25/2025. (VIII. 18.) NGM rendelet
az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet módosításáról
[1] A mezőgazdasági termelők jelzései, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési és adatelemzési tapasztalatai alapján szükségessé vált az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben bejelentésköteles termékek körének felülvizsgálata. Bizonyos ipari zöldségfélék az elmúlt időszakban nem mutattak számottevő adó- vagy bűnügyi kockázatot, forgalmuk csekély, és az adminisztratív jogsértések aránya is jelentősen csökkent. Ezen okokból, a versenyképesség és az adminisztratív terhek csökkentése érdekében indokolt a bejelentésköteles termékkör szűkítése.
[2] E célok végrehajtására az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 269. § (11) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 103. § (1) bekezdés 18. és 21. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró agrárminiszterrel egyetértésben - a következőket rendelem el:
1. § Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
Nagy Márton István s. k.,
nemzetgazdasági miniszter
1. melléklet a 25/2025. (VIII. 18.) NGM rendelethez
"1. melléklet az 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelethez
Vámtarifaszám | Bejelentésköteles élelmiszerek megnevezése |
0201 | Szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve |
0202 | Szarvasmarhafélék húsa fagyasztva |
0203 | Sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva |
0204 | Juh- vagy kecskehús frissen, hűtve vagy fagyasztva |
0205 | Ló, szamár, lóöszvér (muli) vagy szamáröszvér húsa frissen, hűtve vagy fagyasztva |
0206 | Szarvasmarhafélék, sertés, juh, kecske, ló, szamár, lóöszvér (muli) vagy szamáröszvér élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva |
0207 | A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva |
0208 | Más hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermék és belsőség frissen, hűtve vagy fagyasztva |
0209 | Sovány húsréteget nem tartalmazó sertészsiradék (szalonna) és baromfizsiradék, nem olvasztott vagy másképpen nem kivont, frissen, hűtve, fagyasztva, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve |
0210 | Hús és élelmezési célra alkalmas vágási melléktermék és belsőség, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve; élelmezési célra alkalmas liszt és őrlemény húsból, vágási melléktermékből vagy belsőségből |
0302 | Hal frissen vagy hűtve a 0304 vtsz. alá tartozó filézett és más halhús kivételével |
0303 | Fagyasztott hal, a 0304 vtsz. alá tartozó filézett és más halhús kivételével |
0304 | Halfilé és más halhús (aprított is), frissen, hűtve vagy fagyasztva |
0401 | Tej és tejszín nem sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül |
0402 | Tej és tejszín sűrítve, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával |
0403 | Író, aludttej és tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej és tejföl sűrítve vagy cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával vagy ízesítve vagy gyümölcs, diófélék vagy kakaó hozzáadásával is |
0404 | Tejsavó sűrítve vagy cukrozva vagy más édesítőanyag hozzáadásával is; máshol nem említett, természetes tejalkotórészeket tartalmazó termék cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is |
0405 | Vaj és tejből nyert más zsír és olaj; kenhető tejkészítmények (vajkrém) |
0406 | Sajt és túró |
0407 | Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve |
0408 | Madártojás héj nélkül és tojássárgája frissen, szárítva, gőzben vagy forró vízben megfőzve, formázva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is |
0409 | Természetes méz |
0701 | Burgonya frissen vagy hűtve |
0702 | Paradicsom frissen vagy hűtve |
0703 ex. 0703 10 11 | Vöröshagyma, gyöngyhagyma, fokhagyma, póréhagyma és más hagymaféle frissen vagy hűtve |
0704 | Káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta és élelmezési célra alkalmas hasonló káposztaféle frissen vagy hűtve |
0705 | Saláta (Lactuca sativa) és cikória (Cichorium spp.) frissen vagy hűtve |
0706 | Sárgarépa, fehérrépa, salátának való cékla, bakszakáll, gumós zeller, retek és élelmezési célra alkalmas más hasonló gyökér, frissen vagy hűtve |
0707 | Uborka és apró uborka frissen vagy hűtve |
0708 ex. 0708 10 00 ex. 0708 20 00 20 | Hüvelyes zöldség, hüvelyben vagy kifejtve, frissen vagy hűtve |
