5/2001. (II. 16.) OM rendelet
az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
A felsőoktatásról szóló - többször módosított -1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1) Az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit e rendelet melléklete tartalmazza.
(2) Élelmiszer-ipari menedzsment szakértő szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Pokorni Zoltán s. k.,
oktatási miniszter
Melléklet az 5/2001. (II. 16.) OM rendelethez
Az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei
1. A képzési cél
A képzés célja, hogy megfelelő agrár, műszaki vagy természettudományos oklevéllel rendelkező szakemberek elsajátítsák az élelmiszer-ipari termék-előállítás teljes vertikumának közgazdasági összefüggéseit. A végzettek legyenek képesek az élelmiszer-ipari vállalkozások gazdálkodásával, szervezésével és vezetésével kapcsolatos feladatok magas színvonalú ellátására, valamint az élelmiszeriparhoz kapcsolódó egyéb szakterületeken (bel- és külkereskedelem, szakigazgatás, képzés és továbbképzés stb.) történő műszaki-gazdasági jellegű munkavégzésre, a magyar élelmiszeripar belföldi és nemzetközi versenyképességének javítására.
2. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése
Élelmiszer-ipari menedzsment szakértő.
3. A képzésben résztvevők köre
A képzésben 1-2 éves élelmiszer-ipari gyakorlattal rendelkező egyetemi végzettségű agrármérnökök, kertészmérnökök, élelmiszermérnökök, vegyészmérnökök, biomérnökök, vegyészek vagy kémiatanárok, biológusok vagy biológiatanárok vehetnek részt:
4. A képzési idő
4 félév, 120 kredit félévenként kéthetes oktatásidővel, összesen 320 óra elméleti előadás. A tantermi órákat a hallgatók egyéni feladatok megoldásával, önállóan végzett tanulmányokkal egészítik ki.
5. A képzés fő tanulmányi területei
5.1. Gazdálkodástudományi, marketing és menedzsment ismeretek.
5.2. Korszerű vezetési-szervezési és döntés-előkészítési módszerek.
5.3. Informatikai eszközök és használatuk:
5.4. Az élelmiszer-technológia válogatott fejezetei.
5.5. Élelmiszer-ipari gazdaságtan, élelmiszerek külkereskedelme, élelmiszer-marketing.
5.6. Élelmiszer-technológiai, élelmiszer-ipari és élelmiszer-kereskedelmi szabványok.
5.7. Élelmiszer-ipari termékek előállításának minőségbiztosítása, élelmiszer-biztonsági rendszere.
6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere
Az ismeretek ellenőrzési rendszere a tantervben előírt aláírások, kollokviumokon szerzett elméleti, a gyakorlati tárgyak követelményeinek teljesítése alapján szerzett gyakorlati jegyek megszerzéséből, a szakdolgozat elkészítéséből, valamint a záróvizsga letételéből tevődik össze.
6.1. A szakdolgozat
A szakdolgozat a hallgatónak olyan írásos formában megjelenő alkotása, amely bizonyítja, hogy a szakirányú továbbképzés során az ismereteket elsajátította, alkalmazni tudja a témakörbe tartozó feladatok kreatív megoldására.
6.2. A záróvizsga
6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:
- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,
- a szakdolgozat benyújtása és annak a bíráló által történő elfogadása.
6.2.2. A záróvizsga részei:
- a szakdolgozat megvédése,
- szóbeli vizsga élelmiszer-ipari gazdaságtan, marketing-menedzsment tárgykörökből.
6.2.3. A záróvizsga eredménye
A szakdolgozat védésére kapott érdemjegy és a szóbeli záróvizsgára adott érdemjegy számtani középértékének egészre kerekített átlaga.