138/2002. (VI. 25.) Korm. rendelet

a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti Társulási Tanács 2/2002. számú, az Európai Megállapodás 3. számú Jegyzőkönyvében foglalt feldolgozott mezőgazdasági termékek kereskedelmi feltételeinek javításáról szóló határozatának kihirdetéséről

1. §

A Kormány - a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás kihirdetéséről szóló 1994. évi I. törvény 4. §-ának c) pontjában kapott felhatalmazás alapján - e rendelettel kihirdeti a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti Társulási Tanács 2/2002. számú, az Európai Megállapodás 3. számú Jegyzőkönyvében foglalt feldolgozott mezőgazdasági termékek kereskedelmi feltételeinek javításáról szóló határozatát.

2. §

A határozat magyar nyelvű szövege a következő:

A Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti Társulási Tanács 2/2002. számú határozata az Európai Megállapodás 3. számú Jegyzőkönyvében foglalt feldolgozott mezőgazdasági termékek kereskedelmi feltételeinek javításáról

A Társulási Tanács,

tekintettel az egyrészről a Magyar Köztársaság, másrészről az Európai Közösségek és tagállamai között társulás létesítéséről szóló Európai Megállapodásra és különösen az ahhoz csatolt 3. számú Jegyzőkönyv 1. Cikk (2) bekezdésére:

mivel

(1) a 3. számú Jegyzőkönyv, amelynek helyébe az Európai Megállapodás kereskedelmi vonatkozásainak kiigazításáról szóló Adaptációs Jegyzőkönyve lépett, határozza meg Magyarország és a Közösség között a feldolgozott mezőgazdasági termékek kereskedelmének szabályait;

(2) a Jegyzőkönyv 1. Cikk (2) bekezdése alapján a Társulási Tanács határoz, különösen a Jegyzőkönyv mellékleteiben említett vámok módosításáról és a vámkontingensek növeléséről vagy eltörléséről;

(3) a Jegyzőkönyv 2. Cikk második francia bekezdése alapján a Társulási Tanács arról is határozhat, hogy az alkalmazott vámokat csökkenteni lehet a feldolgozott mezőgazdasági termékekre vonatkozó kölcsönös kedvezmények alapján;

(4) az e határozat I. és II. Mellékleteiben előírt éves kontingensek 2002. évre kerülnek megnyitásra

a következőképpen határozott:

1. Cikk

A Magyarország és a Közösség közötti, a feldolgozott mezőgazdasági termékek kereskedelmére vonatkozó 3. számú Jegyzőkönyv I. és II. Mellékleteinek helyébe e határozat I. és II. Mellékletei lépnek.

2. Cikk

E határozat az elfogadását követő hónap első napján lép hatályba.

A határozat 2002. január 1-jétől kerül alkalmazásra.

Készült Brüsszelben, 2002. április 16-án.

A Társulási Tanács részéről

az Elnök

I. Melléklet

1/a. Táblázat

A Közösségbe bevitt magyarországi származású termékekre alkalmazandó vámmentes kontingensek

KN kódMegnevezésÉves mennyiség 2002.Éves növekedés 2003.
(1000 kg)
(1)(2)(3)(4)
0403 10 51—0403 10 99-igJoghurt, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is:13212
0405 20 10Kenhető tej készítmények (vajkrém), legalább 39 tömegszázalék, de legfeljebb 75 tömegszázalék zsírtartalommal4 498409
0405 20 30
ex 2106Másutt nem említett élelmiszerkészítmény a 2106 90 20 vtsz. alá tartozó termékek kivételével. (Ízesített, színezett cukorszirupok kivételével)
ex 3302 10Illatanyagkeverékek (beleértve az alkoholos oldatokat is), amelyek egy vagy több ilyen anyagon alapulnak, élelmiszer- és italgyártáshoz használt fajták
3302 10 21Tejzsír, szaharóz, izoglukóz, gyümölcscukor vagy keményítő tartalom nélkül vagy 1,5 százaléknál kevesebb tejzsír-, 5 százaléknál kevesebb szaharóz vagy izoglukóz., 5 százaléknál kevesebb gyümölcscukor vagy keményítő tartalommal
3302 10 29Másféle
ex 1704Cukorkaárú (beleértve a fehér csokoládét is) kakaótartalom nélkül, a 1704 90 10 vtsz. alá tartozó 10 tömegszázalékot meghaladó szaharóz tartalmú édesgyökér kivonat, más anyag hozzáadása nélkül termékek kivételével5 205473
1704 90 1010 tömegszázalékot meghaladó szaharóztartalmú édesgyökér-kivonat, más anyag hozzáadása nélkülkorlátozás nélkül
1803Kakaómassza, zsírtalanítva is:1 170106
1804 00 00Kakaóvaj, -zsír és -olaj2 173198
1805 00 00Kakaópor, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül545
1806Csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény6 948632
1901Malátakivonat; lisztből, darából, keményítőből vagy malátakivonatból előállított, másutt nem említett élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem, vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 40 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz; a 0401—0404 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett olyan élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz
1901 10 00Gyermektápszer, a kiskereskedelemben szokásos módon kiszerelve13913
1901 20 00A 1905 vtsz. alá tartozó pékáruk készítéséhez keverék és tészta1 692154
ex 1901 90Más, a 1901 90 91 vtsz. alá tartozó termékek kivételével2 596236
ex 1902Tészta, főzve vagy másképp elkészítve, a 1902 20 10 és a 1902 20 30 vtsz alá tartozó töltött tészta termékek kivételével, kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is1 144104
KN kódMegnevezésÉves mennyiség 2002.Éves növekedés 2003.
(1000 kg)
(1)(2)(3)(4)
1903 00 00Tápióka és keményítőből készült tápiókapótló, mindezek pehely, szem, gyöngy és hasonló formában616
1904Gabonából puffasztással vagy pirítássa1 előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt és őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve20018
1905Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is; áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termék4 580416
2008 99 85Kukorica, a csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) kivételével22020
2008 99 91Yamgyökér, édes burgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal
2101 12 98Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum alapú vagy kávén alapuló készítmények a 2101 1292 vtsz. alá tartozó termékek kivételével232
2101 20Tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken, vagy teán és matéteán alapuló készítmények
2101 30Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, ezek kivonata, eszenciája és koncentrátuma1 01692
2102 20 11Nem aktív élesztő28626
2102 20 19
2103Mártás (szósz) és ennek előállítására szolgáló készítmény; ételízesítő keverék; mustárliszt és -dara, elkészített mustár4 365397
2104Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény; homogenizált összetett élelmiszer-készítmény1 186108
2105 00Fagylalt és más ehető jégkrém, kakaótartalommal is979
2202Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve és más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével3 307301
2203 00Malátából készült sör2 341213
2205Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve67862
3823Ipari monokarboxil zsírsav; finomításból nyert olajsav; ipari zsíralkohol1 269115
3823 12Olajsav
3823 70Ipari zsíralkohol

(1)A 2106 90 10-es KN kód alá tartozó termékekre vonatkozó kedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételeket a megfelelő közösségi előírások tartalmazzák.

1/b. Táblázat

A Közösségbe bevitt magyarországi származású termékekre alkalmazandó kontingensek

Megjegyzés: Az ebben a táblázatban található vámok 2003. 01. 01-től kezdődően évente a 2002. 12. 31 -én érvénye 3 vámtétel 10%-ával csökkentendők.

KN kódMegnevezésÉves mennyiség
2002.
Éves növekedés 2003.Vámtétel
2002. 01. 01.
(1000 kg)
0710 40 00Csemegekukorica16 8821 6880% + 1,8 EUR/100kg
0711 90 30net EDA
2001 90 30Csemegekukorica14 0741 4070% + 1,8 EUR/100kg
2004 90 10net EDA
2005 80 00

NYILATKOZAT

WTO kötelezettségeinek megfelelően Magyarország 2002. 01.01-től semmilyen exporttámogatásban nem részesíti a következő KN kód alá tartozó csemegekukorica termékeket: 0710 4000, 0711 9030, 2001 9030, 2004 9010 és 2005 8000.

2/a. Táblázat

A Közösségbe bevitt magyarországi származású termékekre alkalmazandó vámok

Megjegyzés: Az ebben a táblázatban található vámok évente a 2001. 12. 31-én érvényei vámtétel 10%-ával csökkentendők. A jelen táblázatban felsorolt, a Közösségbe beszállított árukra vonatkozó csökkentett mezőgazdasági komponensek (CSMK), illetve a kiegészítő vámok (AD S/ZR és AD F/MR) számításánál figyelembe vett összegek (2000. 07. 01-től) az 1999 október 28-i L 278. számú Hivatalos Lapban kihirdetett 2204/1999. számú 1999. október 12-i Bizottsági Rendelet 1. Mellékletének 2/b. táblázatában találhatók (a 775. oldaltól a 787. oldalig)(1).

KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
0403Iró, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve, cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is
0403 10Joghurt:
Ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is
Por, granulátum vagy más szilárd alakban, zsírtartalma :
0403 10 51Legfeljebb 1,5 tömegszázalék8,3% + 95 EUR/100 kg
0403 10 531,5 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 27 tömegszázalék8,3% + 130,4 EUR/100 kg
0403 10 5927 tömegszázalékot meghaladó8,3% + 168,8 EUR/100 kg
Más, zsírtartalma:
0403 10 91Legfeljebb 3 tömegszázalék8,3% + 12,4 EUR/100 kg
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
0403 10 933 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 6 tömegszázalék8,39% + 17,1 EUR/100 kg
0403 10 996 tömegszázalékot meghaladó8,3% + 26,6 EUR/100 kg
0403 90Más
Ízesítés, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadása nélkül
Por, granulátum vagy más szilárd alakban, zsírtartalma:
0403 90 71Legfeljebb 1,5 tömegszázalék8,3% + 95 EUR/100 kg
0403 90 731,5 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 27 tömegszázalék8,3% + 130,4 EUR/100 kg
0403 90 7927 tömegszázalékot meghaladó8,3% + 168,8 EUR/100 kg
Más, zsírtartalma:
0403 90 91Legfeljebb 3 tömegszázalék8,3%. + 12,4 EUR/100 kg
0403 90 933 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 6 tömegszázalék8,3% + 17,1 EUR/100 kg
0403 90 99— 6 tömegszázalékot meghaladó8,3%. + 26,6 EUR/100 kg
0405Vaj és tejből nyert más zsír és olaj; kenhető tejkészítmények (vajkrém)
0405 20Kenhető tejkészítmények (vajkrém):
0405 20 10Legalább 39 tömegszázalék, de legfeljebb 60 tömegszázalék zsírtartalommal9% + EAR
0405 20 30Legalább 60 tömegszázalék, de legfeljebb 75 tömegszázalék zsírtartalommal9% + EAR
0710Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva:
0710 40 00Csemegekukorica3% + 9,4 EUR/100 kg net eda
0711Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (pl. kéndioxidgázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban:
0711 90Más zöldség; zöldségkeverék
Zöldségfélék:
0711 90 30Csemegekukorica3% + 9,4 EUR/100 kg net eda
1702 50 00Vegytiszta gyümölcscukor, vegytiszta malátacukor0%
1702 90 10
1704Cukorkaáru (beleértve a fehér csokoládét is) kakaó tartalom nélkül:
1704 10Rágógumi, cukorbevonattal is:
1704 10 11— 1704 10 19-ig60 tömegszázaléknál kevesebb szaharóz-tartalommal (beleértve az invertcukrot szaharózban kifejezve is):2% + 27,1 EUR/100 kg MAX 17,9%
1704 10 91— 1704 10 99-ig60 tömegszázalék vagy azt meghaladó szaharóz-tartalommal (beleértve az invertcukrot szaharózban kifejezve is):2% + 30,9 EUR/100 kg MAX 18,2%
1704 90Más:
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
1704 90 1010 tömegszázalékot meghaladó szaharóztartalmú édesgyökér-kivonat, más anyag hozzáadása nélkül5,8%(2)
1704 90 30Fehér csokoládé2%+ 45,1 MAX 18,9%
+ 16,5 EUR/100 kg
1704 90 51–Más:2% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1704 90 99-ig
1803Kakaómassza, zsírtalanítva is:9,6%
1804 00 00Kakaóvaj, -zsír és -olaj7,7%
1805 00 00Kakaópor, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül:8%
1806Csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény:
1806 10Kakaópor cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával:
1806 10 15Szaharóztartalom nélkül vagy 5 tömegszázaléknál kevesebb szaharóz-tartalommal (beleértve a szaharózban kifejezett invertcukrot is) vagy szaharózban kifejezett izoglukóz-tartalommal5%
1806 10 20Legalább 5, de kevesebb mint 65 tömegszázalék szaharóz-tartalommal (beleértve a szaharózban kifejezett invertcukrot is) vagy szaharózban kifejezett izoglukóz-tartalommal5% + 25,2 EUR/100 kg
1806 10 30Legalább 65 tömegszázalék, de kevesebb mint 80 tömegszázalék szaharóz-tartalommal (beleértve a szaharózban kifejezett invert-cukrot is) vagy szaharózban kifejezett izoglukóz-tartalommal5% + 31,4 EUR/100 kg
1806 10 90Legalább 80 tömegszázalék szaharóz-tartalommal (beleértve a szaharózban kifejezett invertcukrot is) vagy szaharózban kifejezett izoglukóz-tartalommal5% + 41,9 EUR/100 kg
1806 20Más készítmény tömb, tábla vagy rúd formában, továbbá folyadék, massza, por, szemcse vagy más ömlesztett alakban, tartályban vagy más közvetlen csomagolásban, 2 kg-nál nagyobb tömegben:
1806 20 10Legalább 31 tömegszázalék kakaóvaj-tartalommal vagy összesítve legalább 31 tömegszázalék kakaóvaj- és tejzsírtartalommal:5% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 20 30Összesítve legalább 25 tömegszázalék, de kevesebb mint 31 tömegszázalék kakaóvaj- és tejzsírtartalommal:5% + EAR MAX18,7% + ADS/ZR
Más:
1806 20 50Legalább 18 tömegszázalék kakaóvaj-tartalommal:5% + EAR MAX 18,7% + ADS/ZR
1806 20 70Tejcsokoládé morzsa5% + EAR
1806 20 80Csokoládé ízű bevonat5% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 20 95Másféle:5% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
Más tömb, tábla vagy rúd alakban:
1806 31 00Töltött:5% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 32Töltetlen:5% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
1806 90Más:5% + EAR MAX 18,7% + AD S/ZR
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
1901Malátakivonat; lisztből, darából, keményítőből vagy malátakivonatból előállított, másutt nem említett élelmiszerkészítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 40 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz; a 0401—0404 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett olyan élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz:
1901 10 00Gyermektápszer, a kiskereskedelemben szokásos módon kiszerelve:0% + EAR
1901 20 00A 1905 vtsz. alá tartozó pékáruk készítéséhez keverék és tészta0% + EAR
1901 90— Más:
Malátakivonat:
1901 90 1190 tömegszázalékot meghaladó szárazanyag-tartalommal0% + 18 EUR/100 kg
1901 90 19Másféle0% + 14,7 EUR/100 kg
Más:
1901 90 91Tejzsír-, szaharóz-, izoglukóz-, gyümölcscukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy kevesebb mint 1,5% tejzsír, 5% szaharóz (beleértve az invertcukrot is) vagy izoglukóz, 5% gyümölcscukor- vagy keményítőtartalommal, kivéve a 0401—0404 vtsz.-ok alá tartozó árukból készült por alakú élelmiszer-készítményeket0%
1901 90 99Másféle0% + EAR
1902Tészta, főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagymásképp elkészítve is, mint pl. spagetti, makaróni, metélt, lasagne, gnocchi, ravioli, canelloni; kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is:
Nem főtt tészta, nem töltve vagy másképp nem elkészítve:
1902 11 00Tojástartalommal7,7% + 24,6 EUR/100 kg
1902 19Másféle:
1902 19 10Közönséges búzaliszt vagy -korpa tartalom nélkül7,7% + 24,6 EUR/100 kg
1902 19 90Más7,7% + 21,1 EUR/100 kg
1902 20Töltött tészta főzve vagy másképp elkészítve is:
Más:
1902 20 91Főzve8,3% + 6,1 EUR/100 kg
1902 20 99Másféle8,3% + 17,1 EUR/100 kg
1902 30Más tészta:
1902 30 10Szárítva6,4% + 24,6 EUR/100 kg
1902 30 90Más6,4% + 9,7 EUR/100 kg
1902 40Kuszkusz (búzadarakása):
1902 40 10Nem elkészítve7,7% +24,6 EUR/100 kg
1902 40 90Más6,4% + 9,7 EUR/100 kg
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
1903 00 00Tápióka és keményítőből készült tápiókapótló, mindezek pehely, szem, gyöngy és hasonló formában:6,4% + 15,1 EUR/100 kg
1904Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt és őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve:
1904 10Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer:
1904 10 10Kukoricából0% + 20 EUR/100 kg
1904 10 30Rizsből0% + 46 EUR/100 kg
1904 10 90Más0% + 33,6 EUR/100 kg
1904 20Pirítatlan gabonapehelyből vagy pirítatlan és pirított vagy puffasztott gabonapehely keverékéből előállított élelmiszer:
1904 20 10Pirítatlan gabonapehely alapú müzli típusú készítmény0% + EAR
Más:
1904 20 91Kukoricából0% + 20 EUR/100 kg
1904 20 95Rizsből0% + 46 EUR/100 kg
1904 20 99Másféle0% + 33,6 EUR/100 kg
1904 90Más:
1904 90 10Rizsből0% + 46 EUR/100 kg
1904 90 90Más0% + 25,7 EUR/100 kg
1905Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is; áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termék
1905 10 00Ropogós kenyér („knäckebrot")5,8% + 13 EUR/100 kg
1905 20Mézeskalács és hasonló:
1905 20 1030 tömegszázaléknál kevesebb szaharóztartalommal (beleértve a szaharózban kifejezett invertcukrot is)6% + 18,3 EUR/100 kg
1905 20 30Legalább 30 tömegszázalék, de kevesebb mint 50 tömegszázalék szaharóztartalommal (beleértve a szaharózban kifejezett invertcukrot is)6% + 24,6 EUR/100 kg
