37/2002. (V. 18.) OM rendelet
a tejipari szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
A felsőoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1) E rendelet melléklete a tejipari szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.
(2) A tejipari szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr.Pálinkás József s. k.,
oktatás miniszter
Melléklet a 37/2002. (V.18.) OM rendelethez
A tejipari szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei
1. A képzési cél
A képzés célja az agrár-felsőoktatásban szerzett egyetemi vagy főiskolai szintű oklevéllel rendelkezőknek új korszerű ismeretek nyújtása a tejipar területén. A képzés során a szakemberek megismerkednek a biztonságos élelmiszer-előállítás technológiai, műszaki és minőségügyi követelményeivel; jártasságot szereznek a marketing menedzsment ismeretköréből, bővítik okotoxikológiai, táplálkozás-élettani ismereteikéi; megismerkednek a korszerű informatikai eszközök felhasználásával, az információs rendszerek kezelésével, szervezési feladatával. Korszerű ismereteket szereznek a gyártásfejlesztés, termékfejlesztés módszeréről, jogi, hatósági adminisztrációs feladatairól.
2. Az oklevélben szereplő szakirányú szakképzettség megnevezése
Tejipari szakmérnök.
3. A képzésben résztvevők köre
A képzésben élelmiszeripari főiskolai vagy egyetemi szintű szakirányú agrár szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt.
4. A képzési idő
Levelező tagozaton 4 félév, legalább 360 tanóra, 120 kredit.
5. A képzés főbb tanulmányi területei
5.1. Alapozó ismeretek, a kreditekben kifejezett képzés 25-35%-ában, 35 kredit: alkalmazott számítástechnika, innováció, vállalati menedzsment, marketing alapismeretek, korszerű táplálkozási ismeretek, kisvállalkozások tervezése és szervezése, ipari logisztikai és termelésirányítás, a témához kapcsolódó hazai és EU jogszabályok ismerete.
5.2. Szakmai ismeretek, a kreditekben kifejezett képzés 55-65%-ában, 73 kredit: minőségügyi ismeretek, élelmiszeripari műveletek, tejipari műveletek, tejipari technológia és biotechnológia, tejipari szakgéptan és csomagolási ismeretek, tejipari higiénia, tejipari gyártmányfejlesztés, környezetvédelem a tejiparban.
6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere
Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok -, valamint szakmai gyakorlatok teljesítéséből, szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsga letételéből tevődik össze.
6.1. A szakdolgozat
A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő témakörben elkészített írásbeli munka amely tanúsítja, hogy a hallgató tanulmányaira és a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalomra támaszkodva önállóan képes az adott téma feldolgozására, az elsajátított ismeretanyag gyakorlati alkalmazása, valamint a saját vizsgálatokból származó eredmények szakszerű bemutatására A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 12
6.2. A záróvizsga
6.2.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:
- atantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,
- a szakdolgozat benyújtása és a bíráló által történő elfogadása.
6.2.2. A záróvizsga részei:
- a szakdolgozat megvédése,
- Szóbeli záróvizsga a tejipar ismeretköréből.
6.2.3. A záróvizsga eredménye
4 szakdolgozatra és védésére adott egy érdemjegy és a záróvizsga szóbeli részére adott érdemjegy számtani átlaga.