Tippek

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
Bővebben »

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
Bővebben »

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

Bővebben »

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

Bővebben »

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

Bővebben »

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. Bővebben »

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). Bővebben »

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

Bővebben »

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

Bővebben »

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

Bővebben »

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

Bővebben »

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

Bővebben »

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. Bővebben »

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

Bővebben »

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

Bővebben »

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

Bővebben »

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

Bővebben »

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

Bővebben »

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

Bővebben »

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

Bővebben »

36/2002. (V. 18.) OM rendelet

a hús- és baromfiipari szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről

A felsőoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésétiek e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. §

(1) E rendelet melléklete a hús- és baromfiipari szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.

(2) A hús- és baromfiipari szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Pálinkás József s. k.,

oktatási miniszter

Melléklet a 36/2002. (V. 18.) OM rendelethez

A hús- és baromfiipari szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei

1. A képzési cél

A képzés célja az agrár-felsőoktatásban szerzett egyetemi vagy főiskolai szintű oklevéllel rendelkezők élelmiszeripari, ezen belül a hús- és baromfiipari ismereteinek elmélyítése. A jelöltek megismerkednek a legújabb technikai és a technológiai követelményekkel, a korszerű higiéniai és környezetvédelmi feladatokkal, kutatási eredményekkel. A képzés során a hallgatók ismereteket szereznek az információs technika legújabb eredményeinek termelésirányítási feladatokban történő alkalmazhatóságáról, továbbá a minőségügyi követelményekről.

2. Az oklevélben szereplő szakirányú szakképzettség megnevezése

Hús- és baromfiipari szakmérnök.

3. A képzésben résztvevők köre

A képzésben élelmiszeripari főiskolai vagy egyetemi szintű szakirányú agrár szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt.

4. A képzési idő

Levelező tagozaton 4 félév, legalább 360 tanóra, 120 kredit.

5.A képzés főbb tanulmányi területei

5.1. Alapozó ismeretek, a kreditekben kifejezett képzés 25-35%-ában, 30 kredit: mikrobiológiai, vágóállat- és hústermelés, alkalmazott számítástechnika, matematikai statisztikai ismeretek, innováció, marketing alapismeretek, vállalati jog, EU ismeretek, környezet- és természetvédelem, továbbá a témához kapcsolódó hazai és EU jogszabályok ismerete,

5.2. Szakmai ismeretek, a kreditekben kifejezett képzés 35-45%-ában, 50 kredit: hús- és baromfiipari gazdaságtan, művelettani alapok, művelettani számítások, minőségügyi ismeretek, környezettechnika és környezeti menedzsment, terméktervezés, ergonómiai ismeretek, vegyi toxikológiai és hús higiéniai ismeretek.

5.3. Szabadon választható tárgyak, a kreditekben kifejezett képzés 20-30%-ában, 28 kredit: TQM, kisvállalkozások tervezése és szervezése, a régió gazdasági fejlesztésének eszközei, vágóállat-termelés és feldolgozás egészségügyi kérdései, logisztika, fejlesztési kérdések a hús- és baromfiiparban, humán erőforrás menedzsment, biotechnológia, korszerű táplálkozási ismeretek, korszerű csomagolóeszközök és gépek.

6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere

Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok -, valamint az intézmény tantervében előírt szakmai gyakorlatok teljesítéséből, a szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsga letételéből tevődik össze.

6.1. A szakdolgozat

A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő témakörben elkészített írásbeli munka, amely tanúsítja, hogy a hallgató a tanulmányaira és a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalomra támaszkodva önállóan képes az adott téma feldolgozására, az elsajátított ismeretanyag gyakorlati alkalmazására, valamint a saját vizsgálatokból származó eredmények szakszerű bemutatására. A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 12.

6.2. A záróvizsga

6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:

- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,

- a szakdolgozat benyújtása és a bíráló által történő elfogadása.

6.2.2. A záróvizsga részei:

- a szakdolgozat megvédése,

- szóbeli záróvizsga a hús- és baromfiipar ismeretköréből.

6.2.3. A záróvizsga eredménye

A szakdolgozatra és védésére adott egy érdemjegy és a záróvizsga szóbeli részére adott érdemjegy számtani átlaga.

Tartalomjegyzék