1905 20 90Legalább 50 tömegszázalék szaharóztartalommal (beleértve a szaharózban kifejezett invertcukrot is)6% + 31,4 EUR/100 kg
1905 30Édes biscuit; gofri és ostya:
Csokoládéval vagy más kakaótartalmú készítménnyel részben vagy teljesen bevonva vagy borítva:
1905 30 11Legfeljebb 85 gramm nettó tömegű kiszerelésben:6% + EARMAX 24,2% + AD S/ZR
1905 30 19Másféle:6% + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
Más:
Édes biscuit:
1905 30 30Legalább 8 tömegszázalék tej zsírtartalommal:6% + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
Más:
1905 30 51Szendvics biscuit:6% + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
1905 30 59Másféle:6% + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
Gofri, ostya:
1905 30 91Sózva, töltött is:6% + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
1905 30 99Egyéb6% + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
1905 40Kétszersült, pirított kenyér és hasonló pirított termék:6% + EAR
1905 90Más:
1905 90 10Pászka3,8% + 15,9 EUR/100 kg
1905 90 20Áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termékek4,5% + 60,5 EUR/100 kg
Más:
1905 90 30Kenyér, méz, tojás, sajt vagy gyümölcs hozzáadása nélkül, legfeljebb 5 tömegszázalék cukor- és legfeljebb 5 tömegszázalék zsírtartalommal, szárazanyagra számítva:6% + EAR
1905 90 40Gofri és ostya, 10 tömegszázalékot meghaladó víztartalommal6% + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
1905 90 45Biscuit:6% + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
1905 90 55Extrudált vagy puffasztott termék, ízesített vagy sózott:6% + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
Más:
1905 90 60Édesítőanyag hozzáadásával:6% + EAR MAX 24,2% + AD S/ZR
1905 90 90Más:6% + EAR MAX 20,7% + AD F/MR
2001Zöldség, gyümölcs, dió és más ehető növényrész ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva (savanyúság):
2001 90Más:
2001 90 30Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata)3% + 9,4 EUR/100 kg net eda
2004Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével:
2004 90Más zöldség és zöldségkeverék:
2004 90 10Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata)3% + 9,4 EUR/100 kg net eda
2005Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, nem fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével:
2005 80 00Csemegekukorica (Zea mays var. Saccharata)3% + 9,4 EUR/100 kg net eda
ex 2005 90 80Hüvelyes zöldségek lisztjén alapuló készítmények, napon szárítva korong vagy tészta formájában, másképpen „papad"0%
2008Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió (mogyoró) és más ehető növényrész, cukor vagy más édesítőanyag vagy alkohol hozzáadásával is:
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
2008 99Másféle:
Alkohol hozzáadása nélkül:
Cukor hozzáadása nélkül:
2008 99 85Kukorica, a csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) kivételével3% + 9,4 EUR/100 kg net eda
2008 99 91Yamgyökér, édes burgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal3% + 3,8 EUR/100 kg net eda
2101Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén, teán, matéteán alapuló készítmények; pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma:
Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén alapuló készítmények:
2101 12Ezen kivonatokon, eszenciákon vagy koncentrátumokon vagy kávén alapuló készítmények:
2101 12 98Másféle9% + EAR
2101 20Tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és koncentrátum és ezen termékeken vagy teán és matéteán alapuló készítmények:
2101 20 20Kivonat, eszencia vagy koncentrátum6%
Készítmények:
2101 20 92Tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia vagy -koncentrátum alapú6%
2101 20 98Másféle6,5% + EAR
2101 30Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, ezek kivonata, eszenciája és koncentrátuma:
Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé:
2101 30 11Pörkölt cikória11,5%
2101 30 19Másféle2% + 12,7 EUR/100 kg
Pörkölt cikória és egyéb pörkölt pótkávé kivonata, eszenciája és koncentrátuma:
2101 30 91Pörkölt cikóriából14,1%
2101 30 99Másféle2% + 22,7 EUR/100 kg
2102Élesztő (aktív vagy nem aktív); más egysejtű, nem élő mikroorganizmus (a 3002 vtsz. alatti vakcinák kivételével); elkészített sütőpor:
2102 20Nem aktív élesztő; más egysejtű, nem élő mikroorganizmus:
Nem aktív élesztő:
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
2102 20 11Tabletta, kocka vagy más hasonló formában, vagy legfeljebb 1 kg nettó tömegű kiszerelésben:8,3%
2102 20 19Másféle:
2103Mártás (szósz) és ennek előállítására szolgáló készítmény; ételízesítő keverék; mustárliszt és -dara, elkészített mustár:5,1%
2103 10 00Szójamártás7,7%
2103 20 00Paradicsomketchup és más paradicsommártás10,2%
2103 30Mustárliszt és -dara, elkészített mustár:
2103 30 90Elkészített mustár7%
2103 90Más:
2103 90 90Más7%
2104Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény; homogenizált összetett élelmiszer-készítmény:
2104 10Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény:11%
2104 20 00Homogenizált, összetett élelmiszer-készítmény14,1%
2105 00Fagylalt és más ehető jégkrém, kakaótartalommal is:
2105 00 10Tejzsírtartalom nélkül vagy az ilyen zsírokból 3 tömegszázaléknál kevesebbet tartalmazó8,6% + 20,2 EUR/100 kgMAX 19,4% + 9,4 EUR/100 kg
Tejzsírtartalma:
2105 00 91Legalább 3, de 7 tömegszázaléknál kevesebb8% + 38,5 EUR/100 kg MAX 18,1% + 7 EUR/100 kg
2105 00 99Legalább 7 tömegszázalék7,9% + 54 EUR/100 kg MAX 17,8% + 6,9 EUR/100 kg
2106Másutt nem említett élelmiszer-készítmény:
2106 10Fehérjekoncentrátum és textúrált fehérje:
2106 10 20Tejzsír-, szaharóz-, izoglukóz-, szőlőcukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy 1,5 tömegszázaléknál kevesebb tejzsír-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szaharóz- vagy izoglukóz-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szőlőcukor- vagy keményítő-tartalommal12,8%
2106 10 80Más9% + EAR
2106 90Más:
2106 90 10Sajtfondü(3)35 EUR/100 kg
Más:
2106 90 92Tejzsír-, szaharóz-, izoglukóz-, szőlőcukor- vagy keményítő-tartalom nélkül, vagy 1,5 tömegszázaléknál kevesebb tejzsír-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szaharóz- vagy izoglukóz, 5 tömegszázaléknál kevesebb szőlőcukor- vagy keményítő-tartalommal:12,8%
2106 90 98Másféle:9% + EAR
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
2202Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve és más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével:
2202 10 00Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve:6%
2202 90Más:
2202 90 10Nem tartalmaz a 0401—0404 vtsz. alá tartozó terméket, illetve ezeknek a zsiradékát6%
Más, a 0401—0404 vtsz. alá tartozó termékekből előállított készítmény, amelynek zsírtartalma:
2202 90 91Kevesebb, mint 0,2 tömegszázalék6,4% + 13,7 EUR/100 kg
2202 90 95Legalább 0,2 tömegszázalék, de 2 tömegszázaléknál kevesebb5,5% + 12,1 EUR/100 kg
2202 90 99Legalább 2 tömegszázalék5,5% + 21,2 EUR/100 kg
2203 00Malátából készült sör:6%
2205Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve:
2205 10Legfeljebb 2 literes palackban (tartályban):
2205 10 10Tényleges alkoholtartalma legfeljebb 18 térfogatszázalék10,9 EUR/hl
2205 10 90Tényleges alkoholtartalma meghaladja a 18 térfogatszázalékot0,9 EUR/% vol/hl + 6,4 EUR/hl
2205 90Más:
2205 90 10Tényleges alkoholtartalma legfeljebb 18 térfogatszázalék9 EUR/hl
2205 90 90Tényleges alkoholtartalma meghaladja a 18 térfogatszázalékot0,9 EUR/% vol/hl
3302Illatanyagkeverékek (beleértve az alkoholos oldatokat is), amelyek egy vagy több ilyen anyagon alapulnak, élelmiszeres italgyártáshoz használt fajták
3302 10Élelmiszer- és italgyártáshoz használt fajták:
Az italgyártásban használt fajták:
Egy italfajtára jellemző összes ízesítő anyagot tartalmazó készítmények:
Másféle
3302 10 21Tejzsír-, szaharóz-, izoglukóz-, gyümölcscukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy 1,5 százaléknál kevesebb tejzsír-, 5 százaléknál kevesebb szaharóz- vagy izoglukóz-, 5 százaléknál kevesebb gyümölcscukor- vagy keményítőtartalommal12,8%
3302 10 29Másféle9% + EAR
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
3823Ipari monokarboxil zsírsav; finomításból nyert olajsav; ipari zsíralkohol:
Ipari monokarboxil zsírsav; finomításból nyert olajsav
3823 12 00Olajsav3%
3823 70 00Ipari zsíralkohol3,8%

