82/2009. (VII. 15.) FVM rendelet
a vágómarhák vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 14/1998. (IV. 3.) FM rendelet módosításáról
Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. §-a (1) bekezdése a) pontjának 17. alpontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva- a következőket rendelem el:
1. §
(1) A vágómarhák vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 14/1998. (IV. 3.) FM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő a)-b) pontokkal egészül ki:
[E rendelet alkalmazásában]
"a) marha vágott test (hasított marha): a levágott marha kivéreztetve, bőr, belsőség, fej és lábvégek nélkül; a fej az atlanto-occipitális (az atlasz és az első nyakcsigolya közötti) ízületben, a lábak a carpo-metacarpalis ízületben (lábtőízületben), illetve a tarso-metatarsalis ízületben (csánkízületben) kerülnek levágásra; a nemi szervek és csatlakozó izmaik, továbbá teheneknél a tőgy nélkül; mellkasi és hasűri szervek nélkül, vese, vesefaggyú, medence-üregi faggyú, a comb belső felületén lévő faggyú, rekeszizom-lebeny, rekeszizom, farok, nyaki véna, a körülötte lévő faggyú nélkül;
b) marha vágott féltest (hasított féltest): a hátgerinc felezésével, a nyaki, háti, ágyéki és keresztcsigolyák, a mellcsont és a szimfízis (medencecsonti összekapcsolódás) közepén, szimmetrikusan kettéválasztott vágott test;"
(2) Az R. 2. §-ának m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[E rendelet alkalmazásában]
"m) minősítő: a vágómarhák minősítésére külön jogszabály szerint jogosult természetes személy;"
2. §
(1) Az R. 7. §-a a következő (1) bekezdéssel egészül ki:
"(1) A vágott testek húsossági és faggyúborítottsági osztályokba sorolására a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2008. december 10-i 1249/2008/EK bizottsági rendelet I. mellékletében foglaltak, valamint az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a legfeljebb tizenkét hónapos szarvasmarhák húsának értékesítése tekintetében történő részletes alkalmazási szabályainak megállapításáról szóló, 2008. június 18-i 566/2008/EK rendelet 3. cikkében foglaltak az irányadók. Minden osztályon belül három alosztály van (+, 0, -), amelyek egyikébe kötelező a besorolás. A vágott testek kor- és ivarjelölését a 2. számú melléklet szerint kell feltüntetni."
(2) Az R. 7. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) A kereskedelmi osztályba sorolás akkor tekinthető hitelesnek, ha a húsossági osztályt kifejező S/EUROP betűjelzés és alosztályjelzés (+, 0, -), továbbá a faggyúsági fokot jelölő számjelzés (1, 2, 3, 4, 5) és alosztályjelzés (+, 0, -), valamint az ivar és kor jelölés (V, Z, illetve A, B, C, D, E) alatt a minősítő azonosító száma és az MgSzH Központ jelölése is szerepel. A vágott testen a 0 alosztályt nem kell jelölni."
3. §
(1) Az R. 8/A. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(4) Az MgSzH Központ negyedévi rendszerességgel - az 5. számú melléklet alapján - összesítőt készít, illetve havonta, megyénként külön-külön összesíti a levágott borjak, üszők, tehenek, bikák és ökrök darabszámát és vágósúlyát. Az MgSzH Központ az összesítőket megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára. Az MgSzH Központ a Vágóállat és Hús Terméktanács számára előre egyeztetett módon és tartalommal szolgáltat adatot."
(2) Az R. 8/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:
"(5) A (2) és (3) bekezdés szerinti adatküldés elektronikus úton történik."
4. §
Az R. 10. §-ának a)-d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:]
"a) a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet");
b) a Tanács 361/2008/EK rendelete (2008. április 14.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló 1234/2007/EK rendelet (az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet) módosításáról;
c) a Bizottság 566/2008/EK rendelete (2008. június 18.) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a legfeljebb tizenkét hónapos szarvasmarhák húsának értékesítése tekintetében történő részletes alkalmazási szabályainak megállapításáról;
d) a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról."
5. §
(1) Az R. kiegészül e rendelet 1. számú melléklete szerinti 2. számú melléklettel, valamint az R. 4-5. számú mellékletei helyébe e rendelet 2-3. számú mellékletei lépnek.
(2) Az R. 3. számú melléklete a bevezető szöveget követően kiegészül a következő szövegrésszel:
[A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:]
"- a marhalevél száma (a vágóhíd kötelessége);
- a szállító gépkocsi és pótkocsi rendszáma (a vágóhíd feladata);
- a beérkezés időpontja (a vágóhíd feladata);"
(3) Az R. 3. számú mellékletében a "= kor- és ivarjelölés (A, B, C, D, E)" szövegrész helyébe a "= kor- és ivarjelölés (V, Z, illetve A, B, C, D, E)" szövegrész lép.
