BH 1990.6.218 Lakás kiürítésére irányuló végrehajtási eljárás során a lakás megfelelőségének kérdésében a kötelezettet meg kell hallgatni, enélkül ugyanis a megfelelőség objektív és szubjektív feltételei tekintetében nem lehet megnyugtató módon állást foglalni [14/1979. (IX. 17.) IM r. 63. § (1) bek.]

A végrehajtás kérők a bíróság határozata szerint az alperes elhelyezéséről legalább komfort nélküli másik lakás, vagy külön bejárattal rendelkező olyan albérleti lakószoba biztosításával kötelesek gondoskodni, amely a legszükségesebb bútorzatának és felszerelési tárgyainak elhelyezésére alkalmas.

A végrehajtást kérők a kötelezett elhelyezésére a kiürítendő ingatlan nyárikonyháját ajánlották fel.

A folyamatban levő eljárásban a bíróság helyszíni szemlét tartott, és megállapította, hogy a nyárikonyha egy 4x4 méteres helyiség, amelynek ajtaja a szinre nyílik, két ablaka van, egyik az utcára, másik az udvarra néz. Fűthető, kéménnyel ellátott helyiség, amelynek villanyvilágítása van. A födém gerendás, a helyiség padozata linóleummal borított. A helyiség kívül-belül fehérre van meszelve, a nyílászárók frissen festve, fehérre mázolva. Az ingatlan udvarán, az épületek mögött egyetlen árnyékszék van.

A helyszíni szemléről felvett jegyzőkönyvben nincs adat arra, hogy az alperest a megfelelőség kérdésében megnyilatkoztatták volna.

Az elsőfokú bíróság végzésével megállapította, hogy a felajánlott nyárikonyha a kötelezett részére megfelelő elhelyezésnek tekinthető, ezért kötelezte, hogy 15 napon belül költözzön át a felajánlott és albérletként biztosított helyiségbe. A végzés ellen a kötelezett fellebbezett. Arra hivatkozott, hogy a felajánlott helyiség lakás céljára nem alkalmas, korábban sem ilyen célra használták, s abban lakni nem is lehet, mert állapota, állaga életveszélyes, a falai vizesek, salétromosak, a tetőszerkezete beázik. Egyébként pedig a helyiség kicsi, abban a bútorai harmadát sem tudná elhelyezni.

A végrehajtást kérők az elsőfokú végzés helybenhagyását kérték.

A másodfokú bíróság - a további bizonyítás mellőzésével az elsőfokú végzést helybenhagyta.

A végrehajtást kérők ezt követően a karhatalmi végrehajtás elrendelését kérték, amelyet a bíróság elrendelt.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!