(1) A megjegyzés szerint számított kedvezményes vám mértékét az első tizedes jegyre vonatkozóan lefelé kell kerekíteni. Ez alól azok a vámok kivételek, amelyek ebben a táblázatban "EAR", "AD S/ZR" és "AD F/MR"-ben vannak kifejezve. Ilyen esetben a vámokat a második tizedes jegyre vonatkozóan kell lefelé kerekíteni.

(2) E határozat hatálybalépésétől a vám 0%.

(3) A vonatkozó kedvezmény igénybevételéhez szükséges feltételeket a megfelelő közösségi előírások tartalmazzák.

2/b. Táblázat

A Közösségbe bevitt magyarországi származású termékekre alkalmazandó vámok

Megjegyzés: Az ebben a táblázatban szereplő vámok a 2001.12. 31-én érvényes vámtétel 20%-ával csökkentendők. 2003-tól kezdődően az ebben a táblázatban szereplő vámok évente tovább csökkentendők a 2001.12.31-én érvényes vámtételek 10%-ával. A jelen táblázatban felsorolt, a Közösségbe beszállított árukra vonatkozó csökkentett mezőgazdasági komponensek (CSMK), illetve a kiegészítő vámok (AD S/ZR és AD F/MR) számításánál figyelembe vett összegek (2000. 07. 01-től) az 1999. október 28-i L 278. számú Hivatalos Lapban kihirdetett 2204/1999. számú 1999. október 12-i Bizottsági Rendelet 1. Mellékletének 2/b. táblázatában találhatók (a 775. oldaltól a 787. oldalig).(1)

KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
0509 00Állati eredetű természetes szivacs:
0509 00 90Más5,1%
1302Növényi nedv és kivonat; pektintartalmú anyag, pektinát és pektát; agar-agar és más növényi anyagból nyert nyálka és dúsító modifikálva (átalakítva) is:
Növényi nedv és kivonat:
1302 12 00Édesgyökérből3,2%
1302 13 00Komlóból3,2%
1302 20Pektintartalmú anyagok, pektinátok és pektátok:
1302 20 10Száraz19,2%
1302 20 90Más11,2%
1505Gyapjúzsír és ennek zsíros származékai (beleértve a lanolint is):
1505 10 00Nyers gyapjúzsír3,2%
1516Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően vagy újraészterezve és elaidinizálva, finomítva is, de tovább nem elkészítve:
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
1516 20Növényi zsír és olaj és ezek frakciói:
1516 20 10Hidrogénezett ricinusolaj, ún. „opálviasz"3,4%
1517Margarin; ebbe az árucsoportba tartozó állati vagy növényi zsírok vagy olajok vagy ezek frakciói étkezésre alkalmas keveréke vagy készítménye, az 1516 vtsz. alá tartozó étkezési zsír vagy olaj és ezek frakciói kivételével:
1517 10Margarin, a folyékony margarin kivételével:
1517 10 1010 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 15 tömegszázalék tejzsírtartalommal8,3% + 28,4 EUR/100 kg
1517 90Más:
1517 90 1010 tömegszázalékot meghaladó, de legfeljebb 15 tömegszázalék tejzsírtartalommal8,3% + 28,4 EUR/100 kg
Más:
1517 90 93Étkezésre alkalmas keverék vagy készítmény, sütőforma kenésére2,9%
1518 00Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szulfurálva, hővel fújva vagy polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban, vagy vegyileg másképp átalakítva, az 1516 vtsz. alá tartozók kivételével; ebbe az árucsoportba tartozó, másutt nem említett állati vagy növényi zsír vagy olaj vagy ezek frakciói étkezésre alkalmatlan keveréke vagy készítménye:
1518 00 10Linoxin7,7%
Más:
1518 00 91Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szulfurálva, hővel fújva vagy polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban, vagy vegyileg másképp átalakítva, az 1516 vtsz. alá tartozók kivételével7,7%
Más:
1518 00 95Étkezésre nem alkalmas keverék vagy készítmény állati vagy növényi zsírból vagy olajból vagy ezek frakcióiból2%
1518 00 99Másféle:7,7%
1521Növényi viasz (a trigliceridek kivételével), méhviasz, más rovarviasz és cetvelő finomítva vagy színezve is:
1521 90Más:
Méhviasz és más rovarviasz, finomítva vagy színezve is:
1521 90 99Másféle2,5%
1522 00Degras; zsíros anyagok és állati vagy növényi viaszok feldolgozási maradékai:
1522 00 10Degras3,8%
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
2001Zöldség, gyümölcs, dió és más ehető növényrész ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva (savanyúság):
2001 90Más:
2001 90 40Yamgyökér, édes burgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal8,3% + 3,8 EUR/100 kg net eda
2001 90 60Pálmafa csúcsrügy10%
2004Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével:
2004 10Burgonya:
Más:
2004 10 91Liszt, dara vagy pelyhesített formában7,6% + EAR
2005Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, nem fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével:
2005 20Burgonya:
2005 20 10Liszt, dara vagy pelyhesített formában8,8% + EAR
2008Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió (mogyoró) és más ehető növényrész, cukor vagy más édesítőanyag vagy alkohol hozzáadásával is:
Dió, földimogyoró és más mag, egymással keverve is:
2008 11Földimogyoró:
2008 11 10Amerikai mogyoróvaj12,8%
Más, beleértve a keverékeket is, a 2008 19 alszám alá tartozó keverékek kivételével:
2008 91 00Pálmafa csúcsrügy10%
2101Kávé-, tea- vagy matétea-kivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén, teán, matéteán alapuló készítmények; pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma:
Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén alapuló készítmények:
2101 11Kivonat, eszencia vagy koncentrátum:9%
2101 12Ezen kivonatokon, eszenciákon vagy koncentrátumokon vagy kávén alapuló készítmények:
2101 12 92Kávékivonat, -eszencia vagy -koncentrátum alapú11,5%
2102Élesztő (aktív vagy nem aktív); más egysejtű, nem élő mikroorganizmus (a 3002 vtsz. alatti vakcinák kivételével); elkészített sütőpor:
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
2102 10Aktív élesztő:
2102 10 10Élesztőkultúra10,9%
2102 10 31—2102 10 39-igSütőélesztő:12%
2102 10 90Más14,7%
2102 30 00Elkészített sütőpor6,1%
2106Másutt nem említett élelmiszer-készítmény:
2106 90Más:
2106 90 20Összetett alkoholos készítmények, az illatanyag alapúak kivételével, italok előállításához17,3% MIN 1 EUR/%vol/hl
2207Nem denaturált etil-alkohol legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal:
2207 10 00Nem denaturált etil-alkohol legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal19,2 EUR/hl
2207 20 00Etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal10,2 EUR/hl
2208Nem denaturált etilalkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszesital:
2208 40Rum és nyugat-indiai rum:
Legfeljebb 2 literes tartályban (palackban):
2208 40 11Rum, amelynek etil- és metil-alkoholtól különböző illóanyag tartalma tiszta alkohol hektoliterére számítva legalább 225 g (10%-os tűréssel)0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl
Más:
2208 40 317,9 Euro/liter értéket meghaladó, tiszta alkoholra számítva0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl
2208 40 39Másféle0,6 EUR/% vol/hl + 3,2 EUR/hl
Több, mint 2 literes tartályban (palackban):
2208 40 51Rum, amelynek etil- és metil-alkoholtól különböző illóanyag tartalma tiszta alkohol hektoliterére számítva legalább 225 g (10%-os tűréssel)0,6 EUR/% vol/hl
Más:
2208 40 912 Euro/liter értékei meghaladó, tiszta alkoholra számítva0,6 EUR/% vol/hl
2208 40 99Másféle0,6 EUR/% vol/hl
2208 90Más:
Nem denaturált etil-alkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal, tartályban (palackban):
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
2208 90 91Legfeljebb 2 literes1 EUR/% vol/hl + 6,4 EUR/hl
2208 90 99Több mint 2 literes1 EUR/% vol/hl
2402Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos), cigaretta dohányból vagy dohánypótlóból:
2402 10 00Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos) dohánytöltettel26%
2402 20Cigaretta dohánytöltettel:
2402 20 10Szegfűszeg tartalommal10%
2402 20 90Más57,6%
2402 90 00Más57,6%
2403Más feldolgozott dohány és feldolgozott dohánypótló; „homogenizált" vagy „visszanyert" dohány (dohányfólia); dohánykivonat és -eszencia:
2403 10Fogyasztási dohány (elszívásra), bármilyen mennyiségű dohánypótló-tartalommal is:
2403 10 10Legfeljebb 500 g nettó tömegű kiszerelésben74,9%
2403 10 90Más74,9%
Más:
2403 91 00„Homogenizált" vagy „visszanyert" dohány (dohányfólia)16,6%
2403 99Másféle:
2403 99 10Rágódohány és tubák41,6%
2403 99 90Más16,6%
2905Aciklikus alkoholok és ezek halogén-, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai:
Telített egyértékű alkoholok:
2905 43 00Mannit0% + 125,8 EUR/100 kg
2905 44Szorbit (D-glucit):
Vizes oldatban:
2905 44 11Legfeljebb 2 tömegszázalék D-mannit tartalmú szorbit tartalom alapján számítva0% + 16,1 EUR/100 kg
2905 44 19Másféle0% + 37,8 EUR/100 kg
Más:
2905 44 91Legfeljebb 2 tömegszázalék D-mannit tartalmú szorbit tartalom alapján számítva0% + 23 EUR/100 kg
2905 44 99Másféle0% + 53,7 EUR/100 kg
2905 45 00Glicerin:0%
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
3301Szilárd és vízmentes illóolajok (terpénmentesek is); rezinoidok; kivont oleorezinek; illóolaj-koncentrátum szilárd és vízmentes is zsírban, szilárd olajban, viaszban vagy hasonló anyagban, amelyet hideg abszorbció vagy macerálás útján nyernek; illóolajok terpénmentesítésekor nyert terpéntartalmú melléktermék; illóolajok vizes desztillátuma és vizes oldata:
3301 90Más:
Kivont oleorezinek:
3301 90 21Édesgyökérből és komlóból0%
3302Illatanyag-keverékek, valamint az iparban nyersanyagként használt keverékek, amelyek egy vagy több ilyen anyagon alapulnak (beleértve az alkoholos oldatokat is); más illatanyag készítmény italgyártáshoz:
3302 10Élelmiszer- és italgyártáshoz használt fajták
Az italgyártásban használt fajták:
Egy italfajtára jellemző összes ízesítő anyagot tartalmazó készítmények:
3302 10 100,5 térfogatszázalékot meghaladó tényleges alkoholtartalommal0%
3501Kazein, kazeinátok, más kazeinszármazékok; kazein-enyvek:
3501 10Kazein:
3501 10 50Ipari célra, az élelmiszer- és a takarmánygyártás kivételével0%
3501 10 90Más0%
3501 90Más
3501 90 90Más0%
3505Dextrinek és más átalakított keményítők (pl. előkocsonyásított vagy észterezett keményítő); keményítő-, dextrin-vagy más átalakított keményítő alappal készített enyvek:
3505 10Dextrinek és más átalakított keményítők:
3505 10 10Dextrinek0% + 17,7 EUR/100 kg
Más átalakított keményítők:
3505 10 90Más0% + 17,7 EUR/100 kg
3505 20Enyvek:
3505 20 1025 tömegszázaléknál kevesebb keményítőt, dextrint vagy más átalakított keményítőt tartalmazó enyv0% + 4,5 EUR/100 kg MAX 11,5%
3505 20 30Legalább 25, de kevesebb, mint 55 tömegszázalék keményítőt, dextrint vagy más átalakított keményítőt tartalmazó enyv0% + 8,9 EUR/100 kg MAX 11,5%
3505 20 50Legalább 55, de kevesebb, mint 80 tömegszázalék keményítőt, dextrint vagy más átalakított keményítőt tartalmazó enyv0% + 14,2 EUR/100 kg MAX 11,5%
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31.
(1)(2)(3)
3505 20 90Legalább 80 tömegszázalék keményítőt, dextrint vagy más átalakított keményítőt tartalmazó enyv0% + 17,7 EUR/100 kg MAX 11,5%
3809Textil-, papír-, bőr és hasonló ipariban használt, másutt nem említett végkikészítő szerek, festést gyorsító és elősegítő, színtartóságot növelő anyagok, valamint más termékek és készítmények (pl. appretálószerek és pácanyagok):
3809 10Keményítőtartalommal:
3809 10 10Kevesebb mint 55 tömegszázalék kemenyítőtartalommal0% + 8,9 EUR/100 kg MAX 12,8%
3809 10 30Legalább 55, de kevesebb mint 70 tömegszázalék keményítőtartalommal0% + 12,4 EUR/100 kg MAX 12,8%
3809 10 50Legalább 70, de kevesebb mint 83 tömegszázalék keményítőtartalommal0% + 15,1 EUR/100 kg MAX 12,8%
3809 10 90Legalább 83 tömegszázalék keményítő tartalommal0% +17,7 EUR/100 kg MAX 12,8%
3823Ipari monokarboxil-zsírsav; finomításból nyert olajsav; ipari zsíralkohol:
Ipari monokarboxil-zsírsav; finomításból nyert olajsav:
3823 11 00Sztearinsav0%
3823 13 00Tallolajzsírsav0%
3823 19Másféle:
3823 19 10Desztillált zsírsav0%
3823 19 30Zsírsav párlat0%
3823 19 90Más0%
3824Elkészített kötőanyagok öntödei formához vagy maghoz; másutt nem említett vegyipari és rokon ipari termékek és készítmények (beleértve a természetes termékek keverékét is); a vegyipar és vele rokon iparágak maradékai és melléktermékei:
3824 60Szorbit, a 2905 44 alszám alá tartozó kivételével:
Vizes oldatban:
3824 60 11Legfeljebb 2 tömegszázalék D-mannit tartalmú, D-glucit tartalomra számítva0% + 16,1 EUR/100 kg
3824 60 19Másféle0% + 37,8 EUR/100 kg
Más:
3824 60 91Legfeljebb 2 tömegszázalék D-mannit tartalmú, D-glucitol tartalomra számítva0% + 23 EUR/100 kg
3824 60 99Másféle0% + 53,7 EUR/100 kg

