Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - tekintse meg kisfilmünket!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

16/2002. (V. 3.) OM rendelet

a zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről

A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

(1) A zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.

(2) E rendelet melléklete a zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Pálinkás József s. k.,

oktatási miniszter

Melléklet a 16/2002. (V. 3.) OM rendelethez

A zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei

1. A képzési cél

A képzés célja az agrár szakképzettséggel rendelkező szakemberek továbbképzése, akik szakképzettségük birtokában, a mezőgazdasági tevékenységük során szerzett tapasztalataikra támaszkodva képesek a zöldség-gyümölcs szakterület új elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, fejlesztésére, a zöldség-gyümölcs ágazat új kutatási eredményeinek megismerésére.

2. Az oklevélben szereplő szakirányú szakképzettség megnevezése

Zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakmérnök.

3. A képzésben résztvevők köre

A képzésben az agrár-felsőoktatás alapképzési szakjain szerzett egyetemi vagy főiskolai szintű mérnök szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt.

4. A képzési idő

Levelező tagozaton 4 félév, legalább 320 tanóra, 120 kredit.

5.A képzés főbb tanulmányi területei

5.1. Alapozó tárgyak, a kreditekben kifejezett képzés 30-40%-ában, 43 kredit: zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, mikrobiológia, zöldségtermesztés időzítése, kertészeti növények öntözése, környezetgazdálkodás, integrált-kontrollált termesztés növényvédelme.

5.2. Általános szakmai tárgyak, a kreditekben kifejezett képzés 40-50%-ában, 57 kredit: termelési folyamatok szervezése és ökonómiája, konzervipari technológiák, hűtőipari technológiák, bevezetés a minőségügyi rendszerekbe, élelmiszerek csomagolása, termeléshigiénia, környezetvédelmi, környezettechnológiai ismeretek, ökotoxikológia, érveléstechnikák, vállalkozás menedzsment, a vonatkozó hazai és EU jogrendszere, számviteli és pénzügyi ismeretek, termékmarketing, fogyasztóvédelem.

5.3. Szakmai tanulmányút és záróvizsga, a kreditekben kifejezett képzés 5-15%-ában, 8 kredit.

6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere

Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok, szigorlatok -, valamint szakmai gyakorlatok teljesítéséből, szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsga letételéből tevődik össze.

6.1. Kötelező szigorlati tárgyak:

- zöldség- és gyümölcstermesztés,

- konzerv- és hűtőipari technológiák.

6.2. A szakdolgozat

A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő témakörben gyakorlati probléma megoldására irányuló írásbeli munka, amely tanúsítja, hogy a hallgató tanulmányára támaszkodva, illetve a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásával önállóan képes a tanult ismeretek alkotó alkalmazására. A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 12.

6.3. A záróvizsga

6.3.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:

- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,

- a szakdolgozat benyújtása és a bíráló által történő elfogadása.

6.3.2. A záróvizsga részei:

- a szakdolgozat megvédése,

- komplex szóbeli záróvizsga a zöldség-gyümölcs termesztés és feldolgozás ismeretköréből.

6.3.3. A záróvizsga eredménye

A szakdolgozatra és védésére adott egy érdemjegy és a komplex vizsgára adott érdemjegy számtani átlaga.

Tartalomjegyzék