Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

5/2001. (II. 16.) OM rendelet

az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről

A felsőoktatásról szóló - többször módosított -1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

(1) Az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Élelmiszer-ipari menedzsment szakértő szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Pokorni Zoltán s. k.,

oktatási miniszter

Melléklet az 5/2001. (II. 16.) OM rendelethez

Az élelmiszer-ipari menedzsment szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei

1. A képzési cél

A képzés célja, hogy megfelelő agrár, műszaki vagy természettudományos oklevéllel rendelkező szakemberek elsajátítsák az élelmiszer-ipari termék-előállítás teljes vertikumának közgazdasági összefüggéseit. A végzettek legyenek képesek az élelmiszer-ipari vállalkozások gazdálkodásával, szervezésével és vezetésével kapcsolatos feladatok magas színvonalú ellátására, valamint az élelmiszeriparhoz kapcsolódó egyéb szakterületeken (bel- és külkereskedelem, szakigazgatás, képzés és továbbképzés stb.) történő műszaki-gazdasági jellegű munkavégzésre, a magyar élelmiszeripar belföldi és nemzetközi versenyképességének javítására.

2. Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése

Élelmiszer-ipari menedzsment szakértő.

3. A képzésben résztvevők köre

A képzésben 1-2 éves élelmiszer-ipari gyakorlattal rendelkező egyetemi végzettségű agrármérnökök, kertészmérnökök, élelmiszermérnökök, vegyészmérnökök, biomérnökök, vegyészek vagy kémiatanárok, biológusok vagy biológiatanárok vehetnek részt:

4. A képzési idő

4 félév, 120 kredit félévenként kéthetes oktatásidővel, összesen 320 óra elméleti előadás. A tantermi órákat a hallgatók egyéni feladatok megoldásával, önállóan végzett tanulmányokkal egészítik ki.

5. A képzés fő tanulmányi területei

5.1. Gazdálkodástudományi, marketing és menedzsment ismeretek.

5.2. Korszerű vezetési-szervezési és döntés-előkészítési módszerek.

5.3. Informatikai eszközök és használatuk:

5.4. Az élelmiszer-technológia válogatott fejezetei.

5.5. Élelmiszer-ipari gazdaságtan, élelmiszerek külkereskedelme, élelmiszer-marketing.

5.6. Élelmiszer-technológiai, élelmiszer-ipari és élelmiszer-kereskedelmi szabványok.

5.7. Élelmiszer-ipari termékek előállításának minőségbiztosítása, élelmiszer-biztonsági rendszere.

6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere

Az ismeretek ellenőrzési rendszere a tantervben előírt aláírások, kollokviumokon szerzett elméleti, a gyakorlati tárgyak követelményeinek teljesítése alapján szerzett gyakorlati jegyek megszerzéséből, a szakdolgozat elkészítéséből, valamint a záróvizsga letételéből tevődik össze.

6.1. A szakdolgozat

A szakdolgozat a hallgatónak olyan írásos formában megjelenő alkotása, amely bizonyítja, hogy a szakirányú továbbképzés során az ismereteket elsajátította, alkalmazni tudja a témakörbe tartozó feladatok kreatív megoldására.

6.2. A záróvizsga

6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:

- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,

- a szakdolgozat benyújtása és annak a bíráló által történő elfogadása.

6.2.2. A záróvizsga részei:

- a szakdolgozat megvédése,

- szóbeli vizsga élelmiszer-ipari gazdaságtan, marketing-menedzsment tárgykörökből.

6.2.3. A záróvizsga eredménye

A szakdolgozat védésére kapott érdemjegy és a szóbeli záróvizsgára adott érdemjegy számtani középértékének egészre kerekített átlaga.

Tartalomjegyzék