(1) A megjegyzés szerint számított kedvezményes vám mértékét az első tizedes jegyre vonatkozóan lefelé kell kerekíteni. Ez alól azok a vámok kivételek, amelyek ebben a táblázatban "EAR", "AD S/ZR" és "AD F/MR"-ben vannak kifejezve. Ilyen esetben a vámokat a második tizedes jegyre vonatkozóan kell lefelé kerekíteni.

3. Táblázat

A 2. Táblázatban felsorolt Közösségbe bevitt termékekre alkalmazandó csökkentett mezőgazdasági komponensek (CSMK) és járulékos vámok kiszámításánál figyelembe vett bázisértékek

AlaptermékLNK vám 2000. 07. 01-jén
(euró/100 kg)
(1)(2)
Közönséges búza9,504
Durumbúza14,752
Rozs9,261
Árpa9,261
Kukorica9,395
Hosszúszemű előmunkált rizs26,432
Sovány tejpor118,800
Teljes tejpor130,432
Vaj189,562
Fehér cukor41,928

II. Melléklet

1. Táblázat

A Magyarországra bevitt közösségi származású termékekre alkalmazandó kontingensek és vámok

Megjegyzés: Az ebben a táblázatban szereplő vámok a 2001. 12. 31-én érvényes vámtétel 30%-ával csökkentendők. 2003-tól kezdődően az ebben a táblázatban szereplő vámok évente tovább csökkentendők a 2001. 12. 31-én érvényes vámtételek 10%-ával.

