foglaltak szerint
lehet felhasználni.
(2) A baromfitápok és takarmánykeverékek energiatartalmát a Kódex 5. számú mellékletében foglaltak szerint kell kiszámítani."
3. §
A Vhr. 11. §-a (4) bekezdésének b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[(4) Az Állomás a benyújtott gyártmánylap nyilvántartásba vételét megtagadhatja:]
"b) előkeverék esetében, ha az abból készült takarmánykeverék, táp, illetve tápszer a gyártmánylapon ajánlott hígítás után sem felel meg a Kódex 2. és 3. számú mellékletében és e rendelet 6. és 7. számú mellékletében foglalt előírásoknak,
c) takarmánykeverékek, tápok és tápszerek esetében, ha azok nem felelnek meg a Kódex 2. és 3. számú mellékletében és e rendelet 6. és 7. számú mellékletében foglalt előírásoknak, továbbá"
4. §
A Vhr. 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"19. § (1) A forgalmazott takarmányok összetételének és beltartalmi értékeinek a minőségmegőrzési időtartamon belül, a megengedhető eltérések figyelembevételével meg kell felelniük a gyártmánylapon, illetve a jelölésen feltüntetett értékeknek.
(2) A megengedhető eltérést
a) alapanyagok esetében a Kódex 1. számú melléklete,
b) egyéb takarmányok esetében e rendelet 11. számú melléklete
tartalmazza."
5. §
(1) A Vhr. 26. §-a (4) bekezdése a) pontjának 3. alpontja
helyébe a következő rendelkezés lép:
[(4) A forgalmazásra szánt, forgalomba hozott, illetve importált takarmányok jelölésén, illetve kísérő okmányán - a természetes állapotú takarmány, takarmányelőállító üzemen kívül ellőállított takarmány-alapanyagok, a szálas- és tömegtakarmányok, valamint azok szárított formái kivételével - magyar nyelven, jól olvashatóan fel kell tüntetni]
" 3. a garantált beltartalmat
- takarmánykeverékek, tápok, koncentrátumok, előkeverékek és tápszerek esetében e rendelet 10. számú melléklete szerint,
- takarmány-alapanyagok kivételével a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező takarmányok esetében a forgalomba hozatali engedélyben foglaltak szerint,
- takarmány-alapanyag esetén a Kódex 1. számú mellékletében foglalt előírások szerint;"
(2) A Vhr. 26. §-ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(9) A csomagoláson, a dobozon, a címkén és a kísérő okmányon más információt is lehet közölni, feltéve, hogy ez olyan megalapozott objektív vagy mérhető jellemzőre utal, amely nem téveszti meg a vásárlót. Ezeket az információkat el kell különíteni a (4) bekezdésben meghatározott adatoktól."
6. §
A Vhr. 41. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
[(1) A takarmányfelügyelő ellenőrzi:]
"a) a takarmányelőállító üzemekben a forgalmazási célra előállított takarmányok esetében
1. a raktárakat, a raktározott takarmányok minőségének megóvását, kezelését, elkülönítését,
2. a takarmányok minőségét és biztonságos felhasználását befolyásoló technológiai berendezések rendeltetésszerű használatát,
3. a takarmányok fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságait,
4. a takarmányok kiszerelését, jelölését, minőségmegőrzési időtartamát,
5. a minőségellenőrzés működését,
6. a nyilvántartásokat,
7. a takarmányok összetételét, beltartalmát, a nemkívánatos, mérgező anyagainak tartalmát, a takarmányba kevert állatgyógyászati készítmények hatóanyagtartalmát, mikrobiológiai állapotát,
8. a takarmány-adalékanyagok és takarmány-kiegészítőanyagok felhasználását,
9. a működési engedélybe foglaltak betartását;
b) a takarmányelőállító üzemekben a saját célra előállított takarmányok esetében
1. a raktárakat, a raktározott takarmányok minőségének megóvását, kezelését, elkülönítését,
2. a takarmányok minőségét és biztonságos felhasználását befolyásoló technológiai berendezések rendeltetésszerű használatát,
3. a nyilvántartásokat,
4. a takarmányok nemkívánatos, mérgező anyagainak tartalmát, a takarmányba kevert állatgyógyászati készítmények hatóanyag-tartalmát, mikrobiológiai állapotát,
5. a takarmány-adalékanyagok és takarmány-kiegészítőanyagok felhasználását;
c) a takarmánytároló, takarmányforgalmazó helyen az ott tárolt takarmányok
1. minőségének megóvását, elkülönítését, kezelését,
2. nyilvántartását,
3. kiszerelését, jelölését, minőségmegőrzési időtartamát,
4. fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságait,
5. összetételét, beltartalmát, a nemkívánatos, mérgező és tiltott anyag tartalmát, a takarmányba kevert állatgyógyászati készítmények hatóanyag-tartalmát, mikrobiológiai állapotát,
6. takarmány-adalékanyag és -kiegészítőanyag tartalmát."
7. §
A Vhr. a következő 45/A. §-sal egészül ki:
"45/A. § A Kódex 3. számú mellékletében felsorolt tiltott anyagot tartalmazó takarmányt meg kell semmisíteni. A megsemmisítés a takarmányozási hatóság határozata alapján annak a kötelessége, akinél a takarmányt vizsgálat alá vonták. A megsemmisítést a környezetvédelmi előírások betartásával és a takarmányfelügyelő jelenlétében kell elvégezni. A megsemmisítésről jegyzőkönyvet kell felvenni."