0709 ex. 0709 99 60 | Más zöldség frissen vagy hűtve |
0710 | Zöldség (nyersen vagy gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is) fagyasztva |
0711 | Zöldségfélék ideiglenesen tartósítva (pl. kén-dioxid-gázzal, sós lében, kénes vízben vagy más tartósító oldatban), de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas állapotban |
0712 ex. 0712 90 11 | Szárított zöldség egészben, aprítva, szeletelve, törve vagy porítva, de tovább nem elkészítve |
0713 ex. 0713 10 10 ex. 0713 33 10 | Szárított hüvelyes zöldség kifejtve, hántolva vagy felesen is |
0714 | Manióka, nyílgyökér, szálepgyökér, csicsóka, édesburgonya és magas keményítő- vagy inulintartalmú hasonló gyökér és gumó frissen, hűtve, fagyasztva vagy szárítva, egészben, szeletelve vagy labdacs (pellet) formában tömörítve is; szágóbél |
0801 | Kókuszdió, brazildió és kesudió frissen vagy szárítva, héjastól is |
0802 | Más dióféle frissen vagy szárítva, héjastól is |
0803 | Banán, beleértve a plantain fajtát is, frissen vagy szárítva |
0804 | Datolya, füge, ananász, avokádó, guajava, mangó és mangosztán frissen vagy szárítva |
0805 | Citrusfélék frissen vagy szárítva |
0807 | Dinnye (beleértve a görögdinnyét is) és papaya frissen |
0808 | Alma, körte és birs frissen |
0809 | Kajszibarack, cseresznye, meggy, őszibarack (beleértve a nektarint is), szilva és kökény frissen |
0810 | Más gyümölcs frissen |
0811 | Gyümölcs és diófélék nyersen vagy gőzöléssel vagy vízben forrázással főzve is fagyasztva, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával is |
0901 | Kávé nyersen, pörkölve vagy koffeinmentesen is; kávéhéj és -burok; bármilyen arányban valódi kávét tartalmazó pótkávé |
0904 | Bors (Piper fajta); paprika (Capsicum vagy Pimenta fajta) szárítva, zúzva vagy őrölve |
1006 | Rizs |
1007 | Cirokmag |
1008 ex. 1008 6000 | Hajdina, köles és kanárimag; más gabonaféle |
1101 | Búzaliszt vagy kétszeres liszt |
1102 | Gabonaliszt, a búza- vagy a kétszeres liszt kivételével |
1507 | Szójababolaj és frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1508 | Földimogyoró-olaj és frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1509 | Olívaolaj és frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1510 | Kizárólag olívabogyóból nyert más olaj és frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva, beleértve az 1509 vtsz. alá tartozó olajokkal vagy ezek frakcióival készült keverékeket is |
1511 | Pálmaolaj és frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1512 | Napraforgómag-, pórsáfránymag- vagy gyapotmagolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1513 | Kókuszdió (kopra)-, pálmamagbél- vagy babassuolaj és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1514 | Olajrepce-, repce- vagy mustárolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1515 | Más stabilizált növényi zsír és olaj (beleértve a jojobaolajat) és ezek frakciói finomítva is, de vegyileg nem átalakítva |
1516 | Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói részben vagy teljesen hidrogénezve, közbeesően észterezve, újraészterezve vagy elaidinizálva, finomítva is, de tovább nem elkészítve |
1517 | Margarin; ebbe az árucsoportba tartozó állati vagy növényi zsírok vagy olajok vagy különböző zsírok vagy olajok frakcióinak étkezésre alkalmas keveréke vagy készítménye, az 1516 vtsz. alá tartozó étkezési zsír vagy olaj vagy ezek frakciói kivételével |
1518 | Állati vagy növényi zsír és olaj és ezek frakciói főzve, oxidálva, víztelenítve, szulfurálva, fújva, hővel polimerizálva vákuumban vagy közömbös gázban vagy vegyileg másképp átalakítva, az 1516 vtsz. alá tartozók kivételével; ebbe az árucsoportba tartozó, máshol nem említett állati vagy növényi zsír vagy olaj vagy különböző zsírok vagy olajok frakcióinak étkezésre alkalmatlan keveréke vagy készítménye |
1601 | Kolbász és hasonló termék húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből; ezeken a termékeken alapuló élelmiszerek |
1602 | Más elkészített vagy konzervált hús, vágási melléktermék, belsőség vagy vér |
1701 | Nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban |
1702 | Más cukor, beleértve a vegytiszta tejcukrot, malátacukrot, szőlőcukrot és a gyümölcscukrot is, szilárd állapotban; cukorszirup hozzáadott ízesítő- vagy színezőanyagok nélkül; műméz, természetes mézzel keverve is; égetett cukor |
"