16/2002. (V. 3.) OM rendelet
a zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
A felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1) A zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.
(2) E rendelet melléklete a zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr. Pálinkás József s. k.,
oktatási miniszter
Melléklet a 16/2002. (V. 3.) OM rendelethez
A zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei
1. A képzési cél
A képzés célja az agrár szakképzettséggel rendelkező szakemberek továbbképzése, akik szakképzettségük birtokában, a mezőgazdasági tevékenységük során szerzett tapasztalataikra támaszkodva képesek a zöldség-gyümölcs szakterület új elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, fejlesztésére, a zöldség-gyümölcs ágazat új kutatási eredményeinek megismerésére.
2. Az oklevélben szereplő szakirányú szakképzettség megnevezése
Zöldség-gyümölcs termesztési és feldolgozási szakmérnök.
3. A képzésben résztvevők köre
A képzésben az agrár-felsőoktatás alapképzési szakjain szerzett egyetemi vagy főiskolai szintű mérnök szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt.
4. A képzési idő
Levelező tagozaton 4 félév, legalább 320 tanóra, 120 kredit.
5.A képzés főbb tanulmányi területei
5.1. Alapozó tárgyak, a kreditekben kifejezett képzés 30-40%-ában, 43 kredit: zöldségtermesztés, gyümölcstermesztés, mikrobiológia, zöldségtermesztés időzítése, kertészeti növények öntözése, környezetgazdálkodás, integrált-kontrollált termesztés növényvédelme.
5.2. Általános szakmai tárgyak, a kreditekben kifejezett képzés 40-50%-ában, 57 kredit: termelési folyamatok szervezése és ökonómiája, konzervipari technológiák, hűtőipari technológiák, bevezetés a minőségügyi rendszerekbe, élelmiszerek csomagolása, termeléshigiénia, környezetvédelmi, környezettechnológiai ismeretek, ökotoxikológia, érveléstechnikák, vállalkozás menedzsment, a vonatkozó hazai és EU jogrendszere, számviteli és pénzügyi ismeretek, termékmarketing, fogyasztóvédelem.
5.3. Szakmai tanulmányút és záróvizsga, a kreditekben kifejezett képzés 5-15%-ában, 8 kredit.
6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere
Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok, szigorlatok -, valamint szakmai gyakorlatok teljesítéséből, szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsga letételéből tevődik össze.
6.1. Kötelező szigorlati tárgyak:
- zöldség- és gyümölcstermesztés,
- konzerv- és hűtőipari technológiák.
6.2. A szakdolgozat
A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő témakörben gyakorlati probléma megoldására irányuló írásbeli munka, amely tanúsítja, hogy a hallgató tanulmányára támaszkodva, illetve a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásával önállóan képes a tanult ismeretek alkotó alkalmazására. A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 12.
6.3. A záróvizsga
6.3.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:
- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,
- a szakdolgozat benyújtása és a bíráló által történő elfogadása.
6.3.2. A záróvizsga részei:
- a szakdolgozat megvédése,
- komplex szóbeli záróvizsga a zöldség-gyümölcs termesztés és feldolgozás ismeretköréből.
6.3.3. A záróvizsga eredménye
A szakdolgozatra és védésére adott egy érdemjegy és a komplex vizsgára adott érdemjegy számtani átlaga.