13/2002. (V. 3.) OM rendelet
a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1) A takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.
(2) E rendelet melléklete a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr. Pálinkás József s. k.,
oktatási miniszter
Melléklet a 13/2002. (V. 3.) OM rendelethez
A takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei
1. A képzési cél
A képzés célja az állattenyésztés és a takarmányozás területén dolgozó agrárszakemberek továbbképzése, az alapképzésben szerzett ismeretek szakirányú elmélyítése, új ismeretek nyújtása, amelynek birtokában képesek lesznek a legújabb takarmányozási módszerek, a takarmányozás új kutatási eredményeinek alkalmazására, valamint a minőségbiztosítás feladatainak ellátására.
2. Az oklevélben szereplő szakirányú szakképzettség megnevezése
Takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakmérnök.
3. A képzésben résztvevők köre
A képzésben az agrár-felsőoktatás alapképzési szakjain szerzett egyetemi vagy főiskolai szintű mérnök szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt.
4. A képzési idő
Levelező tagozaton 4 félév, legalább 490 tanóra, 120 kredit.
5.A képzés főbb tanulmányi területei
5.1. Alapozó ismeretek, a kreditekben kifejezett képzés 10-20%-ában, 19 kredit: takarmányozás élettan, anyagforgalom és a takarmányozás kölcsönhatása, takarmányok laboratóriumi vizsgálata, minőségbiztosítási rendszerek.
5.2. Szakmai ismeretek I., a kreditekben kifejezett képzés 10-20%-ában, 19 kredit: takarmánytermesztés, gyephasznosítás, takarmányok előállítása, takarmánykonzerválás, ipari abrakkeverék gyártás, gépesítés és minősítés.
5.3. Szakmai ismeretek II., a kreditekben kifejezett képzés 35-45%-ában, 48 kredit: állatfajok és hasznosítási irányok takarmányozása és az e területen elért új kutatási eredmények bemutatása, a takarmányozás állat-egészségügyi vonatkozásai, takarmányártalmak, anyagforgalmi betegségek, takarmányozáshigiénia, környezet- és természetvédelem és minőség-ellenőrzés, továbbá ezzel kapcsolatos hazai és EU jogrendszerek.
5.4. Gazdasági és humánismeretek, a kreditekben kifejezett képzés 10-20%-ában, 19 kredit: vállalkozási ismeretek, a takarmányozás ökonómiája.
6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere
Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok -, valamint szakmai gyakorlatok teljesítéséből, szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsga letételéből tevődik össze.
6.1. A szakdolgozat
A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő témakörben gyakorlati probléma megoldására irányuló írásbeli munka, amely tanúsítja, hogy a hallgató tanulmányaira támaszkodva, illetve a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásával önállóan képes a tanult ismeretek, a korszerű módszerek alkotó alkalmazására. A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 15.
6.2. A záróvizsga
6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:
- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,
- a szakdolgozat benyújtása és a bíráló által történő elfogadása.
6.2.2. A záróvizsga részei:
- a szakdolgozat megvédése,
- komplex szóbeli záróvizsga a takarmányozás és takarmánygazdálkodás ismeretköréből.
6.2.3. A záróvizsga eredménye
A szakdolgozatra és védésére adott egy érdemjegy és a komplex vizsgára adott érdemjegy számtani átlaga.