8. §
(1) A Vhr. 46. §-a (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[(2) A részhibapontokat a 22. számú melléklet szerinti hibaérték szorzásával kell megállapítani. A számítást a következők szerint kell végezni:]
"b) A nemkívánatos, mérgező anyagok és a mikrobiológiai vizsgálatok esetében, amennyiben a laboratóriumi vizsgálattal megállapított érték meghaladja a Kódex 2. számú mellékletében, illetve e rendelet 6. számú mellékletében meghatározott értéket, akkor e rendelet 22. számú melléklete szerinti hibaértéket azzal az egy tizedesig kerekített számmal kell megszorozni, amely megmutatja, hogy a laboratóriumi vizsgálattal megállapított érték hányszorosa a Kódex 2. számú melléklete, illetve e rendelet 6. számú melléklete szerint megállapított határértéknek.
(A laboratóriumi vizsgálat eredménye | = szorzószám.) |
a határérték |
"
(2) A Vhr. 46. §-a (2) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[(2) A részhibapontokat a 22. számú melléklet szerinti hibaérték szorzásával kell megállapítani. A számítást a következők szerint kell végezni: ]
"d) a takarmányok avassága esetén a részhibapont kiszámítása úgy történik, hogy amennyiben a takarmány savszáma és peroxid száma meghaladta e rendelet 6. számú mellékletében foglalt avassági határértékeket, úgy e rendelet 22. számú mellékletében feltüntetett hibaérték számot néggyel kell megszorozni."
9. §
A Vhr. a következő 51. §-sal egészül ki:
"51. § A Kódex 4. számú mellékletében nem szereplő, de az OMMI által engedélyezett takarmány-adalékanyagot és takarmány-kiegészítőanyagot, valamint az ezeket tartalmazó takarmányt a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjáig lehet előállítani, forgalmazni, illetve felhasználni."
10. §
A Vhr. 6. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.
11. §
A Vhr. 22. számú mellékletének táblázataiban a "peroxid-szám" megnevezés helyébe "avasság" lép.
12. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba azzal, hogy a Vhr. 9. §-a (1) bekezdésének b) pontját, a Vhr. 9. §-ának (2) bekezdését, a Vhr. 19. §-a (2) bekezdésének a) pontját, illetve a Vhr. 26. §-a (4) bekezdése a) pontja 3. alpontjának 3. francia bekezdését 2001. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Vhr. 8. számú melléklete és a Vhr. 22. számú mellékletének táblázataiban a savszám oszlop és sor hatályát veszti.
Dr. Vonza András s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Melléklet a 45/2001. (VI. 25.) FVM rendelethez
"6. számú melléklet
a 25/1996. (IX. 4.) FM rendelethez
A takarmányok kórokozó mikroorganizmusokat nem tartalmazhatnak:
Salmonella
MSZ EN 12824:1999 szerint
25 g-ban, n=5, c=0, m=0, M=0
ahol:
n = a mintát tartalmazó egységek száma,
c = azon mintaegységek száma, amelyekben a baktériumszám m és M között van,
m = a baktériumszám küszöbértéke,
M = a baktériumok számának maximális értéke.
Nem hőkezelt takarmány-alapanyagok és dercés takarmánykeverékek, tápok és tápszerek:
Mezofil aerob mikrobaszám
MSZ ISO-4833:1999 szerint, max. 1 x 106 CFU/g
Penészszám
MSZ ISO-7954:1999 szerint, max. 1 x 104 CFU/g
Hőkezelt takarmány-alapanyagok és takarmánykevérékek:
Enterobaktériumszám
MSZ ISO-7402:1999 szerint, max. 3 x 102 CFU/g
Penészszám
MSZ ISO-7954:1999 szerint, max. 1 x 103 CFU/g
Nagy fertőzési veszélyt jelentő takarmány-alapanyagok és ezeket tartalmazó takarmánykeverékek, tápok:
Salmonella
MSZ EN 12824:1999 szerint
25 g-ban n=5, c=0, m=0, M=0
Clostridium perfingens
MSZ ISO 7937:1999 szerint
1 g termékre számítva
n=5, c=0, m=0, M=0
Enterobaktériumszám
MSZ ISO 7402:1999 szerint
n=5, c=2, m=10, M= 3 x 102 CFU/g
ahol:
n = a mintát tartalmazó egységek száma,
m = a baktériumszám küszöbértéke,
c = azon mintaegységek száma, amelyekben a baktériumszám m és M között van,
M = a baktériumok számának maximális értéke.
Kedvtelésből tartott állatok részére készült kis fertőzési veszélyt jelentő, állati eredetű hulladékokból származó alapanyagot nem tartalmazó takarmánykeverékek, tápok, illetve konzervek:
Enterobaktériumszám
MSZ ISO 7402:1999 szerint
n=5, c=2, m=10, M=3 x 102 CFU/g
ahol:
n = a mintát tartalmazó egységek száma,
m = a baktériumszám küszöbértéke,
M = a baktériumok maximális értéke
c = azon mintaegységek száma, amelyekben a baktériumszám m és M között van.
Az eredmény nem kielégítő, ha a baktériumszám egy vagy több mintaegységben M vagy több.
A minta még elfogadhatónak minősül, ha a többi mintaegység baktériumszám = m, vagy kevesebb.
A takarmányok avassági határértékei:
Az MSZ 6830-6 1984 szerint vizsgálva, a minimum 3% nyerszsírtartalmú takarmány-alapanyagok esetében, a takarmány zsírtömegére vonatkoztatva, az MSZ 6830-11:1999 szerint, savszám és peroxidszám vizsgálati módszer szerint vizsgálva.
savszám | max. 50 |
és a | |
peroxidszám | max.25 |
"