KN kódMegnevezésÉves
mennyiség
2002.
Éves
Növekedés
2003-tól
Vámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
0403 10Joghurt:8 8586731551,2
ex 0403 90A 11, 13, 19, 51, 53, 59 alszámok kivételével
0403Író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve, cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is:24020051,2
0505 90 00 01Nyers toll13211414
1517 10 10 00Margarin, a folyékony margarin kivételével:6 3005252140
1517 90 10 00Étkezési növényi olaj14
1517 90 91 0114
1517 90 99 0114
KN kódMegnevezésÉves
mennyiség
2002.
Éves
Növekedés
2003-tól
Vámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
1517 90 91 99Stabilizált folyékony növényi olaj, keverék2 7602302040
517 90 99 99Másféle
1702 50 00 00Vegytiszta gyümölcscukor263227,663,8
1702 90 10 00Vegytiszta malátacukor
1704 10Rágógumi, cukorbevonattal is:1 24310457,468
1704 90 10 0010 tömegszázalékot meghaladó szaharóztartalmú édesgyökér-kivonat, más anyag hozzáadása nélkül45,1
ex 1704 90A 10-es alszám kivételével minden alszám49,251,2
Csokoládé- és kakaótartalmú más élelmiszer-készítmény:10 200850
1806 10Kakaópor cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával:24,942,5
1806 20Más készítmény tömb, tábla vagy rúd formában, továbbá folyadék, massza, por, szemcse vagy más ömlesztett alakban, tartályban vagy más közvetlen csomagolásban, 2 kg-nál nagyobb tömegben:
Legalább 31 tömegszázalék kakaóvaj-tartalommal vagy összesítve legalább 31 tömegszázalék kakaóvaj- és tejzsírtartalommal:
1806 20 10 01Diabetikus csokoládé; más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát010
1806 20 10 02Más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát, a 1806 20 10 01 vtsz. Kivételével8,3
Összesítve legalább 25 tömegszázalék, de kevesebb mint 31 tömegszázalék kakaóvaj- és tejzsírtartalommal:
1806 20 30 01Diabetikus csokoládé010
1806 20 30 02Más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,3
Legalább 18 tömegszázalék kakaóvaj-tartalommal:
1806 20 50 01Diabetikus csokoládé010
1806 20 50 02Más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,310
Másféle:
1806 20 95 01Diabetikus csokoládé010
1806 20 95 02Más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,310
Más tömb, tábla vagy rúd alakban:
1806 31Töltött:
1806 31 00 01Diabetikus csokoládé010
KN kódMegnevezésÉves
mennyiség
2002.
Éves növekedés 2003-tólVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán
felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
1806 31 00 02Más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,310
1806 32Töltetlen:
Gabona, gyümölcs vagy dió hozzáadásával:
1806 32 10 01Diabetikus csokoládé010
1806 32 10 02Más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,310
Más:
1806 32 90 01Diabetikus csokoládé010
1806 32 90 02Más diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,310
1806 90Más:
Csokoládé és csokoládés termék:
Csokoládé, töltött is:
Alkoholtartalom nélkül
1806 90 19 01Egyéb010
1806 90 31 01Töltött, diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,310
1806 90 39 01Töltetlen, diabetikus termék, mártott konzum szalon és nugát8,310
Cukorkaáru és kakaótartalmú cukorhelyettesítő termékből készült cukorkapótló:
1806 90 50 01Diabetikus termék010
Kakaótartalmú kenhető termékek:
ex 1806 90 60 01Diabetikus termék010
Kakaótartalmú készítmények italok készítéséhez
1806 90 7001Diabetikus termék010
Más:
1806 90 9001Diabetikus termék010
ex 1806A 31, 32, 90 HR alszámokból minden 99 magyar alszám24,930
1806 20 10 99Nem diabetikus termék24,930
Összesítve legalább 25 tömegszázalék, de kevesebb mint 31 tömegszázalék kakaóvaj- és tejzsírtartalommal:
1806 20 30 99Egyéb24,930
Legalább 18 tömegszázalék kakaóvaj-tartalommal:
1806 20 50 99Egyéb24,930
1806 20 70 00Tejcsokoládé morzsa24,930
1806 20 80 00Csokoládé ízű bevonat24,930
1806 20 95 99Egyéb24,930
1806 90 11 00Alkoholtartalommal24,930
ex 1806 90 60 01Csak a nugát24,910
KN kódMegnevezésÉves mennyiség 2002Éves növekedés 2003-tólVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán
felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
Malátakivonat; lisztből, darából, keményítőből vagy malátakivonatból előállított, másutt nem említett élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem, vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 40 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz; a 0401—0404 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett olyan élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz:
Gyermektápszer, a kiskereskedelemben szokásos módon kiszerelve:
1901 10 00 99Egyéb3931720
1901 90 11 00Malátakivonat 90 tömegszázalékot meghaladó szárazanyag-tartalommal1 3801153232
1901 90 19 00Malátakivonat, másféle3232
ex 1901 90 91 00Kakaó vagy csokoládétartalommal3032
ex 1901 90 91 00Más1532
ex 1901 90 99 00Kakaó vagy csokoládétartalommal3032
ex 1901 90 99 00Más1532
Tészta, főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképp elkészítve is, mint pl. spagetti, makaróni, metélt, lasagne, guocchi, ravioli, canelloni; kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is:
Nem főtt tészta, nem töltve vagy másképp nem elkészítve:206171735
1902 19 10 00Közönséges búzaliszt vagy -korpa tartalom nélkül
1902 19 90 00Más
ex 1902 20 10 00Csak hallal töltött tészta34319,938,4
ex 1902 20 10 00Halat nem tartalmazó töltelékkel15131,938,4
Nem főtt tészta, nem töltve vagy másképp nem elkészítve:2 46320535
1902 11 00 00Tojástartalommal17
1902 19 00 00Másféle:20
1902 30 00 00Más tészta:20
ex 1902 20 10 00Haltartalommal24
ex 1902 20 10 00Másféle15
Töltött tészta főzve vagy másképp elkészítve is:
1902 20 30 0020 tömegszázalékot meghaladó kolbász és más, hasonló, bármely fajta hús vagy belsőség tartalommal, beleértve bármely fajta és eredetű zsírt is21,3
KN kódMegnevezésÉves mennyiség 2002Éves növekedés 2003-tólVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
1902 20 91 00Más, főzve25
1902 20 99 00Másféle25
1904Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt és őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve:447378,536
ex 1904 10 10 00Ízesítés nélkül
ex 1904 10 30 00Ízesítés nélkül
ex 1904 10 90 00Ízesítés nélkül
1904Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt és őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve:1441224,636
ex 1904 10 10 00Ízesítéssel készítve
ex 1904 10 3000Ízesítéssel készítve
ex 1904 10 90 00Ízesítéssel készítve
1904Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt és őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve:99824,6
ex 1904 20 10 00
ex 1904 20 91 00Kakaótartalommal36
ex 1904 20 99 00Kakaótartalommal36
ex 1904 90 10 00Kakaótartalommal38,4
ex 1904 90 90 00Kakaótartalommal38,4
1904Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt és őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve:4183512,8
ex 1904 20 10 00Kakaótartalom nélkül12,8
ex 1904 20 91 00Kakaótartalom nélkül36
ex 1904 20 99 00Kakaótartalom nélkül36
ex 1904 90 10 00Kakaótartalom nélkül38,4
KN kódMegnevezésÉves
mennyiség
2002.
Éves
Növekedés
2003-tól
Vámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
ex 1904 90 90 00Kakaótartalom nélkül38,4
1905Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is; áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termék:2 035170
1905 10 00 00Ropogós kenyér („knäckehrot")3551,2
1905 20 00 00Mézeskalács és hasonló:49,351,2
Édes biscuit; gofri és ostya:
Csokoládéval vagy más kakaótartalmú készítménnyel részben vagy teljesen bevonva vagy borítva:
1905 30 11 99Legfeljebb 85 gramm nettó tömegű kiszerelésben, diabetikus biscuit, ostya49,351,2
1905 30 19 99Másféle, egyéb49,351,2
1905 30 30 99Édes biscuit, legalább 8 tömegszázalék tejzsírtartalommal, egyéb49,351,2
1905 30 51 99Édes biscuit, más, szendvics biscuit, egyéb49,351,2
1905 30 59 99Édes biscuit, más, másféle, egyéb49,351,2
1905 30 91 99Gofri, ostya, sózva, töltött is, egyéb49,351,2
1905 30 99 99Gofri, ostya, másféle, egyéb49,351,2
Kétszersült, pirított kenyér és hasonló pirított termék:
1905 40 10 99— — — Egyéb49,351,2
1905 40 90 99— — — Egyéb3551,2
— Más:
1905 90 30 01— — — — Diabetikus sütemény010
1905 90 10 00— — Pászka3551,2
1905 90 20 00— — Áldozó ostya, üres gyógyszerkapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termékek3551,2
1905 90 30 99— — — — Egyéb3551,2
1905 90 40 00— — — Gofri és ostya, 10 tömegszázalékot meghaladó víztartalommal49,351,2
1905 90 45 99— — — — Egyéb49,351,2
1905 90 55 99— — — Extrudált vagy puffasztott termék, ízesített vagy sózott: Egyéb49,351,2
1905 90 60 99— — — — Édesítőanyag hozzáadásával: Egyéb49,351,2
1905 90 90 99— Más, más, nem diabetikus sütemény49,351,2
2005 80 00 00Csemegekukorica (Zea mays var. Saccharata)144121530,1
2008 11Földimogyoró:1 0518816,231,4
2008 91 00 00Pálmafa csúcsrügy15111,512,8
KN kódMegnevezésÉves mennyiség 2002.Éves növekedés 2003-tólVámtétel 2001. 12. 31-én
(%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
2101 11Kivonat, eszencia vagy koncentrátum:400332135
Legalább 95 tömegszázalék kávé alapú szárazanyagtartalommal
Másféle
2101 20 20 00Kivonat, eszencia vagy koncentrátum4642835
2103 20 00 00Paradicsomketchup és más paradicsommártás2422025,532
2103 90 10 00Mangóból készült folyékony, fűszeres ízesítő (chutney)600503032
2103 90 30 00Keserű aroma 44,2—49,2 térfogatszázalék közötti alkoholtartalommal, 1,5 és 6 tömegszázalék közötti tárnicsgyökér (gencián), fűszer és különböző fűszerkeverék tartalommal, 4 és 10 tömegszázalék közötti cukortartalommal, legfeljebb 0,5 literes tárolóedényben kiszerelve3032
ex 2103 90 90 00Mártás alapanyag kivételével3032
2104Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény; homogenizált összetett élelmiszer-készítmény
ex 2104 10 10 00Leves, erőleves105921,332
ex 2104 10 90 00Leves, erőleves
Fagylalt és más ehető jégkrém
ex 2105 00Kakaótartalommal3 32527725,551,2
Fagylalt és más ehető jégkrém
ex 2105 00Kakaótartalom nélkül2 36319712,851,2
2106 90Másutt nem említett élelmiszer-készítmény:8 43670312,8
2106 90 10 00Sajtfondü51,2
2106 90 20 00Összetett alkoholos készítmények, az illatanyag alapúak kivételével, italok előállításához68
2106 90 92 99Egyéb51,2
2106 90 98 99Egyéb51,2
2201Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása és ízesítés nélkül; jég és hó:10 65488812,816
2202Víz, beleértve a természetes vagy mesterséges ásványvizet és a szénsavas vizet is, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve és más alkoholmentes ital, a 2009 vtsz. alá tartozó gyümölcs- és zöldséglevek kivételével:6 54054526,634
2203Malátából készült sör:786 288 hl65 544 W24,668
2205 10Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve:2 140 hl140 hl5085
KN kódMegnevezésÉves mennyiség 2002.Éves növekedés 2003-tólVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1000 kg)Kvótán belülKvótán felül
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
3823 11 00 00Ipari monokarboxil-zsírsav; finomításból nyert olajsav;
ipari zsíralkohol
3 14626208,5
3823 12 00 00
04,3
3823 13 00 0004,3
3823 19 10 0004,3
3823 19 30 0004,3
3823 19 90 0004,3
3823 70 00 01Livenol 79, Alfol 6101 4401201,52,6
3823 70 00 02Viaszjellegű4,47,6
3823 70 00 99Egyéb3,15,3

2. Táblázat

A Magyarországra bevitt közösségi származású termékekre alkalmazandó vámok

Megjegyzés: Az ebben a táblázatban szereplő vámok a 2001. 12. 31-én érvényes vámtétel 30%-ával csökkentendők. 2003-tól kezdődően az ebben a táblázatban szereplő vámok évente tovább csökkentendők a 2001. 12. 31-én érvényes vámtételek 10%-ával.

KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
Vaj és tejből nyert más zsír és olaj; kenhető tejkészítmények:
Kenhető tejkészítmények (vajkrém):
0405 20 10Legalább 39 tömegszázalék, de legfeljebb 60 tömegszázalék zsírtartalommal51,2
0405 20 30Legalább 60 tömegszázalék, de legfeljebb 75 tömegszázalék zsírtartalommal51,2
0501Emberhaj nyersen, mosva és zsírtalanítva is; emberhajhulladék0
0502Sertés- ésvaddisznószőr, sörte; borzszőr és kefegyártásra alkalmas más szőr; a sörte és a szőr hulladéka:0
0503Lószőr és lószőrhulladék, más anyagból való alátéten is, megerősítő anyaggal is:0
0505Madárbőr, madárrész tollal vagy pehellyel, toll (nyírt széllel is) és pehely, legfeljebb tisztítva, fertőtlenítve, tartósításra előkészítve, további megmunkálás nélkül; tollpor, toll- és tollrészhulladék:
Toll, töltelékanyagnak; pehely:
0505 10 10Nyers0
0505 10 90Más14
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
0506Csont és szarvmag, megmunkálatlanul, zsírtalanítva vagy egyszerűen előkészítve (de nem alakra vágva), savval kezelve vagy enyvtelenítve; mindezek pora és hulladéka:0
0507Elefántcsont, teknősbékahéj, bálnacsont és bálnacsontszőr, szarv, pata, agancs, köröm, karom és csőr, megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de nem alakra vágva; ezek pora és hulladéka:0
0508Korall és hasonló anyagok megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de tovább nem megmunkálva; puhatestű állat kagylója, rák, rákfélék és tüskésbőrű állatok héja és a tintahalcsont megmunkálatlanul vagy egyszerűen előkészítve, de nem alakra vágva; ezek pora és hulladéka0
0509Állati eredetű természetes szivacs:
0509 00 10Nyers0
0509 00 90Más12,8
0510Ámbra, hódzsír, cibet és pézsma; kőrisbogár; epe szárítva is; mirigy és gyógyszerészeti termék készítésére használt más állati szerv frissen, hűtve, fagyasztva vagy más módon ideiglenesen tartósítva4,3
710 40 00Zöldség (nyersen, gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva: Csemegekukorica44,8
Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid-gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban:
Más zöldség; zöldségkeverék:
Zöldségfélék:
0711 90 30Csemegekukorica51,2
0903 00 00Matétea0
Szentjánoskenyér, tengeri moszat és egyéb alga, cukorrépa és cukornád frissen, hűtve, fagyasztva vagy szárítva, őrölve is; másutt nem említett, elsősorban emberi fogyasztásra szolgáló gyümölcsmag és más növényi termék (beleértve a Cichorium intybus sativum fajta nem pörkölt cikóriagyökereket is):
1212 20 00Tengeri moszat és egyéb alga:17,5
Növényi nedv és kivonat; pektintartalmú anyag, pektinát és pektát; agar-agar és más növényi anyagból nyert nyálka és dúsító modifikálva (átalakítva) is:
Növényi nedv és kivonat:
1302 12 00Édesgyökérből3,2
1302 13 00Komlóból3,2
1302 14 00Pyrétrumból és rotenon tartalmú növényi gyökérből0
Másféle:
1302 19 30Növényi kivonat-keverék, italok és ételkészítmények gyártásához3,2
Más nedv és kivonat:
1302 19 91Gyógyászati célú3,2
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
1302 20Pektintartalmú anyagok, pektinátok és pektátok:3,2
1302 31 00 00Agar-agar4,4
Szentjánoskenyérből, szentjánoskenyérmagból vagy guarmagból nyert nyálka és dúsító modifikálva (átalakítva) is:
1302 32 10Szentjánoskenyérből vagy szentjánoskenyérmagból5,0
1401Elsősorban fonatkészítésre használatos növényi anyag (pl. bambusznád, rotang-nád, nád, gyékény, kosárfűz, rafia, tisztított, fehérített vagy festett gabonaszalma és hárskéreg):0
1402Elsősorban töltelék- vagy párnázóanyagnak használatos növényi anyag (pl. kapok, növényi szálak és tengeri fű) rétegesen, megerősítő anyaggal is:0
1403Elsősorban seprű és kefe készítésére használatos növényi anyag (pl. seprűcirok, piasavarost, kúszótarack és mexikói növényrost), kötegelve vagy csomózva is:0
1404Másutt nem említett növényi eredetű termék:0
Gyapjúzsír és ennek zsíros származékai (beleértve a lanolint is):
1505 10 00 00Nyers gyapjúzsír6,4
1505 90 00 00Más9,6
1506 00 00Más állati zsír és olaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva5,1
Más stabilizált növényi zsír és olaj (beleértve a jojobaolajat is) és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva:
1515 60Jojobaolaj és frakciói4,3
Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően vagy újraészterezve és elaidinizálva, finomítva is, de tovább nem elkészítve:
Növényi zsír és olaj és ezek frakciói:
1516 20 10Hidrogénezett ricinusolaj, ún. „opálviasz"8,9
Margarin; ebbe az árucsoportba tartozó állati vagy növényi zsírok vagy olajok vagy ezek frakciói étkezésre alkalmas keveréke vagy készítménye, a 1516 vtsz. alá tartozó étkezési zsír vagy olaj és ezek frakciói kivételével:
Más
Más
1517 90 93Étkezésre alkalmas keverék vagy készítmény, sütőforma kenésére40
Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szulfurálva, hővel fújva vagy polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban, vagy vegyileg másképp átalakítva, a 1516 vtsz. alá tartozók kivételével; ebbe az árucsoportba tartozó, másutt nem említett állati vagy növényi zsír vagy olaj vagy ezek frakciói étkezésre alkalmatlan keveréke vagy készítménye:
1518 00 10Linoxin6,8
Más:
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
1518 00 91Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szulfurálva, hővel fújva vagy polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban, vagy vegyileg másképp átalakítva, a 1516 vtsz. alá tartozók kivételével29,8
Más:
1518 00 95Étkezésre nem alkalmas keverék vagy készítmény állati vagy növényi zsírból vagy olajból vagy ezek frakcióiból8,5
1518 00 99Másféle:
1518 00 99 01Étkezésre nem alkalmas másutt nem említett növényi eredetű zsír vagy olaj6,8
1518 00 99 99Egyéb29,8
1520Nyers glicerin; glicerinvíz és glicerinlúg6,8
Növényi viasz (a trigliceridek kivételével), méhviasz, más rovarviasz és cetvelő finomítva vagy színezve is:
1521 10Növényi viasz4,3
Más:
1521 90 10Cetvelő, finomítva vagy színezve is6,8
1521 90 91
1521 90 99-igMéhviasz és más rovarviasz, finomítva vagy színezve is:17
Degras; zsíros anyagok és állati vagy növényi viaszok feldolgozási maradékai:
1522 00 10Degras29,8
1803Kakaómassza, zsírtalanítva is:9,6
1804 00 00Kakaóvaj, -zsír és –olaj9,6
1805 00 00Kakaópor, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül:19,2
Malátakivonat; lisztből, darából, keményítőből vagy malátakivonatból előállított, másutt nem említett élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem, vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 40 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz; a 0401—0404 vtsz. alá tartozó árukból készített, másutt nem említett olyan élelmiszer-készítmény, amely kakaót nem vagy teljesen zsírtalanított anyagra számítva 5 tömegszázaléknál kisebb mennyiségben tartalmaz:
1901 20 00 00A 1905 vtsz. alá tartozó pékáruk készítéséhez keverék és tészta32
Tészta, főzve és töltve (hússal vagy más anyaggal) vagy másképp elkészítve is, mint pl. spagetti, makaróni, metélt, lasagne, guocchi, ravioli, canelloni; kuszkusz (búzadarakása) elkészítve is:
1902 40Kuszkusz (búzadarakása):38,4
Tápióka és keményítőből készült tápióka pótló, mindezek pehely, szem, gyöngy és hasonló formában:
1903 00 00 01Burgonyaszágó38,4
1903 00 00 99Egyéb32
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
Gabonából puffasztással vagy pirítással előállított, elkészített élelmiszer (pl. kukoricapehely); másutt nem említett gabona (a kukorica kivételével) szem formában, pehely formában vagy más megmunkált szem formában (a liszt és őrlemény kivételével) előfőzve vagy másképp elkészítve:
Pirítatlan gabonapehelyből vagy pirítatlan és pirított vagy puffasztott gabonapehely keverékéből előállított élelmiszer:
1904 20 95Rizsből36
Kenyér, cukrászsütemény, kalács, biscuit és más pékáru kakaótartalommal is; áldozó ostya, üres gyógyszer kapszula, pecsételő ostya, rizspapír és hasonló termék:
Édes biscuit; gofri és ostya:
Csokoládéval vagy más kakaótartalmú készítménnyel részben vagy teljesen bevonva vagy borítva:
1905 30 11 01Legfeljebb 85 gramm nettó tömegű kiszerelésben:10
1905 30 19 01Másféle:10
Más:
Édes biscuit:
1905 30 30 01Legalább 8 tömegszázalék tejzsírtartalommal10
Más:
1905 30 51 01Szendvics biscuit:10
1905 30 59 01Másféle:10
Gofri, ostya:
1905 30 91 01Sózva, töltött is:10
1905 30 99 01Másféle:10
Kétszersült, pirított kenyér és hasonló pirított termék:
1905 40 10 01Kétszersült:10
1905 40 90 01Más:10
1905 90 30 01Diabetikus sütemény10
1905 90 45 01Biscuit:10
1905 90 55 01Extrudált vagy puffasztott termék, ízesített vagy sózott:10
Más:
1905 90 60 01Édesítőanyag hozzáadásával:10
1905 90 90 01Más:10
Zöldség, gyümölcs, dió és más ehető növényrész ecettel vagy ecetsavval elkészítve vagy tartósítva (savanyúság):
Más:
2001 90 30Csemegekukorica (Zea mays var. saccharata)30,1
2001 90 40Yamgyökér, édes burgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal30,1
2001 90 60Pálmafa csúcsrügy30,1
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével:
Burgonya:
Más:
2004 10 91Liszt, dara vagy pelyhesített formában30,1
Más zöldség és zöldségkeverék:
2004 90 10Csemegekukorica (Sea mays var. saccharata)30,1
Más zöldség ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva, nem fagyasztva, a 2006 vtsz. alá tartozók kivételével:
Burgonya:
2005 20 10Liszt, dara vagy pelyhesített formában30,1
Más módon elkészített vagy tartósított, másutt nem említett gyümölcs, dió (mogyoró) és más ehető növényrész, cukor vagy rnás édesítőanyag vagy alkohol hozzáadásával is:
Másféle:
Alkohol hozzáadása nélkül:
Cukor hozzáadása nélkül:
2008 99 85Kukorica, a csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) kivételével17
2008 99 91Yamgyökér, édes burgonya (batáta) és a növények hasonló, étkezésre alkalmas részei, legalább 5 tömegszázalék keményítőtartalommal17
Kávé-, tea- vagy matéteakivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén, teán, matéteán alapuló készítmények; pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, valamint ezeknek kivonata, eszenciája, koncentrátuma:
Kávékivonat, -eszencia és -koncentrátum és ezen termékeken vagy kávén alapuló készítmények:
21 01 12 92Kávékivonat, -eszencia vagy -koncentrátum alapú készítmények35
21 01 12 98Másféle35
Tea- vagy matéteakivonat, -eszencia és koncentrátum és ezen termékeken, vagy teán és matéteán alapuló készítmények:
2101 20 92—2101 20 98-igKészítmények:35
2101 30Pörkölt cikória és más pörkölt pótkávé, ezek kivonata, eszenciája és koncentrátuma:35
Élesztő (aktív vagy nem aktív); más egysejtű, nem élő mikroorganizmus (a 3002 vtsz. alatti vakcinák kivételével); elkészített sütőpor:
2102 10Aktív élesztő:
2102 10 10Élesztőkultúra17
2102 10 31—2102 10 39-igSütőélesztő:17
KN kódMegnevezésVámtétel
2001 12. 31-én (%)
(l)(2)(3)
2102 10 90Más8,5
2102 20Nem aktív élesztő; más egysejtű, nem élő mikroorganizmus
Nem aktív élesztő:
Tabletta, kocka vagy más hasonló formában, vagy legfeljebb 1 kg nettó tömegű kiszerelésben:
2102 20 11 01Takarmányélesztő0
2102 20 11 99Egyéb17
Másféle:
2102 20 19 01Takarmányélesztő0
2102 20 19 99Egyéb17
2102 20 90Más17
2102 30 00Elkészített sütőpor17
Mártás (szósz) és ennek előállítására szolgáló készítmény; ételízesítő keverék; mustárliszt és -dara, elkészített mustár:
2103 10 00Szójamártás19,2
2103 20 00Paradicsomketchup és más paradicsommártás32
2103 30 00Mustárliszt és -dara, elkészített mustár:32
2103 90 90Más:32
2104Leves és erőleves és ezek előállítására szolgáló készítmény; homogenizált összetett élelmiszer-készítmény32
Másutt nem említett élelmiszer-készítmény:
Fehérjekoncentrátum és textúráit fehérje:
2106 10 20Tejzsír-, szaharóz-, izoglukóz-, szőlőcukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy 1,5 tömegszázaléknál kevesebb tejzsír-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szaharóz- vagy izoglukóz-, 5 tömegszázaléknál kevesebb szőlőcukor- vagy keményítő-tartalommal15
2106 10 80Más15
Vermut és friss szőlőből készült más bor növényekkel vagy aromatikus anyagokkal ízesítve:
2205 90Más:85
Nem denaturált etil-alkohol legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal:
2207 10 00Nem denaturált etil-alkohol legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal127,5
2207 20 00Etil-alkohol és más szesz denaturálva, bármilyen alkoholtartalommal102
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
Nem denaturált etil-alkohol, kevesebb mint 80 térfogatszázalék alkoholtartalommal; szesz, likőr és más szeszesital:
2208 30Whisky:68
2208 40Rum és nyugat-indiai rum:68
2208 50Gin és holland gin:68
2208 60Vodka68
2208 70Likőr és szíverősítő:68
2208 90Más:68
Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos), cigaretta dohányból vagy dohánypótlóból:
2402 10 00Szivar, mindkét végén levágott végű szivar (manillaszivar), kis alakú szivar (cigarillos) dohánytöltettel48
2402 20 10—2402 90 00-igCigaretta dohánytöltettel:57,6
2403Más feldolgozott dohány és feldolgozott dohánypótló; „homogenizált" vagy „visszanyert" dohány (dohányfólia); dohánykivonat és -eszencia:57,6
Aciklikus alkoholok és ezek halogén-, szulfo-, nitro- vagy nitrozoszármazékai:
Más többértékű alkoholok:
2905 43 00Mannit0
2905 44Szorbit (D-glucit):0
2905 45 00Glicerin:0
Szilárd és vízmentes illóolajok (terpénmentesek is); rezinoidok; kivont oleorezinek; illóolaj-koncentrátum szilárd és vízmentes is zsírban, szilárd olajban, viaszban vagy hasonló anyagban, amelyet hideg abszorbció vagy macerálás útján nyernek; illóolajok terpénmentesítésekor nyert terpéntartalmú melléktermék; illóolajok vizes desztillátuma és vizes oldata:
Más:
Kivont oleorezinek
3301 90 21Édesgyökérből és komlóból0
3301 90 29Morzsikából vagy rotenon tartalmú növény gyökeréből; növényi kivonat keverék ital- vagy ételkészítmények gyártásához0
Más:
3301 90 31Gyógyhatású0
Illatanyag-keverékek, valamint az iparban nyersanyagként használt keverékek, amelyek egy vagy több ilyen anyagon alapulnak (beleértve az alkoholos oldatokat is); más illatanyag készítmény italgyártáshoz:
Élelmiszer- és italgyártáshoz használt fajták:
Az italgyártásban használt fajták:
Egy italfajtára jellemző összes ízesítő anyagot tartalmazó készítmények:
KN kódMegnevezésVámtétel
2001. 12. 31-én (%)
(1)(2)(3)
3302 10 100,5 térfogatszázalékot meghaladó tényleges alkoholtartalommal0
Más:
3302 10 21Tejzsír, szaharóz-, izoglukóz-, gyümölcscukor- vagy keményítőtartalom nélkül vagy 1,5 százaléknál kevesebb tejzsír-, 5 százaléknál kevesebb szaharóz- vagy izoglukóz, 5 százaléknál kevesebb gyümölcscukor- vagy keményítőtartalommal0
3302 10 29Másféle0
Kazein, kazeinátok, más kazeinszármazékok; kazeinenyvek:
3501 10Kazein0
Más
3501 90 90Más0
Dextrinek és más átalakított keményítők (pl. előkocsonyásított vagy észterezett keményítő); keményítő-, dexrin- vagy más átalakított keményítő alappal készített enyvek:
Dextrinek és más átalakított keményítők:
3505 10 10Dextrinek0
Más átalakított keményítők:
3505 10 90Más:0
3505 20Enyvek:0
Textil-, papír-, bőr- és hasonló iparban használt, másutt nem említett végkikészítő szerek, festést gyorsító és elősegítő, színtartóságot növelő anyagok, valamint más termékek és készítmények (pl. appretálószerek és pácanyagok):
3809 10Keményítőtartalommal:0
Elkészített kötőanyagok öntödei formához vagy maghoz; másutt nem említett vegyipari és rokon ipari termékek és készítmények (beleértve a természetes termékek keverékét is); a vegyipar és vele rokon iparágak maradékai és melléktermékei:
3824 60Szorbit, a 2905 44 alszám alá tartozó kivételével:0"

3. §

Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, azonban rendelkezéseit 2002. január 1-jétől kell alkalmazni.

Dr. Medgyessy Péter s. k.,

miniszterelnök