Tippek

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
Bővebben »

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
Bővebben »

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

Bővebben »

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

Bővebben »

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

Bővebben »

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. Bővebben »

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). Bővebben »

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

Bővebben »

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

Bővebben »

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

Bővebben »

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

Bővebben »

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

Bővebben »

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben »

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

Bővebben »

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

Bővebben »

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

Bővebben »

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben »

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben »

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

Bővebben »

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

Bővebben »

45/2001. (VI. 25.) FVM rendelet

a takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 1995. évi XCII. törvény végrehajtására kiadott 25/1996. (IX. 4.) FM rendelet módosításáról

A takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 1995. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 20. §-ában kapott felhatalmazás alapján a takarmányok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 1995. évi XCII. törvény végrehajtására kiadott 25/1996. (IX. 4.) FM rendeletet (a továbbiakban: Vhr.) a következők szerint módosítom:

1. §

A Vhr. 8. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(2) Az előállított, forgalomba hozott, forgalmazott, exportált, importált és felhasználásra kerülő takarmányok vonatkozásában

a) a nemkívánatos, mérgezőanyag-tartalom megengedhető mennyiségeit a Magyar Takarmánykódex kötelező előírásairól szóló külön jogszabály (a továbbiakban: Kódex) 2. számú melléklete,

b) a megengedhető mikrobiológiai és avassági határértékeket e rendelet 6. számú melléklete,

c) a mikroelemek takarmánykeverékre, tápra és tápszerre vetített maximális mennyiségeit e rendelet 7. számú melléklete,

d) a tiltott anyagok jegyzékét a Kódex 3. számú melléklete

tartalmazza."

2. §

A Vhr. 9. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a Vhr. 9. §-a a, következő (2) bekezdéssel egészül ki, ennek megfelelően a (2) és (3) bekezdés számozása (3) és (4) bekezdésre változik:

"(1) Takarmány előállításához kizárólag

a) szabvány szerinti vagy az OMMI által minősített és engedélyezett takarmány-alapanyagot,

b) a Kódex 4. számú mellékletében felsorolt takarmány-adalékanyagot, takarmány-kiegészítőanyagot az ott meghatározott módon, illetve

c) a Kódex 4. számú mellékletében fel nem sorolt, de az OMMI által engedélyezett takarmány-adalékanyagot, takarmány-kiegészítőanyagot az engedélyben foglaltak szerint

lehet felhasználni.

(2) A baromfitápok és takarmánykeverékek energiatartalmát a Kódex 5. számú mellékletében foglaltak szerint kell kiszámítani."

3. §

A Vhr. 11. §-a (4) bekezdésének b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(4) Az Állomás a benyújtott gyártmánylap nyilvántartásba vételét megtagadhatja:]

"b) előkeverék esetében, ha az abból készült takarmánykeverék, táp, illetve tápszer a gyártmánylapon ajánlott hígítás után sem felel meg a Kódex 2. és 3. számú mellékletében és e rendelet 6. és 7. számú mellékletében foglalt előírásoknak,

c) takarmánykeverékek, tápok és tápszerek esetében, ha azok nem felelnek meg a Kódex 2. és 3. számú mellékletében és e rendelet 6. és 7. számú mellékletében foglalt előírásoknak, továbbá"

4. §

A Vhr. 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"19. § (1) A forgalmazott takarmányok összetételének és beltartalmi értékeinek a minőségmegőrzési időtartamon belül, a megengedhető eltérések figyelembevételével meg kell felelniük a gyártmánylapon, illetve a jelölésen feltüntetett értékeknek.

(2) A megengedhető eltérést

a) alapanyagok esetében a Kódex 1. számú melléklete,

b) egyéb takarmányok esetében e rendelet 11. számú melléklete

tartalmazza."

5. §

(1) A Vhr. 26. §-a (4) bekezdése a) pontjának 3. alpontja

helyébe a következő rendelkezés lép:

[(4) A forgalmazásra szánt, forgalomba hozott, illetve importált takarmányok jelölésén, illetve kísérő okmányán - a természetes állapotú takarmány, takarmányelőállító üzemen kívül ellőállított takarmány-alapanyagok, a szálas- és tömegtakarmányok, valamint azok szárított formái kivételével - magyar nyelven, jól olvashatóan fel kell tüntetni]

" 3. a garantált beltartalmat

- takarmánykeverékek, tápok, koncentrátumok, előkeverékek és tápszerek esetében e rendelet 10. számú melléklete szerint,

- takarmány-alapanyagok kivételével a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező takarmányok esetében a forgalomba hozatali engedélyben foglaltak szerint,

- takarmány-alapanyag esetén a Kódex 1. számú mellékletében foglalt előírások szerint;"

(2) A Vhr. 26. §-ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(9) A csomagoláson, a dobozon, a címkén és a kísérő okmányon más információt is lehet közölni, feltéve, hogy ez olyan megalapozott objektív vagy mérhető jellemzőre utal, amely nem téveszti meg a vásárlót. Ezeket az információkat el kell különíteni a (4) bekezdésben meghatározott adatoktól."

