Tippek

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
Bővebben »

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
Bővebben »

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

Bővebben »

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

Bővebben »

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

Bővebben »

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. Bővebben »

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). Bővebben »

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

Bővebben »

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

Bővebben »

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

Bővebben »

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

Bővebben »

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

Bővebben »

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben »

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

Bővebben »

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

Bővebben »

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

Bővebben »

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben »

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben »

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

Bővebben »

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

Bővebben »

5/2001. (II. 16.) OM rendelet

az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről

A felsőoktatásról szóló - többször módosított -1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

(1) Az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Élelmiszer-ipari menedzsment szakértő szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Pokorni Zoltán s. k.,

oktatási miniszter

Melléklet az 5/2001. (II. 16.) OM rendelethez

Az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei

1. A képzési cél

A képzés célja, hogy megfelelő agrár, műszaki vagy természettudományos oklevéllel rendelkező szakemberek elsajátítsák az élelmiszer-ipari termék-előállítás teljes vertikumának közgazdasági összefüggéseit. A végzettek legyenek képesek az élelmiszer-ipari vállalkozások gazdálkodásával, szervezésével és vezetésével kapcsolatos feladatok magas színvonalú ellátására, valamint az élelmiszeriparhoz kapcsolódó egyéb szakterületeken (bel- és külkereskedelem, szakigazgatás, képzés és továbbképzés stb.) történő műszaki-gazdasági jellegű munkavégzésre, a magyar élelmiszeripar belföldi és nemzetközi versenyképességének javítására.

2. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése

Élelmiszer-ipari menedzsment szakértő.

3. A képzésben résztvevők köre

A képzésben 1-2 éves élelmiszer-ipari gyakorlattal rendelkező egyetemi végzettségű agrármérnökök, kertészmérnökök, élelmiszermérnökök, vegyészmérnökök, biomérnökök, vegyészek vagy kémiatanárok, biológusok vagy biológiatanárok vehetnek részt:

4. A képzési idő

4 félév, 120 kredit félévenként kéthetes oktatásidővel, összesen 320 óra elméleti előadás. A tantermi órákat a hallgatók egyéni feladatok megoldásával, önállóan végzett tanulmányokkal egészítik ki.

5. A képzés fő tanulmányi területei

5.1. Gazdálkodástudományi, marketing és menedzsment ismeretek.

5.2. Korszerű vezetési-szervezési és döntés-előkészítési módszerek.

5.3. Informatikai eszközök és használatuk:

5.4. Az élelmiszer-technológia válogatott fejezetei.

5.5. Élelmiszer-ipari gazdaságtan, élelmiszerek külkereskedelme, élelmiszer-marketing.

5.6. Élelmiszer-technológiai, élelmiszer-ipari és élelmiszer-kereskedelmi szabványok.

5.7. Élelmiszer-ipari termékek előállításának minőségbiztosítása, élelmiszer-biztonsági rendszere.

6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere

Az ismeretek ellenőrzési rendszere a tantervben előírt aláírások, kollokviumokon szerzett elméleti, a gyakorlati tárgyak követelményeinek teljesítése alapján szerzett gyakorlati jegyek megszerzéséből, a szakdolgozat elkészítéséből, valamint a záróvizsga letételéből tevődik össze.

6.1. A szakdolgozat

A szakdolgozat a hallgatónak olyan írásos formában megjelenő alkotása, amely bizonyítja, hogy a szakirányú továbbképzés során az ismereteket elsajátította, alkalmazni tudja a témakörbe tartozó feladatok kreatív megoldására.

6.2. A záróvizsga

6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:

- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,

- a szakdolgozat benyújtása és annak a bíráló által történő elfogadása.

6.2.2. A záróvizsga részei:

- a szakdolgozat megvédése,

- szóbeli vizsga élelmiszer-ipari gazdaságtan, marketing-menedzsment tárgykörökből.

6.2.3. A záróvizsga eredménye

A szakdolgozat védésére kapott érdemjegy és a szóbeli záróvizsgára adott érdemjegy számtani középértékének egészre kerekített átlaga.

Tartalomjegyzék