(4) Az R. 3. számú melléklete az utolsó sort követően a következő szövegrésszel egészül ki:
[A minősítés során a következő adatokat kötelező felvenni:]
"- az alkalmazott minősítési módszer megjelölése"
6. §
(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. 2. §-ának n) pontja hatályát veszti.
(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R.
a) 1. §-ának (1) bekezdésében az "az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetre (a továbbiakban: OMMI)" szövegrész helyébe az "a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjára (a továbbiakban: MgSzH Központ)",
b) 6. §-ának (3) bekezdésében, valamint a 8/A. §-ának (1) bekezdésében az "OMMI" szövegrész helyébe az "MgSzH Központ" szövegrész lép.
7. §
Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
a) a Tanács 1234/2007/EK rendelete (2007. október 22.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ("az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet");
b) a Tanács 361/2008/EK rendelete (2008. április 14.) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló 1234/2007/EK rendelet (az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet) módosításáról;
c) a Bizottság 566/2008/EK rendelete (2008. június 18.) az 1234/2007/EK tanácsi rendeletnek a legfeljebb tizenkét hónapos szarvasmarhák húsának értékesítése tekintetében történő részletes alkalmazási szabályainak megállapításáról;
d) a Bizottság 1249/2008/EK rendelete (2008. december 10.) a szarvasmarhák, sertések és juhok közösségi minősítési rendszereinek alkalmazására és e termékek árának bejelentésére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról.
Gráf József s. k.,
földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
1. számú melléklet a 82/2009. (VII. 15.) FVM rendelethez
"2. számú melléklet a 14/1998. (IV. 3.) FM rendelethez
Kor- és ivarjelölés
A 12 hónapnál fiatalabb szarvasmarha vágott testeket a következő kategóriákba kell sorolni az ivar (A, C vagy E) feltüntetése mellett:
V: nyolc hónapos vagy ennél fiatalabb szarvasmarhák
Z: nyolc hónapnál idősebb, de legfeljebb tizenkét hónapos szarvasmarhák
A felnőtt szarvasmarha vágott testeket a következő kategóriákba kell sorolni:
A: két évnél fiatalabb, nem ivartalanított, hímivarú állat vágott teste
B: egyéb, nem ivartalanított, hímivarú állat vágott teste
C: ivartalanított hímivarú állat vágott teste
D: nőivarú állat vágott teste, amely már borjadzott
E: egyéb nőivarú állatok vágott teste
Az intervenciós szabályok alkalmazásának sérelme nélkül az A, B, C, D és E betűket alkalmazni kell a vágott testek azonosításához."
2. számú melléklet a 82/2009. (VII. 15.) FVM rendelethez
"4. számú melléklet a 14/1998. (IV. 3.) FVM rendelethez
A vágóhíd által kötelezően felveendő adatok
Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen. Felvásárolt mennyiség megoszlása élősúlyban (darab és százalék):
- legfeljebb 80 kg | vágóborjú, ezen belül bika, |
üsző | |
- 80-160 kg közötti | vágóborjú, ezen belül bika, |
üsző | |
- 160-300 kg közötti | vágóüsző, |
- 160-300 kg közötti | vágóbika, |
- 160-300 kg közötti | vágótinó, |
- 300 kg feletti | vágóüsző, |
- 300 kg feletti | vágótehén, |
- 300 kg feletti | máshová nem sorolt vegyes |
ivarú vágómarha, ebből bika | |
ebből tinó és ökör együtte- | |
sen." |
3. számú melléklet a 82/2009. (VII. 15.) FVM rendelethez
"5. számú melléklet a 14/1998. (IV. 3.) FM rendelethez
A vágóhidakról készítendő összesítő jelentések tartalmi követelményei
Felvásárolt mennyiség darabszáma összesen. Felvásárolt mennyiség megoszlása élősúlyban (darab és százalék):
- legfeljebb 80 kg | vágóborjú, ezen belül bika, | |
üsző | ||
- 80-160 kg közötti | vágóborjú, ezen belül bika, | |
üsző | ||
- 160-300 kg közötti | vágóüsző, | |
- 160-300 kg közötti | vágóbika, | |
- 160-300 kg közötti | vágótinó, | |
- 300 kg feletti | vágóüsző, | |
- 300 kg feletti | vágótehén, |
- 300 kg feletti | más hová nem sorolt vegyes ivarú vágómarha, ebből bika ebből tinó és ökör együttesen |
- Vágás utáni minősített vágómarha darabszám összesen.
- Minőségi kategóriák szerinti darabszám és százalékos megoszlás (S/EUROP húsossági és faggyússági osztály, valamint V, Z, illetve A, B, C, D, E kategóriák és jelölés szerint).
- Minőségi kategóriák szerinti darabszám, százalékos megoszlás (S/EUROP, húsossági és faggyússági osztály, valamint V, Z, illetve A, B, C, D, E kategóriák és jelölés szerint) átlagos vágott testsúly és annak összesítése.
- A nem minősített vágómarhák darabszám és százalékos megoszlása, kor és ivar megjelölése, a nem minősítés oka."