6. §

A Vhr. 41. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) A takarmányfelügyelő ellenőrzi:]

"a) a takarmányelőállító üzemekben a forgalmazási célra előállított takarmányok esetében

1. a raktárakat, a raktározott takarmányok minőségének megóvását, kezelését, elkülönítését,

2. a takarmányok minőségét és biztonságos felhasználását befolyásoló technológiai berendezések rendeltetésszerű használatát,

3. a takarmányok fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságait,

4. a takarmányok kiszerelését, jelölését, minőségmegőrzési időtartamát,

5. a minőségellenőrzés működését,

6. a nyilvántartásokat,

7. a takarmányok összetételét, beltartalmát, a nemkívánatos, mérgező anyagainak tartalmát, a takarmányba kevert állatgyógyászati készítmények hatóanyagtartalmát, mikrobiológiai állapotát,

8. a takarmány-adalékanyagok és takarmány-kiegészítőanyagok felhasználását,

9. a működési engedélybe foglaltak betartását;

b) a takarmányelőállító üzemekben a saját célra előállított takarmányok esetében

1. a raktárakat, a raktározott takarmányok minőségének megóvását, kezelését, elkülönítését,

2. a takarmányok minőségét és biztonságos felhasználását befolyásoló technológiai berendezések rendeltetésszerű használatát,

3. a nyilvántartásokat,

4. a takarmányok nemkívánatos, mérgező anyagainak tartalmát, a takarmányba kevert állatgyógyászati készítmények hatóanyag-tartalmát, mikrobiológiai állapotát,

5. a takarmány-adalékanyagok és takarmány-kiegészítőanyagok felhasználását;

c) a takarmánytároló, takarmányforgalmazó helyen az ott tárolt takarmányok

1. minőségének megóvását, elkülönítését, kezelését,

2. nyilvántartását,

3. kiszerelését, jelölését, minőségmegőrzési időtartamát,

4. fizikai, kémiai és érzékszervi tulajdonságait,

5. összetételét, beltartalmát, a nemkívánatos, mérgező és tiltott anyag tartalmát, a takarmányba kevert állatgyógyászati készítmények hatóanyag-tartalmát, mikrobiológiai állapotát,

6. takarmány-adalékanyag és -kiegészítőanyag tartalmát."

7. §

A Vhr. a következő 45/A. §-sal egészül ki:

"45/A. § A Kódex 3. számú mellékletében felsorolt tiltott anyagot tartalmazó takarmányt meg kell semmisíteni. A megsemmisítés a takarmányozási hatóság határozata alapján annak a kötelessége, akinél a takarmányt vizsgálat alá vonták. A megsemmisítést a környezetvédelmi előírások betartásával és a takarmányfelügyelő jelenlétében kell elvégezni. A megsemmisítésről jegyzőkönyvet kell felvenni."

8. §

(1) A Vhr. 46. §-a (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) A részhibapontokat a 22. számú melléklet szerinti hibaérték szorzásával kell megállapítani. A számítást a következők szerint kell végezni:]

"b) A nemkívánatos, mérgező anyagok és a mikrobiológiai vizsgálatok esetében, amennyiben a laboratóriumi vizsgálattal megállapított érték meghaladja a Kódex 2. számú mellékletében, illetve e rendelet 6. számú mellékletében meghatározott értéket, akkor e rendelet 22. számú melléklete szerinti hibaértéket azzal az egy tizedesig kerekített számmal kell megszorozni, amely megmutatja, hogy a laboratóriumi vizsgálattal megállapított érték hányszorosa a Kódex 2. számú melléklete, illetve e rendelet 6. számú melléklete szerint megállapított határértéknek.

(A laboratóriumi vizsgálat eredménye= szorzószám.)
a határérték

"

(2) A Vhr. 46. §-a (2) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) A részhibapontokat a 22. számú melléklet szerinti hibaérték szorzásával kell megállapítani. A számítást a következők szerint kell végezni: ]

"d) a takarmányok avassága esetén a részhibapont kiszámítása úgy történik, hogy amennyiben a takarmány savszáma és peroxid száma meghaladta e rendelet 6. számú mellékletében foglalt avassági határértékeket, úgy e rendelet 22. számú mellékletében feltüntetett hibaérték számot néggyel kell megszorozni."

