Tippek

Keresés "Elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt Elvi tartalmában közvetlenül kereshet.

Bővebben

Egy bíró ítéletei

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét! Érdemes hangot ráadni. Bővebben

Link jogszabályhelyre

§-ra, bekezdésre, pontra, alpontra mutató linket hozhat létre.

Bővebben

BH 1990.8.303 A tárgyalás felfüggesztésére irányuló kérelmet elutasító végzés pervezető határozat, ezért ellene fellebbezésnek nincs helye [Pp. 155. § (3) bek., 233. § (3) bek. b) pont].

A házasságból született és már felsőfokú tanulmányokat folytató felperes a korábbi ítéletben megállapított havi 600 Ft gyermektartásdíj felemelését kérte.

Az alperes kérte a per tárgyalásának felfüggesztését, mert a felperes nem tőle származik, és apaság vélelmének megdöntése végett pert fog indítani.

A városi bíróság a per tárgyalásának felfüggesztése iránti kérelmet elutasította, egyúttal kioktatta az alperest, hogy a végzés ellen 15 napon belül fellebbezést terjeszthet elő. A városi bíróság utalt arra, hogy az 1986. évi IV. tv-nyel módosított 1952. évi IV. tv. (továbbiakban: Csjt.) 43. §-ának (5) és (6) bekezdése szerint jelen esetben az apaság vélelmének megdöntése iránti pert csak az ügyész indíthatja meg. A per még nincs folyamatban, ezért a felfüggesztés iránti kérelem alaptalan.

A végzés ellen az alperes fellebbezett, és kérte a per felfüggesztését. Előadta, hogy a csatolt okirat szerint az ügyészséghez fordult az apasági per megindítása végett. Amennyiben a per megindul, erről a bíróságot haladéktalanul értesíti. Az apaság kérdésének rendezése nélkül a gyermektartás szóba sem jöhet.

A tartalom megtekintéséhez jogosultság szükséges. Kérem, lépjen be a belépőkódjaival vagy a telepített Jogkódexből!

Jogkódex ikon

Jogkódex

Az igényeinek megfelelő Jogkódex előfizetés kiválasztása

A legfrissebb szakcikkek eléréséhez a Szakcikk Adatbázis Plusz előfizetés szükséges

Meglévő Jogkódex előfizetés bővítése szükséges.

Ha személyes segítségre van szüksége, írjon nekünk!