8/2002. (III. 14.) OM rendelet
a tápanyag-gazdálkodási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeiről
A felsőoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXX. törvény 74. §-a (1) bekezdésének e) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:
1. §
(1) E rendelet melléklete a tápanyag-gazdálkodási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményeit tartalmazza.
(2) A tápanyag-gazdálkodási szakmérnök szakképzettség csak szakirányú továbbképzésben szerezhető meg.
2. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Dr. Pálinkás József s. k.,
oktatási miniszter
Melléklet a 8/2002. (III. 14.) OM rendelethez
A tápanyag-gazdálkodási szakirányú továbbképzési szak képesítési követelményei
1. A képzési cél
A képzés célja a növénytermesztésben és a kertészeti termesztésben, illetve a szaktanácsadásban, a szakigazgatásban és a kereskedelemben dolgozó, agrármérnökök, kertészmérnökök továbbképzése, akik az alapképzésben szerzett szakképzettségük, szakmai tapasztalatuk, valamint a szakirányú továbbképzésben szerzett újabb ismeretek birtokában képesek a fenntartható és környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás megvalósítására, irányítására, szaktanácsadásra, továbbá a szakterület fejlesztését eredményező önálló kutatómunkára.
2. Az oklevélben szereplő szakirányú szakképzettség megnevezése
Tápanyag-gazdálkodási szakmérnök.
3. A képzésben résztvevők köre
A képzésben egyetemi szintű agrármérnök, kertészmérnök vagy agrárkémikus agrármérnök szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt.
4. A képzési idő
Levelező tagozaton 4 félév, legalább 600 tanóra, 120 kredit.
5. A képzés főbb tanulmányi területei
5.1. Természettudományos alapképzés a kreditekben kifejezett képzés 45%-ában, 54 kredit: agrokémia, agrokémiai vizsgálati módszerek, növényélettan, talajtan, talajökológia, ökotoxikológia.
5.2. Alkalmazott agrár szakismeretek a kreditekben kifejezett képzés 45%-ában, 54 kredit: trágyázástan, környezetkímélő növénytermesztés, műszaki ismeretek, tápanyag-gazdálkodás ökonómiája.
6. Az ismeretek ellenőrzési rendszere
Az ellenőrzési rendszer az intézményi tantervben előírt aláírások, gyakorlati jegyek megszerzéséből, vizsgákból - beszámolók, kollokviumok, szigorlatok -, valamint szakmai gyakorlatok teljesítéséből, szakdolgozat elkészítéséből és a záróvizsga letételéből áll össze.
6.1. Kötelező szigorlati tárgyak:
- agrokémia,
- növényélettan,
- környezetkímélő növénytermesztés.
6.2. A szakdolgozat
A szakdolgozat témája a fenntartható és környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás megvalósítására, illetve fejlesztésére irányuló, a kísérleti eredmények vagy a gyűjtött adatok feldolgozására épülő írásbeli munka, amely tanúsítja, hogy a hallgató tanulmányaira támaszkodva, illetve a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásával önállóan képes a tanult ismeretek, a korszerű módszerek alkotó alkalmazására. A szakdolgozathoz rendelt kreditek száma: 12.
6.3. A záróvizsga
6.3.1. A záróvizsgára bocsátás feltételei:
- a tantervben előírt valamennyi tanulmányi és vizsgakötelezettség teljesítése,
- a szakdolgozat benyújtása és a bíráló által történő elfogadása.
6.3.2. A záróvizsga részei:
- a szakdolgozat megvédése,
- komplex szóbeli záróvizsga az agrokémia, talajtan, trágyázástan, környezetkímélő növénytermesztés, tápanyag-gazdálkodás ismeretkörökből.
6.3.3. A záróvizsga eredménye
A szakdolgozatra és védésére adott egy érdemjegy és a komplex vizsgára adott érdemjegy számtani átlaga.