9. §

A Vhr. a következő 51. §-sal egészül ki:

"51. § A Kódex 4. számú mellékletében nem szereplő, de az OMMI által engedélyezett takarmány-adalékanyagot és takarmány-kiegészítőanyagot, valamint az ezeket tartalmazó takarmányt a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjáig lehet előállítani, forgalmazni, illetve felhasználni."

10. §

A Vhr. 6. számú melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

11. §

A Vhr. 22. számú mellékletének táblázataiban a "peroxid-szám" megnevezés helyébe "avasság" lép.

12. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba azzal, hogy a Vhr. 9. §-a (1) bekezdésének b) pontját, a Vhr. 9. §-ának (2) bekezdését, a Vhr. 19. §-a (2) bekezdésének a) pontját, illetve a Vhr. 26. §-a (4) bekezdése a) pontja 3. alpontjának 3. francia bekezdését 2001. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Vhr. 8. számú melléklete és a Vhr. 22. számú mellékletének táblázataiban a savszám oszlop és sor hatályát veszti.

Dr. Vonza András s. k.,

földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

Melléklet a 45/2001. (VI. 25.) FVM rendelethez

"6. számú melléklet

a 25/1996. (IX. 4.) FM rendelethez

A takarmányok kórokozó mikroorganizmusokat nem tartalmazhatnak:

Salmonella

MSZ EN 12824:1999 szerint

25 g-ban, n=5, c=0, m=0, M=0

ahol:

n = a mintát tartalmazó egységek száma,

c = azon mintaegységek száma, amelyekben a baktériumszám m és M között van,

m = a baktériumszám küszöbértéke,

M = a baktériumok számának maximális értéke.

Nem hőkezelt takarmány-alapanyagok és dercés takarmánykeverékek, tápok és tápszerek:

Mezofil aerob mikrobaszám

MSZ ISO-4833:1999 szerint, max. 1 x 106 CFU/g

Penészszám

MSZ ISO-7954:1999 szerint, max. 1 x 104 CFU/g

Hőkezelt takarmány-alapanyagok és takarmánykevérékek:

Enterobaktériumszám

MSZ ISO-7402:1999 szerint, max. 3 x 102 CFU/g

Penészszám

MSZ ISO-7954:1999 szerint, max. 1 x 103 CFU/g

Nagy fertőzési veszélyt jelentő takarmány-alapanyagok és ezeket tartalmazó takarmánykeverékek, tápok:

Salmonella

MSZ EN 12824:1999 szerint

25 g-ban n=5, c=0, m=0, M=0

Clostridium perfingens

MSZ ISO 7937:1999 szerint

1 g termékre számítva

n=5, c=0, m=0, M=0

Enterobaktériumszám

MSZ ISO 7402:1999 szerint

n=5, c=2, m=10, M= 3 x 102 CFU/g

ahol:

n = a mintát tartalmazó egységek száma,

m = a baktériumszám küszöbértéke,

c = azon mintaegységek száma, amelyekben a baktériumszám m és M között van,

M = a baktériumok számának maximális értéke.

Kedvtelésből tartott állatok részére készült kis fertőzési veszélyt jelentő, állati eredetű hulladékokból származó alapanyagot nem tartalmazó takarmánykeverékek, tápok, illetve konzervek:

Enterobaktériumszám

MSZ ISO 7402:1999 szerint

n=5, c=2, m=10, M=3 x 102 CFU/g

ahol:

n = a mintát tartalmazó egységek száma,

m = a baktériumszám küszöbértéke,

M = a baktériumok maximális értéke

c = azon mintaegységek száma, amelyekben a baktériumszám m és M között van.

Az eredmény nem kielégítő, ha a baktériumszám egy vagy több mintaegységben M vagy több.

A minta még elfogadhatónak minősül, ha a többi mintaegység baktériumszám = m, vagy kevesebb.

A takarmányok avassági határértékei:

Az MSZ 6830-6 1984 szerint vizsgálva, a minimum 3% nyerszsírtartalmú takarmány-alapanyagok esetében, a takarmány zsírtömegére vonatkoztatva, az MSZ 6830-11:1999 szerint, savszám és peroxidszám vizsgálati módszer szerint vizsgálva.

savszámmax. 50
és a
peroxidszámmax.25

"

Tartalomjegyzék